’COVID-19 çocukları etkileyen en büyük kriz’

'COVID-19 çocukları etkileyen en büyük kriz'

75. yılında UNICEF, COVID-19’un çocuklar için kaydedilmiş neredeyse tüm ilerlemeleri ortadan kaldırdığına, 100 milyon çocuğun daha yoksullaştığına ilişkin uyarılarda bulunuyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF), yayınladığı “kayıp bir on yılı önleme” raporuna göre Covıd-19 çocukları daha önce benzeri görülmemiş bir ölçekte etkiliyor ve bunun UNICEF’in 75 yıllık tarihinde çocukları etkileyen en büyük kriz olma niteliğini taşıdığını belirttiler.

10 Aralık 2021 - 15:43 - Güncelleme: 13 Aralık 2021 - 13:59


 

 UNİCEF’in yayınladığı rapor, COVID-19’un yoksulluk, sağlık, eğitime erişim, beslenme, çocuk koruma ve ruh sağlığı gibi konulardaki temel zorlukları ortadan kaldırmaya yönelik, uzun yıllar içerisinde kaydedilen ilerlemelere nasıl ket vurduğunu gösteriyor. Rapor, pandeminin neredeyse ikinci yılı tamamlanmışken, COVID-19’un gittikçe derinleşen etkisinin yoksulluğu ve eşitsizlikleri artırdığı, çocuk haklarını daha önce benzeri görülmemiş düzeylerde tehdit ettiği konularında uyarıyor.

 

“TOPARLANMAK 7-8 YIL SÜREBİLİR”

 

“Kayıp bir on yılı önleme” raporuna göre, pandemi sebebiyle artık 100 milyon çocuğun daha çok boyutlu bir yoksulluk içinde yaşadığını ve bunun 2019’dan beri yüzde 10’luk bir artış olduğu anlamına geldiğini belirttiler. Bu rakamların, 2020 Mart ortasından beri saniyede bir yaklaşık 1,8 çocuğa karşılık geldiğini ve bunun yanın sıra raporda, verilen kayıpların geri kazanılması için uzun bir yol kat edilmesi gerektiğini ve en iyi ihtimalle bile toparlanmanın ve COVID öncesi çocuk yoksulluğu düzeylerine geri dönmenin yedi-sekiz yıl süreceğini söylüyor.

 

“HANELER YOKSULLUK İÇİNDE YAŞIYOR”

 Bu kötüye gidişin diğer kanıtlarını da sunan rapora göre, pandemi öncesiyle kıyaslandığında artık 60 milyon çocuk daha parasal yoksulluk içindeki hanelerde yaşamaya başladı. Buna ek olarak, 2020’de 23 milyon çocuk temel aşılarını yaptıramadı. Bu, 2019 ile kıyaslandığında neredeyse 4 milyonluk bir artış ile son 11 yıldaki en yüksek rakam.

Ayrıca raporda, pandemi sürecinde çocukların büyük çoğunluğunun eğitimden uzak kaldığı, ruh sağlığı sorunları yaşadıklarını, çocuk yaşta evliliğe zorlandıklarını ve şiddet gördükleri de belirtilmiştir.

 

 

UNİCEF’in raporu, pandeminin ötesinde, çocuk haklarına yönelik ciddi tehdit oluşturan diğer tehlikeler konusunda da uyarılarda bulunuyor. Rapora göre, dünya genelinde 426 milyon çocuk (neredeyse 5 çocuktan 1’i), gittikçe ağırlaşan ve sivillere gittikçe daha fazla zarar veren, çocukları ise orantısız şekilde etkileyen çatışma bölgelerinde yaşıyor. Kadınların ve kız çocuklarının, çatışmalarla bağlantılı cinsel şiddete maruz kalma riskinin çok yüksek olduğunu belirtiyorlar. Rapor, gerçekleştirilen insani yardımların yüzde 80’i, çatışmalar sebebiyle yapıldığını, aynı şekilde, yaklaşık 1 milyar çocuğun(dünya çocuk nüfusunun neredeyse yarısı), iklim değişikliğinin etkilerinin ‘aşırı yüksek risk’ oluşturduğu ülkelerde yaşadığını belirtiyor.

 

 

 

Bu haber 1228 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Muhteşem akşam
Muhteşem akşam
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi