2006 yılında pilot uygulama kapsamında Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’de kurulan ilk iki kalkınma ajansından biri olan Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), bölgesel kalkınmada öncü ve etkin olma doğrultusunda faaliyetlerini çeşitlendirerek hizmet vermeyi sürdürüyor. ÇKA, 11 yıllık süre zarfında hazırladığı bölge planları, yayınladığı analiz ve araştırma raporları, verdiği yatırım destekleri ve mali destekler, gerçekleştirdiği tanıtım faaliyetleri ve düzenlediği girişimcilik etkinlikleri sayesinde Adana ve Mersin illerini kapsayan TR62 Bölgesi’nin kalkınmasında önemli bir lokomotif işlevi görüyor.
SOSYOEKONOMİK SORUNLARIN TESPİTİ
Bölgesel kalkınma hedefi için sosyal, ekonomik ve mekânsal uyumun planlı bir yaklaşım içerisinde gerçekleştirilmesi düşüncesiyle hareket eden ÇKA, Adana ve Mersin’de göçle gelen nüfusun yoğunlaştığı ilçelerdeki sosyoekonomik sorunların tespitini ve bunların giderilmesine yönelik çözüm ve yatırım önerilerini içeren, Kalkınma Bakanlığı’nın rehberliğinde bir raporlama çalışması yürütüyor. ÇKA’nın ayrıca Adana’da mevsimlik gezici tarım işçilerinin çocuklarının yaşam koşullarının çocuğun iyi olma hali perspektifinden iyileştirilmesine yönelik projesi de bulunuyor.
BEYRUT’A TURİZM VE TİCARET ATAĞI
Bölgedeki kurum ve kuruluşlarla işbirliği çalışmaları da gerçekleştiren ÇKA; Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Borsası ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin öncülüğünde kurulan Adana Tanıtım ve Kalkınma (ATAK) A.Ş.’nin yürüttüğü ‘Adana - Beyrut Turizm ve Ticaret Köprüsü’ projesine destek oluyor. Proje kapsamında Lübnan’dan gelen 55 kişilik turizm temsilcileri ve basın mensuplarından oluşan heyet ve yine yakın zamanda gelen 45 kişilik iş insanı heyeti Adana’da ağırlandı.
BÖLGESEL REKABET İÇİN STRATEJİ GELİŞTİRİLİYOR
ÇKA; bölgenin imkân ve potansiyelinin ortaya çıkartılması ve değerlendirilmesi için çeşitli çalışmalar da yürütüyor. Bu kapsamda bölge paydaşlarının katılımı ile hazırlanan 2014 - 2023 Çukurova Bölge Planı’ndaki ‘stratejik konumunu ve zengin kaynaklarını değere dönüştüren ve Doğu Akdeniz’in lider bölgesi olma’ vizyonu doğrultusunda ‘Mersin RİS+’ ve ‘RİS Adana’ projeleri ile iki kentin yatırım destek ve tanıtım stratejileri çalışmalarına devam ediliyor. Bununla ilgili olarak paydaşların katılımı ile çalıştaylar düzenlenerek nihai taslak raporu kamuoyuyla paylaşıldı.
İNOVATİF GİRİŞİMCİLİĞİ GELİŞTİRECEK
Çukurova’da inovatif girişimciliğin teşvik edilmesi ve girişimci dostu bir ekosistemin oluşturulması hedefi doğrultusunda araştırma, strateji oluşturma çalışmaları ile çeşitli organizasyonlar da düzenleyen ÇKA, bu kapsamda Ulusal Girişimcilik Ekosistem Buluşması’na ev sahipliği yaptı ve bölge aktörlerinin melek yatırımcı, mentor, kuluçka merkezi, hızlandırıcı merkezi temsilcileriyle buluşmasını sağladı. ÇKA ayrıca Adana’da melek yatırımcılık ve mentorluk üzerine bilgilendirme seminerleri ve mentor eğitimlerinin düzenlenmesine de önayak oldu.
ÇUKUROVA’DA ‘STARTUP WEEKEND’ RÜZGÂRI ESTİ
ÇKA yakın zamanda dünyanın en önemli girişimcilik etkinliği olan ‘Startup Weekend’in de ilk kez Adana ve Mersin’de gerçekleşmesini sağladı. Cuma akşamından pazar akşamına kadar 48 saat aralıksız devam eden etkinliklerde bölge üniversitelerinde okuyan öğrenciler, yazılımcılar, tasarımcılar ve girişimciler proje fikirlerini yarıştırdılar. Strateji oluşturma çalışmalarının önümüzdeki dönemde tamamlanması ve çeşitli eğitim faaliyetlerinin sürdürülmesi planlanıyor.
TURİZM FUARLARIYLA ‘POTANSİYEL’ TANITIMI
ÇKA, katıldığı ulusal ve uluslararası fuar ve etkinlikler ile de bölgedeki potansiyel yatırım alanlarının yerli ve yabancı yatırımcılara tanıtımını gerçekleştiriyor. Bu kapsamda son dönemlerde ‘Travel Turkey İzmir’, ‘EMİTT İstanbul’, ‘ITB Berlin’, ‘MITT Moskova’, ‘ATM Dubai’, ‘İzmir Ekoloji’ ve ‘Dünya Sağlık ve Spor Turizmi’ fuarlarına katılım sağladı. ÇKA ayrıca bölgenin yatırım ortamının tanıtımına yönelik kısa süre önce bölgemizde ‘Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Ülkeleri Ticari İşbirliği Programı’ da düzenledi.
SEKİZ YILDA 216 MİLYON LİRALIK KAYNAK AYRILDI
ÇKA, 2008 yılından itibaren bugüne kadar üstlendiği yerel potansiyeli harekete geçirme ve yerel kalkınmayı gerçekleştirme rolü ile bölge planı ve stratejilerine uygun olarak, yerel aktörlerce hazırlanan proje ve faaliyetleri çeşitli yöntemlerle destekliyor. Destekler hakkında bilgi veren ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, 2008 - 2015 döneminde KOBİ’lerin rekabet güçlerinin artırılması ve bölgenin üretim altyapısının geliştirilmesine yönelik toplam 216 milyon liralık kaynak ayrıldığını söyledi. Dr. Altunsu, ÇKA tarafından hibe olarak kullandırılan yaklaşık 187 milyon lira sonucunda bölgede 380 milyon liradan fazla kaynağın bölge ekonomisi için harekete geçirildiğini kaydederek, destekler hakkındaki bilgilendirmesini şöyle özetledi:
- ÇKA, 2016 yılında ‘Mikro İşletmelerde Kurumsallaşma ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi’ başlıklı 7 milyon liralık bir çağrıya çıktı. Program mikro ölçekli işletmelerde kurumsallaşma, ürün geliştirme ve çeşitlendirme yoluyla rekabet gücünün artırılmasını amaçladı. Bu programdan 37 işletme faydalanmaya hak kazandı.
- Teklif çağrılarına ek olarak kritik öneme sahip araştırma ve planlama çalışmaları ile fizibilite benzeri ön çalışmalar gibi faaliyetleri desteklemek için ÇKA tarafından doğrudan faaliyet destekleri yürütülüyor. ÇKA, 2012 yılından beri 5 doğrudan faaliyet desteği programında toplamda 52 projeyi destekledi.
- ÇKA, 2015 yılından beri bölgedeki kurum ve kuruluşların kapasitelerini artırmaya yönelik eğitim, danışmanlık, lobi faaliyetleri gibi konularda destek sağlanan teknik destek programı kapsamında da 95 projeye destek verdi.
- ÇKA’nın bir diğer destek türü ise güdümlü proje desteği. Bu programda iş geliştirme merkezleri, teknoparklar, teknoloji geliştirme merkezleri ve işletmelerin ortak kullanımına açık fuar, ticaret merkezi, sergi salonu, laboratuvar ve atölye gibi büyük bütçeli projelere destek sağlanıyor. ÇKA’nın proje başına en fazla yüzde 75 oranında destek sağladığı program çerçevesinde ise bu sene güdümlü proje olarak 2 proje başvuru sürecinde. |
YORUMLAR