Dalda kalan limona ‘acil ihracat’ çağrısı

Dalda kalan limona ‘acil ihracat’ çağrısı

Depremde işletmeleri yıkılan narenciye tesisleri ürün alamayınca limon dalında kaldı. Türkiye’nin limon üretim merkezlerinden biri olan Hatay’ın Arsuz ilçesinde 200 bin ton limon dalında kaldı. Üretici ve ihracatçı deprem bölgesindeki hasat edilemeyen ürünler için teşvik istedi.

21 Mart 2023 - 13:45

Depremden etkilenen illerde tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için güçlerini birleştiren Güvenilir Ürün Platformu ve Gıda Perakendecileri Derneği, "Haydi Türkiye Şimdi Hasat Zamanı" projesi başlattı. Proje kapsamında Hatay'ın Arsuz ilçesinde üreticilerle gerçekleştirilen toplantıda ihracatçı ve depremzede üreticiye acil teşvik çağrısı yapıldı. Sebze ve meyve üreticilerini tarla ve bahçelerinde ziyaret eden yetkililer, Arsuz Belediyesi’ne ait Nazım Hikmet Kültür Merkezi'de basın toplantısı düzenledi.

GPD BAŞKANI ÖZPAMUKÇU: FEDAKARLIĞA DEVAMEDECEĞİZ

Dernek üyesi birçok markanın 6 Şubat'taki depremlerden sonra bölgeye önemli destekler verdiğini belirten Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu, “Birçok üyemiz deprem bölgesindeki mağazalarından ücretsiz ürün dağıttı. Bölgeye tırlarla ciddi ürün gönderimi yapıldı. Gıda tedarik zincirinin sürdürülebilirliğini sağlamak zorundayız. Ancak bunu sağladığımızda bir sonraki dönemde sistem çalışır ve ekim yapılabilir. Burada hasat noktasında sıkıntı yaşanan limon ve maydanoz başta olmak üzere alımlar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Limonda yaşanan sıkıntıyı sadece iç tüketimle çözebilmek mümkün değil. Zira zincir marketler olarak yılda toplam 40 bin ton limonu tüketiciyle buluşturuyoruz. Burada dalında kalan limon 200 bin ton olarak ifade ediliyor. O yüzden limonun ağırlıklı olarak ihraç edilmesi şart dedi.

İTO BAŞKAN YARDIMCISI ÖZER: GÜNDEMDE TUTUCAĞIZ

İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı ve Güvenilir Ürün Platformu Onursal Başkanı Ahmet Özer de deprem bölgesinde maddi ve manevi desteği vermeye devam edeceklerini belirterek, "İstanbul'da bu konuyu bundan sonra daha sıkı gündeme getirip komple deprem bölgelerindeki ürünlerin satış, dağıtım ve pazarlanması için mücadele etmek adına buradayız. İnşallah bir faydamız dokunur" dedi.

ULUĞTÜRKAN: ACİL OLARAK ÖZEL TEŞVİK ŞART

Bölgenin ekonomi yayını Refleks Gazetesi’nin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Uluğtürkan da dalda kalan limonun iç piyasada tüketilebilmesinin mümkün olmadığını belirterek, deprem bölgesindeki narenciye üreticisi ve ihracatçısına özel teşvik verilmesi gerektiğini söyledi. Bölgede üretilen tarımsal ürünlerin birkaç yıl doğrudan alımlar, tanıtım ve özel alanlarda satış gibi çabalarla iç tüketiciyle buluşturulması gerektiğini belirten Uluğtürkan, “Arsuz’da narenciye üreticisinin bir gün dahi bekleyecek zamanı kalmamış. Dalında irileşen limon gelecek yılın limon verimini düşürecek. Kayıp daha da artmadan acil olarak üretici ve ihracatçı kamu teşviğiyle desteklenmeli. İhracatçı limonu Mersin’den alıp Mersin limanından ihracat yapmak varken neden Arsuz’daki limonu satın alsın. Toplama, işleme ve nakliye maliyetleri daha yüksek olacak bölgede teşviğe ihtiyaç var. Ama bu teşviğin hemen verilmesi gerekiyor” diye konuştu. 

BELEDİYE BAŞKANI DR. GÜVEN: SIRADA KAYISI VAR

Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven de bölgedeki üreticilerin depremde büyük yara aldığını ve böyle dayanışma organizasyonların kendilerini sevindirdiğini söyledi. Bölgedeki en önemli ve acil sorunlarından birinin de narenciyede yaşanan hasat ve satış sıkıntısı olduğunu vurgulayan Güven, şunları kaydetti:

"Burada 200 bin tona yakın limon üretiliyor. Mandalina ve portakalla birlikte burada 250 bin ton ürünümüz var. Maalesef şu anda bunların büyük oranda hasadı yapılmamış durumda. Bu da çiftçilerimizi mağdur edecek. Bu nedenle hep beraber çare bulmak için buradayız. Bunun yanında yine, Türkiye maydanozunun yüzde 60'a yakın bölümü Arsuz'da üretiliyor. Burada da büyük bir sıkıntımız oldu. Ayrıca önümüzde 45-50 ton civarında zeytin ve kayısı üretimimiz var. Bununla ilgili de çalışma yapmak durumundayız."

Moderatörlüğünü gazeteci Celal Toprak’ın yaptığı toplantıda, Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ercan Yıldırım, Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Tüfekçi ve limon üreticisi Hamit Reyhani de konuşma yaptı.

 

Bu haber 10063 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Muhteşem akşam
Muhteşem akşam
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi