Doğru yaptığımız anlaşılacak

Doğru yaptığımız anlaşılacak

Sunar Şirketler Grubu Şeref Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, pandemi sonrasında dünya ekonomisinde bir kaos ortamı yaşandığını belirterek, “Evde kalmakla azalan tüketim ekonomiyi yavaşlattı. Bu durumu faiz artırımıyla baskılamaya çalışan dünya merkez bankalarının tersine biz faiz düşürdük. Düşük faiz yatırım ve üretim demek. Bir süre sonra doğru yaptığımız görülecek” dedi.

06 Ocak 2023 - 16:42 - Güncelleme: 06 Ocak 2023 - 17:12

Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Adana’nın ‘Güncel Ekonomik Gelişmeler’ başlıklı etkinliğinde konuşan Sunar Şirketler Grubu Şeref Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, ‘Moral bozmadan üretmeye devam edin’ çağrısı yaptı.

Park Zirve’de Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, MÜSİAD Adana Başkanı Burhan Kavak, MÜSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çalışkan ve çok sayıda MÜSİAD üyesinin hazır bulunduğu etkinlikte dünya ve Türkiye ekonomisinde son 100 yılda yaşanan gelişmeleri grafiklerle aktaran Çomu, “Türkiye, 70 yıldır faiz artırıyor. Bu yöntemle ortalama her 5 yılda bir kriz yaşıyor. Bu yöntemin çalışmadığını daha ne zaman göreceğiz? Clinton, ABD Başkanı olduğu dönemde iktisatçı Josehp Stiglitz’le çalıştı. Kişi başına 25 bin dolar milli geliri olan ABD’nin bu dönemde söz konusu rakamı 41 bin dolara çıktı. Nobel ödüllü bu iktisatçı ‘Faizleri artırırsanız ekonomi stagflasyona girer. Asıl olan üretimi devam ettirmektir. Enflasyonu hafifletmek için faizleri artıran merkez bankaları aslında fiyat artışlarını tetikler’ diyor. Benim ülkemde bu teori, bu görüş neden itibar görmüyor. Bu yönde irade gösteren Cumhurbaşkanım neden insafsızca eleştiriliyor” dedi.

CARİ AÇIĞIMIZ SORUN DEĞİL!

Türkiye ekonomisinin iki temel sıkıntısının bulunduğunu, bunların aşılamaz olmadığını anlatan Hüseyin Nuri Çomu, “Dış ticaret açığı ve bütçe açığı… Bu iki sorunu çözmemiz şart. Dışa muhtaç olmayan bir Türkiye için tek model daha fazla üretim. Türkiye, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına girerken bu sorunlarını çözecek. Ben buna yürekten inanıyorum. Bir olimpiyat, bir dünya kupası organizasyonu yapan ülkenin eli ayağına dolaşıyor. Biz 5 milyon sığınmacıyı yıllardır ağırlıyoruz. Güçlü bir ülkeyiz. Bu gücü daha fazla ama katma değeri yüksek üretimle taçlandırdığımızda ekonomimizde sorun kalmadığını göreceğiz. İhracatımız artmaya devam ediyor. Daha da artırmamız lazım. Önceki gün dış ticaret rakamlarımız açıklandı. Cari açığımız 105 milyar dolara çıkmış. Bunun 85 milyar doları enerji ithalatı. Kalanının içerisinde önemli pay yatırım malları ve hammadde. Bu endişe edilecek bir tablo değil. Türkiye, cari açığını kapatma mücadelesi veriyor. Cari açığı kapatma mücadelesi günümüzün bağımsızlık savaşıdır. Bu savaşta üretmeye devam ederek ekonomi yönetimimizin yanında olacağız” diye konuştu.

YENİ EKONOMİ MODELİMİZ AKILCI

Dünya ekonomisinde kartların yeniden dağıldığı bir dönem yaşandığını anlatan Sunar Şirketler Grubu Şeref Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, dünya ekonomisine hâkim olan rezerv paraların yerini dijital paraya bıraktığını, bu yeni duruma gelişmiş ülkelerin cari fazla ya da daha az cari açık vererek girme çabasında olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Yeni ekonomi modelimizi yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla ülkemizi büyütme üzerine kurduk’ sözlerinin değerli olduğuna dikkat çeken Çomu, iş insanlarına yeni dönemle ilgili önerilerini ise şöyle sıraladı:

“Kur riskine girmeyin. İhracata odaklanın. Sanayiciliği para kazanmaktan öte istihdam kapısı olarak görün. Ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Tüm yumurtaları aynı sepete koymayın. Yatırım alanlarınızı çeşitlendirin. Babamın bana her fırsatta söylediğini ben de sizlere söyleyeyim. ‘Dürüst ve güvenilir olun. Her şeyi kararında yapın. Ne yaparsanız yapın sonunda size iyi insan desinler.’ Başarılı olmak için konfor alanından çıkmamız şart. Rehavete kapılmadan, moral bozmadan daha çok çalışmamız gerekiyor.”

Bu haber 4194 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Muhteşem akşam
Muhteşem akşam
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi