Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Refleks gazetesi iş birliğinde gerçekleştirilen söyleşi programına katılan Groseri Yönetim ve İcra kurulu Üyesi Levent Uğurses, iş yaşamındaki deneyimlerini paylaştı.
Adana ve Mersin’de 30 mağaza ve 190 kasayla bölgenin en yaygın market zincirlerinden biri olan Groseri’nin yurt genelinde mağaza sayısını artırma çabasından önce perakende sektöründe niteliği artıracak iş modeline yoğunlaştığını belirten Uğurses, “Bir gün mağazamızın önünde bir kuryeye elindeki siparişleri nereye getirdiğini sordum. Mağazamızın hemen üst katındaki daireye getirdiğini öğrenince çok şaşırdım. Müşteri iki kutu meyve suyunu hemen aşağısında bulunan Groseri’den almak yerine e-ticaret platformunu tercih etmişti. O güne kadar bir başka markanın organizasyonunda ürünlerimizi tüketiciyle buluşturmayı uygun bulmamıştım ama kuryeyle karşılaşmam beni ikna etti. Şu an e-ticaretten aldığımız pay ciromuzun yüzde 6’sına ulaştı. Gelecekte daha da artacağını biliyorum. Çünkü, 2000’li yıllarda doğanlar tabletle büyüdü. Bu gençlere marketten maydanoz, biber aldırmak kolay değil” dedi.
GROSERİ NEDEN TERCİH SEBEBİ?
‘Çukurova İletişim Refleksi’ programında gazeteci Mehmet Uluğtürkan’ın sorularını yanıtlayan Groseri Yönetim ve İcra kurulu Üyesi Levent Uğurses, zor bir sektör olan perakende de yaygın ve uluslararası marketler zincirleriyle rekabet etmenin zorluğunu şöyle anlattı:
“Çukurova’da tüketici bizi neden tercih ediyor. İlk sırada bazı alanlardaki uzmanlığımız var. Örneğin sebze-meyvede en tazesini, et reyonumuzda en hijyen ve kalitelisini sunabiliyoruz. Bu alanlarda insan kaynağımızdan satın alma yöntemine güçlü bir altyapıya sahibiz. Lokal kültüre rakiplerimizden daha hakimiz. Groseri müşterisi vergimizi kendi kentimizde ödediğimizi, sosyal projelere gücümüzün yettiğince destek verdiğimizi biliyor. Kısaca her Groseri mağazasını kendi mağazası görüyor.”
GROSERİ’YE ÖZEL İŞ MODELİ
Perakende sektöründe dünya eşi olmayan bir işletmecilik yöntemi uyguladıklarını anlatan Uğurses, “Çalışanlarımız başta olmak üzere tüm paydaşlara yönelik özel bir yönetmeliğimiz var. Temelini ‘adalet’ ve ‘rekabet’ oluşturuyor. Böyle bir iklim sağladığınızda çalışan şirketini benimsiyor. Bir gün beni bir doktor aradı. ‘Az önce parmağı yaralanmış bir çalışanınıza iki günlük rapor yazmak istedim. Kabul etmedi. Sarıp işime devam etmek istiyorum’ dedi. ‘Oysa bana gelenler rapor ver der hatta araya aracı koyar. Siz nasıl bir motivasyonla bunu sağladınız, merak ettim’ diye ekledi. Şimdi aynı pozisyondaki bir çalışanınız gerekli gereksiz ayda üç-beş gün rapor alıyor, diğeri hiç almıyor. Eğer her iki çalışana da aynı imkanları sunuyorsanız işini seveni değil sevmeyeni ödüllendirmiş olursunuz. Aynı şekilde işini doğru yapmayanı, eksik yapanı da teşviklerden yararlandırmayan bir yönetmeliğimiz var” diye konuştu. Uğurses, ‘yasama-yürütme-yargı bağımsızlığı’ içeren Groseri’ye özel iş modelini ‘Faydalı Model’ olarak tescilleneceğini belirterek, “Bu uygulamamızla Avrupa’nın en prestijli ödüllerinden biri olan European Business Awards’ da ödül aldık” dedi.
ÖĞRENCİLERE 5 ALTIN ÖNERİ
Groseri marketlerde insan kaynağı niteliğini artırmak için çeşitli çalışmaları bulunduğunu anlatan Uğurses, “Bu çerçevede üniversitelerimizin her bölümüyle İK’mız temas halinde. Kariyer Günleri’nde stand açmaya özen gösteriyoruz. Perakende sektörü çok kolay değil. Örneğin benim mail trafiğim 04.00’te başlıyor 24.00’e kadar sürüyor. Aynı zamanda emek yoğun bir alandayız. Sektör yeterince değer bulmadığı için çalışanlarının emeğinin de tam olarak değer bulmadığını düşünüyorum. Buna rağmen üniversite dönemlerinizde hangi bölümde eğitim alırsanız alın part-time da olsa markette olmak size inanılmaz deneyim kazandırır” diye konuştu. Uğurses, öğrencilere 5 öneride bulundu:
- Kanmayın ve kandırmayın.
- İdealleriniz mutlaka olsun.
- Kral olun, gelişim çerçevesinde daima kendinize yatırım yapın ve sabırlı olun, krallığınız mutlaka gelecek.
- Amacınızın amacı amacınız olsun.
- İşinizi çok sevin, mutfağında olmadığınız işin yöneticisi olamayacağınızı unutmayın.
UĞURSES'E TEŞEKKÜR PLAKETİ
Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Stüdyosu’nda gerçekleştirilen ‘Radyo Üniversite’ ve YouTube’da da yayınlanacak söyleşi programı sonrası Dekan Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, Groseri Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Levent Uğurses’e plaket takdim etti. Programa Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden, Çukurova Üniversitesi önceki dönem rektörlerinden Prof. Dr. Yalçın Kekeç, öğretim üyeleri ve öğrenciler de sorularıyla katkı sağladı.
YORUMLAR