Tekstil, kimyasal ve boya sektörünün Türkiye’deki öncü şirketleri arasında yer alan Eksoy Kimya, 2’si TÜBİTAK olmak üzere 5 ar-ge projesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Eksoy Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Ender Soydan, bugüne kadar proje çalışmaları sonunda geliştirilen birçok ürünün tutundurma çalışmaları sonrasında yurtiçi ve yurtdışında satış listesine eklendiğini söyledi.
Refleks
Kimyasallar ve boyalar cari açığı oluşturan ithal ürünlerin ilk sırasında yer alıyor. Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 1997 yılında tekstil boyaları üretimine başlayan Eksoy Kimya Boya A.Ş., bu alanda Türkiye’nin ithal ettiği birçok ürünü yurtiçinde üretme başarısının yanı sıra Türkiye’nin boya ihracatının yarısını gerçekleştiren bir sanayi kuruluşu olmayı başardı. İtalya’dan Çin’e, Portekiz’den Hindistan’a kadar kimya sektörünün etkin üretim üsleri dâhil onlarca ülkeye yıllık 3,5 milyon kilogramlık katma değeri yüksek ürünler ihraç eden Eksoy Kimya, 2017’de bünyesine kazandırdığı Ar-Ge Merkezi ile yeni ürünleri yurtiçi ve yurtdışı pazarlara sunmaya devam ediyor.
İLKLERİ BAŞARAN KİMYA ÜSSÜ
Eksoy Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Ender Soydan, TÜBİTAK projesi kapsamında geliştirilen, sahip olduğu kimyasal yapısıyla Türkiye’de ilk kez üretilen formaldehitsiz fiksatör grubuna sahip olduklarını belirterek, “Ayrıca yıkama maddeleri ve kompleksleme maddeleri grubunda tekstil polimerleri konusunda homopolimer ve kopolimer serisine sahip bir firma haline geldik. Türkiye’de farklı vizkozite silikon yağlarını ilk adımdan başlayarak üreten kimya firmasıyız” dedi. Elde ettikleri başarıda en önemli faktörün ar-ge çalışmaları olduğunu belirten Soydan, “Ar-Ge Merkezi’mizde geliştirilen projelere ait süreler ortalama 6 ay ila 3 sene arasında değişiyor. Şu ana kadar yapılan her proje çalışması sonunda geliştirilen ürünler üretime geçiyor ve ürün tutundurma çalışmalarıyla satış listelerimizde yer almaları sağlanıyor. Eksoy, ön terbiye malzemeleri, apre malzemeleri, dispers boyalar, reaktif boyalar, pigment boyalar, optik beyazlatıcı, yıkama maddelerini içerecek şekilde geniş bir ürün gamına sahip oldu” diye konuştu.
PATENT SAYIMIZ ARTTI
Ar-Ge Merkezi’nin kazanımı sonrası fikri haklar durum analizi kültürünün de arttığını belirten Soydan, “Tamamlanan proje çıktılarına ait makale ve patent yönelimlerimiz de arttı. Rekabet üstünlüğü sağlayacak, yüksek ar-ge niteliği olan özgün ve çevreci ürünler geliştirilmesi, hammadde ve ara mamulde dışarı bağımlılığın azaltılması ayrıca proje çıktılarının akademik alanlarda yayınlanması, marka farkındalığı yaratarak marka bilinirliğinin sağlanması nihai hedeflerimiz arasında yer alıyor. Ayrıca Eksoy, ‘Turkish Time’ dergisinin ‘Ar-Ge Harcamaları’ listesinde Türkiye genelinde yüzde 2,79 oran ile 290’ıncı sırada yer alıyor. Hedefimiz, ar-ge kapasitemizi daha da artırmak” şeklinde konuştu.
DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR
Eksoy’un geniş enstrümantal cihaz yelpazesine sahip olması yanı sıra doktora ve yüksek lisanslı personelleriyle diğer ar-ge merkezlerine test analizi ve teknik destek de sağladığını ifade eden Soydan, “Ar-Ge merkezlerinin daha etkin çalıştırabilmesi için firma içi ve firma dışı eğitimlerinin artırılmasını öneriyoruz. Büyük ölçekli firmalar için TÜBİTAK destekli programlar ve genellikle KOBİ’lere yönelik programlar mevcut. Büyük ölçekli firmalar için ise sadece uluslararası projeler var. Bu alanda düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
YORUMLAR