Eximbank İskenderun’ ada geldi

Eximbank İskenderun’ ada geldi

Türk Eximbank İskenderun İrtibat Ofisi, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) İskenderun İrtibat Bürosu bünyesinde hizmete açıldı.

25 Ocak 2019 - 14:08

REFLEKS

Programın açılışında konuşan AKİB Koordinatör Başkanı Ali Uğur Ateş, Türkiye’de Hatay’ın ihracat sıralamasında ilk 10’a girdiğini söyledi. Hatay’ın 2018 yılı ihracatının 2 milyar 871 milyon dolar seviyelerinde gerçekleştiğini hatırlatan Ateş, “İskenderun Gümrük Müdürlüğü’nden 3 milyar 272 milyon dolar, İSDEMİR Gümrük Müdürlüğü’nden ise 2 milyar 72 milyon dolar ihracat yapıldı. İskenderun’un 2018 yılı ihracatı 1 milyar 87 milyon dolar, Antakya’nın ihracatı ise 628 milyon dolardır” dedi.Programın açılışında konuşan AKİB Koordinatör Başkanı Ali Uğur Ateş, Türkiye’de Hatay’ın ihracat sıralamasında ilk 10’a girdiğini söyledi. Hatay’ın 2018 yılı ihracatının 2 milyar 871 milyon dolar seviyelerinde gerçekleştiğini hatırlatan Ateş, “İskenderun Gümrük Müdürlüğü’nden 3 milyar 272 milyon dolar, İSDEMİR Gümrük Müdürlüğü’nden ise 2 milyar 72 milyon dolar ihracat yapıldı. İskenderun’un 2018 yılı ihracatı 1 milyar 87 milyon dolar, Antakya’nın ihracatı ise 628 milyon dolardır” dedi.

Belli bir limite kadar teminat mektubu istenmemeli

İhracatçıdan, ihracat kredilerinde teminat mektubu istendiğini belirten Ateş, “Son aylarda bankaların ihracatçılardan teminat mektubu komisyonu olarak yüzde 6 gibi rakamlar duymaktaydık.  Ancak şu an bile ihracatçı yüzde 2’den aşağı teminat mektubu bulamamaktadır. Bankalar Birliği ile konuşarak bu konuda yardımcı olmanızı rica ediyoruz. Ayrıca Eximbank olarak belli bir limite kadar teminat mektubu istenmemesi hususunda bir çalışma yapmanızı rica ediyoruz” şeklinde konuştu.

Hatay’da yapılan tüm ihracat ve ithalatlarda gümrüğün aldığı numunelerin Mersin Gümrük Laboratuvarı’na gönderildiğine dikkat çeken Ateş, “Bu hem zaman, hem de maddi külfet getirmekte. Kentteki tüm ihracatçıların temel sorunlarından birisi budur. Sorunun çözümü için AKİB olarak İskenderun’da Gümrük Laboratuvarı’nın 6, 7 milyon lirayı bulan tüm finansmanını karşılama kararı aldık. Bakanlık onay verdiği takdirde gerekli işlemlere başlıyoruz” diye konuştu.

Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ise sunumunda, ihracatçılarla doğrudan çalışma hedefleri çerçevesinde yeniden yapılandıklarını ifade ederek, Eximbank’ın yeniden yapılanmanın etkisiyle kredi büyüklüğü açısından Türkiye’nin 8. büyük bankası olduğu, yurt dışı fon temininde ise 7. sırada yer aldığı bilgisini verdi. 2017’ye girerken 1 şube ve 7 bin ihracatçı ile çalışan Eximbank’ın, bugün 12 şube, 16 İrtibat Ofisi ve 11 bin ihracatçı ile çalışacak konuma geldiğini bildirdi.  

İstanbul’dan sonra Hatay’ın da içinde yer aldığı Türkiye’nin önde gelen 20 ilinde ihracat organizasyonlarını oluşturmaya devam ettiklerine işaret eden Yıldırım, şöyle devam etti: “2018 yılında desteğimizi ihracat artışından hızlı bir şekilde yüzde 12,5 oranında artırarak 27,3 milyar doları kredi, 16,9 milyar doları sigorta olmak üzere toplam 44,2 milyar dolarına yükselttik. 2019 yılında ise hedefimizi yüzde 10 oranında artırarak 29,4 milyar doları kredi, 19 milyar doları sigorta olmak üzere toplam 48,4 milyar dolar tutarında destek sunmayı planlıyoruz. Türk Eximbank olarak sunduğumuz finansman desteğinin ihracata oranı 2017’de yüzde 25’ idi. 2018’de bu oranı yüzde 26’ya yükselttik. Başka bir ifade ile her 100 dolarlık ihracatın 26 dolarında Türk Eximbank imzası var. 2019 yılında hedefimiz ülkemiz ihracatının yüzde 27’sini desteklemektir. Finansman desteği sağladığımız ihracatçı sayımızı 2018 sonu hedefimizin de üstünde yüzde 16,3 oranında artırarak 11 bin 72’ye yükselttik. 2019 yılı sonunda da yaklaşık yüzde 13’lük artışla 12 bin 500 ihracatçı firmamıza ulaşmayı amaçlıyoruz. Türkiye’de toplam 15 bin civarında ihracatçımız bulunmaktadır. Hedefimiz tüm bu ihracatçılarımızın Bankamızın kredi ve sigorta desteğinden yararlanmasını sağlamaktır.”

 

4,2 milyar dolar krediyi banka teminat mektubu alınmaksızın kullandırdık

Yeni teminat çeşitleriyle ihracatçıların finansmana ulaşımını kolaylaştırdıklarını açıklayan Yıldırım, ihracatçılara doğrudan kredi veren banka konumuna geldiklerini ve 2017 Haziran ayı itibariye bin 400’den fazla firmanın kredi talebini teminat mektubu olmadan karşıladıklarını dile getirdi. Yıldırım şunları söyledi: “2018 yılında 4,2 milyar dolar krediyi banka teminat mektubu alınmaksızın kullandırdık. Bunu da giderek devam ettireceğiz. İhracatçılarımızın diğer bankalarla olan bağımlılığını giderek azaltacağız. Amacımız ihracatçıları diğer bankaların teminat mektubundan kurtarmaktır. Ama bunu aşamalı bir şekilde yapabiliriz. Bunun için yeni enstrumanlar geliştiriyoruz. Elimizdeki en güçlü enstruman ise sigorta poliçesidir. Türk Eximbank olarak sol elimizle düzenlediğimiz sigorta poliçesini sağ elimize alıp ‘bu teminattır’ deyip, kredi kullandırıyoruz. Türkiye ihracatının kabaca yüzde 60’ı vade ile yapılıyor. 2018’de 17 milyar dolar alacak sigortası yaptık. Halbuki ülke ihracatının 100 milyar dolara kadar bir sigorta poliçesi düzenleme potansiyeli var. Biz bunun 1/3’nü (şu anda 1/5 yapıyoruz) ‘yapıyor’ hale gelsek teminat mektubu sorununu tamamen sigorta poliçesi çözebiliriz. Bu noktada ilerleme sağlamak istiyoruz.”  

 

Gazdan hiç ayağımızı çekmedik

Türk Eximbank’ın faiz oranların son derece cazip olduğunun altını çizen Adnan Yıldırım, 2018’in Ağustos, Eylül, Ekim aylarında kurda yaşanan dalgalanma sırasında, kendilerini test etme fırsatı bulduklarını ve ‘gazdan hiç ayaklarını çekmediklerini’ vurguladı. Söz konusu aylarda kullandırdıkları kredi hacmini daraltmadıklarını; tam tersine büyüyerek, daha çok ihracatçı ve KOBİ ile çalışmayı sürdürdüklerini aktaran Yıldırım, “O günlerde bile hiç faiz artışı yapmadık. Tabi geçmiş 31 yılda sadece teminat mektubu ile çalışmışız. Şimdi o yapıyı yavaş yavaş dönüştürüyoruz. Yeni şubeler ve irtibat ofislerini açmak da bu planımızın bir parçasıdır” açıklamasını yaptı.

Bu haber 2918 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Muhteşem akşam
Muhteşem akşam
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi