Fenikelilerin torunları ticarette Adana ile ortak olacak

Fenikelilerin torunları ticarette Adana ile ortak olacak

Kendilerini, ‘ticaretin hamisi sayılan Fenikelilerin torunları’ olarak gören Lübnanlılar, inşaattan turizme, tekstilden gıdaya kadar birçok sektörde, Adanalı iş insanlarını işbirliği için bekliyor.

19 Haziran 2017 - 15:57 - Güncelleme: 19 Haziran 2017 - 16:29

Mehmet ULUĞTÜRKAN / Refleks - 

Türkiye’nin sanayiden tarıma, hizmetten enerjiye hemen her sektörde zengin imkânlara sahip sayılı kentlerinden biri olan Adana çıkış yolu arıyor. Güç birliğinin tılsımına inanan kent yöneticileri, ortak projeler geliştiriyor.

Adana’nın turizm ve dış ticaret gelirini artırmaya yönelik projelerden birini de Adana Ticaret Odası (ATO), Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ve Adana Tanıtım ve Kalkınma (ATAK) A.Ş. birlikte yürütüyor. Zaten coğrafi ve kültürel olarak birbirine çok yakın olan, Akdeniz’in iki büyük kenti Beyrut ve Adana, ATAK A.Ş.’nin projesiyle güç birliği yapıyor: ‘Beyrut-Adana Turizm Köprüsü Projesi’

Bir yıl önce Lübnan’ın ilgili makamlarıyla yapılan yazışmalarla başlayan süreçte adımlar çok hızlı atıldı. Geçen yıl ağustos ayında Beyrut ziyaret edildi ve kasım ayında ‘Lübnan Turizm Heyeti’ Adana’da ağırlandı. Bu heyette iş insanları, turizmciler, gazeteciler ve ilgili Lübnan makamlarının temsilcileri vardı. Firmalarımız arasında oldukça yararlı ikili iş görüşmeleri yapıldı. Şubat 2017’de Lübnan’dan bir ticaret heyeti daha Adana’da ağırlandı. Bu kez ilgi daha büyüktü. Belli ki ilk heyette yer alanlar, Adana’yı Beyrut’ta iyi anlatmışlardı. Tam 115 firma arasında 317 ikili görüşme yapıldı.

ADANA-BEYRUT UÇUŞUNA İLGİ ARTIYOR

Bütün bu gelişmeler, Lübnanlı özel havayolu şirketi Wings of Lebanon’u heyecanlandırdı. Şu an çarşamba ve pazar günleri olmak üzere haftanın iki günü karşılıklı Adana-Beyrut uçak seferleri düzenleniyor. Firma, kısa süre sonra cuma gününü de ekleyerek uçuş trafiğini haftada 3’e çıkarmaya hazırlanıyor.

Lübnan’ı 6 milyonluk nüfusu, yaklaşık 53 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hasılası ile değerlendirmek doğru olmaz. Çünkü özellikle Beyrut’un dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri olduğunu bilmeyen yok. Kendilerini, ‘dış ticaretin yeryüzündeki hamileri Fenikelilerin torunları’ olarak gören Beyrutlular, Çin’den, Avrupa’dan ve Türkiye’den aldıklarını Ortadoğu ve Afrika ülkelerine satmalarıyla tanınıyor. Tabii satış yaptıkları ülkelerin ürünlerini de tüm dünyaya pazarlıyorlar.

AFRİKA VE ORTADOĞU PAZARININ KAPISI

O yüzden Lübnan’a ürün satmak aslında Ortadoğu ve Afrika pazarına giriş yapmak anlamına geliyor. Türkiye’nin Lübnan’a yaklaşık 400 milyon dolarlık ihracatı var. Uzmanlar kısa sürede bu tutarın 1 milyar dolara çıkabileceğine dikkat çekiyor. Ancak, Lübnan’a en yakın sanayi ve tarım kenti olan Adana’nın 800 milyon dolarlık ihracattaki payı hayli düşük. 2014 yılında 13 milyon dolar seviyesine kadar yükselen Adana’nın Lübnan’a ihracatı bugünlerde 3 milyon dolarlar seviyesine kadar geriledi. O yüzden Adana’nın Beyrut hamlesi iki kent arasındaki dış ticareti geliştirme çerçevesinde büyük önem taşıyor.

PAZARDA HANGİ SEKTÖRLER ŞANSLI?

Lübnan, Türkiye’den ağırlıklı olarak mücevher, pasta malzemeleri, gıda ürünleri, inşaat malzemeleri, tekstil, makine, yedek parça, halı ve mobilya satın alıyor. Bu ürün yelpazesi Adana’nın üretim yapısına neredeyse birebir uyuyor. Coğrafi yakınlığın getirdiği lojistik avantajın değerlendirilmesi durumunda iki tarafın da kazançlı çıkacağı bir sürece girilebilir.

ATAK A.Ş. Genel Müdürü İlhami Günsel, ‘Beyrut-Adana Turizm Köprüsü Projesi’nde süreci aktarırken bu yılın sonbaharına dikkat çekiyor. Adana’dan iş insanlarını Beyrut’a taşıyacak program kapsamında bir de fuar planlandığını hatırlatıyor. Yani Beyrut’ta, Adana’da üretilen ürünlerin sergileneceği, ikili iş görüşmelerinin yapılacağı bir organizasyona da şimdiden hazırlık yapılıyor. Bu kapsamda Türk-Lübnan İş Konseyi Eş Başkanı Wajih Bizri ile ortak çalışmalar sürüyor. Dolayısıyla bu etkinlikte iş insanlarımız ürün ve hizmetlerini Lübnan’ın yanı sıra Afrika ve Ortadoğu’ya daha etkin olarak ulaştırabilecek.

PAZARIN GENEL YAPISI

Lübnan, ekonomik ve ticari açıdan stratejik bir konumda… Ülke, sahip olduğu kalifiye insan gücü ve dünya ölçeğinde (başta ABD, Kanada, Latin Amerika, Avustralya ve Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere) ekonomik ve ticari iş bağlantıları nedeniyle ülkemiz açısından büyük öneme sahip. Lübnan’ın önemini pekiştiren önemli hususlardan biri de ticaret, finans, kültür ve siyasal açıdan ‘Ortadoğ’nun Vitrini’ olması.

Lübnan’a her yıl Körfez Arap ülkelerinden (BAE, Katar, Suudi Arabistan) gelen çok sayıda turist modayı ve gelişen trendleri buradan takip ediyor. Bu nedenle bir ürünün Lübnan’da markalaşması ve tanınması, diğer Ortadoğu pazarları açısından da önemli bir imaj…

Lübnan pazarında Türk mallarına karşı yoğun bir ilgi var. Türk ürünleri kaliteli olarak tanınıyor, ancak daha fazla tanıtım ve markalaşma faaliyetine ihtiyaç duyulduğu da bir gerçek. Öte yandan Lübnan’da oldukça fazla altyapı ve imar hizmetleri talebi var. Türk firmalarının bu alanlardaki deneyimleri dikkate alındığında, özellikle müteahhitlik alanında çok sayıda işbirliği imkânı bulunuyor.

Lübnanlı tüketicilerin tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinden etkilendiği ve ‘büyük ülke’, ‘kaliteli ürün’ ve satış sonrası hizmet gibi imajları önemsediği dikkate alınmalı.

TURİZM AĞIRLIKLI HEYET

ATO, ÇKA ve ATAK A.Ş.’nin birlikte gerçekleştirdiği ‘Beyrut-Adana Turizm Köprüsü Projesi’ kapsamında Adana’dan oluşturulan bir heyet 18 Haziran’da Beyrut’a gitti.

Başkanlığını ATO Başkanı Atila Menevşe’nin üstlendiği heyette Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütcü’nün yanı sıra farklı sektörlerden 38 kişi yer aldı.

Turizmcilerin ağırlıklı olduğu heyetin öncelikli hedefi Adana’yı turizm penceresinden tanıtmak… ATAK A.Ş. Genel Müdürü Günsel, bu çerçevede öncelikle her iki kentte karşılıklı tanıtım görselleri kullanılacağına vurgu yapıyor. Adana ve Beyrut’ta billboardların da kullanılacağını belirten Günsel, turizmle başlayacak yakınlaşmanın ticarete yansımasının sağlanacağını söylüyor.

Adana heyetinin Lübnan’ın başkenti Beyrut ve önemli kenti Trablus’a gerçekleştiriyor olduğu program hayli yoğun. Beyrut Büyükelçiliğimizin destek verdiği programda Beyrut Ticaret Sanayi ve Tarım Odası, Trablus Ticaret Odası gibi meslek kuruluşlarıyla görüşmeler de yer alıyor. |

Bu haber 8444 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Portakal Çiçeği Karnavalı’na
Portakal Çiçeği Karnavalı’na
Türkiye’nin Güney sınırı Niğde olacaktı!
Türkiye’nin Güney sınırı Niğde olacaktı!