"Fiilen ortada olmayan anayasanın yenisini tartışıyoruz”

"Fiilen ortada olmayan anayasanın yenisini tartışıyoruz”

‘Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları’ toplantısında konuşan Adana Barosu Başkanı Avukat Semih Gökayaz, “Cumhurbaşkanlığı tarafsızlığından gösteri yürüyüş hakkına varıncaya kadar birçok alanda fiilen ihlal edilen anayasa ortadayken yeni anayasa tartışmaları yapıyoruz” dedi.

05 Mayıs 2024 - 17:51

 

Ekonomi Gazetesi ile Daha İyi Yargı Derneği’nin iş birliğiyle düzenlenen ‘Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları Adana’ toplantısında ekonomik başarının daha iyi bir yargı ile mümkün olabileceği mesajı verildi. Sheraton Adana Oteli’ndeki toplantıya, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Sönmez, Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz, Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) Başkanı Berman Mantı, TOBB ETÜ Öğretimi Üyesi ve Ekonomi Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Fatih Özatay, Daha İyi Yargı Derneği Genel Sekreteri Tuğçe Özbilen ve Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ katıldı.

DAHA İYİ YARGI 30 BİN DOLARA ÇIKARIR

Adana ve çevre illerdeki iş ve yargı dünyasından çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda konuşan Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, yargının etkin, kaliteli ve verimli hizmet üretecek şekilde yalın yapılandırılması gerektiğini söyledi. Dernek olarak yargıda gerçekleştirilmesi gerekenleri 9 maddede topladıklarını belirten Gün, “Reformlar kısa zamanda gerçekleştirilebilir. Gerçekleştiği takdirde Türkiye, hukukun üstünlüğü endekslerinde lider ülkeler arasına kolayca girer. Milli gelirimiz kısa sürede orta gelir tuzağını aşarak 3-4 katına, 30 bin dolar seviyesine çıkar” dedi.

 

YARGI, EĞİTİM ve DEMOKRASİ VURGUSU

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez de Türkiye’deki sorunların büyük bölümünün her ne kadar ekonomi kaynaklı olduğu sanılsa da çözümün yapısal reform çerçevesinde bağımsız yargının tesis edilmesiyle mümkün olabileceğini söyledi. “Bağımsız yargı, eğitim ve demokrasiye sıkı sıkıya sarıldığımızda Türkiye’nin her alanda önü açılır” diyen Sönmez, şunları söyledi:

“Halihazırda sürmekte olan yeni anayasa tartışmaları Türkiye’nin sivil, demokratik ve birlikte yaşama kültürünü güçlendirmek için bir fırsat olabilir. Türkiye’yi gelişmiş demokrasi ligine çıkaracak Anayasanın yapımına, toplumun tüm kesimlerini ve renklerini kapsayan bir süreç ile başlamak bu anlamda atılması gereken ilk adım olmalıdır.”

Çukurova SİFED Başkanı Berman Mantı da her birey ya da kurumsal yatırımcının her koşulda haklarını savunabilecek demokratik bir iklime tohum ekmek isteyeceğini söyledi. Mantı, yatırımcıları Adana ve Mersin’in oluşturduğu Çukurova’da yatırıma davet etti.

HUKUK YOKSA GELİŞME OLMAZ

Adana Barosu Başkanı Avukat Semih Gökayaz da ekonomik refahın toplumda yaygınlaşması ve adil bir gelir dağılımının tesis edilmesinde, hukuk ve ekonominin birbirini tamamlayan iki temel disiplin olduğuna dikkat çekerek, “Hukukun olmadığı yerde, gelişmeden, kalkınmadan, sosyal adaletten bahsetmeye olanak yoktur. Bireyin yurttaşlık bağı ile etrafında birleştiği en temel hukuki metin anayasadır. Anayasa ve yasalar, yurttaşın önünü açacak, potansiyelini değerlendirecek, özgürlükler de yeni fikirlerin ortaya çıkmasına olanak sağlayacak nitelikte olmalıdır. Yeni anayasaya çağrıları yapılmadan bir günü geçirmediğimiz bir ülkede durum nedir? Cumhurbaşkanlığı tarafsızlığı, yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüş hakkı, ormanların korunması ve kuvvetler ayrılığı gibi temel prensipler, Anayasada düzenlenmiş olmasına rağmen, artık ihlali kanıksanmış, ilk göze çarpan başlıklardır. Anayasanın fiilen rafa kaldırıldığı bir dönemden geçiyoruz. Anayasa tartışmalarının özünde yurttaşın potansiyelini anayasa ile ortaya çıkarma kaygısı mı yoksa iktidar sahiplerinin kurulu düzenin bekasını anayasaya uyarlama çabası mı yatmaktadır? Bunun üzerinde durmak, düşünmek ve konuşmak lazım” diye konuştu.

ENFLASYONU DÜŞÜRMEK ZOR DEĞİL

Ekonomi gazetesi yazarı TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özatay da Türkiye ekonomisinde kısa ve uzun dönemli sorunların hep yaşandığına dikkat çekti. Özatay, “Kısa dönemli yakıcı sorun enflasyon. Türkiye 2023’te dünya yüksek enflasyon liginde 5’inci sırasında. Ülkemiz bu sıralamayı hak etmiyor. Peki, enflasyonu düşürmek mümkün mü, zor bir iş mi bu? Aslında hiç zor bir iş değil. Türkiye’nin enflasyonu düşürmeyi bilen kadroları var. Mesela 2002 başında enflasyon yüzde 72 idi. O yılın sonunda yüzde 29’a düştü. İki yıl sonra yüzde 6’a düştü. Demek ki yapılabiliyor. O kadroların devam edenleri var. Zor bir iş değil. Biraz niyetle ilgili bir iş herhalde” diye konuştu.  

Bu haber 3696 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
‘İş’te başarının 5’li formülü
‘İş’te başarının 5’li formülü
Kadınların sorunu girişimcilikle çözülür
Kadınların sorunu girişimcilikle çözülür