Gelecek baharda yeniden buluşmak üzere

Gelecek baharda yeniden buluşmak üzere

19’uncu Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, ‘Antigone’ oyunuyla sona erdi. Festival bu yıl Türkiye’den 12, yurtdışından 9 oyuna ev sahipliği yaptı.

05 Mayıs 2017 - 02:36

Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü işbirliğiyle 19’uncu kez düzenlenen Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 30 Nisan’da Belgrad Ulusal Tiyatrosu’nun sahnelediği ‘Antigone’ oyunuyla perdelerini kapadı. Bu yıl 12 yerli, 9 yabancı oyun olmak üzere toplam 21 oyuna ev sahipliği yapan festival, kapanış oyunuyla da seyircileri Antik Çağ’dan bir başkaldırı hikâyesiyle buluşturdu.

HEYECAN İSTANBUL’A DA TAŞINDI

Rusya, İspanya, Gürcistan, Makedonya, Sırbistan, İtalya, Almanya’dan tiyatro topluluklarının katıldığı festival, bir ay boyunca birbirinden ilginç oyunları ve atölye çalışmalarını ağırladı. Türkiye’nin en uzun soluklu tiyatro festivali olan Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, sadece Adana’da değil, İstanbul’da da tiyatroseverlerle buluştu. Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde sahnelenen yerli ve yabancı oyunlar, festival heyecanını İstanbul’a da taşıdı.

YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ AYTEN GÖKÇER’İN OLDU

Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılından bu yana her yıl verilen ‘Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün bu yılki sahibi Ayten Gökçer oldu. Rahatsızlığı nedeniyle törene katılamayan Gökçer’in ödülünü Devlet Tiyatroları Sanatçısı Serap Sağlar, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan’ın elinden aldı.

SOKAK TİYATROSU BÜYÜK İLGİ TOPLADI

Festival, bu yıl Adana Doğal Park’ı da tiyatro sahnesine dönüştürdü. Festivale İspanya’dan katılan ‘Cia La Tal’ ekibi, sokak tiyatrosunun başarılı bir örneği olan ‘Guguklu Saat’ oyunu ile Adana Doğal Park’ta seyirciyle buluştu. Renkli sahne dekoruyla dikkat çeken oyun 7’den 70’e tüm sanatseverler tarafından keyifle izlendi.

GENÇLERE DESTEKTE ÖNCELİK VERİLDİ

Genç sanatçıları destekleyen festival, bu yıl da sahnesinde hem Türkiye’den hem de yurtdışından alternatif tiyatro gruplarına yer açtı. Almanya’dan ‘Tiyatro 28’ ve Türkiye’den ‘Tiyatro Hane’, ‘Fabrika Oyuncuları’ ve ‘Ya Da Tiyatro’nun sahnelediği oyunlar, gençlerin tiyatro sanatını ne kadar sahiplendiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

ATÖLYE ÇALIŞMALARI HER KESİMİ BULUŞTURDU

Festival boyunca her yaş grubundan katılımcılara uygun farklı atölye çalışmaları düzenlendi. Alanlarında uzman isimlerin liderliğinde düzenlenen ‘Atık Malzemelerden Kukla Yapımı’, ‘Bir Şapkam Olsun’, ‘Atık Malzemelerden Kostüm Yapımı’, ‘Büyük Bir Ejderha Yapalım’, ‘Yaratıcı Çamur Çalışması’, ‘Çocuklarla Mask Yapımı’, ‘Fiziksel Tiyatro’ ve ‘Karagöz’ atölyeleri ile festival coşkusu bir ay boyunca aralıksız devam etti. Atölyelere katılanlar hem yaratıcılıklarını geliştirme hem de tiyatroyu daha yakından tanıma fırsatı buldu.


FESTİVALLE 19 YILDA 1 MİLYON SEYİRCİ

Her yıl yerli ve yabancı tiyatro gruplarını Adana ve İstanbul’da seyirciyle buluşturan Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 19 yıldır Adana’da tiyatronun nabzını tutuyor. Festival, 19 yılda 42 farklı ülkeden 103 yabancı tiyatro grubunu, yerli ve yabancı 6 binden fazla sanatçıyı ağırladı. Türkiye’den özel tiyatrolar ve Devlet Tiyatroları’nın sahnelediği oyunlar da dâhil toplam 381 oyun ve 816 temsil düzenlendi. Türkiye’nin birçok yerinden seyircinin ilgiyle takip ettiği festivalde sahnelenen oyunlar bugüne kadar 1 milyona yakın seyirci tarafından izlendi. |

Bu haber 7075 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Muhteşem akşam
Muhteşem akşam
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi