TÜYAP Adana tarafından geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Çukurova Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nda ‘Satınalma Zirvesi’ gerçekleştirildi. Zirve kapsamında gerçekleştirilen panelin ilk oturumda konuşan Satınalma Profesyonelleri ve Yöneticileri Derneği (TUSAYDER) Yönetim Kurulu Üyesi Selda Yüksekbaş, şirketlerin özellikle kriz dönemlerinde satınalma süreçlerine daha fazla önem vermesinin şart olduğunu söyledi. İşletmelerde ‘kâr ettiren’ bölümün başında satınalma biriminin yer aldığını belirten Yüksekbaş, “Satınalmanın başarısı şirketin başarısıdır. Bu önemli birim, değişken maliyetleri yönetebilen, sorgulayan, analiz eden ve geleceği görebilen yetkin kişilere sahip olmalıdır” dedi.
DİJİTAL SATINALMA 4.0
Moderatörlüğünü ekonomi yayını Refleks Gazetesi’nin Sorumlu Yazı işleri Müdürü ve Ekonomi Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Uluğtürkan’ın yaptığı panelde konuşan TUSAYDER Uluslararası İlişkiler ve Eğitim Komitesi Başkanı Dr. Sevgi Yılmaz da, dijitalleşme sürecinden satınalma departmanlarının pozitif etkilendiğini belirterek, “Şirketler, daralan global ve yerel pazarlar için kârlılıklarını korumak, operasyon yükünü azaltmak ve verimliği artırmak için satınalma sürecini yenilemek zorunda. Mutlaka veri ve analizlere dayalı sistemlere geçmeleri zorunlu. Şirketin büyüklüğüne, sektörüne ve konumuna göre ‘Dijital Satınalma 4.0’ uygulamalarını kullanmalı” diye konuştu.
DOĞRU SATINALMA BAŞARI GETİRDİ
Adanalı Groseri Market İcra Kurulu Üyesi Levent Uğurses de, başarılarında satınalma birimlerinde yaptıkları iyileştirmelerin önemli etken olduğunu söyledi. Groseri Market’in ilk yıllarında yaptıkları satınalma sürecinin yorucu, çok zaman alıcı olduğunu, ancak işin felsefesinden teknik altyapısına gerçekleştirdikleri değişimle başarılı sonuç almaya başladıklarını anlatan Uğurses, “Yıllarca ‘satınalma’ diye yaptığımız işin aslında satınalma olmadığını anladık. Zincirin tüketiciye uzanan son halkasında bir nevi komisyon pazarlığı yapan satış temsilcisiydik. Satış miktarı arttıkça marj azaltılırdı. Biz de buna uygun hareket ediyorduk, oysa doğru bir satınalmada miktar arttıkça marj yükseltilmesi gerekirdi. Sonradan buna doğru evrildik. Anlayışın yanı sıra satınalmada yazılımdan donanıma ve insan kaynağına kadar şirketimizi geliştirdik” dedi.
GIDA ETİĞİ DE KONUŞULDU
Çok sayıda firma temsilcisinin ilgi gösterdiği ‘Gıda Satınalma Zirvesi’, Gıda Hattı Yazarı Fikri Türkel’in moderatörlüğünü yaptığı ikinci bölümle devam etti. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Şehmus Alparslan, Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. M. Işıl Var, Amylum Nişasta Genel Müdürü İsmail Başaran, gıda sektöründe inovasyon, sürdürülebilirlik ve gıda etiği konusunda görüşlerini paylaştı.
YORUMLAR