Avrupa Birliği tarafından fonlanan, Dünya Bankası koordinasyonuyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen SEECO projesi hayata geçiriliyor. Adana ve Mersin’de Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) iş birliğiyle yürütülecek ‘Kuluçka ve Hızlandırma Destek Programları’, ÇKA’da düzenlenen toplantıda tanıtıldı.
Toplantıda konuşan ÇKA Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran, 2008 yılında ilk proje teklif çağırısını ilan eden ÇKA’nın bugüne kadar yaklaşık bin civarında projeye destek verdiğini söyledi. Duran, “Bu sadece hibe kullandırdığımız ya da faizsiz kredi verdiğimiz projelerin rakamı. Burada yaklaşık 4.5 milyar liralık kaynak kullandırdık. Yararlanıcıların eş finansmanları ile beraber 8.3 milyar liraya ulaşan bir büyüklüğe ulaşmış durumdayız” dedi.
Girişimcilik konusuna özel önem verdiklerini vurgulayan Duran, tanıtımı yaptıkları SEECO projesinin ÇKA’nın bu yöndeki faaliyetlerine ciddi şekilde güç verdiğini belirtti. Duran, “Bu programları devam ettirdiğimiz sürece ajans hem kendi kaynaklarını hem bakanlık kaynaklarını hem de uluslararası kaynakları değerlendirme imkanı buluyor. Bu da kaynak zenginliği sağlıyor” diye konuştu.
Toplantıya katılan Adana Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan da üretim amaçlı, iş geliştirici, ekonomiye katkısı olan bu projelerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden’in de hazır bulunduğu toplantıda ÇKA Uzmanı ve SEECO Projesi odak kişisi Esma Karabıyık, projenin genel yapısı ile ilgili bilgi verdi. Mikado Danışmanlık Toplumsal Yatırım Programları Koordinatörü Bilge Derdiyok ile Kale Grubu Sosyal Girişimcilik Programları Yöneticisi Okan Pala da sosyal girişimcilik alanında tecrübelerini paylaştı.
11 ŞEHİRDE UYGULANIYOR
SEECO Projesi 11 şehirde girişimciliği destekleyerek Türkiye’nin hedef bölgelerinde misafir ve ev sahibi toplumda kadınların ve gençlerin geçim durumlarını iyileştirmeyi ve sosyal uyumlarına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Proje kapsamında, Çukurova Bölgesi’nde yeni kurulacak ve en az bir yıldır aktif olan işletmelere yönelik kuluçka ve hızlandırma programları uygulanacak, girişimcilere yaklaşık 3 milyon Euro hibe desteği sağlanacak. Şimdiye kadar Adana ve Mersin’de çok sayıda proje tanıtım ve bilgilendirme ziyaretleri, halkla istişare toplantıları gerçekleştirildi. 380 kadın ve 76 genç olmak üzere toplam 456 kişiye ulaşıldı. Proje ile Adana’da bir adet ve Mersin’de iki adet geçim kaynağı tesisi desteklendi. Çukurova bölgesinde girişimcilik merkezleri, atölyeler, ortak çalışma alanları ve çocuk dostu alanlar gibi yeni geçim kaynağı tesisleri kurulmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.
YORUMLAR