Sanayide çevre dostu üretim anlayışıyla Türkiye’de yeşil dönüşümün öncü merkezlerinden biri olmayı başaran Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), şehir ihracatının lokomotifi oldu. AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, “Bölgemizde faaliyet gösteren şirketlerin toplam ihracatı 1.8 milyar doları buldu. İhracatı her platformda destekleyen bir yönetim anlayışımız var. Bölgeden gerçekleştirilen ihracatın yıl sonunda 2 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz” dedi.
- "2 Milyar dolara ramak kaldı"
- Kozadan çıkan kelebek, üretim süreç verimlilikleri…
Üretim süreçlerinin verimliliği, küçük ya da büyük olsun şirketlerin verimliliklerini artırabilecekleri en önemli alanlardan biri. Peki, şirketlerin verimliliği hangi ana noktalardan izlenebilir? Ergin Turan yazdı.
- GSYF’li olmak kazandırıyor
Ar-Ge faaliyetlerinden kazanç elde eden şirketlerin yatırım yapma zorunda oldukları, yatırım yapan şirketlere ise vergisel avantaj sağlayan Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) Adana’da tanıtıldı. Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nin Adana Sanayi Odası iş birliğiyle gerçekleştirdiği etkinlikte GED Başkanı Esra Özden, “Şirketler GSYF yatırımlarıyla girişimcilerin büyümesine katkı sağlarken gelir elde edebiliyor, vergisel avantajlar yakalayabiliyor” dedi.
- Karnaval bu kez dünya çocuklarını buluşturacak
Portakal Çiçeği Karnavalı’nın fikir önderi ve Karnaval Komitesi Başkanı Ali Haydar Bozkurt, her yıl büyüyen ve daha fazla insanı Adana’da bir araya getiren karnaval için hedef büyüttüklerini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’ kapsamında bu yıl da destek vereceği karnavala dünyanın dört bir yanından çocuk gelecek.
- Tarımda ‘Düşünce Hasadı’
Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD), tarım ve gıda sektörü temsilcileriyle çok farklı alanlardaki uzmanları Adana’da buluşturarak, ‘Bilgi kirliğini’ gündeme taşıdı.
- İki ormancı, anketlerin söyledikleri ve balta
Öncelikle ilk yazıma gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ederim. Ciddi bir okunma sayısı görmek beni mutlu etti. Anketi dolduran dostlara da gönül dolusu teşekkürler. Şimdi sizlerden gelen geri dönüşler çerçevesinde paylaşımlarıma devam etmek istiyorum.
- Üç dönem okul son dönem işletme
Çukurova Üniversitesi Adana Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin, toplam 4 dönemlik eğitimlerinin son yarı yılını işletmelerde geçirebilmelerine imkân sağlayan protokolde 3 yıl geride kaldı. Adana Sanayi Odası ve ÇÜ Adana Meslek Yüksekokulu iş birliğinde gerçekleştirilen protokol kapsamında makinadan tekstil teknolojilerine 8 bölümden yüzlerce öğrenci işletmelerin nitelikli personeli oldu.
- Türkiye’nin ilki oldu
2013 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nın ilk kez ‘Sürdürülebilirlik Raporu’ yayınlandı. Rapor, 2024 yılında karnavalda hayata geçirilen sürdürülebilirlik eylemlerini ve sonuçlarını ortaya koydu.
- Deneyimin geleceğe aktarımı
Sanayiciler, bugünü yönetmekle o kadar meşgul ki, geleceği planlamak çoğu zaman ikinci planda kalıyor. Ancak rekabet gücünü korumanın tek yolu, doğru bilgiye ve tecrübeye dayanarak ilerlemektir. Sanayi mentorluğu, sizi günlük operasyonlardan stratejik düşünmeye yönlendirir. Ergin Turan ([email protected]) Refleks okurları için yazdı...
- TEMSA, yıla ‘Prestij’li başladı
Midibüs segmentinde pazardan önemli pay alan TEMSA’nın 20 bininci Prestij aracı banttan indirildi. Ticari araç sektöründe dayanıklılık, dönüş kabiliyeti, ekonomik yakıt ve çevreciliğiyle bilinen 20 bininci ‘Prestij’i TEMSA CEO’su Evren Güzel ve çalışanlar imza atarak uğurladı.
- Adana 13’üncü
2024 yılını 3 milyar 45 milyon dolar ihracatla tamamlayan Adana, Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren 13’üncü şehri oldu.
- Duayen iş insanı vefat etti
Tarım ve tarıma dayalı endüstrinin duayen iş insanı Ali Milli vefat etti.
- Teknokent'i yok!
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ)’den Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) kurması bekleniyor.
- “Festivalimiz artık Türkiye’nin markası”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Altın Koza’nın artık Türkiye’nin markası olduğunu belirterek, “Göreve geldiğimizden itibaren bu festivali kesintisiz yaptık. Sinema denince akla Adana, Adana denince de akla sanat geliyor. Adana’nın değerlerini tanıtmak ve kente gelen turist sayısını artırmak temel amacımız. Bu yıl vatandaşlarımızla el ele, doya doya bir festival yaşayacağız” dedi.
- 3 yılda rekor büyüme
Dünya otobüs pazarındaki payını yenilikçi ürünleriyle artıran Temsa’ya bir destek de bankalardan geldi. Son 3 yılda dolar bazında yüzde 252 büyümesiyle Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri arasına giren Temsa’ya bankalar 90 milyon Euro karşılığı TL tutarında kulüp kredisi temin etti.
- Bu destek tam Adana için
Büyüme hedefine petrokimya sektörünü ilk sıralara alan Adana için önemli bir fırsat doğdu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, başta kimya olmak üzere birçok ithal ürün için büyük destekler verecek.
- Adanalı mobilyacılara modern üs
İdari bina, çarşı, çıraklık okulu ve anaokulunun yer alacağı 889 bin metrekare alanda kurulacak ‘Sarıçam Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesi’ projesinde tahsis aşamasına gelindi.
- Yeni yönetim modernizasyon için çalışacak
Adana Orta Ölçekli Sanayi Sitesi’nin yeni yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeleri yapılan seçimlerin ardından belirlendi. Başkanlığını Bilgehan Makina yöneticisi Suat Kaya’nın yapacağı yeni yönetim gerçekleştireceği modernizasyon çalışmalarıyla daha verimli bir sanayi sitesi hedefliyor.
- Son 3 yıldır çukur kazdık!
QNB Finansbank, Bloomberg HT ve Ekonomi Gazetesi tarafından Adana Sanayi Odası (ADASO) iş birliğiyle düzenlenen ‘QNB Finansbank Dijital Köprü Anadolu Buluşmaları’ etkinliği Adana’da yapıldı. Etkinlik çerçevesinde düzenlenen panelde konuşan Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, “Ekonomide 2021’in eylülünden beri çukur kazdık” dedi.
- Yeni müfredata eleştiri ve öneri
Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Doğu Akdeniz Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DASİFED), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adını taşıyan yeni müfredata ilişkin açıklamada bulundu. Taslakta derslerin kapsamı ve eğitimde fırsat eşitliği gibi konuların daha şeffaf ve kamuoyunu aydınlatıcı bir şekilde düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.
- Atatürk resmen Adanalıdır
Portakal Çiçeği Karnavalı etkinlikleri kapsamındaki söyleşi etkinliğinde okurlarıyla bir araya gelen yazar Mehmet Uluğtürkan, Ali Münif Yeğenağa’nın Adana Belediye Başkanlığı döneminde Mustafa Kemal’e 13 Ocak 1925 tarihinde meclis kararıyla fahri hemşehrilik beratı verildiğini söyledi.
- Büyülü koku, dostluğu tütsülemeye hazır
Türkiye’nin en renkli ilk dev organizasyonu ‘Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’, Adana’da bir kez daha milyonları coşturacak
- Adana’nın ihracatı artıyor
Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’nın Mart ayı ihracatının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 artış ile 259 milyon 743 bin dolara ulaştığını belirtti. Başkan Kıvanç, “Ocak-Mart döneminde de 2023 yılının ilk çeyreğine göre ihracatımızı yüzde 9,2 artırarak 762 milyon 816 bin dolara ulaştık” dedi. Adana’dan en fazla kimyasal ürün ihraç edilirken en çok dış satımın gerçekleştirildiği ülke Irak oldu.
- AOSB, açık artırmayla arsa satacak
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, sınırları içerisinde bulunan 5 adet sanayi parselinin tahsis satış ihalesini ‘Açık Artırma’ usulüyle gerçekleştirecek. 3 Mayıs saat 10.00’da AOSB Bölge Müdürlüğü Seyhan Salonu’nda ihalesi yapılacak arsalara ilişkin tüm bilgiler https://www.adanaorganize.org.tr adresinden temin edilebilecek.
- İnovasyona teşvik, yatırım alanlarına destek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bir taraftan yüksek katma değerli sektörleri teşvik ederken diğer taraftan daha fazla yatırım için düşük bedelli sanayi arsası üretimine destek vereceklerini söyledi. Adana Hacı Sabancı OSB’nin konuğu olan Bakan Kacır, ‘Sanayi Alanı Master Planı’ hazırlıyoruz. Yüzölçümümüzdeki 0.36’lık sanayi alanını yüzde 1’e çıkaracağız” dedi.
- Kadın sanayiciler ağırlandı
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Kadın Sanayiciler Platformu, Beta Enerji ve Teknoloji A.Ş.’nin konuğu oldu. Beta Enerji’nin Kurumsal İletişim Müdürü Bahar Dağsuyu Döner’in ev sahipliğindeki etkinlikte ‘Sürdürülebilir Kadın Liderlik Eğitimi’ gerçekleştirildi.
- Adana OSB, en büyük olma yolunda
Halen üçte ikisi kullanılan 22 milyon metrekare alana sahip Adana OSB’de, 6 milyon metrekarelik alan daha iki yılda devreye girecek. Önümüzdeki beş yılda 500 milyon dolarlık yatırım yapılacak bölgede, 30-35 milyon metrekarelik genişleme alanında da son aşamaya gelindi. AOSB’nin hedefi 50 milyon metrekareyi geçerek Türkiye’nin en büyük OSB’si olmak.
- Girişimcilere 3 milyon Euro hibe
Toplumda kadınların ve gençlerin ekonomik durumlarını iyileştirmeyi ve sosyal uyumlarına katkıda bulunmayı amaçlayan SEECO Projesi kapsamında girişimcilere yaklaşık 3 milyon Euro hibe desteği sağlanacak. Projenin detaylarına www.cka.org.tr ’den ulaşılabilecek.
- "Mali disiplinle mucizeye imza attık"
Adana Sanayi Odası (ADASO) meclis toplantısına katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adayı Zeydan Karalar, “Borç gelirin 4 katıyken, bu yıl gelirimiz borcun 4 katı haline geldi. Bu çok önemli. Bana göre mucizenin resmi bu” dedi.
- 'Çukurova İletişim Refleksi'
Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi, konuk edeceği iş insanlarını öğrencileriyle buluşturacak. Sektörünün başarılı iş insanları, 100.9 Radyo Üniversite ve Youtube kanalında yayınlanacak ‘Çukurova İletişim Refleksi’ programında girişimcilik öykülerini ve hedeflerini anlatacak.
- Türk havacılığına üs olsun
Çukurova Havalimanı’nın açılmasıyla uçuşlara kapatılması gündeme gelen Adana Havalimanı için gazeteci Mehmet Uluğtürkan, “Kapatılmamalı ama zorunlu kalınırsa havacılık endüstrisine üs olarak tahsis edilmeli” dedi.
- Anadolu'da her şehir girişimcilikte kendine özgü ekosistem kurmalı
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ve Yozgat Bozok Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘Genç Fikirler Fabrikası İş Fikri Yarışması’nın final programında yer alan panelde konuşan Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı Esra Özden, “Her şehir rekabette üstün olduğu alanda inovatif girişimler ile bunlara yatırım yapacak melek yatırımcılarını çıkarmalı” dedi.
- “6 milyon dolarlık dış ticaret çok az”
Adana Sanayi Odası, Kırgız iş insanlarını ağırladı. ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’nın Kırgızistan’la 4.8 milyon doları ihracat, 1.3 milyon doları ithalat olmak üzere yaklaşık 6 milyon dolarlık dış ticareti bulunduğunu belirterek, “Bölgemiz Kırgızistan için önemli bir tedarik üssü olabilir. Potansiyele ve iki halkın kültürel yakınlığına baktığımızda bu rakam yakışmıyor. Ticari artırmak için çalışacağız” dedi.
- ‘Sürdürülebilirlik’ ve ‘Yeşil Dönüşüm’ün öncüsü
‘Türk Sanayisinin Güneydeki Üssü’ olarak değerlendirilen Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüme öncülük yapıyor. AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, “Yenilikçi hizmetler ve yeşil dönüşüm konusunda hayata geçirdiğimiz projelerle katılımcılarımıza öncülük ediyoruz” dedi.
- Adana, Türkiye’nin en hızlı büyüyeni yaptı
Türkiye’nin en hızlı büyüyen 2023 yılı 100 şirketi açıklandı. Cirosunu son 2 yılda yüzde 6 bin 628 oranında artıran Adana merkezli AFM Gıda Kimya Limited Şirketi ilk sırayı aldı. Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, “9 şirketimiz ilk 100’ün içerisinde yer aldı. Bu sonuçla ilk 100’e en fazla şirket girdiren Türkiye’nin 3’üncü şehri olduk. Hepsini tebrik ediyorum” dedi.
- TEKNOFEST, Adana’da yapılacak
‘Teknoloji geliştiren bir Türkiye’ hedefiyle gerçekleştirilen Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali’nin 10’uncusu Adana’da gerçekleştirilecek. Henüz tarih ve yerin belirlenmediği TEKNOFEST kapsamındaki yarışmalara son katılım tarihi 20 Şubat 2024 olarak açıklandı.
- Şehrin sanayi lideri Sasa
İstanbul Sanayi Odası, 2022 verilerine göre Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nu açıkladı. Bir önceki yıl 12 şirketiyle listede yer bulan Adana’nın bu kez 14 markası sanayinin süper liginde yer aldı. Türkiye’nin 22’nci sırada yer alan Sasa, Adana’nın sanayi liderliğini sürdürdü.
- Akkuyu ‘dipsiz kuyu’ mu?
Yapımı devam eden Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu’da işler karıştı. Rus kamu şirketi Rosatom, inşaat sürecindeki Türk ortağı IC İçtaş ile sözleşmesini “İhlal var” gerekçesiyle feshetti. IC İçtaş, ‘hukuksuz’ olarak nitelendirdiği fesih için “Amaç, projedeki Türk varlığını azaltmak” açıklamasında bulundu.
- Akkuyu karıştı!
Türkiye’nin ilk nükleer santral projesini gerçekleştirmek için kurulan Akkuyu Nükleer AŞ, genel yüklenicisi IC İçtaş İnşaat ile ‘çalışmalarını tamamladıkları’ için sözleşmelerini feshettiklerini açıkladı. IC İçtaş İnşaat ise Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin sözleşmeyi feshederek, projedeki Türk paydaşlığını ortadan kaldırmaya çalıştığını iddia etti.
- Adana'da yapılacak 50 şey
Şehirler sanat eserlerine benzer. Bir şehri gezmekse bir sanat eserini değerlendirmek gibidir. Önceden bilgi alırsanız daha iyi anlar, daha iyi yaşar ve daha iyi anlatırsın. Dr. Haluk Uygur, Adana’da yapınca mutlu olacağınız 50 şeyi Karnaval Gazetesi için yazdı.
- Adana, sanayide ‘en büyük’ olma yolunda
Adana’da gerçekleştirilen SANTEK Kimya Sektörü Strateji Toplantısı'nın açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Büyükdede, “Petrokimya alanında ülke ihtiyacımızın yüzde 15’ini karşılayabiliyoruz. Bu tabloya Ceyhan’da yapılacak yatırımlarla yüzde 20 eklenmesini bekliyoruz” dedi.
- Antidepresan Kullanımı Neden Arttı?
Günümüzde antidepresan kullanımı giderek artıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Ağustos ayında açıkladığı rakamlar da bunu destekliyor. Koca’nın açıkladığı verilere göre son üç yılda 61 milyon sinir sistemi ilacı, 12 milyon antidepresan kullanıldı. Peki, bu artışın nedeni nedir? Bu sorunun yanıtını DoktorTakvimi.com uzmanlarından Psk. Kübra Uğurlu veriyor.
- TÜİOSB, 2022 yılı yol haritasını belirledi
Türkiye’nin yeni nesil ilk ihracatçı dijital ve yeşil organize sanayi bölgesi olan, endüstri 4.0 hedefiyle, çevreye ve insana saygıyı esas alan TÜİOSB’de yatırım yapacak firma temsilcilerinin katılımı ile 2022 Yılı Hedef ve Planları Toplantısı gerçekleştirildi.
- Sanayicinin nitelikli iş gücü ihtiyacı bu projeyle giderilecek
Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan ‘Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü’ yurt çapında organize sanayi bölgelerinde uygulanmaya başlandı. Projeyle ilgili konuşan GEBKİM OSB YKB V. İbrahim Aracı, “GEBKİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile nitelikli eleman arayışımıza kendi çözümümüzü oluşturmuştuk. Yeni protokol anlaşmasıyla yurt çapında mesleki eğitimin yaygınlaştırılması ülkemizin iş gücüne önemli katkıda bulunacaktır” dedi.
- ENHANCER ile hedef; istihdam ve ekonomik büyüme
ENHANCER Projesi İstihdam Yaratma Odaklı Kooperatif Hibe Programı ile ilgili çevrimiçi toplantı büyük bir ilgi ile karşılandı. Bursa, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya ve Mersin’de kayıtlı kooperatif ve kooperatif birliklerine sağlanacak hibe destekleri anlatıldı. İstihdam ve ekonomik büyümeye katkıda bulunabilen projelerin katılabileceği program kapsamında toplam 2 milyon Avro hibe desteği sağlanacak.
- “Balıkçı ve Oğlu” 6 ayda 400 bin satışa ulaştı
Zülfü Livaneli’nin sıradan bir Egeli aile ile göçmenlerin yollarının kesiştiği dokunaklı ve güncel hikâyeyi işleyen Balıkçı ve Oğlu 6 ayda 400 Bine ulaştı. Zülfü Livaneli’nin Ege’nin sakin sularında geçen ve çağın kanayan yarası göçmenlik başta olmak üzere pek çok soruna değindiği romanı okuru etkilemeye devam ediyor.
- AOSB'de MESEM İrtibat Bürosu Açıldı
Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde, Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) İrtibat Bürosu hizmete açıldı.
- Metaverse Evreninden Arsa Alınır mı?
Metaverse üzerinden arsa satın almak son günlerin popüler hale geldi. Metaverse üzerinden gayrimenkul sahibi olmak güvenilir bir yatırım mı? Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu, “Değerin oluşması için; ‘Yararlılık’, ‘Kıtlık’, ‘Arzu’ ve ‘Etkin Satın Alma Gücü’ olmak üzere 4 faktöre ihtiyaç var. Metaverse’te de arsanın ya da herhangi bir gayrimenkulün gerçek anlamda değerinin oluşması için kullanılmak ya da kiralanmak suretiyle fayda sağlıyor olması gerekir" dedi.
- Korsanların parola çalma yöntemleri
Siber güvenlik şirketi ESET, bilgisayar korsanlarının parolaları çalmak için kullandığı yöntemleri inceleyerek yapılması ve yapılmaması gerekenler ile ilgili bilgilendirmede bulundu.
- Proje “KIRKEP” tamamlandı
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve Özyeğin Üniversitesi Sürdürülebilirlik Platformu iş birliğiyle yürütülen “Kırsal ve Kentsel Ekonomilerin Entegrasyonu Projesi (KIRKEP)” tamamlandı.