Siz de en az bizim kadar şaşırdınız, değil mi? 20 yılda Adana’yı 9 kez ziyaret eden Atatürk’ün nasıl olur da Adana kebabı ile bir anısı olmazdı? Kimse bilmiyordu. Ta ki Adana’nın efsane fotoğrafçısı Gaston Mizrahi’nin oğlu Albert Mizrahi, aile albümünü ‘Dünden Bugüne’ adıyla kitaplaştırana kadar… Evet, bu kitapla birlikte yazımızın başlığını oluşturan bu soruların cevabı da ortaya çıkmış oldu. Okumaya hazır mısınız?
- Atatürk Adana kebabını nerede, ne zaman ve nasıl yedi?
- Üretici ekmeden önce ne destek alacağını bilecek
2025-2027 yıllarında uygulanacak tarımsal desteklemeye dair karar açıklandı. Karara üretici göre hangi ürüne ne kadar destek alacağını ekimden öncesi öğrenmiş olacak.
- Şirketlere ‘Sera Gazı Emisyon Ölçüm’ hizmeti
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin geliştirdiği, Türk Standartları Enstitüsü’nün onayladığı yazılım ile firmalar sera gazı emisyonlarını güvenilir bir şekilde hesaplayabiliyor.
- Misafirlerinizi bir Adana evinde ağırlamaya ne dersiniz?
Adana Büyükşehir Belediyesi, Büyüksaat civarındaki bir konağı daha restore etti. Aslına uygun olarak restore edildikten sonra Adana kültürünü yansıtan dekoratif ürünlerle donatılan konukevinden herkes yararlanabilecek.
- VPN kullanırken dikkatli olun!
Adana Bilişimci İş İnsanları Derneği (ABİAD) Başkanı Mehmet Ali Altun, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Instagram'a erişimin engellenmesinden sonra birçok kullanıcının ‘Sanal Özel Ağ’a (VPN) yöneldiğini ancak bu uygulamanın dikkatli kullanılması gerektiğini söyledi.
- Hedef, ‘Spor kenti Adana’
Adana Büyükşehir Belediyesi Yaz Spor Okulları açılış töreninde konuşan Başkan Zeydan Karalar, 74 noktada, 123 antrenör eşliğinde, toplam 18 bin 870 çocuğa ücretsiz eğitim alma imkanı sunuyoruz. Tüm çabamız sağlıklı çocuklarla Adana’nın bir spor kenti olması” dedi.
- ADASO’nun dijitalleşme başarısı
Türkiye sanayisi ve kamu kurumlarının dijital dönüşümlerinde önemli aktörlerden biri olacak Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri (ADİM) ağına ülkemizden dahil olacak projeler belirlendi. ADİM’e Türkiye’den dahil olmaya hak kazanan 5 konsorsiyumdan biri Adana Sanayi Odası oldu.
- Adana’dan 200’e yakın başvuru
Türkiye’yi yeni bir sosyal girişim modeli ile tanıştırmak için harekete geçen Sabancı Topluluğu, Sabancı Gençlik Seferberliği ile Türk gençliğine umut oluyor. Geçtiğimiz mayıs ayı sonunda duyurusu yapılan projeye 5 binden fazla başvuru geldi. Adana merkezli başvuruların sayısı ise 189 olarak gerçekleşti.
- Yılı değerlendirmek için ürün çeşitliliğine gittiler
Çukurova tarımının global şirketi Özler Ziraat, ağırlıklı narenciye üretimini kayısıdan incire, elmadan hurmaya onlarca ürünle çeşitlendirdi. Şirketin Mali İşler Yöneticisi Hüseyin Karaosman, “Böylece 12 ay boyunca ihracatımızı ve istihdamımızı koruyoruz” dedi.
- Garanti BBVA, 400 milyar TL destek verecek
Avrupa Yeşil Mutabakatı uyum sürecinde Türkiye’deki şirketleri ve sürdürülebilir yatırımları destekleyeceklerini açıklayan Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Düşük karbon ayak izli üretim zorunluluğumuz başladı. Geçiş sürecinde üreticilerimizi 400 milyar TL kaynakla destekleyeceğiz” dedi.
- Çiftçiyi bu kez de su zammı vurdu
Tarımsal sulamada yüzde 300’e varan fiyat artışı, üreticiyi zor durumda bıraktı. Sulama Birliklerine 31 Mayıs’a kadar borcunu ödemeyen çiftçi, yüzde 15’lik indirimden de yararlanamayacak.
- Ali Baba Çiftiği, meyve bahçeleriyle büyüyor
Hayvancılık ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Ali Baba Çiftliği, Niğde’nin Çamardı ilçesinde 3 bin dekar meyve bahçesi kurdu. Erik, kayısı ve elma ağırlıklı meyve bahçelerinden elde edilen ürünler Ortadoğu ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor.
- 1960 model belediyecilik sona erecek
İyi Parti Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayyüce Türkeş Taş, “Adanamızı ne hale getirmişler. Altyapı yok. Gençler buradan kaçmak istiyor. Anneler çocuklarını uyuşturucu belasından korumaya çalışıyor. Suriyeliler gettolar oluşturmuş. Dünyanın en verimli topraklarına sahip Adana, artık 1960 model belediyecilik anlayışıyla yönetilemez. Başkan seçildiğim yıl farkı göreceksiniz. Adana’da her kesim bu zenginlikten pay alacak” dedi.
- Girişimcilere 3 milyon Euro hibe
Toplumda kadınların ve gençlerin ekonomik durumlarını iyileştirmeyi ve sosyal uyumlarına katkıda bulunmayı amaçlayan SEECO Projesi kapsamında girişimcilere yaklaşık 3 milyon Euro hibe desteği sağlanacak. Projenin detaylarına www.cka.org.tr ’den ulaşılabilecek.
- Adana, 3.3 trilyon dolardan pay alabilir
Uluslararası İş Forumu’na katılan MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, Suudi Arabistan’ın 2030 yılına kadar 3.3 trilyon dolarlık yatırım planladığını belirterek, “Başta inşaat olmak üzere her sektör bu büyük pazardan pay alabilir. Expo 2030’a ev sahipliği yapacak Riyad ve ülkenin diğer şehirlerindeki yatırımlardan Adana’nın pay alması için çalışma yapacağız” dedi.
- Rekabet üstünlüğü sağlıyor
Endüstri Mühendisi Gözde Akçiçek, sadece doğa, ya da toplum yararına değil, rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için Holding’ten KOBİ’ye her şirketin sürdürülebilirlik çalışması yapmak zorunda olduğunu söyledi.
- ‘Cumhur’ ve ‘Millet’ ittifakları Coca Cola ile Pepsi gibi
14 Mayıs seçimlerine ATA İttifakı içerisinde katılan Zafer Partisi’nin Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Erdoğan’ın enkaz ekonomisini, kendi aralarında anlaşamayan ve HDP desteğine muhtaç kalan Millet İttifakı’nın ayağa kaldıramayacağını söyledi. Prof. Özdağ, “‘Cumhur’ ve ‘Millet’ ittifakları Coca Cola ile Pepsi gibi. Birbirlerinden farkları yok” dedi.
- Adana Ticaret Odası seçiminde '15 Ekim' beklentisi
Adana Ticaret Odası’nın (ATO) yeni döneminde görev alacak 121 meclis üyesi ve meslek komitesi üyeleri belli oldu. ATO Başkanlığı için aday olduklarını açıklayan Mehmet Şahbaz, Yücel Bayram ve Dr. Cengiz Yılmaz kendi gruplarından çıkmayı başardı. Listeler yarışında Mehmet Şahbaz ve Yücel Bayram’ın birbirine yakın sayıda meclis üyeliği kazanması tek başına seçim başarısı getirmedi. Yeni dönemin ATO Başkanını anahtar konumuna gelen Dr. Cengiz Yılmaz ve arkadaşları belirleyecek.
- Akkuyu NGS'de neler oluyor?
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) yüzde 75’ine sahip olan Rus devletine bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Rus-Türk ortaklığıyla kurulan Titan-2 IC İçtaş A.Ş. ile yapılan Akkuyu NGS inşaat sözleşmesinin feshi için ihtarname gönderdi.
- Yeni unicornlar Dijital Kuluçka Merkezi’nden çıkacak
Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nin (GED) ABD Büyükelçiliği hibesiyle hayata geçirdiği Dijital Kuluçka Merkezi’nde (DKM) bir yıl boyunca eğitim ve mentor hizmeti alan 250’ye yakın girişimci inovatif iş fikirlerini yatırımcıya sunabilmek için yarıştı. GED Başkanı Esra Özden, hedeflerinin DKM’den yeni unicornlar çıkarmak olduğunu söyledi.
- Geri dönüşüm, toprağı koruyor
Toprak kirliliğinin de diğer çevre kirlilikleri kadar önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, fabrikaların tehlikeli atıklarının toprağa gömülmesinin, tarımda bilinçsiz ve kontrolsüz şekilde kullanılan gübre ve ilaçların ve hafriyat atıkların toprak kirliliğine yol açtığına dikkat çekiyor. Uzmanlar, toprak kirliliğini önlemede en etkili yöntemin, yeniden hammadde olarak kullanılabilecek olan plastik, metal, kağıt ve cam atıklarının, atık olmaktan çıkıp ekonomiye kazandırılması olduğunu belirtiyor.
- Hazır giyim sektör ihracatı 14,8 milyar dolara ulaştı
2021 yılının ilk dokuz aylık döneminde Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,3 artış ile 14,8 milyar dolara ulaştı. Verilere bakıldığında, ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya, İspanya, İngiltere ve Hollanda ilk sıralarda yer aldı. Bu kapsamda, 16-18 Şubat tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek LifeStyle Türkiye 2022 Kadın Hazır Giyim Fuarı, Türkiye ekonomisine katkı sağlaması açısından önemli bir konumunda bulunuyor.
- TÜİOSB, 2022 yılı yol haritasını belirledi
Türkiye’nin yeni nesil ilk ihracatçı dijital ve yeşil organize sanayi bölgesi olan, endüstri 4.0 hedefiyle, çevreye ve insana saygıyı esas alan TÜİOSB’de yatırım yapacak firma temsilcilerinin katılımı ile 2022 Yılı Hedef ve Planları Toplantısı gerçekleştirildi.
- Türk deri sektöründen İtalya çıkarması
2021 yılında tarihinde ilk kez 1 milyar dolar barajını geçen Türk ayakkabı sektörü ve saraciye sektörü sektörün dünyadaki en prestijli buluşma adresi “Expo Riva Schuh & Garda Bags Fuarı”na 83 firmayla çıkarma yapmaya hazırlanıyor.
- EİB’ten ihracatta kararlılık vurgusu
Ege İhracatçı Birlikleri, 2021 yılında ihracatını yüzde 26 artırarak 16 milyar 325 milyon dolarlık ihracata imza attı. 12 ihracatçı birliğinin 11 tanesi 2020 yılına göre ihracatını artırırken, bir tane Birlik ise geçen seneki performansının gerisinde kaldı.
- İkinci el otomobilde fiyatlar düştü, talep arttı
Dövizdeki düşüşle birlikte hareketlenen ikinci el araç pazarı, araç sahibi olmak isteyenler için cazip fırsatlar sunuyor. İkinci el online araç alım-satım platformu VavaCars, gerçekleştirdiği döviz kurunda yaşanan azalmaya paralel olarak başlattığı yeni kampanyasıyla “Her 48 saatte, 48 yeni araca” 20 bin TL’den 120 bin TL’ye kadar indirimler uyguluyor.
- 5 Ocak'ı Atatürk'ü 'anlayarak' kutladılar
Adana’daki Rotary kulüpleri, Adana’nın işgalden kurtuluşunun 100’üncü yılını ‘Atatürk ve Cumhuriyet’ konulu etkinlikle kutladı. İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu’nun sunum yaptığı etkinliğe Adana 5 Ocak Rotary Kulübü ev sahipliği yaptı.
- 4 kişilik bir aile haberleşmeye 4.238 TL harcadı
Telekomünikasyon alanının düzenleyici kuruluşu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) yayınladığı veriler ile TELKODER’in yaptığı genel sektör değerlendirmesi sonucunda; evlerinde bir sabit telefon ile genişbant internet aboneliği bulunan ve her bireyi cep telefonu hattı sahibi olan 4 kişilik bir ailenin, aldığı haberleşme hizmetleri için vergiler dâhil ayda ortalama 353 TL harcadığı belirlendi. Bu rakam yılda 4.238 TL’ye ulaşıyor.
- Abdioğulları, Adana’nın kurtuluşunu çifte gururla kutluyor
Anadolu 500’de 40 basamak yükselirken, OSBÜK Araştırmasında da “5 dalda 5 yıldız” ödülünün sahibi olan Abdioğulları Plastik Ambalaj Sanayi A.Ş, Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunu çifte gururla kutluyor.
- Atatürk, kurtuluşun tüm planlarını Adana'da yaptı
Gazeteci-yazar Mehmet Uluğtürkan, Atatürk’ün 1918’in Kasım’ında 11 gün kaldığı Adana’da kurtuluşun tüm planlarını yaptığını söyledi. “Adanalıların Toroslarda verdiği destansı mücadele olmasa Türkiye’nin güney sınırı Niğde olurdu” diyen Uluğtürkan, Kurtuluş Savaşı’nda ilk ateş emrinin de Atatürk tarafından 5 Kasım 1918’de İskenderun’da batırılan İngiliz gemisi için verildiğini söyledi.
- TÜİOSB’nin projesine ÇKA’dan hibe desteği
TÜİOSB tarafından hazırlanan “İhracat Odaklı Dijital Dönüşüm Projesi”, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürütücüsü olduğu “Üreten Şehirler” programı kapsamında 2021 yılı Türkiye genelinde destek almaya hak kazanan ilk proje oldu.
- 1 kadavra 5 nefes
33 yaşında bir kişinin ateşli silahla yaralanma sonucu iki gün yoğun bakımda kaldıktan sonra beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine, bağışlanan organları, ihtiyacı olan hastalar için umut oldu. Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yılın son gününde, Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ekibi organ bekleyen 5 hastayı ameliyat ettiler.
- İstanbul Arabesque Project Adana'da
‘Sana Göre’ müziğin adresi Jolly Joker, ‘Moduna Göre’ konserleriyle, Adana’da da müziğin ritmini tutmaya devam ediyor. Jolly Joker Adana, yılbaşı akşamı sahnesinde İstanbul Arabesque Project’i ağırlıyor.
- Esendemir; "Sessiz kalan da tokadı atan kadar suçludur!"
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, gazeteci Muharrem Sarıkaya’nın Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile yaptığı canlı yayında İhlas Haber Ajansı personeli gazeteci Ahmet Demir'e tokat atmasını şiddetle kınadı.
- Sakıp Sabancı Müzesi’nde Yeni Sergi
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Sabancı Holding’in desteğiyle Türkiye sanat tarihinde derin izler bırakmış, kendisi de önemli bir ressam olan, hat, müzik ve edebiyat ile de ilgilenen, pek çok sanatçının ve kurumun da hamiliğini üstlenmiş Abdülmecid Efendi’nin hayatı ve sanatı üzerine kurgulanan “Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” sergisini 21 Aralık 2021 – 1 Mayıs 2022 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturuyor.
- Trabzon hurması ihtiyaç sahipleri için hasat edildi
Taze meyve sebze ürünlerinde kayıp ve israfı azaltmayı amaçlayan “Gönüllü Son Hasat Projesi”nin son hasat etkinliğinde, üreticiler tarafından tarlada bırakılan Trabzon hurması (cennet elması), gönüllüler tarafından bahçeden toplandı ve ihtiyaç sahiplerinin sofralarında lezzet şölenine dönüştürüldü.
- Sütaş, Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayımladı
Bireylerin sağlığı ve mutluluğu, toplumun gelişimi ve refahı, çevrenin sürdürülebilirliği için “SÜRSÜN HEP SÜTAŞKI” diyen Sütaş, sürdürülebilirlik yaklaşımını ve bu alandaki faaliyet sonuçlarını açıkladığı Sürdürülebilirlik Raporunu yayımladı. Uluslararası GRI standartlarına uygun olarak hazırlanan rapor, Sütaş’ın 50. yılını kutlayacağı 2025 yılı sürdürülebilirlik hedeflerini de içeriyor.
- Türkiye'nin yüzde 15’i diyabetle mücadele ediyor
Dünyada diyabet global açıdan büyük bir sorun haline gelirken, 2020 verilerine göre dünya genelinde 382 milyon yetişkinin diyabet hastası olduğu görüldü. Türkiye’de ise 20-79 yaş arası 7 milyon diyabet hastası olduğu, bunun da nüfusun yaklaşık yüzde 15’ine denk geldiği kaydedildi.
- MÜSİAD Vizyoner’21 “Dijitali Fark Et “ diyor
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından 22 Aralık’ta gerçekleştirilecek Vizyoner’21, iş dünyasının dijital dönüşümüne kılavuzluk edecek. “Fark Et” başlığıyla bu sene 4’üncüsü düzenlenecek MÜSİAD Vizyoner’21, “Dijitali Fark Et” ara başlığında başarı hikayeleriyle dijital dönüşümün yıldız isimlerini sahneye çıkaracak.
- TÜİOSB'a anlamlı ödül
Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) ‘Yeşil Ekonomi’ ana temasıyla gerçekleştirilen 5. İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde 'Türkiye'nin İlk İhracat Odaklı Dijital ve Yeşil OSB'si Ödülü'ne layık görüldü. Çevreye ve insana saygıyı esas alan TÜİOSB’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumlu, sürdürülebilir üretime dayalı dijital tarım ve gıda ekosistemini oluşturmaya yönelik çalışmaları zirveye damga vurdu.
- Hedef, Mersin'in tanıtımına katkı sunmak
Mersin’i hem Türkiye hem de dünyaya daha fazla tanıtmak adına yola çıkan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Büyükşehir Belediyesi, şehrin tarihini, kültürünü daha geniş kitlelere duyurmak ve gönüllü tanıtım elçileri kazanmak için harekete geçti. Hedef, Mersin’in tanıtımına daha fazla katkı sunmak.
- BOSSA emektarlarının örnek dayanışması
Türk tekstil endüstrisinin beşiği sayılan Adana’da 1951 yılında kurulan ve 54 yıl boyunca Türkiye ekonomisine güç veren Bossa Tekstil Fabrikası’nın emektar çalışanları dayanışma etkinliğinde hasret giderip, dernekleşme yolunda ilk adımı attı.
- 'Yaşamak Bize Kalandır Hâlâ' için ilk imza günü
Gazeteci Başar Şeker’in korona günlerinde kaleme aldığı ‘Yaşamak Bize Kalandır Hâlâ’ adlı kitabının ilk imza günü etkinliği, eserin yayıncısı Karahan Kitabevi’nin İnönü Parkı yanındaki merkezinde düzenlenecek ve 27 Kasım Cumartesi saat 14.00’da gerçekleşecek.
- GED'in 'Dijital Kuluçka Merkezi'ne görkemli tanıtım
ABD Büyükelçiliği tarafından desteklenen Türkiye’nin ilk ‘Dijital Kuluçka Merkezi (DKM)’nin tanıtım toplantısı yapıldı. Girişimcilik Ekosistemi Derneği tarafından faaliyete geçirilen DKM’nin tanıtım toplantısında konuşan ABD Adana Konsolosluğu Kültür ve Basın Ataşesi Erica Marrero, “Çok başarılı olacağına inandığımız bir projenin destekçisi olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
- Keşke herkes böyle an’SA’…
Sabancı Topluluğu, Cumhuriyet’in 98’inci yıl dönümünde Atatürk’ü çalışarak anacak. 60 bin çalışanın gönüllü olarak katılacağı ‘Sabancı Cumhuriyet Seferberliği’ kapsamında fidan dikiminden toprak canlandırmaya, çevre temizliğinden biyoçeşitliliği desteklemeye birçok çevre etkinliği düzenlenecek.
- Mutabakata erken uyum kazandıracak
Üretimde 2050 yılına kadar ‘sıfır karbon’ hedefi, ticaretinin yarısı Avrupa Birliği’ne gerçekleştiren Türkiye’deki şirketlere yükümlülükler getiriyor. Güneyin üretim üssü Adana OSB, ‘Yeşil Mutabakatı’ gündeme taşıyacak sürecin ilk büyük etkinliğini gerçekleştirdi. 2 gün süren ‘Yeşil Mutabakat Çalıştayı’nda sanayicilere ‘uyumda elinizi çabuk tutun’ mesajı verildi.
- Sanayinin Devler Liginde AOSB’den 16 firma yer aldı
- Enerji teknolojilerinde fırsat çok
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, enerji teknolojileri üretmenin elektrik üretmekten daha değerli olduğunu söyledi. EÜAŞ’ın girişimiyle 3 santralde yerli ve milli jeneratörü devreye aldıklarını belirten Dr. Alagöz, “12 milyon dolara ithal ettiğimiz jeneratörü 250 bin dolara mal ettik. İş dünyasını, akademisyenleri, mühendislerimizi bu alana çekme zorunluluğumuz var” dedi.
- Adana Demirspor bereketi
Adana Demirspor’un 26 yıl sonra şampiyonlukla Süper Lig’e çıkmasına taraftar kadar iş dünyasını da sevindi. ADS’nin başarısı Adana’nın motivasyonuna önemli katkı sağlarken kent ekonomisini de canlandıracak.
- Her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe gidiyor
Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Türkiye’de her yıl 18,8 milyon ton gıdanın çöpe gittiğini belirterek sorunun çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı çerçevesinde el ele verilmesi gerektiğini kaydetti.