Var olan potansiyeline rağmen Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren iller sıralamasında ilk 10’da yer alamayan Adana, dış pazarda nasıl daha fazla etkin olabilir? Ekonomistler, iş insanları, meslek odası ve iş dünyası STK yöneticileri bu soruya farklı yanıtlar veriyor olsa da birkaç başlıkta yapılacak hamle, Adana’nın ihracatını kısa sürede iki katına çıkarabilir.
- Adana, ilk 10’a nasıl girer?
- Sorumlular ve sorumluluk alanları
‘İktisadi Gelişme ve İşletme Bilimi’ alanının duayen akademisyeni Prof. Nejat Erk, Adana’nın ihracatında sürdürülebilirliğin teknoloji yoğunluğu artırmakla sağlanabileceğini söylüyor. Prof. Erk, Adana’nın ihracat başarısı için yapılması gerekenleri Refleks’e yazdı.
- "2 Milyar dolara ramak kaldı"
Sanayide çevre dostu üretim anlayışıyla Türkiye’de yeşil dönüşümün öncü merkezlerinden biri olmayı başaran Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), şehir ihracatının lokomotifi oldu. AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, “Bölgemizde faaliyet gösteren şirketlerin toplam ihracatı 1.8 milyar doları buldu. İhracatı her platformda destekleyen bir yönetim anlayışımız var. Bölgeden gerçekleştirilen ihracatın yıl sonunda 2 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz” dedi.
- En önemli sorun nitelikli işgücü açığı
İş dünyası ve akademide önemli görevler üstlenmiş Toros Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim İnan, kent ihracatının üretimde katma değer, ihracatta rekabet edememe sıkıntısı yaşadığını belirterek, en önemli sorunun nitelikli işgücü açığında yaşandığını söylüyor.
- Çukurova’dan direkt Bakü uçuşu
Azerbaijan Airlines, 15 Haziran itibarıyla Çukurova Uluslararası Havalimanı’ndan Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye direkt seferleri başlatıyor. Uçuşlar Perşembe ve Pazar günleri olmak üzere haftada 2 kez gerçekleştirilecek.
- Niçin geri kaldığını düşünüyoruz?
Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mahir Fisunoğlu, ihracatı artırma çabasının öncelikle planlamayla gerçekleşebileceğine inanıyor. Bu çerçevede kamu, özel sektör, STK, üniversite, sendika gibi kurum temsilcilerinden oluşacak bir ‘Meclis’ kurulabileceğini belirten Prof. Fisunoğlu, görüşlerini Refleks için kaleme aldı.
- Atılması gereken 5 önemli adım
Uzun yıllar finans sektöründe üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra özellikle ihracat, ihracatın finansmanı alanlarında birçok şirkete danışmanlık hizmeti veren Turan Akın, Refleks için hazırladığı yazısında ‘Adana’nın ihracatı nasıl artar?’ konusuna çözüm önerilerini sıraladı. Akın’a göre kısa vadede atılması gereken 5 önemli adım var.
- Adana, ‘Gastronomi şehri’ olma yolunda
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’nın, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında girmek üzere aday listeye alındığını söyledi.
- Adana’da kafes balıkçılığı
Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesini hayata geçirerek tarla balıkçılığı ile su ürünleri sektörüne adını yazdırmak isteyen Adana’da ‘Denizde Kafes Balıkçılığı’ yapılacak.
- GSYF’li olmak kazandırıyor
Ar-Ge faaliyetlerinden kazanç elde eden şirketlerin yatırım yapma zorunda oldukları, yatırım yapan şirketlere ise vergisel avantaj sağlayan Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) Adana’da tanıtıldı. Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nin Adana Sanayi Odası iş birliğiyle gerçekleştirdiği etkinlikte GED Başkanı Esra Özden, “Şirketler GSYF yatırımlarıyla girişimcilerin büyümesine katkı sağlarken gelir elde edebiliyor, vergisel avantajlar yakalayabiliyor” dedi.
- Genç MÜSİAD bizim geleceğimiz
Genç MÜSİAD Adana’nın Genel Kurulunda konuşan MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, lokasyondan bereketli topraklara Adana’nın var olan imkanlarına dinamik, maneviyatı güçlü bir yapı olarak her geçen gün büyüyen bir yapı olan Genç MÜSİAD Adana’nın da eklendiğini söyledi.
- “Bu yıl da çok zor geçecek”
Borsa aracı kurumu Yatırım Finansman’ın Baş Ekonomisti Erol Gürcan, ekonomide ‘zorlu’ dönemin bir yıl daha devam etmesinin beklendiğini söyledi.
- Adana'yı zümrüte benzetti
Vali Yavuz Selim Köşger, Torosları masallardaki Kaf dağına benzeterek, “Adana’ya gelen bereket fışkıran topraklar, güçlü ırmaklar ve masmavi denizle yani bir masal şehriyle karşılaşıyor. Bize düşen bu zümrüt şehri hak ettiği yere taşımak” dedi.
- Karnaval bu kez dünya çocuklarını buluşturacak
Portakal Çiçeği Karnavalı’nın fikir önderi ve Karnaval Komitesi Başkanı Ali Haydar Bozkurt, her yıl büyüyen ve daha fazla insanı Adana’da bir araya getiren karnaval için hedef büyüttüklerini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’ kapsamında bu yıl da destek vereceği karnavala dünyanın dört bir yanından çocuk gelecek.
- Üç dönem okul son dönem işletme
Çukurova Üniversitesi Adana Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin, toplam 4 dönemlik eğitimlerinin son yarı yılını işletmelerde geçirebilmelerine imkân sağlayan protokolde 3 yıl geride kaldı. Adana Sanayi Odası ve ÇÜ Adana Meslek Yüksekokulu iş birliğinde gerçekleştirilen protokol kapsamında makinadan tekstil teknolojilerine 8 bölümden yüzlerce öğrenci işletmelerin nitelikli personeli oldu.
- Doğduğu topraklara anlamlı yatırım
Sabancı Topluluğu, geçen yıl başlattığı ‘Gençlik Seferberliği’ kapsamında Adana’ya ‘TEMSA Teknoloji ve Etki Merkezleri’ kurdu. Merkezler, mobilite teknolojilerinde geleceğin liderlerini yetiştirecek.
- Türkiye’nin ilki oldu
2013 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nın ilk kez ‘Sürdürülebilirlik Raporu’ yayınlandı. Rapor, 2024 yılında karnavalda hayata geçirilen sürdürülebilirlik eylemlerini ve sonuçlarını ortaya koydu.
- Beklentiyi karşılamadı
Yıllık 9 milyon yolcuya hizmet verecek kapasiteyle inşa edilen Çukurova Havalimanı’ndan ilk 6 ayda 2 milyon yolcu yararlandı.
- Dedeman da Adana’yı keşfetti
Turizm hamlelerini gastronomi ve sağlık alanlarında artıran Adana’ya Dedeman da geldi. Adana iş dünyasının etkin isimleri arasında yer alan Kenan Şenbayrak’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Turin A.Ş ortaklığı ile faaliyete geçen Dedeman Adana’nın resmi açılışı çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.
- Tekdemir güven tazeledi
MÜSİAD Adana Şubesinin Genel Kurulu yapıldı. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Milletvekilleri Faruk Aytek, Sunay Karamık, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, protokol temsilcileri ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirilen MÜSİAD Adana Genel Kurulu’nda başkanlığa yeniden Ömer Tekdemir seçildi.
- Adana 13’üncü
2024 yılını 3 milyar 45 milyon dolar ihracatla tamamlayan Adana, Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren 13’üncü şehri oldu.
- Duayen iş insanı vefat etti
Tarım ve tarıma dayalı endüstrinin duayen iş insanı Ali Milli vefat etti.
- Türkiye’nin Güney sınırı Niğde olacaktı!
Mustafa Kemal Atatürk’e ‘İlk hissi teşebbüs’ yaşatarak ilham olan Adana’da 3 yıl işgal yaşandı. İşgalcilere Toroslar’da direnen kahraman Adanalıların dünya savaş tarihine geçen zaferleri Türkiye’ye, Fransızlarla Ankara Anlaşması yapabilme başarısı getirdi. 5 Ocak 1922, son düşman askerinin de Adana’dan yollandığı gündü.
- Çukurova Kitap Fuarı'nda kimler var?
TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle 17’inci Çukurova Kitap Fuarı 11-19 Ocak 2025 tarihleri arasında TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Alanın en önemli organizasyonları arasında değerlendirilen Çukurova Kitap Fuarı’na Türkiye’nin dört bir yanından yayıncılar ve yazarlar katılacak.
- Teknokent'i yok!
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ)’den Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) kurması bekleniyor.
- ‘Startup Hukuku’ eğitimi
Girişimcilik Ekosistemi Derneği, startup ve yatırımcıların hukuki riskleri yönetmelerine yardımcı olacak bir eğitim programı düzenleyecek. Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle gerçekleştirilecek eğitim kapsamında mentorler bilgilendirilecek.
- “2025, yapısal reformların yılı olsun”
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD Adana’nın ‘Dost Meclisi’ etkinliğine katıldı. 2025 yılı Türkiye ekonomisine dair öngörülerini paylaşan Başkan Asmalı, “Daha fazlasını üretmek zorunda olduğumuz bir yıla giriyoruz. Orta Vadeli Programın yanı sıra yapısal reformların gerçekleştirildiği bir yıl beklentimiz var” dedi.
- Çelebi 'den Çukurova'ya Platinum Lounge
Türkiye'nin ilk özel yer hizmetleri şirketi Çelebi Havacılık, Çukurova Havalimanı'ndaki yeni Platinum Lounge'unu açtı. Lounge, sınırsız Wi-Fi, özel çalışma alanları, alkollü içecek ve yiyecek yelpazesi gibi imkanlar sunuyor.
- Ekonomi düzelir ya ahlak?
ADANAGİAD’ın geleneksel kahvaltı etkinliğine katılan Ekonomi Gazetesi’nin üç yöneticisi Munyar, Dr. Oğuz ve Güldağ, iş dünyası için 2025’in kolay bir yıl olmayacağını söyledi. Etkinlikte hem konuşmacılar hem de davetliler, rasyonel kararların alınmasıyla ekonominin iyileştirilebileceğini ancak bu süreçte bozulan iş ahlakının yeniden tesisinin zaman alabileceğini söylediler.
- Beta Enerji’den SPK’ya halka arz başvurusu
Türkiye’nin köklü transformatör markası Beta Enerji, halka arz kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Şirketin İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Ünal, “Dünya markası Beta Enerji’yi daha da güçlendirecek adımlarımız kapsamında SPK başvurumuzu yaptık” dedi.
- “Misis, önemli değerlerimizden biri”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ‘Misis Antik Kent’in Adana’nın en önemli değerlerinden biri olduğunu, önümüzdeki günlerde bu bölgeyi Türkiye’ye tanıtacak bir etkinlik yapacaklarını söyledi.
- 'Soruşturma etkin yürütülsün' diye istifa etti
Adana Milletvekili Ahmet Zenbilci, sosyal medyası X hesabından AK Parti’den istifa ettiğini duyurdu.
- Atatürk'ün ekonomi başkenti Adana'ydı
Kurtuluş Savaşı romanları yazarı gazeteci Mehmet Uluğtürkan, Cumhuriyetin ilk yıllarında uygulanan ‘Atatürk Ekonomi Modeli’nde pilot şehrin Adana olarak belirlendiğini söyledi. Seyhan Lions Kulübü'nün konuşmacı konuğu olan Uluğtürkan, "Türkiye, ilk tarım fuarını 1924’te Adana’da yaptı. Atatürk, örnek olması için Adana’dan üç çiftlik alıp işletti. Atatürk, tarıma dayalı sanayide Türkiye'yi dünya lideri yapmak istiyordu" dedi.
- “Festivalimiz artık Türkiye’nin markası”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Altın Koza’nın artık Türkiye’nin markası olduğunu belirterek, “Göreve geldiğimizden itibaren bu festivali kesintisiz yaptık. Sinema denince akla Adana, Adana denince de akla sanat geliyor. Adana’nın değerlerini tanıtmak ve kente gelen turist sayısını artırmak temel amacımız. Bu yıl vatandaşlarımızla el ele, doya doya bir festival yaşayacağız” dedi.
- Ata’nın sevdiği yemekler olsun
8’incisi 17-20 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek ‘Adana Lezzet Festivali’nde ‘Atatürk’ün Sevdiği Adana Yemekleri Yaraşması’ düzenlenmesi istendi.
- Atatürk Adana kebabını nerede, ne zaman ve nasıl yedi?
Siz de en az bizim kadar şaşırdınız, değil mi? 20 yılda Adana’yı 9 kez ziyaret eden Atatürk’ün nasıl olur da Adana kebabı ile bir anısı olmazdı? Kimse bilmiyordu. Ta ki Adana’nın efsane fotoğrafçısı Gaston Mizrahi’nin oğlu Albert Mizrahi, aile albümünü ‘Dünden Bugüne’ adıyla kitaplaştırana kadar… Evet, bu kitapla birlikte yazımızın başlığını oluşturan bu soruların cevabı da ortaya çıkmış oldu. Okumaya hazır mısınız?
- Adana turizmine insan kaynağı yetiştirilecek
Potansiyeline göre turizm gelirlerinden yeterince yararlanamayan Adana’da sektöre insan kaynağı yetiştirecek önemli adım, Çukurova Üniversitesi’nden geldi. ÇÜ’nün Yumurtalık’ta genç, kadın ve dezavantajlı grupları turizm neferi yetiştirecek projesi destek aldı. Projenin destek sözleşmesini ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş ve ÇKA Genel Sekreteri Rifat Duran imzaladı.
- 33 Kadın Belgeseli/ ADANA
Yapımcılığını Ufuk Cavlı’nın yaptığı, Türkiye’nin üreten şehirlerindeki başarılı kadınları tanıtan ‘33 Kadın Belgeseli’nde Adana çekimleri tamamlandı.
- ‘Ütü Döner’ sınırları aşıyor
Kendine has lezzetiyle tanınan ve somun arasında ütülenerek sunulan tavuk döner yaygınlaşıyor. ‘Ütü Döner’ markasıyla Adana Turgut Özal Bulvarı’nın tüketicinin beğenisini kazanan lezzet durağı İstanbul Beşiktaş şubesinin ardından Antalya ve Kırşehir’de de hizmet verecek.
- Adana, Ağustos’ta da ihracatını artırdı
Ağustos 2024 döneminde Adana’nın ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8 artışla 265 milyon 326 bin dolar oldu.
- Üretici ekmeden önce ne destek alacağını bilecek
2025-2027 yıllarında uygulanacak tarımsal desteklemeye dair karar açıklandı. Karara üretici göre hangi ürüne ne kadar destek alacağını ekimden öncesi öğrenmiş olacak.
- Adana, havacılık ve uzay sanayinde tedarikçi olmalı
Türk Havacılık Uzay Sanayii tesislerini ziyaret ederek TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan’a yeni görevinde başarı dileyen MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, katma değeri yüksek üretim geliştirme yollarından birinin de havacılık sektörüne tedarikçi olmaktan geçtiğini belirterek, “Adana’nın bu alanda daha fazla yer alması için çalışacağız” dedi.
- Şirketlere ‘Sera Gazı Emisyon Ölçüm’ hizmeti
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin geliştirdiği, Türk Standartları Enstitüsü’nün onayladığı yazılım ile firmalar sera gazı emisyonlarını güvenilir bir şekilde hesaplayabiliyor.
- Yeni rektörler görevlerine başladı
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile atanan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş ile Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) Rektörü Prof. Dr. Adnan Sözen, devir teslim törenleri ile görevlerine başladı.
- 2 milyon TL alacak girişimci arıyor
KOSGEB Adana Müdür Vekili Merve Ballı, üst limiti 2 milyon TL’ye çıkarılan ‘Girişimci Destek Programı İş Geliştirme Desteği’ne 30 Ağustos 2024 tarihine kadar başvuru yapılabileceğini söyledi. Ballı, “Bu destekten daha fazla Adanalı girişimci yararlansın istiyoruz” dedi.
- Misafirlerinizi bir Adana evinde ağırlamaya ne dersiniz?
Adana Büyükşehir Belediyesi, Büyüksaat civarındaki bir konağı daha restore etti. Aslına uygun olarak restore edildikten sonra Adana kültürünü yansıtan dekoratif ürünlerle donatılan konukevinden herkes yararlanabilecek.
- 13 öneri sunuldu
Üretim çeşidi fark etmeksizin Türkiye’nin dört bir tarafındaki çiftçiler içerisinde bulundukları sıkıntılı durumu yürüyüş, hasadı çöpe dökme gibi eylemlerle protesto ediyor. Adana Çiftçiler Birliği, üreticinin zor dönemden çıkabilmesi için 13 öneri sundu.
- Yıl sonuna kadar enflasyon yüzde 40 düşer
MÜSİAD Adana, Bakan Yardımcılıkları görevlerinde bulunmuş Azim Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Av. Fatih Metin’i ağırladı. Metin, uygulanan programla Türkiye ekonomisinin toparlanma sürecine girdiğini belirterek, “Yıl sonuna kadar enflasyonda yüzde 40 düşüş olacak” dedi.
- Yumurtalık 2200 yıl önceki ihtişamına kavuşuyor!
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane Dokümantasyon Dairesi Başkanı Ahmet Karataş, Yumurtalık’ta inşa edilecek konteyner limanına Adana’nın yabancı olmadığını yazdı: “Roma döneminde adı ‘Aegeae’ olan Yumurtalık, imparatorluğun en önemli liman şehirlerinden biriydi. Aynı limanda Cenevizliler, Venedikliler ve Suriyeli tüccarların da alışveriş yaptığını unutmayalım.”
- Hedef, ‘Spor kenti Adana’
Adana Büyükşehir Belediyesi Yaz Spor Okulları açılış töreninde konuşan Başkan Zeydan Karalar, 74 noktada, 123 antrenör eşliğinde, toplam 18 bin 870 çocuğa ücretsiz eğitim alma imkanı sunuyoruz. Tüm çabamız sağlıklı çocuklarla Adana’nın bir spor kenti olması” dedi.