2025-2027 yıllarında uygulanacak tarımsal desteklemeye dair karar açıklandı. Karara üretici göre hangi ürüne ne kadar destek alacağını ekimden öncesi öğrenmiş olacak.
- Üretici ekmeden önce ne destek alacağını bilecek
- ‘Çukurova’nın Renkleri’ fotoğraf yarışması
Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından 3’üncüsü düzenlenen Çukurova’nın Renkleri Fotoğraf Yarışması’nın bu yılki teması “Çukurova Yöresel” oldu.
- 13 öneri sunuldu
Üretim çeşidi fark etmeksizin Türkiye’nin dört bir tarafındaki çiftçiler içerisinde bulundukları sıkıntılı durumu yürüyüş, hasadı çöpe dökme gibi eylemlerle protesto ediyor. Adana Çiftçiler Birliği, üreticinin zor dönemden çıkabilmesi için 13 öneri sundu.
- Yumurtalık 2200 yıl önceki ihtişamına kavuşuyor!
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane Dokümantasyon Dairesi Başkanı Ahmet Karataş, Yumurtalık’ta inşa edilecek konteyner limanına Adana’nın yabancı olmadığını yazdı: “Roma döneminde adı ‘Aegeae’ olan Yumurtalık, imparatorluğun en önemli liman şehirlerinden biriydi. Aynı limanda Cenevizliler, Venedikliler ve Suriyeli tüccarların da alışveriş yaptığını unutmayalım.”
- ‘Tayyare Meydanı’ndan ‘Uluslararası Havalimanı’na 87 yıl
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane Dokümantasyon Dairesi Başkanı Ahmet Karataş, Atatürk’ün sağlığında açılan ancak kullanmasına ömrünün yetmediği Adana Tayyare Meydanı’nın kısa tarihçesini Refleks gazetesine yazdı. Bu meydana inen ilk uçağı, İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in dünyadan gizleyerek bu meydanı neden kullandığı gibi ilginç detayları öğrenmeye ne dersiniz…
- Afrika pazarından en fazla pay nasıl alınır?
Türk şirketlerine ilginin her geçen gün arttığı Afrika pazarı, Adana’da gerçekleştirilecek bir toplantıda değerlendirilecek. Dünya Sektörlerarası İşbirliği Formu (WCI) Başkanı Utku Bengisu’nun da konuşmacılar arasında yer alacağı ‘Afrika İhracat Fırsatları’ toplantısı, 17 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 14.00’te başlayacak.
- Kimse ‘Tarlam değil mi ekmiyorum’ diyemeyecek !
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yılın Ekim ayından itibaren üretim planlamasına geçileceğini söyledi. Güvenilir Ürün Platformu’nun Mersin Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Ulusal Ürün Konseyleri Buluşması’ etkinliğinde konuşan Bakan Yumaklı, ‘Sözleşmeli üretim’, ‘Suya göre tarım’, ‘Tarım arazilerini boş bırakmama’ uygulamalarında hazırlıkların tamamlandığını, yönetmeliklerin Resmi Gazete’de yayınlanmasının beklendiğini kaydetti.
- Tarımdaki ilerlemeler ve istihdam stratejileri
İklimi ve verimli toprakları sayesinde birçok tarımsal ürünün yetiştirilmesine olanak tanır. Bu makalede, Adana bölgesindeki tarımsal ilerlemeler ve bu ilerlemelerin yerel çiftçilere etkileri üzerinde duracağız. Ayrıca, tarım sektöründe uzmanlaşmış bireylerin işe alımının önemi ve bu süreçteki stratejilere değineceğiz.
- Rejeneratif tarım kurtuluş olur mu?
Realteks Denim, vahşi sulama, gereğinden fazla gübre ve ilaçla yorulan Çukurova topraklarını iyileştirmek için rejenaratif tarım uygulamasıyla pamuk yetiştirme kararı aldı.
- Yılı değerlendirmek için ürün çeşitliliğine gittiler
Çukurova tarımının global şirketi Özler Ziraat, ağırlıklı narenciye üretimini kayısıdan incire, elmadan hurmaya onlarca ürünle çeşitlendirdi. Şirketin Mali İşler Yöneticisi Hüseyin Karaosman, “Böylece 12 ay boyunca ihracatımızı ve istihdamımızı koruyoruz” dedi.
- Tarımsal sulamaya yatırım müjdesi
Netafim Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Pınar Parmaksız, tarımda damla sulama borularının üretim kapasitesini artıracak yeni tesis yatırımını devreye aldıklarını, bu sayede başta Avrupa ülkeleri ve Çin olmak üzere ihracat hacimlerini artırdıklarını söyledi.
- Çiftçiyi bu kez de su zammı vurdu
Tarımsal sulamada yüzde 300’e varan fiyat artışı, üreticiyi zor durumda bıraktı. Sulama Birliklerine 31 Mayıs’a kadar borcunu ödemeyen çiftçi, yüzde 15’lik indirimden de yararlanamayacak.
- Şirketlerin ömrünü uzatmaya talip
Anadolu Yönetim Danışmanları (ANADOLU YDD), ‘VIP Tanıtım’ programıyla işletmelere farklı alanlarda eğitim veriyor. ANADOLU YDD Başkanı Ferudun Gündüz, “Şirketlerin ömrü kısalıyor. Türkiye şirketler enkazına dönüşüyor. Milli servetimizi bu denli hoyrat tüketmemeliyiz. Daha uzun ömürlü şirketler için çalışıyoruz” dedi.
- ‘Ulusal Ürün Konseyleri’ Mersin’de buluşuyor
Hububattan çaya, fındıktan turunçgilden pamuğa Tarım Kanunu kapsamında kurulan Ulusal Ürün Konseyleri 30 Mayıs’ta Mersin’de bir araya gelecek. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği, Güvenilir Ürün Platformu iş birliğiyle gerçekleştirilecek buluşma ve ödül törenine Mersin Ticaret Borsası ev sahipliği yapacak.
- Kanuna uyulsa sorun kalmaz
‘Tarımda işler iyi gitmiyor’ uyarısında bulunan Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Tarıma GSYH’nın yüzde 1’i kadar destek verilmesini kanuna koymuşuz ama destek binde 5’i bulmuyor” dedi.
- Teknoloji dünyasında bu çile niye?
Adana Mali Müşavirler Odası Başkanı Güney Yılmaz, teknolojinin hızla geliştiği günümüzde Hazine ve Maliye Bakanlığı sistemlerinde yaşanan sorunlar sebebiyle vergi beyannamesi vermenin ve tahakkuk eden vergiyi ödemenin inanılmaz bir çileye dönüştüğünü söyledi. Yılmaz, “Sistemlerin çalışmaması sebebiyle çoğu zaman beyan verme ve vergi ödeme süreleri uzatılıyor, kamu finansmanı sekteye uğratılıyor” dedi.
- Yeni müfredata eleştiri ve öneri
Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Doğu Akdeniz Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DASİFED), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adını taşıyan yeni müfredata ilişkin açıklamada bulundu. Taslakta derslerin kapsamı ve eğitimde fırsat eşitliği gibi konuların daha şeffaf ve kamuoyunu aydınlatıcı bir şekilde düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.
- Atatürk resmen Adanalıdır
Portakal Çiçeği Karnavalı etkinlikleri kapsamındaki söyleşi etkinliğinde okurlarıyla bir araya gelen yazar Mehmet Uluğtürkan, Ali Münif Yeğenağa’nın Adana Belediye Başkanlığı döneminde Mustafa Kemal’e 13 Ocak 1925 tarihinde meclis kararıyla fahri hemşehrilik beratı verildiğini söyledi.
- ‘Soğuk hava deposu yapabilelim’ çağrısı
Ürününü değerlendirmek ve daha az fire için meyve bahçesine soğuk hava deposu ve paketleme tesisi yapmak isteyen Adanalı çiftçi, ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ kurallarına takılıyor.
- Üretime yakışıyoruz
Adana Ticaret Odası (ATO) Meclisi’nin tek kadın üyesi Gizem Tuzcu, makine sektörü üreticilerinden Emre Makina’nın yönetim kadrosunda yer alıyor. Tuzcu, “İş yaşamında kadın olmak dezavantaj olarak görülmemeli. Zira iş yaşamına, üretime kadınlar daha çok yakışıyor” dedi.
- “Beden gücüyle de beyin gücüyle de çalışabiliriz”
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB) faaliyet gösteren Barış Teknolojik Tesisat Sistemleri’nin Tasarım Merkezi Müdürü Beste Hoplamaz, kadının beden gücüyle de beyin gücüyle de her alanda çalışabileceğini söyledi.
- Adını markası yapıp mermere kazıdı
İş kadını Kevser Nazik, erkek egemen mermer sektöründe 60’ın üzerinde istihdam sağlayan bir işletmenin sahibi olmayı başardı. Ocaklardan kendi seçtiği mermer blokları işleyerek yüzde 90’ını ihraç eden iş kadını Kevser Nazik’in markası yurt dışında ‘Nazik Marbel’ olarak tanınıyor.
- Köprünün sesini kestiler!
Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü özelliğini taşıyan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde, Osmaniye’de Hatko Kauçuk tarafından üretilen ses bariyerleri kullanıldı. Bir kilometre uzunluğunda 3 metre yüksekliğinde otomobil geri dönüşüm lastiklerinden üretilen ses bariyeri, Yülüce köyü sakinlerini araç gürültüsünden kurtardı.
- Girişimcilere 3 milyon Euro hibe
Toplumda kadınların ve gençlerin ekonomik durumlarını iyileştirmeyi ve sosyal uyumlarına katkıda bulunmayı amaçlayan SEECO Projesi kapsamında girişimcilere yaklaşık 3 milyon Euro hibe desteği sağlanacak. Projenin detaylarına www.cka.org.tr ’den ulaşılabilecek.
- Mersin’de 3 ‘güzel’ gün
Ziyaretçilerine kapılarını 23 Şubat’ta açacak Beauty Life Mersin Güzellik Kozmetik Fuarı’nda yüzlerce markanın ürünleri sergilenecek. Güzellik, kozmetik ve kişisel bakıma dair uygulamaların da yer alacağı fuar, 25 Şubat Pazar akşamına kadar açık kalacak.
- Vefa yoksa veda yakın
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, önlem alınmazsa 2030’da Türkiye’nin de su sıkıntısı yaşayacak ülkeler arasına gireceğini söyledi. Tatlı suyun yüzde 77’sinin tarımda kullanıldığını belirten Kökçüoğlu, “Suyumuzu verimli kullanmayıp vefa göstermediğimizde veda etmek zorunda kalacağız. Bakanlığımız ‘Su Verimliliği Seferberliği’ başlattı” dedi.
- Tekdemir’den 4 talep
MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, Çukurova’nın tarımsal üretimini artıracak 4 önerisini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sundu. Tekdemir, “Yatırım programına alınan tarımsal üretim OSB’lerimizde altyapıyla birlikte kapalı sulama sistemi bir an önce başlamasını istiyoruz. Bu yatırımlar sadece bölgeyi değil Türkiye ekonomisini büyütecek” dedi.
- Adana, kurtuluşun ve kuruluşun ilham şehridir
Adana, Mustafa Kemal’e ‘kurtuluşun ilhamını’ veren şehirdi… Bağımsızlığı seven Adanalı, Cumhuriyeti henüz ilanından 5 yıl önce isteyenlerin şehriydi… Adanalı, Fransızlarla Ankara Anlaşması yapabilmemizi sağlayan Karboğazı’nda bine yakın Fransız askerini 44 kişiyle esir alan kahramanlardır. Adana, fabrikaları, sinemalarıyla, tarlaları, okullarıyla Cumhuriyet’e en hızlı adapte olan şehirdir. Adana, Atatürktür, Cumhuriyettir… Atatürk, Adanalı’nın öz ve resmi hemşehrisidir…
- İşini iyi yapanın yanında olmalıyız
MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, şehre farklı, estetik, kalıcı eser bırakan herkesi takdir ettiklerini söyledi. Son dönemde başarılı yapı projeleriyle gündeme gelen MÜSİAD Üyesi Göktekin Yapı’yı ziyaret eden Tekdemir, “Hangi sektörde olursa olsun, işini en iyi yapmaya gayret gösterenlerin yanında olmalıyız” dedi.
- Tarımsal yatırımda hibe zamanı
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında verilen hibelere başvurular devam ediyor. Tarımsal ürünlerin işlenmesi başta olmak üzere yenilenebilir enerji yatırımlarına kadar onlarca alanda 14 milyon Türk Lirasına kadar yüzde 50 hibe verilecek.
- 40 Afrika ülkesinde iş insanları geliyor
Türk Afrika İş Adamları Derneği, 29-31 Ağustos tarihlerinde İstanbul’da ‘Afrika İş Forumu ve Fuarı’ düzenleyecek. TABA Başkanı Fatih Akbulut, “40’tan fazla Afrika ülkesinden iş insanları Türk firmaları ile görüşmek için bu fuarda olacak” dedi.
- 'Türkiye Yüzyılı'nın tarım vizyonu ne olacak?
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, tarım sektörünün paydaş STK temsilcileri ve medya mensuplarıyla ‘Güvenilir Ürün Platformu’nun etkinliğinde buluştu. DSİ’nin İstanbul Libadiye’deki tesislerinde gerçekleştirilen etkinlikte Bakan Kirişçi, tarım, gıda ve orman alanında yeni döneme dair yapılacaklarını anlattı.
- Uluğtürkan’a ‘Tarıma Değer Katan Kalem’ ödülü
Güvenilir Ürün Platformu, aralarında Doğu Akdeniz’in ilk ve tek ekonomi yayını Refleks gazetesi yazarı Mehmet Uluğtürkan’ın da bulunduğu 6 gazeteciye ‘Tarıma Değer Katan Kalemler’ ödülü verdi.
- Adana Ticaret Odası seçiminde '15 Ekim' beklentisi
Adana Ticaret Odası’nın (ATO) yeni döneminde görev alacak 121 meclis üyesi ve meslek komitesi üyeleri belli oldu. ATO Başkanlığı için aday olduklarını açıklayan Mehmet Şahbaz, Yücel Bayram ve Dr. Cengiz Yılmaz kendi gruplarından çıkmayı başardı. Listeler yarışında Mehmet Şahbaz ve Yücel Bayram’ın birbirine yakın sayıda meclis üyeliği kazanması tek başına seçim başarısı getirmedi. Yeni dönemin ATO Başkanını anahtar konumuna gelen Dr. Cengiz Yılmaz ve arkadaşları belirleyecek.
- Mutfak ekipmanlarında hedef ilk 5
Adana Lezzet Festivali kapsamında Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleştirilen ‘Mutfağın Perde Arkası’ adlı panelde mutfak endüstrisinin geleceği konuşuldu. Mutfak ekipmanlarında Türkiye’nin dünya pazarından en fazla pay alan 8’inci ülke olduğu belirtilen panelde sektör temsilcileri hedefi ilk 5 olarak belirledi.
- Minik eller sebze yetiştirdi
Adana’da Ayşe Atıl İlkokulu öğrencileri, Adana Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğünün ‘Okullu Tarım Gönüllüleri Projesi’ kapsamında tarımla tanıştı. Müdürlüğün Yüreğir Doğankent’teki yerleşkesinde laboratuvar ortamında tohum ekmeyi, arazide sebze yetiştirmeyi, yetiştirilen ürünleri hasat etmeyi deneyimleyen öğrenciler; bir tarım ürününün tarladan sofraya gelme serüvenini öğrendiler.
- Tarımın yeni stratejisi: "Herkes kazanacak"
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, üreticiden tüketiciye her kesimle birlikte Türkiye’nin kazanacağı bir tarım yönetim modelinin uygulanacağını söyledi.
- Karamsarlığa gerek yok
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Türkiye’nin tarımsal üretimde karamsarlığa gerek olmadığını, yapılması gerekenin üretime odaklanmak olduğunu söyledi.
- Zor döneme deneyimli isim
Küresel ısınma, pandemi ve savaşla arz sıkıntısı başta olmak üzere birçok sorunun yaşandığı tarımsal üretim sürecinde Tarım ve Orman Bakanlığına Prof. Dr. Vahit Kirişçi atandı.
- Türkiye’de tarım ihracatının zirvesinde Ege Bölgesi var
Türkiye 2021 yılında 23 milyar dolarlık tarım ürünleri ihraç ederken, Ege İhracatçı Birlikleri 5 milyar 100 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 22’sini tek başına gerçekleştirerek tarım ürünlerinde Türkiye ihracat şampiyonu oldu.
- Türk lezzetleri Birleşik Arap Emirlikleri’nde tanıtıldı
Küresel ticaretin Orta Doğu’daki önemli kavşaklarından Birleşik Arap Emirlikleri’ne gıda ihracatında atılım yapan Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri, Dubai’de gerçekleştirdiği tadım etkinliğinde Türk mutfağının lezzetlerini tanıttı. Ünlü Mutfak Şefi Arda Türkmen’in hazırladığı gastro şovu Körfez ülkelerinin ünlü sosyal medya fenomeni Tamara Jamal, Arap dünyasına yansıttı.
- Tekstil sektörünün Çukurova buluşması Tüyap Adana’da gerçekleşecek
İlki 2020 yılında gerçekleştirilen ve bölge tekstil sektörünün tek ihtisas fuarı olma unvanını taşıyan Çukurova Tekstil ve Hazır Giyim Fuarı’nın ikincisinin açılışı için son aşamaya gelindi. Fuar, kadın, erkek ve çocuk hazır giyiminden kumaşa, ham maddeden aksesuara kadar geniş ürün yelpazesi ile 2 Şubat 2022’de Tüyap Adana Fuar ve Kongre Merkezi’nde açılacak.
- Yanlış tarım uygulamaları İç Anadolu’da obrukların artmasına neden oluyor
Son dönemde özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde sayıları hızla artan obrukların önemli bir tehlikeye işaret ettiğine dikkat çeken Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru “İç Anadolu Bölgesi’nin kurak arazi yapısı düşünüldüğünde, ekim yapılacak ürünün doğru tespit edilmesi, tarımın sürdürülebilirliği adına son derece önemli. Mısır, pancar gibi bitkilerin fazla su ihtiyacı, kurak bölgelerdeki kuyuların su miktarının tükenmesine neden oluyor” dedi.
- Geri dönüşüm, toprağı koruyor
Toprak kirliliğinin de diğer çevre kirlilikleri kadar önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, fabrikaların tehlikeli atıklarının toprağa gömülmesinin, tarımda bilinçsiz ve kontrolsüz şekilde kullanılan gübre ve ilaçların ve hafriyat atıkların toprak kirliliğine yol açtığına dikkat çekiyor. Uzmanlar, toprak kirliliğini önlemede en etkili yöntemin, yeniden hammadde olarak kullanılabilecek olan plastik, metal, kağıt ve cam atıklarının, atık olmaktan çıkıp ekonomiye kazandırılması olduğunu belirtiyor.
- Duygularımızı paylaşmak ve güven duymak için sarılıyoruz
Sarılma ve kucaklaşmanın hem psikolojik hem biyolojik boyutu olduğunu belirten uzmanlar, insanların mutlu ya da mutsuz bazı anları yaşadıkları zaman sevdikleri birine sarılarak hissettikleri duyguyu paylaştıklarını belirtiyor. Uzmanlar, kişilerin duygularına karşısındaki kişiyi ortak ederek anlaşıldıklarını ve güvende olduklarını hissettiklerine dikkat çekiyor.
- 2023 yılına 1,5 milyar dolar ihracat hedefi koydular
Türkiye'nin taze meyve sebze ve mamulleri sektörleri 2021 yılında ihracatta 5 milyar 111 milyon dolara ulaşırken, Egeli ihracatçılar, son dört yılda ihracatlarını yüzde 60 artırarak 1 milyar 182 milyon dolarlık performansla bu ihracatın yüzde 23'ünü gerçekleştirdi.
- İklim değişikliğine uygun tasarım dönemi başlıyor
Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Avcı iklim değişikliğinin alt ve üst yapılara etkileriyle ilgili yaptığı modellemelerle Türkiye’de resmi ve özel kurumlara danışmanlık sağlıyor. Yapıların inşasında değişecek iklim koşullarının göz önüne alınması gerektiğini dile getiren bilim insanı, dünyada bu konuda farkındalığın arttığını da vurguluyor.
- TÜİOSB, 2022 yılı yol haritasını belirledi
Türkiye’nin yeni nesil ilk ihracatçı dijital ve yeşil organize sanayi bölgesi olan, endüstri 4.0 hedefiyle, çevreye ve insana saygıyı esas alan TÜİOSB’de yatırım yapacak firma temsilcilerinin katılımı ile 2022 Yılı Hedef ve Planları Toplantısı gerçekleştirildi.
- Sensör çağına hoş geldiniz
Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarlarından biri olan CES kapılarını iki yıl aradan sonra ziyaretçilere yeniden açtı. Siber güvenlik şirketi ESET uzmanları sergilenen ürün ve teknolojileri inceleyerek yakın gelecekte yaşanabilecekleri güvenlik açısından inceledi.
- Gözlerdeki salgının adı Adenovirüs, çocuklara dikkat!
Türk Oftalmoloji Derneği Oküler Enfeksiyon Birimi Başkanı Prof. Dr. Ulviye Yiğit, son bir ay içerisinde adenovirüse bağlı konjonktivit adı verilen göz iltihabı vakalarında salgın düzeyinde ciddi bir artış yaşandığını söyleyerek, vatandaşlara alması gereken tedbirlerle ilgili uyarılarda bulundu.