Mustafa Kemal Atatürk’e ‘İlk hissi teşebbüs’ yaşatarak ilham olan Adana’da 3 yıl işgal yaşandı. İşgalcilere Toroslar’da direnen kahraman Adanalıların dünya savaş tarihine geçen zaferleri Türkiye’ye, Fransızlarla Ankara Anlaşması yapabilme başarısı getirdi. 5 Ocak 1922, son düşman askerinin de Adana’dan yollandığı gündü.
- Türkiye’nin Güney sınırı Niğde olacaktı!
- Teknokent'i yok!
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ)’den Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) kurması bekleniyor.
- 'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi
TÜRK BASININDA İLK KEZ Atatürk, dosta düşmana ‘Ayaktayım’ mesajı vererek katıldığı son 19 Mayıs 1938 Gençlik ve Spor Bayramı töreni biter bitmez gara gitti. Treni 20 Mayıs’ta Mersin’e girdiğinde Mehmetçik’in süngü parıltılarıyla karşılandı.
- Atatürk'ün ekonomi başkenti Adana'ydı
Kurtuluş Savaşı romanları yazarı gazeteci Mehmet Uluğtürkan, Cumhuriyetin ilk yıllarında uygulanan ‘Atatürk Ekonomi Modeli’nde pilot şehrin Adana olarak belirlendiğini söyledi. Seyhan Lions Kulübü'nün konuşmacı konuğu olan Uluğtürkan, "Türkiye, ilk tarım fuarını 1924’te Adana’da yaptı. Atatürk, örnek olması için Adana’dan üç çiftlik alıp işletti. Atatürk, tarıma dayalı sanayide Türkiye'yi dünya lideri yapmak istiyordu" dedi.
- Ata’nın sevdiği yemekler olsun
8’incisi 17-20 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek ‘Adana Lezzet Festivali’nde ‘Atatürk’ün Sevdiği Adana Yemekleri Yaraşması’ düzenlenmesi istendi.
- Atatürk Adana kebabını nerede, ne zaman ve nasıl yedi?
Siz de en az bizim kadar şaşırdınız, değil mi? 20 yılda Adana’yı 9 kez ziyaret eden Atatürk’ün nasıl olur da Adana kebabı ile bir anısı olmazdı? Kimse bilmiyordu. Ta ki Adana’nın efsane fotoğrafçısı Gaston Mizrahi’nin oğlu Albert Mizrahi, aile albümünü ‘Dünden Bugüne’ adıyla kitaplaştırana kadar… Evet, bu kitapla birlikte yazımızın başlığını oluşturan bu soruların cevabı da ortaya çıkmış oldu. Okumaya hazır mısınız?
- ‘Tayyare Meydanı’ndan ‘Uluslararası Havalimanı’na 87 yıl
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane Dokümantasyon Dairesi Başkanı Ahmet Karataş, Atatürk’ün sağlığında açılan ancak kullanmasına ömrünün yetmediği Adana Tayyare Meydanı’nın kısa tarihçesini Refleks gazetesine yazdı. Bu meydana inen ilk uçağı, İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in dünyadan gizleyerek bu meydanı neden kullandığı gibi ilginç detayları öğrenmeye ne dersiniz…
- "Atatürk en çok Adana'yı sevdi"
Kurtuluş Savaşı romanları yazarı Mehmet Uluğtürkan, Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında ‘Atatürk’ün Pilot Şehri Adana’ başlıklı söyleşide okurlarıyla bir araya gelecek. Cumartesi, saat 11.00’deki söyleşi Müze Kompleksi’nde gerçekleştirilecek.
- Adana, kurtuluşun ve kuruluşun ilham şehridir
Adana, Mustafa Kemal’e ‘kurtuluşun ilhamını’ veren şehirdi… Bağımsızlığı seven Adanalı, Cumhuriyeti henüz ilanından 5 yıl önce isteyenlerin şehriydi… Adanalı, Fransızlarla Ankara Anlaşması yapabilmemizi sağlayan Karboğazı’nda bine yakın Fransız askerini 44 kişiyle esir alan kahramanlardır. Adana, fabrikaları, sinemalarıyla, tarlaları, okullarıyla Cumhuriyet’e en hızlı adapte olan şehirdir. Adana, Atatürktür, Cumhuriyettir… Atatürk, Adanalı’nın öz ve resmi hemşehrisidir…
- ‘Cumhur’ ve ‘Millet’ ittifakları Coca Cola ile Pepsi gibi
14 Mayıs seçimlerine ATA İttifakı içerisinde katılan Zafer Partisi’nin Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Erdoğan’ın enkaz ekonomisini, kendi aralarında anlaşamayan ve HDP desteğine muhtaç kalan Millet İttifakı’nın ayağa kaldıramayacağını söyledi. Prof. Özdağ, “‘Cumhur’ ve ‘Millet’ ittifakları Coca Cola ile Pepsi gibi. Birbirlerinden farkları yok” dedi.
- 5 Ocak'ı Atatürk'ü 'anlayarak' kutladılar
Adana’daki Rotary kulüpleri, Adana’nın işgalden kurtuluşunun 100’üncü yılını ‘Atatürk ve Cumhuriyet’ konulu etkinlikle kutladı. İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu’nun sunum yaptığı etkinliğe Adana 5 Ocak Rotary Kulübü ev sahipliği yaptı.
- Atatürk, kurtuluşun tüm planlarını Adana'da yaptı
Gazeteci-yazar Mehmet Uluğtürkan, Atatürk’ün 1918’in Kasım’ında 11 gün kaldığı Adana’da kurtuluşun tüm planlarını yaptığını söyledi. “Adanalıların Toroslarda verdiği destansı mücadele olmasa Türkiye’nin güney sınırı Niğde olurdu” diyen Uluğtürkan, Kurtuluş Savaşı’nda ilk ateş emrinin de Atatürk tarafından 5 Kasım 1918’de İskenderun’da batırılan İngiliz gemisi için verildiğini söyledi.
- Adana’da “bir kitap bir bilet” etkinliği
Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’ncü yılında, ünlü yazar Ertuğrul Sertbaş, tek kişilik gösteriyle Adanalıların konuğu oluyor. Bilet satışı olmayan gösteri için sadece okunmuş bir kitap bağışı karşılığında bilet temin edilebiliyor.
- Gün ışığı depresyonu tetikliyor!
Kaliteli bir uyku için karanlığa, uyanıklık için de gün ışığına ihtiyaç olduğunu vurgulayan uzmanlar, gün ışığından yeteri kadar yararlanamamanın bazı sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, gün ışığından yeterince yararlanmamanın depresyonu tetikleyebileceğini belirtiyor. Uzmanlar, kalıcı yaz saati uygulamasının ruh sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
- "Atatürk, tüm planlarını Adana'da yaptı"
Kurtuluş Savaşı romanları yazarı Mehmet Uluğtürkan, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkmadan 6 ay önce vatanı işgallerden kurtarma planlarını Adana’da yaptığını söyledi. 5 Ocak Rotary Kulübü’nün ‘Atatürk, Adana ve Kurtuluş’ adlı anma etkinliğinde konuşan Uluğtürkan, “Atatürk, İstiklal Mücadelesi’nde ilk kurşunun atıldığı, ilk demokratik seçimlerin yapıldığı Adana’ya âşıktı” dedi.
- Kayıp Sancak’ı herkes okumalı
Gazeteci Mehmet Uluğtürkan, Kayıp Sancak romanının ilk imzasını Adana Valisi Süleyman Elban’a armağan ettiği kitaba attı. Romanı beğenerek okuduğunu belirten Vali Elban, “İşgale karşı Adana’da başlayan Milli Mücadele’nin detaylarını içeren bu romanı herkes okumalı. Bu vatanın hangi şartlarda bize emanet edildiği hafızalardan silinmemeli” dedi.
- Öyle bir roman geliyor ki…
- Akedaş ar-ge ile hizmet kalitesini artırıyor
- Yiğit Adanalılar olmasa...
- TBMM Başkanı Mustafa Şentop Pozantı Kongresi için geliyor
Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak katıldığı Pozantı Kongresi, 100 yıl sonra aynı gün ve aynı yerde yeniden canlandırılacak. Pozantı Kongresi kutlama etkinliğine TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop katılacak.
- Pozantı, Atatürk’ü yeniden ağırlayacak
Erzurum ve Sivas’tan sonra Türkiye’nin kuruluş temel taşlarının konduğu Pozantı’da 100 yıl sonra aynı gün Mustafa Kemal Paşa canlandırılacak.
- 5 bin liralık faturalar artık elden kesilemeyecek
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 509 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile e-belge ve e-fatura uygulamalarının kapsamı genişletildi. 1 Ocak 2020’den sonra işletmelerin aynı gün içerisinde aynı vergi mükellefine keseceği, toplam tutarı vergiler dâhil en az 5 bin lira olan faturalar Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın portalı üzerinden ‘e-arşiv fatura’ olarak düzenlenecek.
- ÇÜ’de opera gecesi
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Devlet Konservatuarı’nın düzenlediği opera konserinde sahneye çıkan İtalyan solist tenor Alessandro Fantini ve piyanist Diego Moccia, Adanalı sanatseverlere unutulmaz bir gece yaşattı. Konserde seslendirilen ünlü operaların popüler arya ve düetlerine konservatuarın genç yetenekleri eşlik etti.
- 10'uncu yıl kutlamalarının bayrak krizi nasıl çözüldü?
Yazarımız Mehmet Uluğtürkan, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin bugün müzeye dönüştürülen eski Milli Mensucat Fabrikası’nda gerçekleştirilen ‘Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nı anlamlı bir nostalji yazıyla okurlarına ulaştırdı.
- AKEDAŞ kadınlara elektrik tasarrufunu anlattı
AKEDAŞ Dağıtım AŞ., ‘31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’ nedeniyle mikro kredi kullanan kadınlara enerji tasarrufu hakkında bilgilendirme yaptı.
- Vali Su, çocukları kabul etti
Mersin Valisi Ali İhsan Su, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında öğrencileri makamında kabul etti.
- Bağırsakların kronik hastalıkları Adana’da masaya yatırıldı
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde inflamatuvar bağırsak hastalıkları (Crohn hastalığı ve ülseratif kolit) için özel bir panel düzenlendi.
- Sabiha sen bilir misin bu portakal çiçeği nasıl kokar?
Gazetemiz yazarı Mehmet Uluğtürkan, Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı için hazırlanan özel gazeteye Atatürk'ün Mersin'de manevi kızı Sabiha Gökçen'le arasında geçen diyaloğu yazdı.
- Anamurlu öğrenciler Portekiz’de
Türkiye Ulusal Ajans tarafından desteklenen Mersin'in Anamur ilçesindeki Vakıfbank Atatürk Ortaokulu’nun da yer aldığı, KA2 Okul Ortaklıkları Projesinin ikinci aktivitesi Portekiz’de gerçekleştirildi.
- Elektrik faturalarına hangi maliyetler ekleniyor?
Elektrik faturası kalemleri üzerine yapılan tartışmalar bir süredir ülkemizin gündeminde. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi EnCazip bu konuda tüketicileri doğru bilgilendirmek için elektrik faturası kalemlerini, hangi kalemin neden alındığını ve başka ülkelerdeki örneklerini derledi.
- Yazılı medyaya "KDV desteği"
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "kitapta, dergide, gazetede" yüzde 8 olan KDV oranının sıfırlanacağını açıklaması, Türkiye'de birçok sektör için "müjde" anlamına geliyor. Ülkede, 2017 yılında 6 bin 124 gazete ve dergi yayımlanırken, 58 bin 27 kitap basıldı.
- İsraftan kimse kazanmasın
Akedaş Elektrik Perakende Satış AŞ Genel Müdürü Medine Tanış, "Hiçbir zaman israftan kazanmayı istemedik, istemiyoruz. İsraftan hiç kimse kazanmasın" dedi.
- Mersin'de kurtuluş sevinci
Mersin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü coşkuyla kutlandı. Temsili milislerin tren garında karşılandığı kutlamalarda, binlerce kişi iki ayrı koldan bayraklarla yürüdü.