Yüksek posalı yani sebze, meyve ve tam buğday ağırlıklı gıdaların kanser hastalığının seyrinde olumlu katkısına ilişkin birçok araştırma mevcut. Yakın zamanda melanom (deri kanseri) hastalarına yönelik bir çalışmanın yayınlandığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, posalı beslenmenin melanom hastalarında yaptığı etkiden bahsetti.
- Posalı beslenme kanser tedavisini olumlu etkiliyor
- Obezite tedavisinde yakın takip gerekiyor
Obezite tedavi yöntemlerinin denenmesi sonrasında istenilen sonuca ulaşılamayan durumlarda cerrahi girişimlerin önerildiğini söyleyen Prof. Dr. Asım Cingi, operasyon sonrasına dikkat çekti. Cerrahi sonrası oluşabilecek sorunların yakın takibi için ameliyat sonrası hastaların ilk bir ay yakın takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Asım Cingi, obezite tedavisinde bir ömür doktor kontrolünde olunması gerektiğini ve olası riskli durumlara karşı dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
- Reflüden kurtulmak mümkün
Erkek veya kadın, genç veya yaşlı ayırt etmeksizin her 5 kişiden 1’inde görülen reflü, insanların yaşam kalitesini etkiliyor. Yutma güçlüğü, midede şişkinlik, geğirme, bulantı, yiyeceklerin ağıza gelmesi gibi belirtilerle ortaya çıkan bu hastalık tedavi edilmediğinde birçok sağlık problemini de beraberinde getiriyor. Uzmanlar ise reflü tedavisinde ise kişinin mide asidini baskılayan ilaçlar ya da beslenme düzeninde ciddi değişiklikler yapmasını belirtiyor.
- Egzersiz obezite tedavisinde şart
Obezite günümüzün en sık yaşanan sağlık sorunlarından bir tanesi. Sağlıksız besinlere kolay ulaşımın ve fiziksel hareketsizliğin obezitenin altyapısını oluşturduğuna dikkat çeken Egzersiz Uzmanı Doç. Dr. Meral Küçük Yetgin, egzersiz ve sağlıklı beslenmenin obezite tedavisindeki önemine vurgu yaptı.
- Spordan sonra en az 500 ml süt içilmeli
Sporcuların performansını etkileyen temel faktörlerin başında genetik yapı, uygun antrenman ve beslenme alışkanlıkları geliyor. Uzmanlar, spor sonrası kaybedilen protein, mineral ve vitaminlerin kazanılması için günde en az 500 ml süt içilmesi gerektiği uyarısı yapıyor.
- Ofis çalışanlarına 20 beslenme önerisi
Gün boyu masa başında çalışmaya bağlı olarak yetersiz fiziksel aktivite, yoğun iş temposu ve stresli yaşam tarzı ofis çalışanlarında sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Tüketilen bol kalorili yiyecek ve içeceklerin de ofis çalışanlarının hayatında olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın, "kalorili yiyecekler ofis çalışanlarının iş performansını ve sağlığını olumsuz yönde etkiliyor"dedi.
- Koltuk altından kalp ameliyatı
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İsa Coşkun, kalp ameliyatlarının kas ve kemik kesmeden koltuk altından 5-6 santimlik bir kesiyle gerçekleştirilecek operasyonla çok daha rahat yapılabildiğini söyledi.
- “Öncesi ve sonrasındaki diyet çok önemli”
Obezite cerrahisinde en çok tercih edilen operasyonlardan tüp mide ameliyatı hakkında bilgi veren Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Başhekimi Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bayrak, “Midenin yüzde 75-80’inin çıkarılıp tüp şeklinde küçültülmesiyle zayıflamayı sağlayan ameliyatta başarı, operasyon öncesi ve sonrasında uygulanacak diyette gizli” diyor.
- Bahara sağlıklı girmek için 10 etkili yöntem
Bir kışı daha geride bıraktık. Güneş ışınlarıyla birlikte mutluluk ve enerji seviyemiz artarken, alerji, halsizlik, uyku isteği gibi sorunlar da hayatımıza giriyor. Baharla gelen sorunlarla başa çıkabilmek ve fit olabilmek için beslenme ve aktivitenin önemi büyük. Bol su içmek, egzersiz yapmak, antioksidan değeri yüksek; vitamin ve mineralden zengin lifli gıdaları yeterli miktarda tüketmek mevsimin olumsuz etkilerinden korunmamızı sağlıyor.
- Çağın hastalığı fibromiyalji evlilikleri bitiriyor
Stres altındaki modern zaman insanlarının en yaygın sağlık sorunlarından biri olmaya başlayan ve kronik ağrı ve yorgunluk sendromu olarak bilinen fibromiyalji hastalığının, evlilikten komşuluk, iş ve arkadaşlık ilişkilerine kadar yaşamın her alanını olumsuz etkilediğini belirten Psikolog Asena Kanat, “Oysa fizik tedavi ve psikoloji uzmanlarının uygulayacağı multidisipliner bir tedaviyle hastalığı kontrol altına almak mümkün” dedi.
- Çocuklarda obezite sağlık sorunlarının habercisi
Diyetisyen Betül Demir, çocukluk çağında obezitenin, yetişkinlik döneminde; şeker hastası, tansiyon ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, obezitenin önüne geçilebilmesi için özellikle ailelere büyük görevler düştüğünü belirtti.
- Beslenmede yeni trend: Bakliyat diyetleri
Türkiye'nin girişimleriyle, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından alınan karar ile 10 Şubat'ın "Dünya Bakliyat Günü" ilan edilmesinin ardından, bakliyata ve bakliyata dayalı diyetlere ilgi arttı.