Yaşam alanlarımızda kullanılan pestisitler/biyosidal ürünler uygulandığı alanda, toprakta ve suda uzun süre kalarak zehir etkisini sürdürüyor. Dünyada pek çok kent, ekolojik ve doğa dostu alternatifler kullanarak zehirsiz kentlerin mümkün olduğunu gösterdi. Türkiye’de ise yerel yönetimlerin bu konuda kat etmesi gereken çok yol var.
- Zehirsiz Kentler Hareketi Türkiye’de
- 75 kurum Zehirsiz Kentler için harekete geçti
Zehirsiz Sofralar Platformu, yaşam alanlarımızda insan ve çevre sağlığını tehdit eden zehirli kimyasalların belediyeler öncülüğünde kullanımının sonlandırılması ve ekolojik, doğa dostu alternatiflerin uygulanması talebiyle Zehirsiz Kentler Kampanyası’nı başlattı.
- Sağlam “Stratejik ürün, buğdaydan vazgeçilmemeli”
Osmaniye Buğday hasadına katılan Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam,” Taban arazilerimizde hem de kıraç arazilerimizde mutlaka buğdaydan vazgeçilmemeli ve buğday ekili alanlarımızı artırmamız gerekmektedir” dedi.
- İncefikir: "Buğday ekim alanı arttırılmalı"
Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, buğday üretiminin arttırılması için yeni tarım politikası ile çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
- Doğru: "Buğdayın maliyeti bir yılda yüzde 55 arttı"
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, buğdayın maliyetinin bir yılda yüzde 55 artış gösterdiğini belirterek, uzun bir süredir Türkiye gündemindeki konu başlıkları arasında önemli bir yer işgal eden gıda enflasyonunun; çiftçinin üretim maliyetleri yerine satış fiyatlarına müdahale ile düşemeyeceğini bildirdi.
- Gluten "herkes için zehir" değil
İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, son dönemlerde basında ve özellikle televizyonlardaki sağlık programlarında “Gluten”e karşı bilgilendirmeler yapılırken, “Birçok insan, olumsuz yan etkileri olmaksızın gluten içerikli besinleri tüketebilir” dedi.