Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile atanan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş ile Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) Rektörü Prof. Dr. Adnan Sözen, devir teslim törenleri ile görevlerine başladı.
- Yeni rektörler görevlerine başladı
- 'Türkiye Yüzyılı'nın tarım vizyonu ne olacak?
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, tarım sektörünün paydaş STK temsilcileri ve medya mensuplarıyla ‘Güvenilir Ürün Platformu’nun etkinliğinde buluştu. DSİ’nin İstanbul Libadiye’deki tesislerinde gerçekleştirilen etkinlikte Bakan Kirişçi, tarım, gıda ve orman alanında yeni döneme dair yapılacaklarını anlattı.
- Adana Ticaret Odası seçiminde '15 Ekim' beklentisi
Adana Ticaret Odası’nın (ATO) yeni döneminde görev alacak 121 meclis üyesi ve meslek komitesi üyeleri belli oldu. ATO Başkanlığı için aday olduklarını açıklayan Mehmet Şahbaz, Yücel Bayram ve Dr. Cengiz Yılmaz kendi gruplarından çıkmayı başardı. Listeler yarışında Mehmet Şahbaz ve Yücel Bayram’ın birbirine yakın sayıda meclis üyeliği kazanması tek başına seçim başarısı getirmedi. Yeni dönemin ATO Başkanını anahtar konumuna gelen Dr. Cengiz Yılmaz ve arkadaşları belirleyecek.
- İnternetsiz teknokent!
Adana’da üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek ve ar-ge yapacak şirketlere üs olmak amacıyla kurulan Çukurova Teknokent’te günlerdir internet yok. Kendi cep telefonlarıyla internete giriş yaparak iş yapmaya çalışan ar-ge şirketlerinin temsilcileri, sorunu çözecek muhatap bulamıyor.
- Ordu-Mersin arası 8 saat
Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, stratejik olarak Ünye Limanı’nı Akdeniz ile birleştirdiklerini belirterek, “Karadeniz-Akdeniz Yolu, 8 saatte Mersin’e inme imkânı sunuyor. Rusya, Ukrayna, Gürcistan gibi birçok ülkeye kıyısı olan bir iç deniz üzerinden önemli bir limana sahibiz. Bu imkânı Güney’in güçlü şehirleri Adana, Mersin ve Hatay’la birlikte değerlendirmek istiyoruz” dedi.
- Tarımın yeni stratejisi: "Herkes kazanacak"
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, üreticiden tüketiciye her kesimle birlikte Türkiye’nin kazanacağı bir tarım yönetim modelinin uygulanacağını söyledi.
- Karamsarlığa gerek yok
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Türkiye’nin tarımsal üretimde karamsarlığa gerek olmadığını, yapılması gerekenin üretime odaklanmak olduğunu söyledi.
- Zor döneme deneyimli isim
Küresel ısınma, pandemi ve savaşla arz sıkıntısı başta olmak üzere birçok sorunun yaşandığı tarımsal üretim sürecinde Tarım ve Orman Bakanlığına Prof. Dr. Vahit Kirişçi atandı.
- Adana'ya 3,5 milyar liralık yatırım
MÜSİAD Adana Şubesi üyesi 8 şirket yatırım kararlarından dolayı ödüllendirildi. Adana Valisi Dr. Süleyman Elban’ın katıldığı ödül töreninin açılışında konuşan MÜSİAD Adana Şubesi Başkanı Burhan Kavak, “Yatırım yılı olarak ilan ettiğimiz 2022’de 8 üyemiz Adana’ya 3,5 milyar liralık yatırım yapacak. Bu yatırımlarda 8 şirketimizin 4 bin 825 kişilik istihdamı bin 450 ilave istihdamla 6 bin 275’e yükselecek” dedi.
- Akne ileri yaşlarda da sorun!
Adana Yüreğir Devlet Hastanesi Uzman Dermotolog Dr. Emin Gündüz, çoğunlukla ergen sorunu olan ancak, ilerleyen yaşlarda da çeşitli nedenlere bağlı olarak görülen aknelerin, sosyal yaşamı olumsuz etkilediği gibi uzman yardımıyla bilinçli bir tedavi uygulanmadığında, kişinin yüzünde ömür boyu taşımak zorunda kalacağı izler bırakabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
- 2021’de küresel felaketlerin maliyeti 77 milyar doları buldu
Üsküdar Üniversitesi Çevre Ahlakı Platformu, 2021 yılında dünyada ve ülkemizde yaşanan çevresel felaketleri değerlendirdi.
- AOSB'de MESEM İrtibat Bürosu Açıldı
Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde, Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) İrtibat Bürosu hizmete açıldı.
- 1 kadavra 5 nefes
33 yaşında bir kişinin ateşli silahla yaralanma sonucu iki gün yoğun bakımda kaldıktan sonra beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine, bağışlanan organları, ihtiyacı olan hastalar için umut oldu. Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yılın son gününde, Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ekibi organ bekleyen 5 hastayı ameliyat ettiler.
- Muğla'dan Tanzanya'ya Milas Akıllı Köyü Projesi
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Süleyman Koç’un Tanzanya’daki Kichwele bölgesinde IDEA Universal (Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği) işbirliğiyle yaptırdığı Milas Akıllı Köyü, yaşamları dönüştürmeye devam ediyor.
- Türk doktorun Birleşik Krallık başarısı
Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Okan, uluslararası arenada profesyonelliğin göstergesi olarak kabul edilen 3 kolejin tam üyeliğine kabul edildi. 2016 yılında Edinburgh, 2021 yılında ise Londra ve İrlanda Kraliyet Doktorlar Koleji'ne tam üye seçilerek bu 3 koleje tam üyeliğe kabul edilen sınırlı sayıda hekim arasında yer aldı.
- Enerji teknolojilerinde fırsat çok
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, enerji teknolojileri üretmenin elektrik üretmekten daha değerli olduğunu söyledi. EÜAŞ’ın girişimiyle 3 santralde yerli ve milli jeneratörü devreye aldıklarını belirten Dr. Alagöz, “12 milyon dolara ithal ettiğimiz jeneratörü 250 bin dolara mal ettik. İş dünyasını, akademisyenleri, mühendislerimizi bu alana çekme zorunluluğumuz var” dedi.
- SASA fırsatları
Adana’nın en büyük sanayi kuruluşu SASA, kapasite artırma ve ürün çeşitliliği yatırımları yapmaya devam ediyor. Teknoloji yoğun yatırımlarına rağmen son 6 yılda istihdamını 4 kat artıran SASA, tedarikçi ve müşterilerine sayısız fırsatlar sunuyor
- Güney’e ‘Ekonomi Serbest Bölge’ önerisi
İş ve akademi dünyasının tanınan ismi Dr. İbrahim İnan, Refleks Gazetesi 12 Yıl Özel Sayısı için yazdı:
- Yeni Çukurova, yeni Rotterdam’a doğru
“Doğu Akdeniz’de akılcı strateji ve hamleleriyle tüm rakiplerini geride bırakacak Türkiye, yeni Rotterdam’ı ‘Yeni Çukurova’da inşa edecektir. Enerjinin Avrupa ve Asya Pasifik’e açılan kapısı Çukurova olacaktır”. Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi SSC Başkanı Doç. Dr. Murat Koç, Refleks Gazetesi 12. Yıl Özel Sayısı için yazdı:
- AYA PSİKOAKADEMİ “İŞ’TE PSİKOLOG”
Psikoterapi alanının Türkiye’deki en etkin isimleri arasında yer alan Dr. Obengül Ejder, 25 yıllık deneyiminin ardından yeni dönemde ‘AYA PSİKOAKADEMİ’yi kurarak bireysel psikoterapiden çift terapisine, grup psikoterapilerinden şirketlere verdiği “İŞ’TE PSİKOLOG” danışmanlık hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede çalışmalarına devam ediyor.
- Kentin ortasında bostan kuruluyor
Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği, Adana’da çocuk-yaşlı, dezavantajlı herkesin ekip mahsul alacağı ‘Kent Bostanı’ projesini hayata geçiriyor. Dernek Başkanı Prof. Dr. Fazilet Aksu, “Çukurova ilçemizde atıl bir alanda kuracağımız bostandan herkesin yararlanmasını sağlayacağız” dedi.
- “Öncesi ve sonrasındaki diyet çok önemli”
Obezite cerrahisinde en çok tercih edilen operasyonlardan tüp mide ameliyatı hakkında bilgi veren Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Başhekimi Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bayrak, “Midenin yüzde 75-80’inin çıkarılıp tüp şeklinde küçültülmesiyle zayıflamayı sağlayan ameliyatta başarı, operasyon öncesi ve sonrasında uygulanacak diyette gizli” diyor.
- Aşılama toplum sağlığını koruyor
Günümüzde aşı uygulamaları, bulaşıcı hastalıkları önleme ve ortadan kaldırma, ölüm ve hastalık oranlarını azaltma, sağlığın korunması ve sürdürülebilmesi için en etkili halk sağlığı yöntemlerinden birisi olarak kabul ediliyor.
- Türkiye, büyümeyi Çukurova'yla sağlar
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Uluğtürkan, üretimini ağırlıklı olarak Marmara Bölgesi’nde gerçekleştiren Türkiye’nin ekonomide zorlandığını, büyümenin en hızlı Çukurova Bölgesi’yle sağlanabileceğini söyledi.
- Bağırsakların kronik hastalıkları Adana’da masaya yatırıldı
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde inflamatuvar bağırsak hastalıkları (Crohn hastalığı ve ülseratif kolit) için özel bir panel düzenlendi.
- Göz tansiyonu nedir, nasıl tedavi edilir?
Göz tansiyonu (glokom), genellikle belirti vermeyen ve göz içi basıncının görme sinirini tahrip edecek kadar yükselmesi nedeniyle görme kaybına yol açabilen bir hastalıktır.
- ÇÜ’DE KİM AÇILDI
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KİM) açıldı. Bu alanda ulusal ve uluslararası alanda çalışma yapacak bilim insanlarını buluşturacak Merkez, kültürel iletişim alanında çalışma, deneyim ve uygulamaların paylaşıldığı en etkin platformlardan biri olacak.
- “2023 Eğitim Vizyon Belgesi”ni dünya gündemine taşıdı”
UNESCO ve Mektebim arasında imzalanan iş birliği anlaşması ile Türkiye’nin 2023 Eğitim Vizyon Belgesi dünyaya duyuruldu.
- Çocukta davranış, “ebeveyn modeli” ile şekilleniyor
Çocuk yetiştirirken söz odaklı değil, davranış odaklı eğitimin esas alınması büyük önem taşıyor. Kız çocuklarının annelerini, erkek çocuklarının ise babalarını rol model aldıklarına dikkat çeken Uzm. Dr. Mahir Yeşildal, çocuğun anne-babadan örnek aldığı davranışları, ilerleyen zamanlarda kendisinin de gerçekleştireceğini vurguladı.
- Dr. Haluk Uygur "Temel Sanat Atölyesi"ni açtı
Hattat Ressam Etem Çalışkan’ın “Sanat Gezgini” dediği fotoğraf sanatçısı Dr. Haluk Uygur “Temel Sanat Atölyesi” açtı. Yaklaşık bir yıl sürecek olan atölye çalışmalarında Uygur ilk dersini “Sanat ne zaman başladı” konusuyla verdi.
- Geliri 30’a katlayabiliriz
Sağlık turizmi için son 10 yıldır önemli adımların atıldığı Adana, direkt uçuş sıkıntısı nedeniyle çevre ülkelerden yeterince hasta alamıyor. Adana Sağlık Turizmi Derneği (ASTD) Başkanı Dr. Halis Bayrak, “Uçuş sorunu çözülse, yabancı hasta sayısı 30 katına çıkar” dedi.