Türkiye’nin köklü transformatör markası Beta Enerji, halka arz kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Şirketin İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Ünal, “Dünya markası Beta Enerji’yi daha da güçlendirecek adımlarımız kapsamında SPK başvurumuzu yaptık” dedi.
- Beta Enerji’den SPK’ya halka arz başvurusu
- Çöpten elektrik üretimi devam etmeli
Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Genel Başkanı Ali Rıza Öner, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması YEKDEM’in çalışmaya devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. Öner, Türkiye’deki elektriğin yüzde 2’sinin çöpten üretildiğini dikkat çekerek, ‘Bu alanda yıllık 600 bin ton karbon emisyonu önleniyor. Katı atık tesisleri için YEKDEM fiyatları 15 yıl daha devam etmeli” dedi.
- Kadın sanayiciler ağırlandı
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Kadın Sanayiciler Platformu, Beta Enerji ve Teknoloji A.Ş.’nin konuğu oldu. Beta Enerji’nin Kurumsal İletişim Müdürü Bahar Dağsuyu Döner’in ev sahipliğindeki etkinlikte ‘Sürdürülebilir Kadın Liderlik Eğitimi’ gerçekleştirildi.
- TEMSA’dan ‘hidrojenli otobüs’
Elektrikli araç üretiminde dünyanın etkin markalarından biri olan TEMSA, hidrojenle çalışan otobüs üretecek. Portekiz merkezli sıfır emisyonlu otobüs üreticisi CaetanoBus ile ortak geliştirilecek hidrojenli otobüs, 2024’te banttan indirilecek. Üretilecek otobüs Adana’dan dolum yaptığı hidrojenle İstanbul’a kadar gidebilecek.
- Akkuyu ‘dipsiz kuyu’ mu?
Yapımı devam eden Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu’da işler karıştı. Rus kamu şirketi Rosatom, inşaat sürecindeki Türk ortağı IC İçtaş ile sözleşmesini “İhlal var” gerekçesiyle feshetti. IC İçtaş, ‘hukuksuz’ olarak nitelendirdiği fesih için “Amaç, projedeki Türk varlığını azaltmak” açıklamasında bulundu.
- Akkuyu karıştı!
Türkiye’nin ilk nükleer santral projesini gerçekleştirmek için kurulan Akkuyu Nükleer AŞ, genel yüklenicisi IC İçtaş İnşaat ile ‘çalışmalarını tamamladıkları’ için sözleşmelerini feshettiklerini açıkladı. IC İçtaş İnşaat ise Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin sözleşmeyi feshederek, projedeki Türk paydaşlığını ortadan kaldırmaya çalıştığını iddia etti.
- Akkuyu NGS'de neler oluyor?
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) yüzde 75’ine sahip olan Rus devletine bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Rus-Türk ortaklığıyla kurulan Titan-2 IC İçtaş A.Ş. ile yapılan Akkuyu NGS inşaat sözleşmesinin feshi için ihtarname gönderdi.
- Adana'da petrol bulundu!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Adana'daki petrol keşfini yakında ilan edeceğiz" dedi.
- “Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yalıtım seferberliği başlatılmalı”
Enerji tüketiminin her geçen gün arttığına dikkat çeken İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için kalıcı çözümlere odaklanılması ve yalıtım seferberliğinin bir an önce başlatılması gerektiğini vurguladı.
- “sınırlı kaynaklarımızı ‘az ile çok’ yapmalıyız”
‘Enerji Verimliliği Haftası’ dolayısıyla açıklama yapan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “Geleceğimizi, sanayimizi, binalarımızı ve ticaretimizi şekillendirecek uzun vadeli planların devreye alındığı bir süreçte ‘az ile çok’ yapabilmenin önemi daha da artıyor. Sınırlı kaynaklarımızı daha verimli kullanarak, az kaynak ile daha çok iş ve ürün üretmeliyiz. Gelecekte var olmanın ve sürdürülebilir başarının temeli, ‘az ile çok’ anlayışını her alanda ileriye taşıyabilmektir" dedi
- 2021’in ilk 10 ayında üretim yüzde 22 arttı
Türkiye İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen aylık sektör raporunu açıkladı. ‘Türkiye İMSAD Aralık 2021 Sektör Raporu’na göre, inşaat malzemeleri sanayi üretimi ekim ayında geçen yılın ekim ayına göre yüzde 3,7 arttı. 2021 yılının ilk 10 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre üretim artışı yüzde 22 olarak gerçekleşti. İç ve dış pazarlarda talepteki olumlu eğilimin ekim ayında da devam ettiği görüldü.
- Artan Enerji Maliyetleri Sanayi Üretimini Vurabilir
01 Ocak 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe giren elektrik zammının plastik sektörü gibi enerji kullanımı yoğun sektörlere etkisini Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün değerlendirdi.
- Türkiye Enerji Dönüşümünde Büyümeye Devam Ediyor
Solar İstanbul, Güneş Enerjisi, Enerji Depolama, Elektrikli Ulaşım ve Dijitalleşme Fuarı ve Konferansı basın toplantısında sektörün önemli temsilcileri bir araya geldi.
- Sanko Enerji Grubu IFC ile yurt dışına açılıyor
Türkiye’deki yüzde yüz yenilenebilir enerji üretim portföyü ve dinamik ekibiyle, Avrupa başta olmak üzere yurt dışı piyasalarda da büyümeyi öncelikli stratejik hedefleri arasına alan Sanko Enerji Grubu, Milletlerarası Finansman Kurumu IFC ile bir anlaşma imzaladı. Anlaşma yurt dışında ortak yenilenebilir enerji ve yeni teknoloji yatırım fırsatlarının değerlendirilmesini kapsıyor.
- Dünyada yenilenebilir enerjiye yönelim artıyor
Gerek yenilenebilir enerjiye yönelik oluşturulan politikalar gerek vatandaşların daha da bilinçlenmesiyle dünyada ‘yeşil enerjiye’ yönelim artıyor. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme sitesi encazip.com'un yaptığı araştırmaya göre nükleer ve yenilenebilir enerji toplamının, dünyadaki kömür santrallerindeki elektrik üretimini geçeceği tahmin ediliyor.
- Jeotermal enerji projelerine kredi
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Dünya Bankası’ndan Jeotermal Enerji Geliştirme Projesi kapsamında 150 milyon ABD Doları tutarında kredi temin etti. Türkiye’de jeotermal enerji üretiminin artırılmasını hedefleyen kredi, özel sektör yatırımlarının finansmanında kullandırılacak.
- QNB Finansportföy’den Temiz Enerji ve Su Fonu
QNB Finansportföy temiz enerji ve su temalı yerli ve yabancı fonlardan oluşan ‘Temiz Enerji ve Su Fon Sepeti Fonu’nu hayata geçirdi. Fon sepetinin içeriği, temiz enerji ve su alanlarında; üretici, dağıtıcı veya altyapı sağlayıcı olarak faaliyet gösteren ve sürdürülebilirlik sürecine katkı yapan şirketlerin yer aldığı yatırım fonlarından oluşuyor.
- Akkuyu NGS projesi tedarikçi semineri Mersin'de düzenlendi
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk nükleer santralinin yapımına yönelik projeyi hayata geçiren AKKUYU NÜKLEER A.Ş., potansiyel proje tedarikçileri için bir seminer düzenledi. Mersin, Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep gibi Türkiye'nin birçok bölgesinden 150'den fazla farklı sanayi kuruluşu ve kurumdan 230'a yakın temsilcinin katıldığı seminer, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) inşa edildiği bölgedeki iş çevrelerinden büyük ilgi gördü.
- Karbonsuz ekonomide ilk adım enerji verimliliği
Küresel ısınmanın etkisiyle değişen koşullar günbegün tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Sürdürülebilir bir dünya için iklim krizi alanında çalışmalar yürüten Türkiye, Paris İklim Anlaşması ile yeni bir döneme giriyor. Entek Elektrik Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya, Türkiye’nin karbonsuz ekonomi gündemi ve Paris İklim Anlaşması’ndaki taahhütleri yerine getirmesi için tüm paydaşların aynı anda ve ortak hareket etmelerinin kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.
- Enerji teknolojilerinde fırsat çok
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, enerji teknolojileri üretmenin elektrik üretmekten daha değerli olduğunu söyledi. EÜAŞ’ın girişimiyle 3 santralde yerli ve milli jeneratörü devreye aldıklarını belirten Dr. Alagöz, “12 milyon dolara ithal ettiğimiz jeneratörü 250 bin dolara mal ettik. İş dünyasını, akademisyenleri, mühendislerimizi bu alana çekme zorunluluğumuz var” dedi.
- Yeşil enerji yatırımcıları süre uzatımı istiyor
Yenilenebilir enerji ile ilgili yatırım yapan kuruluşlar 30 Haziran 2021’de sona erecek başvurusu süresinin pandemi şartları nedeniyle uzatılmasını istiyor.
- DRV, elektrik sektörünün aranan markası oldu
Yatırımların enerji alanındaki çözüm ortağı DRV Elektrik Aydınlatma, bin metrekare alana sahip yeni binasıyla Mersin Yolu Hipodrom civarında hizmet vermeye başladı. Elektrik sektörünün Türkiye’deki önemli markaları arasında yer alan ‘EAE’nin bölge bayiliğini bünyesinde bulunduran DRV Elektrik Aydınlatma, enerjide ürün tedarikinden danışmanlığa geniş bir yelpazede hizmet vermeye devam ediyor.
- Yeni Çukurova, yeni Rotterdam’a doğru
“Doğu Akdeniz’de akılcı strateji ve hamleleriyle tüm rakiplerini geride bırakacak Türkiye, yeni Rotterdam’ı ‘Yeni Çukurova’da inşa edecektir. Enerjinin Avrupa ve Asya Pasifik’e açılan kapısı Çukurova olacaktır”. Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi SSC Başkanı Doç. Dr. Murat Koç, Refleks Gazetesi 12. Yıl Özel Sayısı için yazdı:
- Cari açık kapanır, ötekileştirmenin açtığı yara kapanmaz
Ekonomi yayını Refleks Gazetesi’nin iş dünyasına yönelik gerçekleştirdiği Lokomotif Ödül Töreni’nde yüzlerce iş insanı bir araya geldi. Adana Hiltonsa Otel’de gerçekleştirilen törene Refleks İmtiyaz Sahibi Esra Özden’in konuşması damga vurdu. Özden, “Bu ülke cari açığını kapatır ama kutuplaşmadan kaynaklanan yara kapanmaz” dedi.
- Taşkent'te Atom Teknolojileri Bilgi Merkezi açıldı
Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS’yi inşa eden Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, Özbekistan’ın başkenti Taşkent'te Atom Teknolojileri Bilgi Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi.
- Türkiye, büyümeyi Çukurova'yla sağlar
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Uluğtürkan, üretimini ağırlıklı olarak Marmara Bölgesi’nde gerçekleştiren Türkiye’nin ekonomide zorlandığını, büyümenin en hızlı Çukurova Bölgesi’yle sağlanabileceğini söyledi.
- Nükleer enerjinin devleri İstanbul’da buluştu.
Nükleer enerjinin devleri İstanbul’da 2. Nükleer Santraller Fuarı ve 6. Nükleer Santraller Zirvesi’nde buluştu. Dört kıtadan 20’nin üzerinde ülkeden toplam 188 firma ve bin ziyaretçi, nükleer alanındaki en son gelişmeleri tartışmak üzere Fuar ve Zirve’de bir araya geldi. Nükleer Mühendisler Derneği ve Ankara Sanayi Odası iş birliği ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen Fuar ve Zirve, Pullman İstanbul Airport Hotel ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi.
- Türkiye yatırımla anılacak
AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Doğru, ekonomide en zor günlerin geride kaldığını, Türkiye’nin bundan sonraki süreçte yatırım ve üretimle anılacağını söyledi.
- Karataş’ta petrol ve doğalgaz arama çalışmaları
Adana'nın Karataş ilçesinin yaklaşık 15 kilometre açıklarına demirleyen Rowan Norway platformu, petrol ve doğalgaz arama çalışmaları için ilk sondajı vuracak.
- Akkuyu’nun ilk reaktörünün basınç tankının tabanı üretildi
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin birinci ünitesinin reaktör basınç tankının tabanı AEM Teknoloji A.Ş.’nin Rusya’nın Volgodonsk şehrindeki şubesi Atommash tarafından üretildi.
- Belediyenin çevreci projeleri bilinç aşılıyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, atmosferin ve çevrenin her geçen gün kirlenerek küresel ısınmanın kurbanı olduğu dünyada, çevreci projeleri ile göz dolduruyor.
- Çocuklar ‘akıllı’ tatilde
Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) çalışan ailelerin çocuklarından oluşan ve 11-16 yaş arasındaki 7 çocuk, ROSATOM Okulunca düzenlenen '10. Uluslararası Akıllı Tatiller' projesine katıldı
- RECAI’ye göre yenilenebilir enerji…
Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi EY’nin Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’ne (RECAI) göre; yenilebilir enerji yatırımlarına, jeopolitik belirsizlikler ve yeni teknolojiler yön veriyor.
- 12 bin kişi inşaatında çalışacak
Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM tarafından kurulan ve ilk ünitesi 2023 yılında devreye alınması hedeflenen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) en yüksek inşaat döneminde 12.000 kişinin istihdam edilmesi bekleniyor.
- Enerji verimliliği
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş, Enerji Verimliliği Haftası kapsamında öğrencilere, ’Günlük yaşamda enerji verimliliği ve tasarrufu’ semineri düzenledi.
- İsraftan kimse kazanmasın
Akedaş Elektrik Perakende Satış AŞ Genel Müdürü Medine Tanış, "Hiçbir zaman israftan kazanmayı istemedik, istemiyoruz. İsraftan hiç kimse kazanmasın" dedi.