Var olan potansiyeline rağmen Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren iller sıralamasında ilk 10’da yer alamayan Adana, dış pazarda nasıl daha fazla etkin olabilir? Ekonomistler, iş insanları, meslek odası ve iş dünyası STK yöneticileri bu soruya farklı yanıtlar veriyor olsa da birkaç başlıkta yapılacak hamle, Adana’nın ihracatını kısa sürede iki katına çıkarabilir.
- Adana, ilk 10’a nasıl girer?
- Sorumlular ve sorumluluk alanları
‘İktisadi Gelişme ve İşletme Bilimi’ alanının duayen akademisyeni Prof. Nejat Erk, Adana’nın ihracatında sürdürülebilirliğin teknoloji yoğunluğu artırmakla sağlanabileceğini söylüyor. Prof. Erk, Adana’nın ihracat başarısı için yapılması gerekenleri Refleks’e yazdı.
- "2 Milyar dolara ramak kaldı"
Sanayide çevre dostu üretim anlayışıyla Türkiye’de yeşil dönüşümün öncü merkezlerinden biri olmayı başaran Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), şehir ihracatının lokomotifi oldu. AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, “Bölgemizde faaliyet gösteren şirketlerin toplam ihracatı 1.8 milyar doları buldu. İhracatı her platformda destekleyen bir yönetim anlayışımız var. Bölgeden gerçekleştirilen ihracatın yıl sonunda 2 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz” dedi.
- Çukurova’dan direkt Bakü uçuşu
Azerbaijan Airlines, 15 Haziran itibarıyla Çukurova Uluslararası Havalimanı’ndan Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye direkt seferleri başlatıyor. Uçuşlar Perşembe ve Pazar günleri olmak üzere haftada 2 kez gerçekleştirilecek.
- Atılması gereken 5 önemli adım
Uzun yıllar finans sektöründe üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra özellikle ihracat, ihracatın finansmanı alanlarında birçok şirkete danışmanlık hizmeti veren Turan Akın, Refleks için hazırladığı yazısında ‘Adana’nın ihracatı nasıl artar?’ konusuna çözüm önerilerini sıraladı. Akın’a göre kısa vadede atılması gereken 5 önemli adım var.
- ‘Altın Saban’ nerede?
Adanalı çiftçiler, 16 Mart 1923’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bir ‘Altın Saban’ maketi armağan etti. 300’ü Rus asıllı fabrikatör Gilado’dan temin edilen toplam 325 altının eritilmesiyle sabana dönüştürülen armağan kayıp. Sabancı Holding Kurucusu Hacı Ömer Ağa’ya soyadı ilhamı olan, bugün sadece fotoğrafına ulaşılabilen Altın Saban’ın akıbeti merak konusu…
- Kozadan çıkan kelebek, üretim süreç verimlilikleri…
Üretim süreçlerinin verimliliği, küçük ya da büyük olsun şirketlerin verimliliklerini artırabilecekleri en önemli alanlardan biri. Peki, şirketlerin verimliliği hangi ana noktalardan izlenebilir? Ergin Turan yazdı.
- Netafim ihracatta yüzde 160 büyüdü
Damla sulama ve akıllı tarım ekipmanları üretiminde dünyanın en etkin şirketlerinden biri olan Netafim, Adana OSB’deki üretim tesisinde kapasitesini yüzde 30 artıran yatırımını faaliyete geçirdi. Netafim Genel Müdürü Pınar Parmaksız, “Ek yatırımımızın ihracatımıza etkisi yüzde 160 büyüme olacak” dedi
- Tarımda ‘Düşünce Hasadı’
Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD), tarım ve gıda sektörü temsilcileriyle çok farklı alanlardaki uzmanları Adana’da buluşturarak, ‘Bilgi kirliğini’ gündeme taşıdı.
- İki ormancı, anketlerin söyledikleri ve balta
Öncelikle ilk yazıma gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ederim. Ciddi bir okunma sayısı görmek beni mutlu etti. Anketi dolduran dostlara da gönül dolusu teşekkürler. Şimdi sizlerden gelen geri dönüşler çerçevesinde paylaşımlarıma devam etmek istiyorum.
- Doğduğu topraklara anlamlı yatırım
Sabancı Topluluğu, geçen yıl başlattığı ‘Gençlik Seferberliği’ kapsamında Adana’ya ‘TEMSA Teknoloji ve Etki Merkezleri’ kurdu. Merkezler, mobilite teknolojilerinde geleceğin liderlerini yetiştirecek.
- Bölgemizdeki aile işletmelerinde neler oluyor?
Bölgemizdeki bazı büyük işletmeler, aile üyelerinin farklı nedenlerle yaşadıkları anlaşmazlıklar nedeniyle bölünüyor hatta kapanıyor. Peki, neler oluyor da başarılı bir şekilde bugünlere gelmiş aile işletmeleri bu durumla karşılaşıyorlar? Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Yalçın, aile şirketlerinde sorun yaşanmadan destek alınması gerektiğini belirterek, “Şablon önerilerle aile şirketlerinde bölünmenin önüne geçilemez. Destek verecek profesyonelin kurum kültürünü tanıması şart”
- Türkiye’nin ilki oldu
2013 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nın ilk kez ‘Sürdürülebilirlik Raporu’ yayınlandı. Rapor, 2024 yılında karnavalda hayata geçirilen sürdürülebilirlik eylemlerini ve sonuçlarını ortaya koydu.
- Beklentiyi karşılamadı
Yıllık 9 milyon yolcuya hizmet verecek kapasiteyle inşa edilen Çukurova Havalimanı’ndan ilk 6 ayda 2 milyon yolcu yararlandı.
- Deneyimin geleceğe aktarımı
Sanayiciler, bugünü yönetmekle o kadar meşgul ki, geleceği planlamak çoğu zaman ikinci planda kalıyor. Ancak rekabet gücünü korumanın tek yolu, doğru bilgiye ve tecrübeye dayanarak ilerlemektir. Sanayi mentorluğu, sizi günlük operasyonlardan stratejik düşünmeye yönlendirir. Ergin Turan ([email protected]) Refleks okurları için yazdı...
- Adana 13’üncü
2024 yılını 3 milyar 45 milyon dolar ihracatla tamamlayan Adana, Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren 13’üncü şehri oldu.
- “Yanımızda olmaları da eleştirileri de kıymetli”
Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin ‘Yeni Yıla Merhaba ve Anma Töreni’ etkinliğinde konuşan iş dünyası STK yöneticileri, “Sesimizin duyurulmasına katkı sağlayan ekonomi gazetecilerinin eleştirilerinden de yararlanıyoruz” dediler.
- Bağımsız gazetecilik denetim sağlar
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, demokrasinin yapı taşlarından birinin de tarafsız ve bağımsız gazetecilik olduğunu belirterek, karar alma sürecindeki yöneticileri denetleyen en etkin mekanizmalardan birinin de basın olduğunu söyledi. ÇÜ İletişim Fakültesi’nde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen panele katılan Beriş, “Adana, güçlü bir yerel medyaya sahip. Bu önemli bir zenginlik” dedi.
- Çukurova Kitap Fuarı'nda kimler var?
TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle 17’inci Çukurova Kitap Fuarı 11-19 Ocak 2025 tarihleri arasında TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Alanın en önemli organizasyonları arasında değerlendirilen Çukurova Kitap Fuarı’na Türkiye’nin dört bir yanından yayıncılar ve yazarlar katılacak.
- Teknokent'i yok!
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ)’den Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) kurması bekleniyor.
- Adana, tarım ilacı kullanım lideri oldu
Tarımsal ürün ihracatında pestisit kalıntısından dolayı iade gündem olurken Tarım ve Orman Bakanlığı, illere göre zirai ilaç kullanımı rakamlarını açıkladı. 2023’te 4,8 bin ton tarım ilacı kullanan Adana, Türkiye’de ilk sırada yer alırken Mersin, Adana, Hatay ve Osmaniye’nin oluşturduğu Çukurova’nın bereketli topraklarında zirai mücadele için kullanılan ilaç miktarı 10 bin tonu geçti.
- Kadınların sorunu girişimcilikle çözülür
Çukurova Üniversitesi’nde düzenlenen çalıştayda konuşan Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden, kadınların yaşadığı sorunların temelinde ekonomik koşulların yer aldığını belirterek, “Mağdur olan hemen her kadının ekonomik özgürlüğü olmayan kadın olduğunu görüyoruz. Türkiye, kadın kaynağını erkekler oranında değerlendiremediği sürece hem ekonomisi düzelmeyecek hem de kadınları sorunlarını çözemeyecek. Girişimcilik bunun en etkin yolu” dedi.
- Muhteşem akşam
Ekonomi yayını Refleks gazetesinin ‘Lokomotif Ödül Töreni’ bölgenin başarılı şirket ve iş insanlarını bir araya getirdi. Gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Uluğtürkan, törende yaptığı konuşmasında Atatürk’ün Cumhuriyeti kurduktan hemen sonra ekonomik büyüme için Adana’yı pilot şehir olarak belirlediğini söyledi.
- 'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi
TÜRK BASININDA İLK KEZ Atatürk, dosta düşmana ‘Ayaktayım’ mesajı vererek katıldığı son 19 Mayıs 1938 Gençlik ve Spor Bayramı töreni biter bitmez gara gitti. Treni 20 Mayıs’ta Mersin’e girdiğinde Mehmetçik’in süngü parıltılarıyla karşılandı.
- Ekonomi düzelir ya ahlak?
ADANAGİAD’ın geleneksel kahvaltı etkinliğine katılan Ekonomi Gazetesi’nin üç yöneticisi Munyar, Dr. Oğuz ve Güldağ, iş dünyası için 2025’in kolay bir yıl olmayacağını söyledi. Etkinlikte hem konuşmacılar hem de davetliler, rasyonel kararların alınmasıyla ekonominin iyileştirilebileceğini ancak bu süreçte bozulan iş ahlakının yeniden tesisinin zaman alabileceğini söylediler.
- Beta Enerji’den SPK’ya halka arz başvurusu
Türkiye’nin köklü transformatör markası Beta Enerji, halka arz kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Şirketin İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Ünal, “Dünya markası Beta Enerji’yi daha da güçlendirecek adımlarımız kapsamında SPK başvurumuzu yaptık” dedi.
- 'Soruşturma etkin yürütülsün' diye istifa etti
Adana Milletvekili Ahmet Zenbilci, sosyal medyası X hesabından AK Parti’den istifa ettiğini duyurdu.
- Atatürk'ün ekonomi başkenti Adana'ydı
Kurtuluş Savaşı romanları yazarı gazeteci Mehmet Uluğtürkan, Cumhuriyetin ilk yıllarında uygulanan ‘Atatürk Ekonomi Modeli’nde pilot şehrin Adana olarak belirlendiğini söyledi. Seyhan Lions Kulübü'nün konuşmacı konuğu olan Uluğtürkan, "Türkiye, ilk tarım fuarını 1924’te Adana’da yaptı. Atatürk, örnek olması için Adana’dan üç çiftlik alıp işletti. Atatürk, tarıma dayalı sanayide Türkiye'yi dünya lideri yapmak istiyordu" dedi.
- “Festivalimiz artık Türkiye’nin markası”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Altın Koza’nın artık Türkiye’nin markası olduğunu belirterek, “Göreve geldiğimizden itibaren bu festivali kesintisiz yaptık. Sinema denince akla Adana, Adana denince de akla sanat geliyor. Adana’nın değerlerini tanıtmak ve kente gelen turist sayısını artırmak temel amacımız. Bu yıl vatandaşlarımızla el ele, doya doya bir festival yaşayacağız” dedi.
- Ata’nın sevdiği yemekler olsun
8’incisi 17-20 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek ‘Adana Lezzet Festivali’nde ‘Atatürk’ün Sevdiği Adana Yemekleri Yaraşması’ düzenlenmesi istendi.
- Çöpte siber tehdit
İsrail’in Lübnan’da uzaktan müdahale ile Hizbullah’a ait çağrı cihazı ve telsizleri patlatması ile gündeme gelen siber güvenlik konusunda yeni bir unsur daha ortaya çıktı. Yalnızca kullanımda olan cihazların değil kullanım ömrünü tamamladığı için çöpe atılan teknolojik cihazların da çok önemli bir siber güvenlik açığına sebep olduğu öğrenildi.
- 3 yılda rekor büyüme
Dünya otobüs pazarındaki payını yenilikçi ürünleriyle artıran Temsa’ya bir destek de bankalardan geldi. Son 3 yılda dolar bazında yüzde 252 büyümesiyle Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri arasına giren Temsa’ya bankalar 90 milyon Euro karşılığı TL tutarında kulüp kredisi temin etti.
- Atatürk Adana kebabını nerede, ne zaman ve nasıl yedi?
Siz de en az bizim kadar şaşırdınız, değil mi? 20 yılda Adana’yı 9 kez ziyaret eden Atatürk’ün nasıl olur da Adana kebabı ile bir anısı olmazdı? Kimse bilmiyordu. Ta ki Adana’nın efsane fotoğrafçısı Gaston Mizrahi’nin oğlu Albert Mizrahi, aile albümünü ‘Dünden Bugüne’ adıyla kitaplaştırana kadar… Evet, bu kitapla birlikte yazımızın başlığını oluşturan bu soruların cevabı da ortaya çıkmış oldu. Okumaya hazır mısınız?
- Adana turizmine insan kaynağı yetiştirilecek
Potansiyeline göre turizm gelirlerinden yeterince yararlanamayan Adana’da sektöre insan kaynağı yetiştirecek önemli adım, Çukurova Üniversitesi’nden geldi. ÇÜ’nün Yumurtalık’ta genç, kadın ve dezavantajlı grupları turizm neferi yetiştirecek projesi destek aldı. Projenin destek sözleşmesini ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş ve ÇKA Genel Sekreteri Rifat Duran imzaladı.
- Bu destek tam Adana için
Büyüme hedefine petrokimya sektörünü ilk sıralara alan Adana için önemli bir fırsat doğdu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, başta kimya olmak üzere birçok ithal ürün için büyük destekler verecek.
- ‘Ütü Döner’ sınırları aşıyor
Kendine has lezzetiyle tanınan ve somun arasında ütülenerek sunulan tavuk döner yaygınlaşıyor. ‘Ütü Döner’ markasıyla Adana Turgut Özal Bulvarı’nın tüketicinin beğenisini kazanan lezzet durağı İstanbul Beşiktaş şubesinin ardından Antalya ve Kırşehir’de de hizmet verecek.
- Adana, Ağustos’ta da ihracatını artırdı
Ağustos 2024 döneminde Adana’nın ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8 artışla 265 milyon 326 bin dolar oldu.
- ‘İnşaatı Tamamlama Sigortası’ istiyor
DAİMFED Başkanı Mustafa Karslıoğlu, “Müteahhit öldü, kaçtı, battı sözlerini ortadan kaldırmak için ‘İnşaatı Tamamlama Sigortası’nın hayata geçmesini istiyoruz. Böylece hem müteahhitlerimiz hem vatandaşlarımız mağdur olmayacak” dedi.
- Üretici ekmeden önce ne destek alacağını bilecek
2025-2027 yıllarında uygulanacak tarımsal desteklemeye dair karar açıklandı. Karara üretici göre hangi ürüne ne kadar destek alacağını ekimden öncesi öğrenmiş olacak.
- Orman yangını riski azaltan teknoloji
Akıllı şehir teknolojileri sayesinde, gelişmiş sensörler, yapay zekâ destekli izleme sistemleri ve IoT cihazları ile yangınlar başlamadan tespit edilebiliyor ve anında müdahale sağlanabiliyor.
- Misafirlerinizi bir Adana evinde ağırlamaya ne dersiniz?
Adana Büyükşehir Belediyesi, Büyüksaat civarındaki bir konağı daha restore etti. Aslına uygun olarak restore edildikten sonra Adana kültürünü yansıtan dekoratif ürünlerle donatılan konukevinden herkes yararlanabilecek.
- 13 öneri sunuldu
Üretim çeşidi fark etmeksizin Türkiye’nin dört bir tarafındaki çiftçiler içerisinde bulundukları sıkıntılı durumu yürüyüş, hasadı çöpe dökme gibi eylemlerle protesto ediyor. Adana Çiftçiler Birliği, üreticinin zor dönemden çıkabilmesi için 13 öneri sundu.
- VPN kullanırken dikkatli olun!
Adana Bilişimci İş İnsanları Derneği (ABİAD) Başkanı Mehmet Ali Altun, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Instagram'a erişimin engellenmesinden sonra birçok kullanıcının ‘Sanal Özel Ağ’a (VPN) yöneldiğini ancak bu uygulamanın dikkatli kullanılması gerektiğini söyledi.
- Gezici müzik festivali Adana'da
Sokak modasının nabzını tutan ve sokağın ritminden ilham alan IN STREET, şimdi de Türkiye'nin en büyük gezici müzik festivali Fanta Fest’te gençlerle buluşuyor. IN STREET, 13 Ağustos Salı günü Adana Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek Türkiye’nin en büyük gezici festivaline birbirinden keyifli aktiviteleriyle damga vuracak.
- Kimya Vadisi çölleşmeden...
Bölgemizdeki pamuğu, mısırı, narenciyeyi, endemik bitkileri, madenleri kullanarak ithal ettiğimiz kimyasalları pilot reaktörlerde üretecek, girişimciye yatırım alanları açacaktık.
- Yıl sonuna kadar enflasyon yüzde 40 düşer
MÜSİAD Adana, Bakan Yardımcılıkları görevlerinde bulunmuş Azim Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Av. Fatih Metin’i ağırladı. Metin, uygulanan programla Türkiye ekonomisinin toparlanma sürecine girdiğini belirterek, “Yıl sonuna kadar enflasyonda yüzde 40 düşüş olacak” dedi.
- Yumurtalık 2200 yıl önceki ihtişamına kavuşuyor!
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane Dokümantasyon Dairesi Başkanı Ahmet Karataş, Yumurtalık’ta inşa edilecek konteyner limanına Adana’nın yabancı olmadığını yazdı: “Roma döneminde adı ‘Aegeae’ olan Yumurtalık, imparatorluğun en önemli liman şehirlerinden biriydi. Aynı limanda Cenevizliler, Venedikliler ve Suriyeli tüccarların da alışveriş yaptığını unutmayalım.”
- BAE, Adana’da iş birliği aradı
Orta Doğu’nun aralarında Abu Dabi ve Dubai’nin de bulunduğu 7 emirlikten oluşan ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yatırım ve iş fırsatları Adana Sanayi Odası’nda tanıtıldı. ADASO Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, “Çukurova, BAE’nin ihtiyaç duyduğu birçok ürün için önemli bir tedarik merkezi olabilir” dedi.
- Adana’dan 200’e yakın başvuru
Türkiye’yi yeni bir sosyal girişim modeli ile tanıştırmak için harekete geçen Sabancı Topluluğu, Sabancı Gençlik Seferberliği ile Türk gençliğine umut oluyor. Geçtiğimiz mayıs ayı sonunda duyurusu yapılan projeye 5 binden fazla başvuru geldi. Adana merkezli başvuruların sayısı ise 189 olarak gerçekleşti.
- Safari değil, 700 milyar dolarlık pazar keşfi
2blacktdot Danışmanlık’ın Adana Hacı Sabancı OSB ev sahipliğinde gerçekleştirdiği ‘Afrika’ya İhracat Fırsatları’ etkinliğine iş dünyası yoğun ilgi gösterdi. Etkinlikte yıllık 700 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiren kıtaya daha fazla ihracat gerçekleştirebilmenin yolları anlatıldı.