Türkiye'nin ilk özel yer hizmetleri şirketi Çelebi Havacılık, Çukurova Havalimanı'ndaki yeni Platinum Lounge'unu açtı. Lounge, sınırsız Wi-Fi, özel çalışma alanları, alkollü içecek ve yiyecek yelpazesi gibi imkanlar sunuyor.
- Çelebi 'den Çukurova'ya Platinum Lounge
- Ekonomi düzelir ya ahlak?
ADANAGİAD’ın geleneksel kahvaltı etkinliğine katılan Ekonomi Gazetesi’nin üç yöneticisi Munyar, Dr. Oğuz ve Güldağ, iş dünyası için 2025’in kolay bir yıl olmayacağını söyledi. Etkinlikte hem konuşmacılar hem de davetliler, rasyonel kararların alınmasıyla ekonominin iyileştirilebileceğini ancak bu süreçte bozulan iş ahlakının yeniden tesisinin zaman alabileceğini söylediler.
- “Misis, önemli değerlerimizden biri”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ‘Misis Antik Kent’in Adana’nın en önemli değerlerinden biri olduğunu, önümüzdeki günlerde bu bölgeyi Türkiye’ye tanıtacak bir etkinlik yapacaklarını söyledi.
- Atatürk'ün ekonomi başkenti Adana'ydı
Kurtuluş Savaşı romanları yazarı gazeteci Mehmet Uluğtürkan, Cumhuriyetin ilk yıllarında uygulanan ‘Atatürk Ekonomi Modeli’nde pilot şehrin Adana olarak belirlendiğini söyledi. Seyhan Lions Kulübü'nün konuşmacı konuğu olan Uluğtürkan, "Türkiye, ilk tarım fuarını 1924’te Adana’da yaptı. Atatürk, örnek olması için Adana’dan üç çiftlik alıp işletti. Atatürk, tarıma dayalı sanayide Türkiye'yi dünya lideri yapmak istiyordu" dedi.
- Yumurtalık 2200 yıl önceki ihtişamına kavuşuyor!
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane Dokümantasyon Dairesi Başkanı Ahmet Karataş, Yumurtalık’ta inşa edilecek konteyner limanına Adana’nın yabancı olmadığını yazdı: “Roma döneminde adı ‘Aegeae’ olan Yumurtalık, imparatorluğun en önemli liman şehirlerinden biriydi. Aynı limanda Cenevizliler, Venedikliler ve Suriyeli tüccarların da alışveriş yaptığını unutmayalım.”
- Hedef, ‘Spor kenti Adana’
Adana Büyükşehir Belediyesi Yaz Spor Okulları açılış töreninde konuşan Başkan Zeydan Karalar, 74 noktada, 123 antrenör eşliğinde, toplam 18 bin 870 çocuğa ücretsiz eğitim alma imkanı sunuyoruz. Tüm çabamız sağlıklı çocuklarla Adana’nın bir spor kenti olması” dedi.
- Telaşa gerek yok
Mersin-Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı inşaatı kapsamında önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla verilen acele kamulaştırma kararı hat üzerinde parsel ve binaları bulunan vatandaşları telaşlandırdı. Devlet Demiryolları 6’ıncı Bölge Müdürü Aliseydi Felek, acele kamulaştırma kararının proje kapsamında yer alan hemzemin geçit, köprü gibi çalışmalar için alındığını, bunun da sadece ilgili parsellerde kısmı kamulaştırmayla gerçekleştirileceğini söyledi.
- Kimse ‘Tarlam değil mi ekmiyorum’ diyemeyecek !
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yılın Ekim ayından itibaren üretim planlamasına geçileceğini söyledi. Güvenilir Ürün Platformu’nun Mersin Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Ulusal Ürün Konseyleri Buluşması’ etkinliğinde konuşan Bakan Yumaklı, ‘Sözleşmeli üretim’, ‘Suya göre tarım’, ‘Tarım arazilerini boş bırakmama’ uygulamalarında hazırlıkların tamamlandığını, yönetmeliklerin Resmi Gazete’de yayınlanmasının beklendiğini kaydetti.
- Yılı değerlendirmek için ürün çeşitliliğine gittiler
Çukurova tarımının global şirketi Özler Ziraat, ağırlıklı narenciye üretimini kayısıdan incire, elmadan hurmaya onlarca ürünle çeşitlendirdi. Şirketin Mali İşler Yöneticisi Hüseyin Karaosman, “Böylece 12 ay boyunca ihracatımızı ve istihdamımızı koruyoruz” dedi.
- ‘Ulusal Ürün Konseyleri’ Mersin’de buluşuyor
Hububattan çaya, fındıktan turunçgilden pamuğa Tarım Kanunu kapsamında kurulan Ulusal Ürün Konseyleri 30 Mayıs’ta Mersin’de bir araya gelecek. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği, Güvenilir Ürün Platformu iş birliğiyle gerçekleştirilecek buluşma ve ödül törenine Mersin Ticaret Borsası ev sahipliği yapacak.
- "Fiilen ortada olmayan anayasanın yenisini tartışıyoruz”
‘Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları’ toplantısında konuşan Adana Barosu Başkanı Avukat Semih Gökayaz, “Cumhurbaşkanlığı tarafsızlığından gösteri yürüyüş hakkına varıncaya kadar birçok alanda fiilen ihlal edilen anayasa ortadayken yeni anayasa tartışmaları yapıyoruz” dedi.
- Bir kavanoz üründe 20 sektör var
Güneyliler Gıda’nın Kalite ve Süreç Geliştirme Mühendisi Ezgi Güneyli, bir kavanoz közlenmiş biber için fide, tohum, tarla, ürün, hasat ve dolum gibi aşamalarda toplam 250 kişinin emek verdiğini söyledi.
- Ali Baba Çiftiği, meyve bahçeleriyle büyüyor
Hayvancılık ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Ali Baba Çiftliği, Niğde’nin Çamardı ilçesinde 3 bin dekar meyve bahçesi kurdu. Erik, kayısı ve elma ağırlıklı meyve bahçelerinden elde edilen ürünler Ortadoğu ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor.
- Teknoloji dünyasında bu çile niye?
Adana Mali Müşavirler Odası Başkanı Güney Yılmaz, teknolojinin hızla geliştiği günümüzde Hazine ve Maliye Bakanlığı sistemlerinde yaşanan sorunlar sebebiyle vergi beyannamesi vermenin ve tahakkuk eden vergiyi ödemenin inanılmaz bir çileye dönüştüğünü söyledi. Yılmaz, “Sistemlerin çalışmaması sebebiyle çoğu zaman beyan verme ve vergi ödeme süreleri uzatılıyor, kamu finansmanı sekteye uğratılıyor” dedi.
- Yeni müfredata eleştiri ve öneri
Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Doğu Akdeniz Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DASİFED), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adını taşıyan yeni müfredata ilişkin açıklamada bulundu. Taslakta derslerin kapsamı ve eğitimde fırsat eşitliği gibi konuların daha şeffaf ve kamuoyunu aydınlatıcı bir şekilde düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.
- 'Kent ve Yaşam Ödülleri' sahiplerini buldu
Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER)’in koordine ettiği, Kent ve Yaşam Ödül Töreni bu yıl 16’ncı kez gerçekleştirildi.
- "Mali disiplinle mucizeye imza attık"
Adana Sanayi Odası (ADASO) meclis toplantısına katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adayı Zeydan Karalar, “Borç gelirin 4 katıyken, bu yıl gelirimiz borcun 4 katı haline geldi. Bu çok önemli. Bana göre mucizenin resmi bu” dedi.
- Sandıktan kim çıkacak?
Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı için iddialı 3 aday projelerini otel salonlarından paylaşmayı tercih etti. CHP’li Zeydan Karalar, Cumhur İttifakı adayı Fatih Mehmet Kocaispir ve İyi Parti adayı Ayyüce Türkeş, daha yaşanabilir bir Adana için yapacaklarını anlattı.
- Akkuyu ‘dipsiz kuyu’ mu?
Yapımı devam eden Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu’da işler karıştı. Rus kamu şirketi Rosatom, inşaat sürecindeki Türk ortağı IC İçtaş ile sözleşmesini “İhlal var” gerekçesiyle feshetti. IC İçtaş, ‘hukuksuz’ olarak nitelendirdiği fesih için “Amaç, projedeki Türk varlığını azaltmak” açıklamasında bulundu.
- Minik eller sebze yetiştirdi
Adana’da Ayşe Atıl İlkokulu öğrencileri, Adana Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğünün ‘Okullu Tarım Gönüllüleri Projesi’ kapsamında tarımla tanıştı. Müdürlüğün Yüreğir Doğankent’teki yerleşkesinde laboratuvar ortamında tohum ekmeyi, arazide sebze yetiştirmeyi, yetiştirilen ürünleri hasat etmeyi deneyimleyen öğrenciler; bir tarım ürününün tarladan sofraya gelme serüvenini öğrendiler.
- Haksızlıkta Adana’ya özel muamele var
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, nüfusu daha az iki komşu kent Mersin ve Hatay’ın daha fazla mali pay aldığını belirterek, “Buna sadece benim değil, her Adanalının karşı çıkması lazım. Adana kadar göz ardı edilen başka bir şehir yok” dedi.
- TÜRKONFED’in yeni başkanı Süleyman Sönmez oldu
Türkiye’nin en büyük bağımsız iş dünyası örgütü TÜRKONFED, Orhan Turan’ın TÜSİAD Başkanı olması nedeniyle görevini bırakmasının ardından yeni başkanını seçti. TÜRKONFED’in yeni başkanı, 2015 yılından beri yürütme kurulu üyesi ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulunan Süleyman Sönmez oldu. Sönmez; önceki dönem başkanlarından Süleyman Onatça'nın ardından TÜRKONFED Başkanı seçilen ikinci Adanalı oldu.
- Adana'ya 3,5 milyar liralık yatırım
MÜSİAD Adana Şubesi üyesi 8 şirket yatırım kararlarından dolayı ödüllendirildi. Adana Valisi Dr. Süleyman Elban’ın katıldığı ödül töreninin açılışında konuşan MÜSİAD Adana Şubesi Başkanı Burhan Kavak, “Yatırım yılı olarak ilan ettiğimiz 2022’de 8 üyemiz Adana’ya 3,5 milyar liralık yatırım yapacak. Bu yatırımlarda 8 şirketimizin 4 bin 825 kişilik istihdamı bin 450 ilave istihdamla 6 bin 275’e yükselecek” dedi.
- Tansiyonunuz yükselirse çay demleyin
Hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyon, yaşamı tehdit eden ciddi bir hastalık. Kalp krizi ve felce yol açan bu hastalığın ilacı meğer yanıbaşımızdaymış. Tansiyonunuz yükselirse hemen çay demleyin. Çünkü siyah çay, yükselen tansiyonu düşürüyor.
- Her birey hidrosefali riski taşıyor!
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, beyinde su birikmesi durumunda ortaya çıkan hidrosefali hastalığı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
- Türkiye’de tarım ihracatının zirvesinde Ege Bölgesi var
Türkiye 2021 yılında 23 milyar dolarlık tarım ürünleri ihraç ederken, Ege İhracatçı Birlikleri 5 milyar 100 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 22’sini tek başına gerçekleştirerek tarım ürünlerinde Türkiye ihracat şampiyonu oldu.
- Geleceği üreten nesil ‘SEYTİM’de yetiştirilecek
Her yaştan bireylerin teknolojik gelişmeleri yakından takip edip eğitim alabileceği, yenilikçi fikirler üretip bu fikirleri hayata geçirebileceği Seyhan Belediyesi Teknoloji ve İnovasyon Merkezi (SEYTİM) ara tatil etkinlikleriyle kapılarını Adanalılara açtı.
- Özke: Uğur Mumcu güçlü bir kalem, onurlu bir yürekti
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Mustafa Özke, 24 Ocak 1993'te evinin önünde uğradığı suikast sonucu yaşamını kaybeden araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu’yu ölüm yıldönümünde saygı ile andıklarını söyleyerek, yönetim kurulu ile birlikte anıta çiçek bıraktı.
- Hazır giyim sektör ihracatı 14,8 milyar dolara ulaştı
2021 yılının ilk dokuz aylık döneminde Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,3 artış ile 14,8 milyar dolara ulaştı. Verilere bakıldığında, ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya, İspanya, İngiltere ve Hollanda ilk sıralarda yer aldı. Bu kapsamda, 16-18 Şubat tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek LifeStyle Türkiye 2022 Kadın Hazır Giyim Fuarı, Türkiye ekonomisine katkı sağlaması açısından önemli bir konumunda bulunuyor.
- Zehirsiz Kentler Hareketi Türkiye’de
Yaşam alanlarımızda kullanılan pestisitler/biyosidal ürünler uygulandığı alanda, toprakta ve suda uzun süre kalarak zehir etkisini sürdürüyor. Dünyada pek çok kent, ekolojik ve doğa dostu alternatifler kullanarak zehirsiz kentlerin mümkün olduğunu gösterdi. Türkiye’de ise yerel yönetimlerin bu konuda kat etmesi gereken çok yol var.
- 2023 yılına 1,5 milyar dolar ihracat hedefi koydular
Türkiye'nin taze meyve sebze ve mamulleri sektörleri 2021 yılında ihracatta 5 milyar 111 milyon dolara ulaşırken, Egeli ihracatçılar, son dört yılda ihracatlarını yüzde 60 artırarak 1 milyar 182 milyon dolarlık performansla bu ihracatın yüzde 23'ünü gerçekleştirdi.
- AKİB, 1.25 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihraç etti
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, 2021 yılında Türkiye’nin 3,08 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatının yüzde 41’ini gerçekleştirdiklerini açıkladı. Başkan Sin, AKİB olarak gerçekleştirdikleri 1,25 milyar dolarlık bu ihracat ile sektörün liderliğini açık ara sürdürdüklerini kaydetti.
- “İhracatı sınırlamakla gıda fiyatları düşmez”
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, gıda fiyatlarındaki artışı engellemek için gıda ürünü ihracatına sınırlama getirilmesi önerisinin mantığını anlamanın mümkün olmadığını belirterek, “Her zaman ifade ettiğimiz gibi fiyatları düşürmenin tek yolu çiftçimizin girdi maliyetlerini düşürmektir” dedi.
- AHBİB 150’ye yakın ülkede ihracatı artırdı
Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, 2021 yılında geçen yıla göre yüzde 34 artışla 1,57 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. AHBİB olarak 9,15 milyar dolarlık ülke geneline sektör ihracatından yüzde 17’lik pay aldıklarını belirten Başkan Hüseyin Arslan, 150’ye yakın ülkede ihracat artışları sağladıklarını vurguladı.
- AKİB’den 2021’de yüzde 46 artışla 16,3 milyar dolarlık ihracat
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Nejdat Sin, 2021 yılında geçen yıla göre yüzde 46 artış yakalayıp 16,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.
- “Bir kitap bir bilet” ve Adanalı duyarlılığı
Adanalılar, kentin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıl etkinlikleri kapsamında, ünlü yazar Ertuğrul Sertbaş’ın, duygu seli yaşatan, “Kıvılcımdan Aleve” adlı tek kişilik gösterisini, sadece bir kitap bağışlayarak izleme fırsatı buldular.
- 2021’de en çok Temmuz ayında seyahat edildi
Türkiye’nin Lider Seyahat Sitesi Enuygun, hızlanan aşılama çalışmalarıyla pandeminin seyahat üzerindeki etkilerinin azaldığı 2021 yılını değerlendirdi. Enuygun’un verilerine göre, 2021 yılında en yoğun seyahat edilen dönem Kurban Bayramı’nın denk geldiği 17 Temmuz – 25 Temmuz haftası, en çok otel rezervasyonu yapılan tarihler ise 21 Temmuz ve 28 Ağustos oldu.
- “Altın portakal” İzmir’de üretilmeye başlandı
Çinlilerin “altın portakal” olarak tanımladıkları, C vitamini deposu tropikal meyve kumkuat, İzmir’in tarım ürünleri arasında yerini aldı. İzmir’de 2 yıl önce deneme amaçlı dikilen kumkuat ağaçlarından ilk hasat yapıldı.
- Sürdürülebilirlik dünyasına öncülük eden şirketler
Türkiye’de sürdürülebilir geri dönüşüm sisteminin kurucusu kimliğini taşıyan ÇEVKO Vakfı, 30. Yıl Söyleşileri projesiyle Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) iş birliğinde iklim değişikliği konusunu tüm yönleriyle masaya yatırıyor.
- Müşteri deneyiminde öne çıkacak 8 başlık
Pandeminin etkisinde geçen 2020 ve 2021 yıllarının ardından normalleşme beklentisiyle 2022 yılını karşılamaya hazırlanıyoruz. Birçok işletme pandemide öğrendiği ve edindiği tecrübeyle 2022 yılında müşteri deneyiminde farklılaşmak ve rekabette öne çıkmak isteyecek.
- Dünya’nın turşusunu kurduk
Sonbahar ve kış mevsimlerinde sofraların vazgeçilmezi doğal antibiyotik deposu turşuda Türkiye’nin ihracatı 300 milyon dolara ulaştı. Türkiye, 2021 yılında 129 ülkenin sofralarını turşuyla donattı.
- Türkiye kuru meyvede dünya lideri
Türkiye, dünyanın en büyük kuru kayısı, kuru incir ve kuru üzüm üreticisi ve ihracatçısı konumunda. Türkiye’nin yüksek kaliteli ve sağlıklı kuru meyveleri 150 ülkeye ihraç edilirken, özellikle de Almanya'da yoğun rağbet görüyor. Almanya, 2021 yılının 11 aylık döneminde 132,3 milyon dolarlık Türk kuru meyvesi ithal etti.
- Kuruyemiş pazarı 26 milyar TL’ye yaklaştı
Türkiye, 2021 yılında toplam 550 bin ton kuruyemiş tüketti ve haneye alınan kuruyemiş miktarı 27 kg civarında gerçekleşti. Tüketicinin ilk tercihi karışık kuruyemişlerden yana olurken, onu ayçekirdeği ve ceviz takip etti. Artan taleple birlikte pazardaki cirosal büyüme de devam etti. Peyman CEO’su Kaan Baral, kuruyemiş pazarının 2021’i yaklaşık 26 milyar TL ile kapatacağını ve bunun 7 milyar TL’sinin ambalajlı kategorisinden geleceğini öngördüklerini söyledi.
- QNB Finansportföy’den Temiz Enerji ve Su Fonu
QNB Finansportföy temiz enerji ve su temalı yerli ve yabancı fonlardan oluşan ‘Temiz Enerji ve Su Fon Sepeti Fonu’nu hayata geçirdi. Fon sepetinin içeriği, temiz enerji ve su alanlarında; üretici, dağıtıcı veya altyapı sağlayıcı olarak faaliyet gösteren ve sürdürülebilirlik sürecine katkı yapan şirketlerin yer aldığı yatırım fonlarından oluşuyor.
- Milliyet Arkeoloji Dergisi tarihin izlerini araştırıyor
Milliyet Arkeoloji Dergisi, Aralık sayısında Ege’nin gizemli şehirleriyle Mezopotamya’nın kadim yerleşim bölgesi Mardin’in izini sürüyor. Dergi, 19 Aralık Pazar günü yayımlanacak dokuzuncu sayısında en uzun gecenin anlamlarını ve ritüellerini mercek altına alıyor.
- Muğla'dan Tanzanya'ya Milas Akıllı Köyü Projesi
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Süleyman Koç’un Tanzanya’daki Kichwele bölgesinde IDEA Universal (Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği) işbirliğiyle yaptırdığı Milas Akıllı Köyü, yaşamları dönüştürmeye devam ediyor.
- Banvit BRF ihracatta 3 ödül birden kazandı
Banvit BRF, 2020 yılında ulaştığı ihracat rakamlarıyla İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) tarafından verilen “Başarılı İhracatçılar Ödülleri”nde genel ihracat, et ürünleri ve beyaz et kategorilerinde 3 ödül kazandı.
- Yaş meyve sebze ihracatında Libya ve Hindistan atılımı
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, Türkiye’nin kasım ayında 367,9 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirdiğini, Libya ve Hindistan pazarlarında dikkat çeken artışlara imza attıklarını belirtti. Başkan Sin, yaş meyve sebze sektöründe en önemli gündemin pazar çeşitliliği olduğunu vurgulayarak Libya ve Hindistan pazarlarından elde edilen performansa değindi.
- 'Konteyner krizine karşı konvansiyonel taşımacılığa dönüyoruz'
Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, kasım ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 44 artış sağlayarak 160,2 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti. Navlun fiyatlarındaki artışların ve boş konteyner bulamama krizinin kaygı verici boyutlara ulaştığını kaydeden Başkan Arslan, sektörün bu alandaki sıkıntıları aşmak için gemi yüklemelerinde konvansiyonel metotlara dönüş yaptığını söyledi.
- Hedef, yenilikçi girişimciyle büyüyen Adana
Vali Süleyman Elban, girişimci zengini bir Adana için ekosistemin tüm paydaşlarıyla yeni bir dönem başlatıldığını açıkladı. Çukurova Yatırım Platformu üyelerini Tepebağ’da startup cafeye dönüştürülen tarihi konakta ağırlayan Vali Elban, 2022 eğitim döneminde 494 bin öğrenciye ‘yazılım okuryazarlığı’ eğitimi verileceğini söyledi.