Türkiye’nin köklü transformatör markası Beta Enerji, halka arz kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Şirketin İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Ünal, “Dünya markası Beta Enerji’yi daha da güçlendirecek adımlarımız kapsamında SPK başvurumuzu yaptık” dedi.
- Beta Enerji’den SPK’ya halka arz başvurusu
- Turizmin kalemlerini güçlendireceğiz
Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Başkanı A. Haluk Özsevim, turizm gelirlerini artırmak isteyen Türkiye’nin daha fazla nitelikli gazeteci ve güçlü bir yapıyla temsil edilen sivil toplum kuruluşuna ihtiyaç duyduğunu söyledi. TUYED Başkanlığına yeniden seçilen Özsevim, yeni dönemde meslek içi eğitimlerden Anadolu’ya açılıma, uluslararası iş birlikteliklerinden adından söz ettirecek birçok etkinliğe imza atacaklarını söyledi.
- Yeni unicornlar Dijital Kuluçka Merkezi’nden çıkacak
Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nin (GED) ABD Büyükelçiliği hibesiyle hayata geçirdiği Dijital Kuluçka Merkezi’nde (DKM) bir yıl boyunca eğitim ve mentor hizmeti alan 250’ye yakın girişimci inovatif iş fikirlerini yatırımcıya sunabilmek için yarıştı. GED Başkanı Esra Özden, hedeflerinin DKM’den yeni unicornlar çıkarmak olduğunu söyledi.
- Adana'da yapılacak 50 şey
Şehirler sanat eserlerine benzer. Bir şehri gezmekse bir sanat eserini değerlendirmek gibidir. Önceden bilgi alırsanız daha iyi anlar, daha iyi yaşar ve daha iyi anlatırsın. Dr. Haluk Uygur, Adana’da yapınca mutlu olacağınız 50 şeyi Karnaval Gazetesi için yazdı.
- 2021 yılında toplam makine ihracatı 23 milyar dolar
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2021 yılı sonunda Türkiye'nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı 23 milyar dolar oldu.
- Yükselen birim fiyatları ihracat performansını destekledi
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Kasım 2021 sonuçlarına göre, kasım ayında inşaat malzemeleri ihracatı değer olarak 2,74 milyar dolar, miktar olarak 5,2 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Ortalama ihracat birim fiyatının 0,53 dolar/kg’a yükselmesi ihracatı destekledi.
- Pandemide rahat rahat ihracat rekoru kırdılar
İnsanların pandemiyle birlikte rahat giysilere yönelmesi Türk moda endüstrisini ihracatta rekora koşturdu. Moda endüstrisi, Türkiye genelinde 20 milyar 250 milyon dolarlık ihracat seviyesine ulaşırken, Ege moda endüstrisinin ihracatı 3 milyar doları aştı.
- 4 kişilik bir aile haberleşmeye 4.238 TL harcadı
Telekomünikasyon alanının düzenleyici kuruluşu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) yayınladığı veriler ile TELKODER’in yaptığı genel sektör değerlendirmesi sonucunda; evlerinde bir sabit telefon ile genişbant internet aboneliği bulunan ve her bireyi cep telefonu hattı sahibi olan 4 kişilik bir ailenin, aldığı haberleşme hizmetleri için vergiler dâhil ayda ortalama 353 TL harcadığı belirlendi. Bu rakam yılda 4.238 TL’ye ulaşıyor.
- Küresel tedarik zinciri aksaklıkları devam edecek
Küresel tedarik zinciri aksaklıklarının Covid-19’un etkileri ve Çin Yeni Yılının talep ve lojistik kanadında yaratacağı oynaklık nedeniyle 2022 yılının ikinci yarısına kadar yüksek kalması bekleniyor.
- 'Yaşamak Bize Kalandır Hâlâ' için ilk imza günü
Gazeteci Başar Şeker’in korona günlerinde kaleme aldığı ‘Yaşamak Bize Kalandır Hâlâ’ adlı kitabının ilk imza günü etkinliği, eserin yayıncısı Karahan Kitabevi’nin İnönü Parkı yanındaki merkezinde düzenlenecek ve 27 Kasım Cumartesi saat 14.00’da gerçekleşecek.
- Enerji teknolojilerinde fırsat çok
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, enerji teknolojileri üretmenin elektrik üretmekten daha değerli olduğunu söyledi. EÜAŞ’ın girişimiyle 3 santralde yerli ve milli jeneratörü devreye aldıklarını belirten Dr. Alagöz, “12 milyon dolara ithal ettiğimiz jeneratörü 250 bin dolara mal ettik. İş dünyasını, akademisyenleri, mühendislerimizi bu alana çekme zorunluluğumuz var” dedi.
- Portakal Çiçeği Karnavalı Başlıyor
Destekleyen kuruluşlar arasında Refleks Gazetesi’nin de yer aldığı Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı bu yıl pandemi nedeniyle 1-4 Nisan’da dijital olarak düzenleniyor…
- Tel sektörünün ilk ar-ge merkezi ‘Güney Çelik’ oldu
Türkiye’de tel sektörünün ilk ar-ge merkezini kuran Güney Çelik, yenilikçi ürünleriyle pazar payını artırıyor. Güney Çelik Ar-Ge Merkezi’nde geliştirilen yeni ürünle aynı miktarda kullanılan galvanizle tellerin korozyon dayanımı 3 kat artırıldı. ‘Arzincal’ markasıyla tescil edilen ürün, uluslararası pazarda yoğun ilgi gördü.
- Ar-ge'ye 2 milyon dolar harcadı Çinli şirketlerin tekelini kırdı
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren CTN Makina, çimento fabrikalarının baca gazından enerji üreten ORC sistemini geliştirdi. Çinli şirketlerin tekelini 2 milyon dolarlık ar-ge yatırımıyla kıran CTN Makina, dünyanın her bölgesindeki çimento fabrikalarının gözdesi oldu.
- Özgümüş: Yıllık 8 bin ton kapasite yetmiyor
Avrupa’nın döküm kapasitesinde Almanya ve İtalya’dan sonra gelen Türkiye’de sektör yüksek enerji maliyetlerine rağmen büyümesini sürdürüyor. Birçok döküm şirketi enerji maliyetleri karşısında rekabet edemezken üretimde verimlilik projeleri geliştiren ve yüksek katma değer ve kaliteye yönelen şirketler yükselişlerini sürdürüyor.
- Konutta tarihi fırsat sürüyor
Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşle birlikte canlanan inşaat sektörünün öncü temsilcilerinden Halil Avcı İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi olan Orhan Murat Avcı, mevcut faiz oranlarının tarihi bir fırsat olduğunu söyledi.
- Altın portakallı bir ekonomi
Dr. Haluk Uygur, Refleks 12. Yıl Özel sayısı için yazdı. Uygur’a göre, ülke sorunlarının çözümünde sanatın hissettirdiği düşünme sistemleriyle donanmış, mühendisler, ekonomistler veya yöneticilerden oluşmuş bir kadroya ihtiyacımız var.
- Adana, Covid-19 ve ekonomi gündemi
Prof. Dr. Nejat Erk, pandemi gölgesindeki Çukurova ekonomisini Refleks Okurları için değerlendirdi. Erk’e göre rekabetin az olduğu ‘mavi okyanuslarda’ rekabet ederken Çukurova’nın çilekeş çiftçileri, 26 sent fiyattan ihracat yapabilmek için ‘kırmızı kanlı okyanuslarda’ çaba sarf ediyor.
- Huzurlu Adana için çalışıyoruz
Adana Emniyet Müdürü Doğan İnci, herkesin güven ve huzurla yaşadığı bir Adana için çalıştıklarını söyledi. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Sosyal Tesislerinde Yönetim Kurulu Üyeleriyle sohbet eden İnci, uyuşturucuyla mücadeleden teröre, gece bekçiliği uygulamasından trafiğe her alandaki çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
- Doğu Akdeniz ekonomisinin sorunu ne?
- 'Güney'de 'Çelik'in 'Ar-Ge Merkezli' üssü
‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ listesinde yer alan, sektörün bölgedeki en etkin temsilcisi Güney Çelik, üretimiyle inşaat, tel, kablo, enerji ve ulaşım sektörlerine hizmet veriyor. Şirket, ‘Ar-Ge Merkezi’nde geliştirdiği ürünlerle pazardaki etkinliğini artırıyor.
- Tehdit hâlâ devam ediyor
Refleks’e konuşan Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Halis Bayrak, Covid-19 pandemisi tehdidinin hâlâ devam ettiğini, koronavirüs tedbirlerinin harfiyen uygulanması gerektiğini vurguluyor. Dr. Bayrak, “Ve en önemlisi, sürecin ilerleyişi konusunda kulaktan dolma bilgilere ve asılsız haberlere inanmamak” diyor.
- Temsa'yı ne bekliyor?
- Adana iş dünyasına ‘Portekiz’ daveti
Portekiz’in Ankara Büyükelçisi Paula Leal da Silva, inovasyon ve teknolojiye dayalı ekonomilerinin yatırımcı beklediğini belirterek Adanalı iş insanlarını Portekiz’e yatırıma çağırdı.
- Çelik ithalatında ek vergi müjdesi
Türkiye, dünyada ticaret savaşlarının fitilini ateşleyen çelik ithalatında ek gümrük vergisi almayacak. Karar, sanayicilere nefes aldıracak, başta otomotiv, inşaat, beyaz eşya sektörlerinde tüketiciye ek maliyet yansımayacak.
- Sağlık turizminde tek eksiğimiz direkt uçuşlar
Adana Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Dr. Halis Bayrak, “Çukurova’nın sağlık turizmindeki tek eksiğinin direkt uçuşların olmaması” dedi.
- Üretici fiyattan, tüccar kaliteden memnun
Mersin’in Mut ilçesinde kilosu 5 ile 9 lira arasında alıcı bulan kayısı, üreticiyi sevindiriyor.
- Sessiz dünyaların ‘duyma’ sevinci
Çukurova Üniversitesi, Halil Avcı Duyma Engelliler Merkezi’nde biyonik kulakla duymaları sağlanan minikler, bahar şenliğinde müzik eşliğinde eğlenerek sessiz dünyalarını geride bırakmanın mutluluğunu yaşadı.
- Çin ile Adana arasında ticaret köprüsü
Çin’in Ningbo kenti yöneticileri ve iş adamlarından oluşan heyet, ticari ve sosyo kültürel ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla temaslarda bulunmak üzere Adana Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Heyetler arasında karşılıklı ticaretin arttırılması, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi yönünde yapılan müzakerelerin ardından, iki şehir arasında ticaret köprüsü kurulması konusunda mutabakat sağlandı.
- Dr. Bayrak: "Adana'nın sağlık turizminde potansiyeli yüksek"
Adana Sağlık Turizmi Derneği (ASTD) Başkanı Dr. Halis Bayrak,500 milyar dolarlık sağlık turizmi pastasından Türkiye’nin ve Adana'nın hak ettiği payı almasını istediklerini ve bu uğurda çalıştıklarını söyledi.
- Silifke çileği, kilosu 8,5 liradan ihraç ediliyor
Mersin’in meyve üretim merkezi konumundaki Silifke ilçesinde açıkta hasadı yapılan çilekler, Rusya’ya ihraç ediliyor.
- Her yüz hamileden 3’ü bu sorunu yaşıyor
Boynun ön bölümünde yer alan tiroid bezinde üretilen tiroid hormonları da bebeğin gebelik sırası ve sonrasındaki gelişiminin yanı sıra doğum yaşam boyu metabolizma faaliyetlerinin düzenlenmesinde hayati önem taşıyor.
- İhracat 3,9 azaldı
Mersin’de şubat ayında hem ihracatta hem de ithalatta düşüş yaşandı. Mersin’in ihracatı şubat ayında yüzde 3,9 oranında azalarak 134 bin 152 dolar olarak gerçekleşti.
- Reha Bilir’e onursal üyelik
Uluslararası Fotoğraf Sanatı Derneği (UFSD) Başkanı Reha Bilir, Altın Oran Düşünce ve Sanat Derneği’nin (Altınoran Akademisi) onur üyesi oldu.
- TOKİ'den Adana'ya 2 bin 275 konut
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ülke genelinde başlattığı 50 bin sosyal konut projesi kapsamında Adana'nın Sarıçam ve Tufanbeyli ilçelerinde 2 bin 275 konut inşa edecek. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği konutlar için başvurular 19 Nisan'da sona erecek.
- Kahramanmaraş 125 ülkeye ihracat yapıyor
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş'ın, 125 ülkeye ihracat yaparak, Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde güçlü bir Türk markası olarak anıldığını söyledi.
- Kahramanmaraş’ta halk oyunlarına ilgi büyük
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kentin yöresel halk oyunlarının yaşatılması adına oluşturulan halk oyunları kurslarına gençlerin ilgisi arttı.
- İtalya’nın en büyük Türk yatırımcısıyız
Sektörüne yönelik gerçekleştirdiği stratejik yatırımlarla 50 yıldır girişimci ruhunu korumaya, Türkiye’nin ve dünyanın üretici gücü olmaya devam eden Kastamonu Entegre’nin İtalya’daki Pomposa tesisi, seri üretime geçti.
- Adana sağlığın da festivalini yaptı
Adana Valiliği bünyesinde bir program kapsamında düzenlenen 1’nci Adana Sağlık Festivali, sektörün paydaşlarını bir araya getirdi.
- Sinsi hastalık vereme dikkat!
Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü dünyada hala en çok ölüme neden olan hastalıkların başında gelen verem hakkında polisleri bilgilendirdi.
- "Hedefimiz, 3. Bölgede fabrikaların faaliyete başlaması"
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Başkanı Sabri Tekli, . Bölge ham yol genişletme çalışmalarının yüzde 70'ini tamamladıklarını ifade ederek, “Hedefimiz, sene sonunda 3. Bölgede fabrikaların faaliyete başlaması” dedi.
- Adana'nın yeni simgeleri görkemli bir törenle tanıtıldı
Adana'nın tanıtımı, gelişimi ve kalkınması için geliştirdiği fikir projeleriyle adından söz ettiren Adana Genç İş İnsanları Derneği (ADANAGİAD), aylarca süren hazırlıkların ardından ortaya koyduğu 'Simge Adana Projesi'nin sonuçlarını görkemli bir tanıtımla duyurdu. Seçkin bir davetli topluluğunun katıldığı ve Adanalı ünlü sanatçı Emre Karayel'in sunduğu tanıtımda, kentin belirlenen yeni simgeleri büyük beğeni topladı.
- 'İyi ki Adana'da yaşıyorum' dedirteceğiz
CHP Seyhan Belediye Başkan Adayı Akif Kemal Akay, gençlere ‘İyi ki Adana’da yaşıyorum’ iş insanlarına ‘Yatırımımı iyi ki Adana’ya yapıyorum’ dedirtecek projelerle göreve hazır olduklarını söyledi.
- Adana'da Halkbank buluşması
Adana, Mersin ve Osmaniye illerinde faaliyet gösteren esnaf ve KOBİ’lerle buluşan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, firma temsilcilerine Banka’nın yeni ürün ve hizmetleri hakkında bilgi verdi.
- "Esnafa desteğimiz sürecek"
Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, esnaf ve sanatkarların sadece ekonomik anlamda değil, sosyal denge açısından da büyük önem taşıdığını belirterek, "Halk Bankası olarak esnaf ve sanatkarlarımızın mağdur olmaması, ayakta kalması için tüm gücümüzle çalışıyoruz" dedi.
- Dev eğitim kampüsüne "Halil Avcı" imzası
Yurt dışındaki dev projelerin yanı sıra, yurt içinde İstanbul gibi metropol kentlerden Edirne’den Van’a, Hatay’dan Rize’ye kadar birçok projeyi hayata geçiren Halil Avcı İnşaat, 40. yılında, bu kez İzmir’de prestijli bir yapıya imza atıyor.
- “Bölgesel Hal Kompleksi” önerisi
Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, soğuk hava depolarıyla donatılmış modern bir Bölgesel Hal Kompleksi’nin, Adana gibi Çukurova’nın merkezinde yer alan bir tarım şehrinde Türkiye’ye örnek olacağını bildirdi.
- 17 yaşındaki lise öğrencisi 6. kattan atladı
Adana'da 17 yaşındaki lise öğrencisi, 6. kattaki evlerinin penceresinden atlayarak intihar etti.
- Musa Eroğlu, Toros Üniversitesi öğrencilerini mest etti
Toros Üniversitesi Türk Halk Müziği Topluluğu katkıları ile hazırlanan konser kapsamında ünlü halk ozanı Musa Eroğlu, üniversitenin öğrencileri ile bir araya geldi.
- Üretici direkt satış yapmalı
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, vatandaşın ucuz sebze meyve yiyebilmesi için üreticinin kuracağı kooperatifler aracılığıyla direkt satış yapması ve sebze üretimi yapan küçük aile işletmelerinin devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi.