Ağustos 2024 döneminde Adana’nın ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8 artışla 265 milyon 326 bin dolar oldu.
- Adana, Ağustos’ta da ihracatını artırdı
- Safari değil, 700 milyar dolarlık pazar keşfi
2blacktdot Danışmanlık’ın Adana Hacı Sabancı OSB ev sahipliğinde gerçekleştirdiği ‘Afrika’ya İhracat Fırsatları’ etkinliğine iş dünyası yoğun ilgi gösterdi. Etkinlikte yıllık 700 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiren kıtaya daha fazla ihracat gerçekleştirebilmenin yolları anlatıldı.
- TİM 1000’in 20’si Adanalı
2023 verilerine göre Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ‘İlk 1000’ listesine Adana’dan 20 şirket girdi. Bir yıl önce listeye 21 şirketle giren Adana’nın şampiyonu Sasa oldu.
- Adana’nın ihracatı artıyor
Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’nın Mart ayı ihracatının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 artış ile 259 milyon 743 bin dolara ulaştığını belirtti. Başkan Kıvanç, “Ocak-Mart döneminde de 2023 yılının ilk çeyreğine göre ihracatımızı yüzde 9,2 artırarak 762 milyon 816 bin dolara ulaştık” dedi. Adana’dan en fazla kimyasal ürün ihraç edilirken en çok dış satımın gerçekleştirildiği ülke Irak oldu.
- Kullandığı elektriğin yarısını GES’ten üretecek
Dünya genelinde 3 kıtaya yayılmış 40’a yakın tesisinde 235 MW kurulu güce ulaşarak dünyanın en büyük çatı üstü GES’ine sahip olan Tosyalı, 2025 yılı itibarıyla toplam elektrik kullanımının yüzde 50’sini kendisi üretecek. Şirket, 3 yıl içerisinde tamamlayacağı GES projeleri ile temiz enerji üretiminde toplam 2.5 GW’ın üzerine çıkmayı hedefliyor.
- Adını markası yapıp mermere kazıdı
İş kadını Kevser Nazik, erkek egemen mermer sektöründe 60’ın üzerinde istihdam sağlayan bir işletmenin sahibi olmayı başardı. Ocaklardan kendi seçtiği mermer blokları işleyerek yüzde 90’ını ihraç eden iş kadını Kevser Nazik’in markası yurt dışında ‘Nazik Marbel’ olarak tanınıyor.
- Adana, 3.3 trilyon dolardan pay alabilir
Uluslararası İş Forumu’na katılan MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, Suudi Arabistan’ın 2030 yılına kadar 3.3 trilyon dolarlık yatırım planladığını belirterek, “Başta inşaat olmak üzere her sektör bu büyük pazardan pay alabilir. Expo 2030’a ev sahipliği yapacak Riyad ve ülkenin diğer şehirlerindeki yatırımlardan Adana’nın pay alması için çalışma yapacağız” dedi.
- Türkiye’de tarım ihracatının zirvesinde Ege Bölgesi var
Türkiye 2021 yılında 23 milyar dolarlık tarım ürünleri ihraç ederken, Ege İhracatçı Birlikleri 5 milyar 100 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 22’sini tek başına gerçekleştirerek tarım ürünlerinde Türkiye ihracat şampiyonu oldu.
- Türk lezzetleri Birleşik Arap Emirlikleri’nde tanıtıldı
Küresel ticaretin Orta Doğu’daki önemli kavşaklarından Birleşik Arap Emirlikleri’ne gıda ihracatında atılım yapan Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri, Dubai’de gerçekleştirdiği tadım etkinliğinde Türk mutfağının lezzetlerini tanıttı. Ünlü Mutfak Şefi Arda Türkmen’in hazırladığı gastro şovu Körfez ülkelerinin ünlü sosyal medya fenomeni Tamara Jamal, Arap dünyasına yansıttı.
- MÜSİAD "Anadolu Üretim ve Yatırım Hareketi"ni başlattı
MÜSİAD, aralarında büyükşehirlerin de bulunduğu 40’tan fazla noktada 15 milyar liranın üzerinde yatırımı kapsayan "Anadolu Üretim ve Yatırım Hareketi"ni başlattı. Söz konusu hareket ile Anadolu'daki yatırım faaliyetlerinin teşvik edilmesi ve bölgesel kalkınmanın desteklenmesi amaçlanıyor.
- 2022 ihracat için dönüm noktası olacak
2022 Türk ihracatı için dönüm noktası olacak. Türkiye’nin ihracatta geleceğe dönük yatırımlarının meyvesi 2022 yılında toplanacak. Türkiye’nin ihracat rakamlarının devamlı olarak arttığı bu dönemde mevcut rakamların tavan yapması hedefleniyor.
- AHKİB’den 2021 yılında 356,5 milyon dolarlık ihracat
Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, 2021 yılında 356,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti. AHKİB olarak 2021 yılında en çok bayan dış giyim, bay dış giyim, diğer hazır eşya ve pamuklu ev tekstili ihraç ettiklerini kaydeden Başkan Gürkan Tekin, en yüksek dış satım değerlerine İspanya, Hollanda ve Almanya pazarlarında ulaştıklarını söyledi.
- 2023 yılına 1,5 milyar dolar ihracat hedefi koydular
Türkiye'nin taze meyve sebze ve mamulleri sektörleri 2021 yılında ihracatta 5 milyar 111 milyon dolara ulaşırken, Egeli ihracatçılar, son dört yılda ihracatlarını yüzde 60 artırarak 1 milyar 182 milyon dolarlık performansla bu ihracatın yüzde 23'ünü gerçekleştirdi.
- AKİB, 1.25 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihraç etti
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, 2021 yılında Türkiye’nin 3,08 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatının yüzde 41’ini gerçekleştirdiklerini açıkladı. Başkan Sin, AKİB olarak gerçekleştirdikleri 1,25 milyar dolarlık bu ihracat ile sektörün liderliğini açık ara sürdürdüklerini kaydetti.
- EİB’ten ihracatta kararlılık vurgusu
Ege İhracatçı Birlikleri, 2021 yılında ihracatını yüzde 26 artırarak 16 milyar 325 milyon dolarlık ihracata imza attı. 12 ihracatçı birliğinin 11 tanesi 2020 yılına göre ihracatını artırırken, bir tane Birlik ise geçen seneki performansının gerisinde kaldı.
- Doğu Akdeniz’in ihracatında lokomotif güç AKMİB
Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, 2021 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 62 artış yakalayıp 4,18 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti.
- “İhracatı sınırlamakla gıda fiyatları düşmez”
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, gıda fiyatlarındaki artışı engellemek için gıda ürünü ihracatına sınırlama getirilmesi önerisinin mantığını anlamanın mümkün olmadığını belirterek, “Her zaman ifade ettiğimiz gibi fiyatları düşürmenin tek yolu çiftçimizin girdi maliyetlerini düşürmektir” dedi.
- 2021 yılında toplam makine ihracatı 23 milyar dolar
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2021 yılı sonunda Türkiye'nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı 23 milyar dolar oldu.
- Çimento sektöründe küçülme devam ediyor
Yılın ilk 10 ayında çimento sektörünün üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %9,5 oranında artarak 64,8 milyon tona çıktı. 2021 yılı Ocak-Ekim döneminde çimento sektörünün iç satışları ise %9,6 oranında artışla 49,7 milyon tona yükseldi.
- Yükselen birim fiyatları ihracat performansını destekledi
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Kasım 2021 sonuçlarına göre, kasım ayında inşaat malzemeleri ihracatı değer olarak 2,74 milyar dolar, miktar olarak 5,2 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Ortalama ihracat birim fiyatının 0,53 dolar/kg’a yükselmesi ihracatı destekledi.
- AKAMİB, 2022 yılında tanıtım atağına kalkacak
Küresel pazarda yaşanan zorluklara rağmen, sektörün 2021 yılını başarıyla geride bıraktığını belirten AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, 2022 yılı hedeflerinin ise katma değeri yüksek ürün ihracatını artırmak olduğunu söyledi.
- AHBİB 150’ye yakın ülkede ihracatı artırdı
Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, 2021 yılında geçen yıla göre yüzde 34 artışla 1,57 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. AHBİB olarak 9,15 milyar dolarlık ülke geneline sektör ihracatından yüzde 17’lik pay aldıklarını belirten Başkan Hüseyin Arslan, 150’ye yakın ülkede ihracat artışları sağladıklarını vurguladı.
- “ ihracattaki büyüme 2022’de de devam edecek”
Türkiye İMSAD Gündem Buluşmaları’nın 48’ncisi, ‘2022’ye Girerken Sektör Değerlendirmesi’ başlığı altında gerçekleştirildi. İnşaat malzemesi sanayisinin son 3 yılı 21 milyar dolar ihracat ile tamamladığını belirten Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “2021 yılı ihracatımızın yüzde 48’lik artışla 30 milyar dolara ulaşmasını ve tonaj açısından da yüzde 9’luk bir büyüme sağlamayı bekliyoruz. 2022’de de ihracattaki büyümemizin devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.
- AKİB’den 2021’de yüzde 46 artışla 16,3 milyar dolarlık ihracat
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Nejdat Sin, 2021 yılında geçen yıla göre yüzde 46 artış yakalayıp 16,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.
- Pandemide rahat rahat ihracat rekoru kırdılar
İnsanların pandemiyle birlikte rahat giysilere yönelmesi Türk moda endüstrisini ihracatta rekora koşturdu. Moda endüstrisi, Türkiye genelinde 20 milyar 250 milyon dolarlık ihracat seviyesine ulaşırken, Ege moda endüstrisinin ihracatı 3 milyar doları aştı.
- Ege Bölgesi’nin ihracatı 28 milyar doları aştı
Ege İhracatçı Birlikleri, 2021 yılında 16 milyar 325 milyon dolarlık ihracata imza attı. EİB, 2020 yılındaki 13 milyar 4 milyon dolarlık ihracatını yüzde 26 artırmayı başardı.
- TÜİOSB’nin projesine ÇKA’dan hibe desteği
TÜİOSB tarafından hazırlanan “İhracat Odaklı Dijital Dönüşüm Projesi”, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürütücüsü olduğu “Üreten Şehirler” programı kapsamında 2021 yılı Türkiye genelinde destek almaya hak kazanan ilk proje oldu.
- İklimlendirme sektörü yılı 6,2 Milyar Dolar ile Kapattı
Türk İklimlendirme Sektörü, 2021 yılının başında, yıl sonu için hedef olarak koyduğu 5 Milyar dolarlık ihracat hedefini 1,2 milyar dolar daha artırarak 6 milyar 196 milyon dolarlık ihracat büyüklüğü ile yılı kapattı.
- "Çimento stratejik bir ürün"
Çimento sektörünün çatı birliği TÜRKÇİMENTO’nun CEO’su Volkan Bozay, çimentonun stratejik bir ürün olduğunu belirterek: “Son yıllarda iç piyasada düşen talep kaynaklı kapasite fazlasını ve ağırlıklı enerji olmak üzere dış kaynaklı artan maliyeti, ihracatla dengeleme çabasındayız. Önümüzdeki sene de cari dengedeki olumlu gelişmelere azami katkıyı verecek şekilde elimizden geldiğince ülkemize destek vermeye devam edeceğiz.”
- “Altın portakal” İzmir’de üretilmeye başlandı
Çinlilerin “altın portakal” olarak tanımladıkları, C vitamini deposu tropikal meyve kumkuat, İzmir’in tarım ürünleri arasında yerini aldı. İzmir’de 2 yıl önce deneme amaçlı dikilen kumkuat ağaçlarından ilk hasat yapıldı.
- Türk mezeleri 207 milyon dolarlık ihracata imza attı
Anadolu topraklarında yetişen meyve ve sebzelerin, baharatlar, zeytin, zeytinyağı, kuru meyveler, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlarla harmanlanmasıyla lezzet şölenine dönüştüğü mezeler, 150 ülkenin sofralarını süsleyerek Türkiye’ye 2021 yılının Ocak – Kasım döneminde 207 milyon dolar döviz getirdi.
- EGD yeni yıla TİM'den "merhaba" dedi
Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) geleneksel "Yeni Yıl Buluşması", TİM'in ev sahipliğinde, Başarsoft ve BitTurk ana sponsorluğu, Arzum ve PAGEV'in katkılarıyla hibrit olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “İnşallah yakın zamanda ‘Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye’ hedefimize el birliğiyle ulaşacağız. 2022’de bunu gerçekleştireceğimize inanıyorum." dedi
- Küresel tedarik zinciri aksaklıkları devam edecek
Küresel tedarik zinciri aksaklıklarının Covid-19’un etkileri ve Çin Yeni Yılının talep ve lojistik kanadında yaratacağı oynaklık nedeniyle 2022 yılının ikinci yarısına kadar yüksek kalması bekleniyor.
- İhracatçı zor durumda
Türkiye’ye 2021 yılında 225 milyar dolar döviz kazandıran, 3. çeyrekteki yüzde 7,4’lük büyümeye yüzde 68’lik katkı sağlayan ihracatçılar, döviz kurlarındaki aşırı dalgalanma nedeniyle 2022 yılı için müşterilerine fiyat verememe, sipariş alamama noktasına geldi.
- Dünya’nın turşusunu kurduk
Sonbahar ve kış mevsimlerinde sofraların vazgeçilmezi doğal antibiyotik deposu turşuda Türkiye’nin ihracatı 300 milyon dolara ulaştı. Türkiye, 2021 yılında 129 ülkenin sofralarını turşuyla donattı.
- AKMİB kasım ayı ihracatında yüzde 109,6 artış yakaladı
Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, kasım ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 109,6 artışla 430,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.
- Türkiye kuru meyvede dünya lideri
Türkiye, dünyanın en büyük kuru kayısı, kuru incir ve kuru üzüm üreticisi ve ihracatçısı konumunda. Türkiye’nin yüksek kaliteli ve sağlıklı kuru meyveleri 150 ülkeye ihraç edilirken, özellikle de Almanya'da yoğun rağbet görüyor. Almanya, 2021 yılının 11 aylık döneminde 132,3 milyon dolarlık Türk kuru meyvesi ithal etti.
- İhracatçı tasarıma yatırım yapıyor
Dijitalleşme, sürdürülebilirlik, tasarım ve inovasyon eksenli ihracat stratejisiyle 2021 yılı 16 milyar dolar ihracat hedefini aşan ve 2022 yılı 18 milyar dolar ihracat rakamına ilerleyen Ege İhracatçı Birlikleri, 16-18 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Design Week Turkey 2021’de dört tasarım yarışmasıyla yerini aldı.
- ‘İhracatın değerini artırmanın yolu tasarım ve markalaşmada’
Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, küresel tedarik zincirinin yeniden yapılanması, lojistik ve navlun maliyetlerinin katlanarak artması nedeniyle ortaya çıkan yakından tedarik eğiliminde, coğrafi konum avantajıyla Avrupa moda endüstrisinin gözdesi haline gelen Türkiye’nin ihracat birim değerini artırması için tasarım ve markalaşma adımlarını hızlandırması gerektiğini söyledi.
- Banvit BRF ihracatta 3 ödül birden kazandı
Banvit BRF, 2020 yılında ulaştığı ihracat rakamlarıyla İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) tarafından verilen “Başarılı İhracatçılar Ödülleri”nde genel ihracat, et ürünleri ve beyaz et kategorilerinde 3 ödül kazandı.
- Adana OSB'nin muhteşem performansı
Türkiye'deki tüm organize sanayi bölgelerinin çatı kuruluşu olan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından yapılan OSBÜK-OSB Yıldızları Araştırması'nda, AOSB’den 35 firma yer aldı. Araştırmada; OSB’lerde faaliyet gösteren firmalar ihracat, iç ticaret, istihdam, yatırım, Ar-Ge gibi alanlarda performansları yönünden değerlendirilerek, ilk 500 firma belirlendi.
- Yaş meyve sebze ihracatında Libya ve Hindistan atılımı
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, Türkiye’nin kasım ayında 367,9 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirdiğini, Libya ve Hindistan pazarlarında dikkat çeken artışlara imza attıklarını belirtti. Başkan Sin, yaş meyve sebze sektöründe en önemli gündemin pazar çeşitliliği olduğunu vurgulayarak Libya ve Hindistan pazarlarından elde edilen performansa değindi.
- Akdeniz'den kasımda 1,67 milyar dolarlık ihracat
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50 artışla 1,67 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye’nin genel ihracatına kasım ayında yüzde 8,4 oranında destek veren AKİB, Malta, Mısır, Fransa, Yunanistan, Güney Afrika, Birleşik Devletler ve İspanya pazarlarında dış satımını 112 katı aşan oranlarda artırma başarısı gösterdi.
- Kıvanç: "Adana ihracat rekoru kırdı"
ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’da Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yapılan ihracatın yüzde 68,4 artarak 273.1 Milyon dolara ulaştığını, Adana’nın aylık bazda tarihindeki en yüksek ihracat rakamı olduğunu, 11 aylık toplam ihracatını 2 milyar 226 milyon dolara ulaşarak tüm yılların yıllık ihracatını 11 ayda geçtiğini söyledi.
- Karaisalı’dan 10 ülkeye süs bitkisi ihracatı
- 45 ‘Melek’ eğitime başladı
Üniversiteli kadınlara ihracatta pazar analizi yapabilme, hedef pazar belirleyebilme, müşteri bulma ve dış ticaretin finansman yöntemlerini öğrenme yeteneği kazandıracak ‘İhracat Melekleri Yetiştirme Eğitimi’nde 45 kursiyer ders başı yaptı.
- '2 milyar dolar' takıntısı
Adana, son 10 yılda ihracatını artıramayan Türkiye’deki ender şehirlerden biri oldu. Refleks Haber Merkezi’nin konuğu olan Prof. Dr. Nejat Erk’e bu durumun nedenini ve sorunun çözüm önerilerini sorduk.
- 'İhracat Meleği' yetiştirilecek
- Ar-ge'ye 2 milyon dolar harcadı Çinli şirketlerin tekelini kırdı
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren CTN Makina, çimento fabrikalarının baca gazından enerji üreten ORC sistemini geliştirdi. Çinli şirketlerin tekelini 2 milyon dolarlık ar-ge yatırımıyla kıran CTN Makina, dünyanın her bölgesindeki çimento fabrikalarının gözdesi oldu.
- Özgümüş: Yıllık 8 bin ton kapasite yetmiyor
Avrupa’nın döküm kapasitesinde Almanya ve İtalya’dan sonra gelen Türkiye’de sektör yüksek enerji maliyetlerine rağmen büyümesini sürdürüyor. Birçok döküm şirketi enerji maliyetleri karşısında rekabet edemezken üretimde verimlilik projeleri geliştiren ve yüksek katma değer ve kaliteye yönelen şirketler yükselişlerini sürdürüyor.