Günümüzde antidepresan kullanımı giderek artıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Ağustos ayında açıkladığı rakamlar da bunu destekliyor. Koca’nın açıkladığı verilere göre son üç yılda 61 milyon sinir sistemi ilacı, 12 milyon antidepresan kullanıldı. Peki, bu artışın nedeni nedir? Bu sorunun yanıtını DoktorTakvimi.com uzmanlarından Psk. Kübra Uğurlu veriyor.
- Antidepresan Kullanımı Neden Arttı?
- Bilinçsizce kullanılan takviyeler kalp yetersizliğine sebep olabilir
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak uyarıyor: A, D, E, K vitaminlerinin fazlası vücutta depolanabilir ve hipervitaminozus’a sebep olur. Takviye için kullanılan bitkisel ilaçların içindeki sodyum, potasyum gibi elementlerin fazlası kalp yetmezliğini ağırlaştırabilir
- Besin destekleri dikkatli kullanılmalı
Vitamin ve minerallerin de aralarında bulunduğu besin desteklerinin mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini belirten uzmanlar, bilinçsiz tüketimin kalp, karaciğer ve böbrek gibi hayati organlara zarar vereceği uyarısında bulunuyor. Yeterli ve dengeli beslenerek vücudun gereksinimi olan tüm besin öğelerinin karşılanabileceğini belirten uzmanlar, “Besin destekleri hekim kontrolünde ve öncesinde ölçüm yapılarak alınmalıdır.” uyarısında bulundu.
- Kriz Derinleşmeden Önlem Alınmalı
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, sağlık alanında ilaç krizinin ardından, hastalar için hayati öneme sahip tıbbi malzeme yokluğunu Meclis gündemine taşıdı. Kamu ve üniversite hastanelerinde tıbbi malzeme sorunu olduğundan acil veya normal birçok ameliyatın yapılamadığını kaydeden Bulut, mağduriyetin daha da büyümeden bir an önce çözülmesi için çağrı yaptı.
- "Virüsün antiviral ilacı hala mevcut değil"
Çin’in Wuhan eyaletinde başlayıp tüm dünyayı etkileyen Covid-19 hastalığı dünyada şimdiye kadar yaklaşık 242 milyon kişiyi hasta ettiği, yaklaşık 5 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu açıklayan uzmanlar, ”Güncel bilgiler ışığında hastalığın tedavisinde kullanabileceğimiz etkinliği kanıtlanmış antiviral ilaçlar hala mevcut değildir” dedi. Uzmanlar, Omicron varyantı ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu.
- Türkiye’de her 12 erişkinden biri astım hastası
Türk Toraks Derneği Çukurova Şubesi Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ali Habeşoğlu, Türkiye’de her 12-13 erişkinden birinin ve her 7-8 çocuktan birinin de astım hastası olduğunu söyledi.
- Savaş: "EXPO Hatay’daki ekonomik pastayı büyütecek"
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, EXPO 2021’in Hatay’daki ekonomik pastayı büyütecek önemli bir proje olduğunu söyledi.
- Alerjiye davetiye çıkarmayın
Bahar döngüsünü yaşadığımız bugünlerde alerjik reaskiyonlar sık karşılaşılan bir durum. Özellikle çocukları etkileyen bu duruma neden olan alerjenlerden korunma ise tedavinin belki de en önemli basamağı.
- Çam kese böceği ile biyolojik mücadele
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, ormanların en büyük zararlılarından biri olan çam kese böceği ile biyolojik mücadeleye başladı. Bu çerçevede, çam kese böceğinin yırtıcısı Calosoma Sychopanta erginleri, doğadan toplanarak laboratuvar ortamında üretilmeye başlandı.
- Çağın hastalığı fibromiyalji evlilikleri bitiriyor
Stres altındaki modern zaman insanlarının en yaygın sağlık sorunlarından biri olmaya başlayan ve kronik ağrı ve yorgunluk sendromu olarak bilinen fibromiyalji hastalığının, evlilikten komşuluk, iş ve arkadaşlık ilişkilerine kadar yaşamın her alanını olumsuz etkilediğini belirten Psikolog Asena Kanat, “Oysa fizik tedavi ve psikoloji uzmanlarının uygulayacağı multidisipliner bir tedaviyle hastalığı kontrol altına almak mümkün” dedi.
- Her tek taraflı ağrıyı migren sanmayın!
Migren ve gerilim kaynaklı ağrılardan sonra en sık görülen baş ağrısı tipi olan Küme Baş Ağrısı (KBA), 20-40 yaş arası erkeklerin hayatını özellikle mevsim geçiş dönemlerinde zorlaştırıyor.
- Gözün sinsi düşmanı: Glokom
Dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen glokom, göz tansiyonu yüksekliği ile beraber retina, yani ağ tabakasında gangliyon hücrelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkıyor.