Türkiye'nin ilk özel yer hizmetleri şirketi Çelebi Havacılık, Çukurova Havalimanı'ndaki yeni Platinum Lounge'unu açtı. Lounge, sınırsız Wi-Fi, özel çalışma alanları, alkollü içecek ve yiyecek yelpazesi gibi imkanlar sunuyor.
- Çelebi 'den Çukurova'ya Platinum Lounge
- Adana turizmine insan kaynağı yetiştirilecek
Potansiyeline göre turizm gelirlerinden yeterince yararlanamayan Adana’da sektöre insan kaynağı yetiştirecek önemli adım, Çukurova Üniversitesi’nden geldi. ÇÜ’nün Yumurtalık’ta genç, kadın ve dezavantajlı grupları turizm neferi yetiştirecek projesi destek aldı. Projenin destek sözleşmesini ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş ve ÇKA Genel Sekreteri Rifat Duran imzaladı.
- ‘Çukurova’nın Renkleri’ fotoğraf yarışması
Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından 3’üncüsü düzenlenen Çukurova’nın Renkleri Fotoğraf Yarışması’nın bu yılki teması “Çukurova Yöresel” oldu.
- Yeni rektörler görevlerine başladı
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile atanan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş ile Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) Rektörü Prof. Dr. Adnan Sözen, devir teslim törenleri ile görevlerine başladı.
- Kimya Vadisi çölleşmeden...
Bölgemizdeki pamuğu, mısırı, narenciyeyi, endemik bitkileri, madenleri kullanarak ithal ettiğimiz kimyasalları pilot reaktörlerde üretecek, girişimciye yatırım alanları açacaktık.
- Fashion Vip, 15 yaşında
Bölgenin en çok okunan magazin dergisi Fashion Vip, 15’inci yayın yılını ‘Yılın Şıkları ve Başarılı İş İnsanları Ödül Töreni’yle birlikte kutladı. Derginin klasiği haline gelen kırmızı halı gecesinde iş, siyaset ve cemiyet dünyasından yüzlerce seçkin isim bir araya geldi. Anemon Brothers Pool’daki gecede yılın şık isimleri ile alanlarında başarılı olan iş insanları ödüllendirildi.
- Kurumsallaşmıyorsanız geçmiş olsun!
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), ‘Anadolu Panelleri’ etkinliği kapsamında Adana’da iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. TKYD Başkanı Dr. Tamer Saka, dünyada yaşanan gelişmeleri değerlendirirken “Geçmişteki iş yapma şekillerimizle yönetemeyeceğimiz bir döneme girdik. Kurumsallaşma hayatta kalma kadar kritik bir hale geldi” dedi.
- “E-ticaretimiz büyüyor ama biz tebessüm görmekten mutluyuz”
Groseri Yönetim ve İcra kurulu Üyesi Levent Uğurses, online alışveriş sitelerinden aldıkları sipariş miktarının artmaya devam ettiğini söyledi. Uğurses, “Pandemi öncesi ciromuzun binde 6’sını oluşturan e-sipariş oranı bugün yüzde 6’lar seviyesine yükseldi. Bu yükselişe rağmen müşterilerinizin büyük çoğunluğunun kasiyerimizle göz göze gelmeyi, ihtiyaçlarını görüp dokunarak almayı tercih ediyor olmasından, yüzlerindeki tebessümden mutluyuz” dedi.
- Yapay zekânın ‘organik zekâsı’ olmalısınız
Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden, “İntegralin müfredattan çıkarıldığı bir dönemde yapay zekânın kullanıcısı nasıl oluruz bilmiyorum ama moral bozmadan, her yaştan her alandan katılımcılarla bu alanın oyun kurucusu olmak zorundayız” dedi.
- Zor günleri gözümüzü dünyaya açarak atlatabiliriz
MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, zor günlerin yurtdışına yönelerek geride kalabileceğini söyledi. Duayen ekonomi gazetecilerinin katıldığı ‘Ekonomi Sohbetleri’nde konuşan Tekdemir, “ABD’den İran’a, Suudi Arabistan’dan Rusya’ya trilyon dolarlarla ifade edilen yatırımlar var. Bu yatırımlardan pay alma gayretinde olarak ekonomik sıkıntıyı yenebiliriz” dedi.
- Çiftçiyi bu kez de su zammı vurdu
Tarımsal sulamada yüzde 300’e varan fiyat artışı, üreticiyi zor durumda bıraktı. Sulama Birliklerine 31 Mayıs’a kadar borcunu ödemeyen çiftçi, yüzde 15’lik indirimden de yararlanamayacak.
- ‘Yatırım Bakanlığı’ olmadan olmaz!
SASA Polyester Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Şeker, Türkiye ekonomisinde yükselişin ‘Yatırım Bakanlığı’yla sağlanabileceğini söyledi. Çinli rakibinin petrokimya yatırımına karar verdikten 24 ay sonra üretime geçebildiğini belirten Şeker, “5 yıldır neredeyse başvuru yapmadığım kamu kuruluşu kalmadı. Hala üretime geçemedim. Yatırımcının tek muhatabı Yatırım Bakanlığı olmalı” dedi.
- Kanuna uyulsa sorun kalmaz
‘Tarımda işler iyi gitmiyor’ uyarısında bulunan Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Tarıma GSYH’nın yüzde 1’i kadar destek verilmesini kanuna koymuşuz ama destek binde 5’i bulmuyor” dedi.
- "Atatürk en çok Adana'yı sevdi"
Kurtuluş Savaşı romanları yazarı Mehmet Uluğtürkan, Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında ‘Atatürk’ün Pilot Şehri Adana’ başlıklı söyleşide okurlarıyla bir araya gelecek. Cumartesi, saat 11.00’deki söyleşi Müze Kompleksi’nde gerçekleştirilecek.
- Girişimcilere 3 milyon Euro hibe
Toplumda kadınların ve gençlerin ekonomik durumlarını iyileştirmeyi ve sosyal uyumlarına katkıda bulunmayı amaçlayan SEECO Projesi kapsamında girişimcilere yaklaşık 3 milyon Euro hibe desteği sağlanacak. Projenin detaylarına www.cka.org.tr ’den ulaşılabilecek.
- 'Çukurova İletişim Refleksi'
Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi, konuk edeceği iş insanlarını öğrencileriyle buluşturacak. Sektörünün başarılı iş insanları, 100.9 Radyo Üniversite ve Youtube kanalında yayınlanacak ‘Çukurova İletişim Refleksi’ programında girişimcilik öykülerini ve hedeflerini anlatacak.
- Artçıları yaşayarak depremzedelerin yanında oldular
6 Şubat depremleri sonrası herkesin bir an önce felaket bölgesinden uzaklaşmak istediği günlerde İstanbul’da bir yayınevinde yönetici olan Mehmet Bozkurt ve çevirmen bürosu sahibi eşi Gizem Ece Aşkar Bozkurt, Hatay-Arsuz’a yerleşme kararı aldı. Artçı depremleri 3 yaşındaki kızları Kumru’yla birlikte yaşayan Bozkurt Ailesi, hayırsever yakınlarını da ikna ederek depremzede çocuk ve gençlere destek olmak için Tomurcuk Derneği’ni kurdu.
- Her CEO'muz 'Bozkurt' olsa!
Portakal Çiçeği Karnavalı’yla Adana’ya uluslararası bir organizasyon kazandıran Ali Haydar Bozkurt, Toyota’nın yeni modeli Corolla Cross Hybrid’in lansmanını Adana’da yaptırdı.
- Mutfak ekipmanlarında hedef ilk 5
Adana Lezzet Festivali kapsamında Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleştirilen ‘Mutfağın Perde Arkası’ adlı panelde mutfak endüstrisinin geleceği konuşuldu. Mutfak ekipmanlarında Türkiye’nin dünya pazarından en fazla pay alan 8’inci ülke olduğu belirtilen panelde sektör temsilcileri hedefi ilk 5 olarak belirledi.
- İnternetsiz teknokent!
Adana’da üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek ve ar-ge yapacak şirketlere üs olmak amacıyla kurulan Çukurova Teknokent’te günlerdir internet yok. Kendi cep telefonlarıyla internete giriş yaparak iş yapmaya çalışan ar-ge şirketlerinin temsilcileri, sorunu çözecek muhatap bulamıyor.
- Minik eller sebze yetiştirdi
Adana’da Ayşe Atıl İlkokulu öğrencileri, Adana Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğünün ‘Okullu Tarım Gönüllüleri Projesi’ kapsamında tarımla tanıştı. Müdürlüğün Yüreğir Doğankent’teki yerleşkesinde laboratuvar ortamında tohum ekmeyi, arazide sebze yetiştirmeyi, yetiştirilen ürünleri hasat etmeyi deneyimleyen öğrenciler; bir tarım ürününün tarladan sofraya gelme serüvenini öğrendiler.
- Yeni unicornlar Dijital Kuluçka Merkezi’nden çıkacak
Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nin (GED) ABD Büyükelçiliği hibesiyle hayata geçirdiği Dijital Kuluçka Merkezi’nde (DKM) bir yıl boyunca eğitim ve mentor hizmeti alan 250’ye yakın girişimci inovatif iş fikirlerini yatırımcıya sunabilmek için yarıştı. GED Başkanı Esra Özden, hedeflerinin DKM’den yeni unicornlar çıkarmak olduğunu söyledi.
- Zor döneme deneyimli isim
Küresel ısınma, pandemi ve savaşla arz sıkıntısı başta olmak üzere birçok sorunun yaşandığı tarımsal üretim sürecinde Tarım ve Orman Bakanlığına Prof. Dr. Vahit Kirişçi atandı.
- Türkiye’de tarım ihracatının zirvesinde Ege Bölgesi var
Türkiye 2021 yılında 23 milyar dolarlık tarım ürünleri ihraç ederken, Ege İhracatçı Birlikleri 5 milyar 100 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 22’sini tek başına gerçekleştirerek tarım ürünlerinde Türkiye ihracat şampiyonu oldu.
- Tekstil sektörünün Çukurova buluşması Tüyap Adana’da gerçekleşecek
İlki 2020 yılında gerçekleştirilen ve bölge tekstil sektörünün tek ihtisas fuarı olma unvanını taşıyan Çukurova Tekstil ve Hazır Giyim Fuarı’nın ikincisinin açılışı için son aşamaya gelindi. Fuar, kadın, erkek ve çocuk hazır giyiminden kumaşa, ham maddeden aksesuara kadar geniş ürün yelpazesi ile 2 Şubat 2022’de Tüyap Adana Fuar ve Kongre Merkezi’nde açılacak.
- Özke: Uğur Mumcu güçlü bir kalem, onurlu bir yürekti
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Mustafa Özke, 24 Ocak 1993'te evinin önünde uğradığı suikast sonucu yaşamını kaybeden araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu’yu ölüm yıldönümünde saygı ile andıklarını söyleyerek, yönetim kurulu ile birlikte anıta çiçek bıraktı.
- Kışın garsonluk yazın kuryelik yapıyorlar
Pandeminin etkileri sektörlerin dinamiklerini değiştirmeye devam ediyor. Bu zorunlu değişimlerden olumlu ya da olumsuz olarak en çok etkilenen sektörler için adayların ve şirketlerin tercihleri de günden güne değişiyor. Adaylarla işvereni bir araya getiren uygulama 24 Saatte İş, bu değişimi inceledi. 24 Saatte İş'in incelemesine göre, yeme-içme ile kurye ve lojistik sektörleri arasında sezonluk iş değişimi başladı. Çalışanlar kışın garsonluk yazın kuryelik yapmayı tercih ediyorlar.
- İkinci el otomobilde fiyatlar düştü, talep arttı
Dövizdeki düşüşle birlikte hareketlenen ikinci el araç pazarı, araç sahibi olmak isteyenler için cazip fırsatlar sunuyor. İkinci el online araç alım-satım platformu VavaCars, gerçekleştirdiği döviz kurunda yaşanan azalmaya paralel olarak başlattığı yeni kampanyasıyla “Her 48 saatte, 48 yeni araca” 20 bin TL’den 120 bin TL’ye kadar indirimler uyguluyor.
- Yükselen birim fiyatları ihracat performansını destekledi
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Kasım 2021 sonuçlarına göre, kasım ayında inşaat malzemeleri ihracatı değer olarak 2,74 milyar dolar, miktar olarak 5,2 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Ortalama ihracat birim fiyatının 0,53 dolar/kg’a yükselmesi ihracatı destekledi.
- Artan Enerji Maliyetleri Sanayi Üretimini Vurabilir
01 Ocak 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe giren elektrik zammının plastik sektörü gibi enerji kullanımı yoğun sektörlere etkisini Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün değerlendirdi.
- Atatürk, kurtuluşun tüm planlarını Adana'da yaptı
Gazeteci-yazar Mehmet Uluğtürkan, Atatürk’ün 1918’in Kasım’ında 11 gün kaldığı Adana’da kurtuluşun tüm planlarını yaptığını söyledi. “Adanalıların Toroslarda verdiği destansı mücadele olmasa Türkiye’nin güney sınırı Niğde olurdu” diyen Uluğtürkan, Kurtuluş Savaşı’nda ilk ateş emrinin de Atatürk tarafından 5 Kasım 1918’de İskenderun’da batırılan İngiliz gemisi için verildiğini söyledi.
- Adana’da “bir kitap bir bilet” etkinliği
Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’ncü yılında, ünlü yazar Ertuğrul Sertbaş, tek kişilik gösteriyle Adanalıların konuğu oluyor. Bilet satışı olmayan gösteri için sadece okunmuş bir kitap bağışı karşılığında bilet temin edilebiliyor.
- Ç.Ü. Balcalı Hastanesi AOSB Semt Polikliniği’nin temeli atıldı
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) iş birliği ile bölgedeki sanayicilere ve yaklaşık 40 bin çalışana hizmet verecek ‘Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi AOSB Semt Polikliniği’nin temeli atıldı. Mimari tasarımı AOSB Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında 7/24 acil sağlık hizmetinin yanı sıra birçok farklı branşta poliklinik hizmeti sunulacak.
- Sanko Enerji Grubu IFC ile yurt dışına açılıyor
Türkiye’deki yüzde yüz yenilenebilir enerji üretim portföyü ve dinamik ekibiyle, Avrupa başta olmak üzere yurt dışı piyasalarda da büyümeyi öncelikli stratejik hedefleri arasına alan Sanko Enerji Grubu, Milletlerarası Finansman Kurumu IFC ile bir anlaşma imzaladı. Anlaşma yurt dışında ortak yenilenebilir enerji ve yeni teknoloji yatırım fırsatlarının değerlendirilmesini kapsıyor.
- Dünyada yenilenebilir enerjiye yönelim artıyor
Gerek yenilenebilir enerjiye yönelik oluşturulan politikalar gerek vatandaşların daha da bilinçlenmesiyle dünyada ‘yeşil enerjiye’ yönelim artıyor. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme sitesi encazip.com'un yaptığı araştırmaya göre nükleer ve yenilenebilir enerji toplamının, dünyadaki kömür santrallerindeki elektrik üretimini geçeceği tahmin ediliyor.
- Küresel tedarik zinciri aksaklıkları devam edecek
Küresel tedarik zinciri aksaklıklarının Covid-19’un etkileri ve Çin Yeni Yılının talep ve lojistik kanadında yaratacağı oynaklık nedeniyle 2022 yılının ikinci yarısına kadar yüksek kalması bekleniyor.
- Karnaval Kortej Yarışması'nda ödül 40 bin TL
23-27 Mart 2022 tarihlerinde Adana’da gerçekleştirilecek Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nın hazırlıkları sürüyor. Karnavalın en görkemli etkinlikleri arasında yer alan kortejde yarışacak kostümler için bu yıl 40 bin TL ödül verilecek.
- İhracatçı zor durumda
Türkiye’ye 2021 yılında 225 milyar dolar döviz kazandıran, 3. çeyrekteki yüzde 7,4’lük büyümeye yüzde 68’lik katkı sağlayan ihracatçılar, döviz kurlarındaki aşırı dalgalanma nedeniyle 2022 yılı için müşterilerine fiyat verememe, sipariş alamama noktasına geldi.
- LÖSEV, et dağıtımları devam ediyor
LÖSEV, Kurban Bayramı’nda yapılan vekâleten kurban bağışları sayesinde 81 ilde yıl boyunca hastalara ve onların ihtiyaç sahibi ailelerine et ve et ürünleri desteğini ara vermeden sürdürüyor. 22 Aralık tarihinde Lösev Adana Ofis önünde yapılan et ve et ürünleri dağıtımında LÖSEV ‘e kayıtlı hasta ve ailelerine bu ürünler sunuldu.
- Esendemir; "Sessiz kalan da tokadı atan kadar suçludur!"
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, gazeteci Muharrem Sarıkaya’nın Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile yaptığı canlı yayında İhlas Haber Ajansı personeli gazeteci Ahmet Demir'e tokat atmasını şiddetle kınadı.
- Düzce, geleceğini tasarlıyor
Batı Karadeniz’in en genç ili Düzce, geleceğini ‘İktisat ve Kalkınma Kongresi’nde arayacak. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da katılması beklenen 25-26 Aralık’taki organizasyonda ünlü iş insanları da sunum yapacak.
- Türkiye kuru meyvede dünya lideri
Türkiye, dünyanın en büyük kuru kayısı, kuru incir ve kuru üzüm üreticisi ve ihracatçısı konumunda. Türkiye’nin yüksek kaliteli ve sağlıklı kuru meyveleri 150 ülkeye ihraç edilirken, özellikle de Almanya'da yoğun rağbet görüyor. Almanya, 2021 yılının 11 aylık döneminde 132,3 milyon dolarlık Türk kuru meyvesi ithal etti.
- Kuruyemiş pazarı 26 milyar TL’ye yaklaştı
Türkiye, 2021 yılında toplam 550 bin ton kuruyemiş tüketti ve haneye alınan kuruyemiş miktarı 27 kg civarında gerçekleşti. Tüketicinin ilk tercihi karışık kuruyemişlerden yana olurken, onu ayçekirdeği ve ceviz takip etti. Artan taleple birlikte pazardaki cirosal büyüme de devam etti. Peyman CEO’su Kaan Baral, kuruyemiş pazarının 2021’i yaklaşık 26 milyar TL ile kapatacağını ve bunun 7 milyar TL’sinin ambalajlı kategorisinden geleceğini öngördüklerini söyledi.
- Tuvalet kağıdı fiyatı dolarla yarışıyor
Tamamen dolarla ithal edilen selülozdan üretilen tuvalet kağıdı fiyatı 1 yılda yüzde 86 arttı. 1 rulosu 1.2 TL’den 2.2 TL’ye çıkan tuvalet kağıdında en çok 32’li rulo satılıyor. Döviz sabit kalsa bile tuvalet kağıdı fiyatının bir süre daha artmaya devam etmesi bekleniyor.
- QNB Finansportföy’den Temiz Enerji ve Su Fonu
QNB Finansportföy temiz enerji ve su temalı yerli ve yabancı fonlardan oluşan ‘Temiz Enerji ve Su Fon Sepeti Fonu’nu hayata geçirdi. Fon sepetinin içeriği, temiz enerji ve su alanlarında; üretici, dağıtıcı veya altyapı sağlayıcı olarak faaliyet gösteren ve sürdürülebilirlik sürecine katkı yapan şirketlerin yer aldığı yatırım fonlarından oluşuyor.
- OSB'ler rekabete dijital dönüşümle hazırlanıyor
OSBÜK - Vodafone Business işbirliği ve Turkishtime organizasyonuyla düzenlenen "OSB'lerde Dijital Dönüşüm Stratejileri - Online Ortak Akıl Toplantısı"nın sonuç raporu çıktı. Teknolojik gelişmelerin beraberinde getirdiği dijitalleşme zorunluluğuna karşı OSB'lerin dönüşüm için gereken stratejileri belirlendiği toplantının moderatörlüğünü Prof. Dr. Emre Alkin üstlendi.
- ÇÜTAM’da Modada Sürdürülebilirlik Anlatıldı
Çukurova Üniversitesi(ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi Konuşmalarının bu haftaki konuğu Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva Halaçeli Metlioğlu oldu. Prof. Dr. Metlioğlu, “Modada Sürdürülebilirlik” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya geldi.
- Adana’dan Türkiye’ye dijital çağrı…
Adana Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ADSİAD), Adana’da dünyayı etkisi altına alan “Dijital Dönüşüm ve Yatırım Alanları” konu başlıklı eğitim programı düzenliyor. Online gerçekleşecek eğitim programı 15 Aralık Çarşamba günü başlayacak.
- Karbonsuz ekonomide ilk adım enerji verimliliği
Küresel ısınmanın etkisiyle değişen koşullar günbegün tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Sürdürülebilir bir dünya için iklim krizi alanında çalışmalar yürüten Türkiye, Paris İklim Anlaşması ile yeni bir döneme giriyor. Entek Elektrik Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya, Türkiye’nin karbonsuz ekonomi gündemi ve Paris İklim Anlaşması’ndaki taahhütleri yerine getirmesi için tüm paydaşların aynı anda ve ortak hareket etmelerinin kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.
- Çukurova Üniversitesi Araştırma Üniversitesi Oldu
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından, toplam 211 devlet ve vakıf üniversitesi içinden belirlenen 20 devlet, 3 vakıf üniversitesi arasında araştırma üniversitesi olarak yerini aldı. Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel’e araştırma üniversitesi beratını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar takdim etti.