Tarımsal ürün ihracatında pestisit kalıntısından dolayı iade gündem olurken Tarım ve Orman Bakanlığı, illere göre zirai ilaç kullanımı rakamlarını açıkladı. 2023’te 4,8 bin ton tarım ilacı kullanan Adana, Türkiye’de ilk sırada yer alırken Mersin, Adana, Hatay ve Osmaniye’nin oluşturduğu Çukurova’nın bereketli topraklarında zirai mücadele için kullanılan ilaç miktarı 10 bin tonu geçti.
- Adana, tarım ilacı kullanım lideri oldu
- 'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi
TÜRK BASININDA İLK KEZ Atatürk, dosta düşmana ‘Ayaktayım’ mesajı vererek katıldığı son 19 Mayıs 1938 Gençlik ve Spor Bayramı töreni biter bitmez gara gitti. Treni 20 Mayıs’ta Mersin’e girdiğinde Mehmetçik’in süngü parıltılarıyla karşılandı.
- Ekonomi düzelir ya ahlak?
ADANAGİAD’ın geleneksel kahvaltı etkinliğine katılan Ekonomi Gazetesi’nin üç yöneticisi Munyar, Dr. Oğuz ve Güldağ, iş dünyası için 2025’in kolay bir yıl olmayacağını söyledi. Etkinlikte hem konuşmacılar hem de davetliler, rasyonel kararların alınmasıyla ekonominin iyileştirilebileceğini ancak bu süreçte bozulan iş ahlakının yeniden tesisinin zaman alabileceğini söylediler.
- Beta Enerji’den SPK’ya halka arz başvurusu
Türkiye’nin köklü transformatör markası Beta Enerji, halka arz kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Şirketin İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Ünal, “Dünya markası Beta Enerji’yi daha da güçlendirecek adımlarımız kapsamında SPK başvurumuzu yaptık” dedi.
- Atatürk'ün ekonomi başkenti Adana'ydı
Kurtuluş Savaşı romanları yazarı gazeteci Mehmet Uluğtürkan, Cumhuriyetin ilk yıllarında uygulanan ‘Atatürk Ekonomi Modeli’nde pilot şehrin Adana olarak belirlendiğini söyledi. Seyhan Lions Kulübü'nün konuşmacı konuğu olan Uluğtürkan, "Türkiye, ilk tarım fuarını 1924’te Adana’da yaptı. Atatürk, örnek olması için Adana’dan üç çiftlik alıp işletti. Atatürk, tarıma dayalı sanayide Türkiye'yi dünya lideri yapmak istiyordu" dedi.
- “Festivalimiz artık Türkiye’nin markası”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Altın Koza’nın artık Türkiye’nin markası olduğunu belirterek, “Göreve geldiğimizden itibaren bu festivali kesintisiz yaptık. Sinema denince akla Adana, Adana denince de akla sanat geliyor. Adana’nın değerlerini tanıtmak ve kente gelen turist sayısını artırmak temel amacımız. Bu yıl vatandaşlarımızla el ele, doya doya bir festival yaşayacağız” dedi.
- Ata’nın sevdiği yemekler olsun
8’incisi 17-20 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek ‘Adana Lezzet Festivali’nde ‘Atatürk’ün Sevdiği Adana Yemekleri Yaraşması’ düzenlenmesi istendi.
- 3 yılda rekor büyüme
Dünya otobüs pazarındaki payını yenilikçi ürünleriyle artıran Temsa’ya bir destek de bankalardan geldi. Son 3 yılda dolar bazında yüzde 252 büyümesiyle Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri arasına giren Temsa’ya bankalar 90 milyon Euro karşılığı TL tutarında kulüp kredisi temin etti.
- Adana turizmine insan kaynağı yetiştirilecek
Potansiyeline göre turizm gelirlerinden yeterince yararlanamayan Adana’da sektöre insan kaynağı yetiştirecek önemli adım, Çukurova Üniversitesi’nden geldi. ÇÜ’nün Yumurtalık’ta genç, kadın ve dezavantajlı grupları turizm neferi yetiştirecek projesi destek aldı. Projenin destek sözleşmesini ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş ve ÇKA Genel Sekreteri Rifat Duran imzaladı.
- Kimya Vadisi çölleşmeden...
Bölgemizdeki pamuğu, mısırı, narenciyeyi, endemik bitkileri, madenleri kullanarak ithal ettiğimiz kimyasalları pilot reaktörlerde üretecek, girişimciye yatırım alanları açacaktık.
- Adana’dan 200’e yakın başvuru
Türkiye’yi yeni bir sosyal girişim modeli ile tanıştırmak için harekete geçen Sabancı Topluluğu, Sabancı Gençlik Seferberliği ile Türk gençliğine umut oluyor. Geçtiğimiz mayıs ayı sonunda duyurusu yapılan projeye 5 binden fazla başvuru geldi. Adana merkezli başvuruların sayısı ise 189 olarak gerçekleşti.
- Safari değil, 700 milyar dolarlık pazar keşfi
2blacktdot Danışmanlık’ın Adana Hacı Sabancı OSB ev sahipliğinde gerçekleştirdiği ‘Afrika’ya İhracat Fırsatları’ etkinliğine iş dünyası yoğun ilgi gösterdi. Etkinlikte yıllık 700 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiren kıtaya daha fazla ihracat gerçekleştirebilmenin yolları anlatıldı.
- Başarılı ekonomi gazetecileri ödüllendirildi
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından bu yıl 16'cısı düzenlenen Ekonomi Basını Başarı Ödülleri'nin kazananlar, ödüllerini İstanbul Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen törenle aldı.
- ‘Tayyare Meydanı’ndan ‘Uluslararası Havalimanı’na 87 yıl
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane Dokümantasyon Dairesi Başkanı Ahmet Karataş, Atatürk’ün sağlığında açılan ancak kullanmasına ömrünün yetmediği Adana Tayyare Meydanı’nın kısa tarihçesini Refleks gazetesine yazdı. Bu meydana inen ilk uçağı, İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in dünyadan gizleyerek bu meydanı neden kullandığı gibi ilginç detayları öğrenmeye ne dersiniz…
- Kimse ‘Tarlam değil mi ekmiyorum’ diyemeyecek !
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yılın Ekim ayından itibaren üretim planlamasına geçileceğini söyledi. Güvenilir Ürün Platformu’nun Mersin Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Ulusal Ürün Konseyleri Buluşması’ etkinliğinde konuşan Bakan Yumaklı, ‘Sözleşmeli üretim’, ‘Suya göre tarım’, ‘Tarım arazilerini boş bırakmama’ uygulamalarında hazırlıkların tamamlandığını, yönetmeliklerin Resmi Gazete’de yayınlanmasının beklendiğini kaydetti.
- Çöpten elektrik üretimi devam etmeli
Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Genel Başkanı Ali Rıza Öner, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması YEKDEM’in çalışmaya devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. Öner, Türkiye’deki elektriğin yüzde 2’sinin çöpten üretildiğini dikkat çekerek, ‘Bu alanda yıllık 600 bin ton karbon emisyonu önleniyor. Katı atık tesisleri için YEKDEM fiyatları 15 yıl daha devam etmeli” dedi.
- Rejeneratif tarım kurtuluş olur mu?
Realteks Denim, vahşi sulama, gereğinden fazla gübre ve ilaçla yorulan Çukurova topraklarını iyileştirmek için rejenaratif tarım uygulamasıyla pamuk yetiştirme kararı aldı.
- Yılı değerlendirmek için ürün çeşitliliğine gittiler
Çukurova tarımının global şirketi Özler Ziraat, ağırlıklı narenciye üretimini kayısıdan incire, elmadan hurmaya onlarca ürünle çeşitlendirdi. Şirketin Mali İşler Yöneticisi Hüseyin Karaosman, “Böylece 12 ay boyunca ihracatımızı ve istihdamımızı koruyoruz” dedi.
- TİM 1000’in 20’si Adanalı
2023 verilerine göre Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ‘İlk 1000’ listesine Adana’dan 20 şirket girdi. Bir yıl önce listeye 21 şirketle giren Adana’nın şampiyonu Sasa oldu.
- Kurumsallaşmıyorsanız geçmiş olsun!
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), ‘Anadolu Panelleri’ etkinliği kapsamında Adana’da iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. TKYD Başkanı Dr. Tamer Saka, dünyada yaşanan gelişmeleri değerlendirirken “Geçmişteki iş yapma şekillerimizle yönetemeyeceğimiz bir döneme girdik. Kurumsallaşma hayatta kalma kadar kritik bir hale geldi” dedi.
- “E-ticaretimiz büyüyor ama biz tebessüm görmekten mutluyuz”
Groseri Yönetim ve İcra kurulu Üyesi Levent Uğurses, online alışveriş sitelerinden aldıkları sipariş miktarının artmaya devam ettiğini söyledi. Uğurses, “Pandemi öncesi ciromuzun binde 6’sını oluşturan e-sipariş oranı bugün yüzde 6’lar seviyesine yükseldi. Bu yükselişe rağmen müşterilerinizin büyük çoğunluğunun kasiyerimizle göz göze gelmeyi, ihtiyaçlarını görüp dokunarak almayı tercih ediyor olmasından, yüzlerindeki tebessümden mutluyuz” dedi.
- Zor günleri gözümüzü dünyaya açarak atlatabiliriz
MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, zor günlerin yurtdışına yönelerek geride kalabileceğini söyledi. Duayen ekonomi gazetecilerinin katıldığı ‘Ekonomi Sohbetleri’nde konuşan Tekdemir, “ABD’den İran’a, Suudi Arabistan’dan Rusya’ya trilyon dolarlarla ifade edilen yatırımlar var. Bu yatırımlardan pay alma gayretinde olarak ekonomik sıkıntıyı yenebiliriz” dedi.
- Garanti BBVA, 400 milyar TL destek verecek
Avrupa Yeşil Mutabakatı uyum sürecinde Türkiye’deki şirketleri ve sürdürülebilir yatırımları destekleyeceklerini açıklayan Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Düşük karbon ayak izli üretim zorunluluğumuz başladı. Geçiş sürecinde üreticilerimizi 400 milyar TL kaynakla destekleyeceğiz” dedi.
- ‘Yatırım Bakanlığı’ olmadan olmaz!
SASA Polyester Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Şeker, Türkiye ekonomisinde yükselişin ‘Yatırım Bakanlığı’yla sağlanabileceğini söyledi. Çinli rakibinin petrokimya yatırımına karar verdikten 24 ay sonra üretime geçebildiğini belirten Şeker, “5 yıldır neredeyse başvuru yapmadığım kamu kuruluşu kalmadı. Hala üretime geçemedim. Yatırımcının tek muhatabı Yatırım Bakanlığı olmalı” dedi.
- Kanuna uyulsa sorun kalmaz
‘Tarımda işler iyi gitmiyor’ uyarısında bulunan Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Tarıma GSYH’nın yüzde 1’i kadar destek verilmesini kanuna koymuşuz ama destek binde 5’i bulmuyor” dedi.
- Atatürk resmen Adanalıdır
Portakal Çiçeği Karnavalı etkinlikleri kapsamındaki söyleşi etkinliğinde okurlarıyla bir araya gelen yazar Mehmet Uluğtürkan, Ali Münif Yeğenağa’nın Adana Belediye Başkanlığı döneminde Mustafa Kemal’e 13 Ocak 1925 tarihinde meclis kararıyla fahri hemşehrilik beratı verildiğini söyledi.
- "Atatürk en çok Adana'yı sevdi"
Kurtuluş Savaşı romanları yazarı Mehmet Uluğtürkan, Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında ‘Atatürk’ün Pilot Şehri Adana’ başlıklı söyleşide okurlarıyla bir araya gelecek. Cumartesi, saat 11.00’deki söyleşi Müze Kompleksi’nde gerçekleştirilecek.
- Büyülü koku, dostluğu tütsülemeye hazır
Türkiye’nin en renkli ilk dev organizasyonu ‘Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’, Adana’da bir kez daha milyonları coşturacak
- 1960 model belediyecilik sona erecek
İyi Parti Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayyüce Türkeş Taş, “Adanamızı ne hale getirmişler. Altyapı yok. Gençler buradan kaçmak istiyor. Anneler çocuklarını uyuşturucu belasından korumaya çalışıyor. Suriyeliler gettolar oluşturmuş. Dünyanın en verimli topraklarına sahip Adana, artık 1960 model belediyecilik anlayışıyla yönetilemez. Başkan seçildiğim yıl farkı göreceksiniz. Adana’da her kesim bu zenginlikten pay alacak” dedi.
- Kadın sanayiciler ağırlandı
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Kadın Sanayiciler Platformu, Beta Enerji ve Teknoloji A.Ş.’nin konuğu oldu. Beta Enerji’nin Kurumsal İletişim Müdürü Bahar Dağsuyu Döner’in ev sahipliğindeki etkinlikte ‘Sürdürülebilir Kadın Liderlik Eğitimi’ gerçekleştirildi.
- Kullandığı elektriğin yarısını GES’ten üretecek
Dünya genelinde 3 kıtaya yayılmış 40’a yakın tesisinde 235 MW kurulu güce ulaşarak dünyanın en büyük çatı üstü GES’ine sahip olan Tosyalı, 2025 yılı itibarıyla toplam elektrik kullanımının yüzde 50’sini kendisi üretecek. Şirket, 3 yıl içerisinde tamamlayacağı GES projeleri ile temiz enerji üretiminde toplam 2.5 GW’ın üzerine çıkmayı hedefliyor.
- Köprünün sesini kestiler!
Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü özelliğini taşıyan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde, Osmaniye’de Hatko Kauçuk tarafından üretilen ses bariyerleri kullanıldı. Bir kilometre uzunluğunda 3 metre yüksekliğinde otomobil geri dönüşüm lastiklerinden üretilen ses bariyeri, Yülüce köyü sakinlerini araç gürültüsünden kurtardı.
- Girişimcilere 3 milyon Euro hibe
Toplumda kadınların ve gençlerin ekonomik durumlarını iyileştirmeyi ve sosyal uyumlarına katkıda bulunmayı amaçlayan SEECO Projesi kapsamında girişimcilere yaklaşık 3 milyon Euro hibe desteği sağlanacak. Projenin detaylarına www.cka.org.tr ’den ulaşılabilecek.
- "Mali disiplinle mucizeye imza attık"
Adana Sanayi Odası (ADASO) meclis toplantısına katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adayı Zeydan Karalar, “Borç gelirin 4 katıyken, bu yıl gelirimiz borcun 4 katı haline geldi. Bu çok önemli. Bana göre mucizenin resmi bu” dedi.
- "Hedefimiz hızlı kalkınan bir Adana"
Adana Ticaret Borsası’nın (ATB) meclis toplantısına katılan Cumhur İttifakı Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Kocaispir, “Hedefimiz üreten, büyüyen ve hızlı kalkınan bir Adana” dedi.
- Adana, 3.3 trilyon dolardan pay alabilir
Uluslararası İş Forumu’na katılan MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, Suudi Arabistan’ın 2030 yılına kadar 3.3 trilyon dolarlık yatırım planladığını belirterek, “Başta inşaat olmak üzere her sektör bu büyük pazardan pay alabilir. Expo 2030’a ev sahipliği yapacak Riyad ve ülkenin diğer şehirlerindeki yatırımlardan Adana’nın pay alması için çalışma yapacağız” dedi.
- 'Çukurova İletişim Refleksi'
Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi, konuk edeceği iş insanlarını öğrencileriyle buluşturacak. Sektörünün başarılı iş insanları, 100.9 Radyo Üniversite ve Youtube kanalında yayınlanacak ‘Çukurova İletişim Refleksi’ programında girişimcilik öykülerini ve hedeflerini anlatacak.
- Sandıktan kim çıkacak?
Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı için iddialı 3 aday projelerini otel salonlarından paylaşmayı tercih etti. CHP’li Zeydan Karalar, Cumhur İttifakı adayı Fatih Mehmet Kocaispir ve İyi Parti adayı Ayyüce Türkeş, daha yaşanabilir bir Adana için yapacaklarını anlattı.
- Türk havacılığına üs olsun
Çukurova Havalimanı’nın açılmasıyla uçuşlara kapatılması gündeme gelen Adana Havalimanı için gazeteci Mehmet Uluğtürkan, “Kapatılmamalı ama zorunlu kalınırsa havacılık endüstrisine üs olarak tahsis edilmeli” dedi.
- Türkiye'yi büyütecek üçgen
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Türkiye’nin yeni yatırım havzasının Konya-Mersin-Adana üçgeninin oluşturduğu bölge olduğunu belirterek, “Nükleer santralimizi de yaptığımız deprem olasılığı en düşük bölgede önemli adımlar atılıyor. Yeni limanlar, hızlı tren, lojistik üs, uluslararası havalimanı, ihtisas OSB’ler yeni ve stratejik yatırımları beraberinde getirecek” dedi.
- Rekabet üstünlüğü sağlıyor
Endüstri Mühendisi Gözde Akçiçek, sadece doğa, ya da toplum yararına değil, rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için Holding’ten KOBİ’ye her şirketin sürdürülebilirlik çalışması yapmak zorunda olduğunu söyledi.
- Tekdemir’den 4 talep
MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, Çukurova’nın tarımsal üretimini artıracak 4 önerisini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sundu. Tekdemir, “Yatırım programına alınan tarımsal üretim OSB’lerimizde altyapıyla birlikte kapalı sulama sistemi bir an önce başlamasını istiyoruz. Bu yatırımlar sadece bölgeyi değil Türkiye ekonomisini büyütecek” dedi.
- ÇKA’nın desteklediği 11 girişim yatırımcılarla buluştu
Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), yürüttüğü ‘Genç Girişimci Destek Programı’nda başarılı olan 11 girişimi ‘Çukurova Yatırımcı-Girişimci Buluşması’ adlı etkinlikte tanıttı. ‘Girişimcilik Ekosistemi Nasıl Geliştirilir?’ başlıklı panelin de gerçekleştirildiği etkinliğin açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ve Mentor Yatırımcı Murat Avcı genç girişimcilere tavsiyelerde bulundu.
- Artçıları yaşayarak depremzedelerin yanında oldular
6 Şubat depremleri sonrası herkesin bir an önce felaket bölgesinden uzaklaşmak istediği günlerde İstanbul’da bir yayınevinde yönetici olan Mehmet Bozkurt ve çevirmen bürosu sahibi eşi Gizem Ece Aşkar Bozkurt, Hatay-Arsuz’a yerleşme kararı aldı. Artçı depremleri 3 yaşındaki kızları Kumru’yla birlikte yaşayan Bozkurt Ailesi, hayırsever yakınlarını da ikna ederek depremzede çocuk ve gençlere destek olmak için Tomurcuk Derneği’ni kurdu.
- Adana, Suudi Arabistan'da pazar arayacak
3-11 Mart 2024 tarihlerinde Suudi Arabistan’ın en gelişmiş 4 şehrinde gerçekleştirilecek ikili iş görüşmelerine Adana iş dünyası temsilcileri de katılacak. MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, “Dışa açılma yönünde değişimin yaşandığı Suudi Arabistan, Türk iş dünyasıyla daha da yakınlaşmak istiyor. Hemen her sektörün iş yapabilme potansiyeli var. Suudi Arabistan İş Formu’na Adana ve bölgeden çok sayıda iş insanı katılması için gayret göstereceğiz” dedi.
- Adana, kurtuluşun ve kuruluşun ilham şehridir
Adana, Mustafa Kemal’e ‘kurtuluşun ilhamını’ veren şehirdi… Bağımsızlığı seven Adanalı, Cumhuriyeti henüz ilanından 5 yıl önce isteyenlerin şehriydi… Adanalı, Fransızlarla Ankara Anlaşması yapabilmemizi sağlayan Karboğazı’nda bine yakın Fransız askerini 44 kişiyle esir alan kahramanlardır. Adana, fabrikaları, sinemalarıyla, tarlaları, okullarıyla Cumhuriyet’e en hızlı adapte olan şehirdir. Adana, Atatürktür, Cumhuriyettir… Atatürk, Adanalı’nın öz ve resmi hemşehrisidir…
- SAMPAŞ’tan Türkiye’ye ‘Dijital İkiz’ önerisi
Sampaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, Japonya’nın doğal afetler ve sosyal sorunlarla mücadele için kullandığı ‘Dijital İkiz’ teknolojisini Türkiye’nin de kullanması gerektiğini söyledi.
- TEKNOFEST, Adana’da yapılacak
‘Teknoloji geliştiren bir Türkiye’ hedefiyle gerçekleştirilen Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali’nin 10’uncusu Adana’da gerçekleştirilecek. Henüz tarih ve yerin belirlenmediği TEKNOFEST kapsamındaki yarışmalara son katılım tarihi 20 Şubat 2024 olarak açıklandı.
- Tarımsal yatırımda hibe zamanı
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında verilen hibelere başvurular devam ediyor. Tarımsal ürünlerin işlenmesi başta olmak üzere yenilenebilir enerji yatırımlarına kadar onlarca alanda 14 milyon Türk Lirasına kadar yüzde 50 hibe verilecek.
- "Sınırlarımızı zorlayacağız"
AK Parti Adana Milletvekili Faruk Aytek, yeni dönemde şehirde her kurumun önce daha fazla proje üretmesi sonra da bu projelerin hayata geçirilmesi için daha ısrarcı olması gerektiğini söyledi. Aytek, “Bu dönem proje üretmeli, faaliyete geçirmeliyiz. Adana’nın geleceği için buna mecburuz” dedi.