İnşaat sektörü koronavirüs ile birlikte dönüşüm süreci yaşıyor. Değişen yaşam tarzı ile birlikte sektörün geleceğine ışık tutan ‘Tiny House’ (Küçük ev), prefabrik ve yeşil yapı gibi alanların payı tüketicilerin talebi ile doğru orantılı olarak her geçen gün artıyor. Öyle ki hacimlerine nazaran daha fazla özgürlük sunan ‘Tiny House’ pazarının 2021-2025 döneminde yüzde 4'ün üzerinde 3.33 milyar dolar büyümesi ön görülüyor.
- Küçük Evler İnşaat Sektörünün Geleceğini Şekillendiriyor
- Arsa satışlarında tüm zamanların rekoru kırıldı
TÜİK ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre arsa, tarla, iş yeri, fabrika, ofis, depo, sanayi sitesi gibi konut dışı gayrimenkul satışlarında tüm zamanların rekorunu kırıldı. Bu alandaki satışlar 2021'de önceki yıla göre yüzde 29,6 artarak 1 milyon 528 bin adede ulaştı. Böylelikle konut dışı gayrimenkulün, konut satışlarını ilk kez geride bırakmış oldu.
- Kışın garsonluk yazın kuryelik yapıyorlar
Pandeminin etkileri sektörlerin dinamiklerini değiştirmeye devam ediyor. Bu zorunlu değişimlerden olumlu ya da olumsuz olarak en çok etkilenen sektörler için adayların ve şirketlerin tercihleri de günden güne değişiyor. Adaylarla işvereni bir araya getiren uygulama 24 Saatte İş, bu değişimi inceledi. 24 Saatte İş'in incelemesine göre, yeme-içme ile kurye ve lojistik sektörleri arasında sezonluk iş değişimi başladı. Çalışanlar kışın garsonluk yazın kuryelik yapmayı tercih ediyorlar.
- Antidepresan Kullanımı Neden Arttı?
Günümüzde antidepresan kullanımı giderek artıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Ağustos ayında açıkladığı rakamlar da bunu destekliyor. Koca’nın açıkladığı verilere göre son üç yılda 61 milyon sinir sistemi ilacı, 12 milyon antidepresan kullanıldı. Peki, bu artışın nedeni nedir? Bu sorunun yanıtını DoktorTakvimi.com uzmanlarından Psk. Kübra Uğurlu veriyor.
- 2023 yılına 1,5 milyar dolar ihracat hedefi koydular
Türkiye'nin taze meyve sebze ve mamulleri sektörleri 2021 yılında ihracatta 5 milyar 111 milyon dolara ulaşırken, Egeli ihracatçılar, son dört yılda ihracatlarını yüzde 60 artırarak 1 milyar 182 milyon dolarlık performansla bu ihracatın yüzde 23'ünü gerçekleştirdi.
- Pandemide Elektronik Belge Yönetimine İlgi Arttı
Pandemi döneminde iş hayatının dinamikleri temelden değişince birçok sektörde dijital dönüşüm çalışmaları hız kazandı. Bu süreçte Elektronik Belge ve Süreç Yönetim Sistemleri (EBYS) sektöründe yaklaşık yüzde 75 artış gerçekleşti.
- 2021’de küresel felaketlerin maliyeti 77 milyar doları buldu
Üsküdar Üniversitesi Çevre Ahlakı Platformu, 2021 yılında dünyada ve ülkemizde yaşanan çevresel felaketleri değerlendirdi.
- Part time çalışma şekline ilgi arttı
Pandeminin de etkisiyle iş yaşamında dengeler değişmeye devam ediyor. Pandemiden en çok etkilenen sektörler ise kurye, lojistik ve yeme-içme sektörü oldu. Adaylarla işvereni bir araya getiren uygulama 24 Saatte İş’in yaptığı analize göre bu dönemde büyük bir büyüme yakalayan kurye, lojistik sektörü ile çalışan ilgisinin düştüğü yeme içme sektöründe ‘part time (yarı zamanlı)’ çalışmaya ilgi arttı. 24 Saatte İş’in incelemelerinden çıkan sonuca göre, ‘part time’ ilana gelen başvuru daha fazla.
- Bilgisayar oyunları 2021’de 36,7 milyar dolara ulaştı
Teknoloji, oyun dünyası ve bilgisayarlar öyle bir noktaya geldi ki, artık tam olarak birbirlerinden ayırt edilemiyor. Sağlıktan eğlenceye, eğitimden bankacılığa kadar her şeyin teknolojiyle iç içe olduğu bir yılı daha geride bırakırken, Türkiye’nin teknoloji markası Casper da 2021 yılının en göz önüne çıkan teknolojik gelişmelerini paylaşıyor, oyun dünyasına ışık tutuyor.
- Pandemide 19 dakika daha fazla TV seyrettik!
İlk kez 1926’da yaşam alanına dahil olan fakat pahalı olduğu için her eve giremeyen televizyon, yıllar içerisinde şartlara bağlı olarak daha fazla erişilebilir oldu. Sosyal medyada da içerik anlamında televizyon yapımlarına benzer içeriklerin oluşturulduğunu belirten uzmanlar, ulusal kanallarda haber olan konuların sosyal medya mecralarının da gündemini oluşturduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, özellikle pandemi ile birlikte Türkiye’deki televizyon izleme alışkanlığı ile örtüştüğünü gösteriyor" dedi
- 2022’de çalışanlar için yeni fırsatlar
Pandemiyle birlikte uzaktan veya hibrit çalışma, çalışan nezdinde hem iş değiştirmeyi hem de yurtdışında çalışma olanaklarını kolaylaştırdı. Çalışan memnuniyeti sağlayamayan organizasyonlar, ellerindeki yetenekleri kaçırma riskiyle karşı karşıya. Harika işyeri olduğunu belgeleyemeyen organizasyonlar ise potansiyel yeteneklere erişmekte daha da zorlanacaklar.
- Küresel tedarik zinciri aksaklıkları devam edecek
Küresel tedarik zinciri aksaklıklarının Covid-19’un etkileri ve Çin Yeni Yılının talep ve lojistik kanadında yaratacağı oynaklık nedeniyle 2022 yılının ikinci yarısına kadar yüksek kalması bekleniyor.
- 21 iş insanı ekonominin geleceğini konuştu
Yılın en uzun gecesi olan 21 Aralık'ta özel bir etkinlikte 21 iş insanı bir araya geldi. Projehane organizasyonuyla Çırağan Palace Kempinski’de hizmet veren Sanitas SPA’nın, ‘Gentlemen only’ davetine katılan iş insanları, ekonominin geleceğini değerlendirdi. Davete Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Ekonomist Murat Sağman, Eğlence İşletmecisi Erkan Ünal başta olmak üzere 21 iş insanı katıldı.
- 2021 yılına online hizmetler damga vurdu
Pandemi ile beraber değişen alışkanlıklarımız, tercih ettiğimiz hizmetleri de değiştirdi. Türkiye’nin en büyük online hizmet platformu Armut.com’un 2021 yılı verileri; yoğun ilgi gören online hizmetlerin, pandemi ile beraber hayatımızda kalıcı hale geldiğini gösteriyor.
- 'COVID-19 çocukları etkileyen en büyük kriz'
75. yılında UNICEF, COVID-19’un çocuklar için kaydedilmiş neredeyse tüm ilerlemeleri ortadan kaldırdığına, 100 milyon çocuğun daha yoksullaştığına ilişkin uyarılarda bulunuyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF), yayınladığı “kayıp bir on yılı önleme” raporuna göre Covıd-19 çocukları daha önce benzeri görülmemiş bir ölçekte etkiliyor ve bunun UNICEF’in 75 yıllık tarihinde çocukları etkileyen en büyük kriz olma niteliğini taşıdığını belirttiler.
- Black Friday bu yıl da esti geçti
Son yıllarda kasım ayının tümüne yayılan indirimlerle uzun vadeli bir fırsat haline gelen Black Friday bir kez daha esti geçti. Pandemi rağmen bu yıl da büyük bir tüketim hacmi yaratan Black Friday, online alışverişi daha da canlandırdı. Bir danışmanlık şirketinin analizine göre, tüketicilerin her yıl heyecanla beklediği Black Friday’i de kapsayan kasım ayında Türkiye’nin üç büyük Pazar yerinde toplamda 50.567 adet ürün satıldı. Dönemin en çok satan ürünleri parfüm, şampuan ve kazak oldu.
- Kıvanç: "Adana ihracat rekoru kırdı"
ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’da Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yapılan ihracatın yüzde 68,4 artarak 273.1 Milyon dolara ulaştığını, Adana’nın aylık bazda tarihindeki en yüksek ihracat rakamı olduğunu, 11 aylık toplam ihracatını 2 milyar 226 milyon dolara ulaşarak tüm yılların yıllık ihracatını 11 ayda geçtiğini söyledi.
- Pandemi uçurumu büyütüyor
- Pandemide göz migreni yaygınlaşıyor!
- ‘Maske ve koruyucu giysi ihracatımızı üç katına çıkartabiliriz’
- Adana, Covid-19 ve ekonomi gündemi
Prof. Dr. Nejat Erk, pandemi gölgesindeki Çukurova ekonomisini Refleks Okurları için değerlendirdi. Erk’e göre rekabetin az olduğu ‘mavi okyanuslarda’ rekabet ederken Çukurova’nın çilekeş çiftçileri, 26 sent fiyattan ihracat yapabilmek için ‘kırmızı kanlı okyanuslarda’ çaba sarf ediyor.
- Palandöken: “Devlet okulları bu yıl kantinlerden kira almasın”
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, korona virüs salgınının başladığı Mart ayından bu yana çalışamayan kantinci esnafının dayanacak gücü kalmadığını belirterek, "Devlet okulları bu yıl kantinlerden kira almasın” dedi.