Var olan potansiyeline rağmen Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren iller sıralamasında ilk 10’da yer alamayan Adana, dış pazarda nasıl daha fazla etkin olabilir? Ekonomistler, iş insanları, meslek odası ve iş dünyası STK yöneticileri bu soruya farklı yanıtlar veriyor olsa da birkaç başlıkta yapılacak hamle, Adana’nın ihracatını kısa sürede iki katına çıkarabilir.
- Adana, ilk 10’a nasıl girer?
- Sorumlular ve sorumluluk alanları
‘İktisadi Gelişme ve İşletme Bilimi’ alanının duayen akademisyeni Prof. Nejat Erk, Adana’nın ihracatında sürdürülebilirliğin teknoloji yoğunluğu artırmakla sağlanabileceğini söylüyor. Prof. Erk, Adana’nın ihracat başarısı için yapılması gerekenleri Refleks’e yazdı.
- "2 Milyar dolara ramak kaldı"
Sanayide çevre dostu üretim anlayışıyla Türkiye’de yeşil dönüşümün öncü merkezlerinden biri olmayı başaran Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), şehir ihracatının lokomotifi oldu. AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, “Bölgemizde faaliyet gösteren şirketlerin toplam ihracatı 1.8 milyar doları buldu. İhracatı her platformda destekleyen bir yönetim anlayışımız var. Bölgeden gerçekleştirilen ihracatın yıl sonunda 2 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz” dedi.
- Atılması gereken 5 önemli adım
Uzun yıllar finans sektöründe üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra özellikle ihracat, ihracatın finansmanı alanlarında birçok şirkete danışmanlık hizmeti veren Turan Akın, Refleks için hazırladığı yazısında ‘Adana’nın ihracatı nasıl artar?’ konusuna çözüm önerilerini sıraladı. Akın’a göre kısa vadede atılması gereken 5 önemli adım var.
- ‘Altın Saban’ nerede?
Adanalı çiftçiler, 16 Mart 1923’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bir ‘Altın Saban’ maketi armağan etti. 300’ü Rus asıllı fabrikatör Gilado’dan temin edilen toplam 325 altının eritilmesiyle sabana dönüştürülen armağan kayıp. Sabancı Holding Kurucusu Hacı Ömer Ağa’ya soyadı ilhamı olan, bugün sadece fotoğrafına ulaşılabilen Altın Saban’ın akıbeti merak konusu…
- İki ormancı, anketlerin söyledikleri ve balta
Öncelikle ilk yazıma gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ederim. Ciddi bir okunma sayısı görmek beni mutlu etti. Anketi dolduran dostlara da gönül dolusu teşekkürler. Şimdi sizlerden gelen geri dönüşler çerçevesinde paylaşımlarıma devam etmek istiyorum.
- Doğduğu topraklara anlamlı yatırım
Sabancı Topluluğu, geçen yıl başlattığı ‘Gençlik Seferberliği’ kapsamında Adana’ya ‘TEMSA Teknoloji ve Etki Merkezleri’ kurdu. Merkezler, mobilite teknolojilerinde geleceğin liderlerini yetiştirecek.
- Bölgemizdeki aile işletmelerinde neler oluyor?
Bölgemizdeki bazı büyük işletmeler, aile üyelerinin farklı nedenlerle yaşadıkları anlaşmazlıklar nedeniyle bölünüyor hatta kapanıyor. Peki, neler oluyor da başarılı bir şekilde bugünlere gelmiş aile işletmeleri bu durumla karşılaşıyorlar? Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Yalçın, aile şirketlerinde sorun yaşanmadan destek alınması gerektiğini belirterek, “Şablon önerilerle aile şirketlerinde bölünmenin önüne geçilemez. Destek verecek profesyonelin kurum kültürünü tanıması şart”
- Türkiye’nin ilki oldu
2013 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nın ilk kez ‘Sürdürülebilirlik Raporu’ yayınlandı. Rapor, 2024 yılında karnavalda hayata geçirilen sürdürülebilirlik eylemlerini ve sonuçlarını ortaya koydu.
- Deneyimin geleceğe aktarımı
Sanayiciler, bugünü yönetmekle o kadar meşgul ki, geleceği planlamak çoğu zaman ikinci planda kalıyor. Ancak rekabet gücünü korumanın tek yolu, doğru bilgiye ve tecrübeye dayanarak ilerlemektir. Sanayi mentorluğu, sizi günlük operasyonlardan stratejik düşünmeye yönlendirir. Ergin Turan ([email protected]) Refleks okurları için yazdı...
- Bağımsız gazetecilik denetim sağlar
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, demokrasinin yapı taşlarından birinin de tarafsız ve bağımsız gazetecilik olduğunu belirterek, karar alma sürecindeki yöneticileri denetleyen en etkin mekanizmalardan birinin de basın olduğunu söyledi. ÇÜ İletişim Fakültesi’nde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen panele katılan Beriş, “Adana, güçlü bir yerel medyaya sahip. Bu önemli bir zenginlik” dedi.
- Teknokent'i yok!
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ)’den Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) kurması bekleniyor.
- Muhteşem akşam
Ekonomi yayını Refleks gazetesinin ‘Lokomotif Ödül Töreni’ bölgenin başarılı şirket ve iş insanlarını bir araya getirdi. Gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Uluğtürkan, törende yaptığı konuşmasında Atatürk’ün Cumhuriyeti kurduktan hemen sonra ekonomik büyüme için Adana’yı pilot şehir olarak belirlediğini söyledi.
- 'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi
TÜRK BASININDA İLK KEZ Atatürk, dosta düşmana ‘Ayaktayım’ mesajı vererek katıldığı son 19 Mayıs 1938 Gençlik ve Spor Bayramı töreni biter bitmez gara gitti. Treni 20 Mayıs’ta Mersin’e girdiğinde Mehmetçik’in süngü parıltılarıyla karşılandı.
- Beta Enerji’den SPK’ya halka arz başvurusu
Türkiye’nin köklü transformatör markası Beta Enerji, halka arz kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Şirketin İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Ünal, “Dünya markası Beta Enerji’yi daha da güçlendirecek adımlarımız kapsamında SPK başvurumuzu yaptık” dedi.
- 3 yılda rekor büyüme
Dünya otobüs pazarındaki payını yenilikçi ürünleriyle artıran Temsa’ya bir destek de bankalardan geldi. Son 3 yılda dolar bazında yüzde 252 büyümesiyle Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri arasına giren Temsa’ya bankalar 90 milyon Euro karşılığı TL tutarında kulüp kredisi temin etti.
- Atatürk Adana kebabını nerede, ne zaman ve nasıl yedi?
Siz de en az bizim kadar şaşırdınız, değil mi? 20 yılda Adana’yı 9 kez ziyaret eden Atatürk’ün nasıl olur da Adana kebabı ile bir anısı olmazdı? Kimse bilmiyordu. Ta ki Adana’nın efsane fotoğrafçısı Gaston Mizrahi’nin oğlu Albert Mizrahi, aile albümünü ‘Dünden Bugüne’ adıyla kitaplaştırana kadar… Evet, bu kitapla birlikte yazımızın başlığını oluşturan bu soruların cevabı da ortaya çıkmış oldu. Okumaya hazır mısınız?
- Adana turizmine insan kaynağı yetiştirilecek
Potansiyeline göre turizm gelirlerinden yeterince yararlanamayan Adana’da sektöre insan kaynağı yetiştirecek önemli adım, Çukurova Üniversitesi’nden geldi. ÇÜ’nün Yumurtalık’ta genç, kadın ve dezavantajlı grupları turizm neferi yetiştirecek projesi destek aldı. Projenin destek sözleşmesini ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş ve ÇKA Genel Sekreteri Rifat Duran imzaladı.
- Bu destek tam Adana için
Büyüme hedefine petrokimya sektörünü ilk sıralara alan Adana için önemli bir fırsat doğdu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, başta kimya olmak üzere birçok ithal ürün için büyük destekler verecek.
- Adana, Ağustos’ta da ihracatını artırdı
Ağustos 2024 döneminde Adana’nın ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8 artışla 265 milyon 326 bin dolar oldu.
- ‘İnşaatı Tamamlama Sigortası’ istiyor
DAİMFED Başkanı Mustafa Karslıoğlu, “Müteahhit öldü, kaçtı, battı sözlerini ortadan kaldırmak için ‘İnşaatı Tamamlama Sigortası’nın hayata geçmesini istiyoruz. Böylece hem müteahhitlerimiz hem vatandaşlarımız mağdur olmayacak” dedi.
- Üretici ekmeden önce ne destek alacağını bilecek
2025-2027 yıllarında uygulanacak tarımsal desteklemeye dair karar açıklandı. Karara üretici göre hangi ürüne ne kadar destek alacağını ekimden öncesi öğrenmiş olacak.
- Orman yangını riski azaltan teknoloji
Akıllı şehir teknolojileri sayesinde, gelişmiş sensörler, yapay zekâ destekli izleme sistemleri ve IoT cihazları ile yangınlar başlamadan tespit edilebiliyor ve anında müdahale sağlanabiliyor.
- Misafirlerinizi bir Adana evinde ağırlamaya ne dersiniz?
Adana Büyükşehir Belediyesi, Büyüksaat civarındaki bir konağı daha restore etti. Aslına uygun olarak restore edildikten sonra Adana kültürünü yansıtan dekoratif ürünlerle donatılan konukevinden herkes yararlanabilecek.
- Kimya Vadisi çölleşmeden...
Bölgemizdeki pamuğu, mısırı, narenciyeyi, endemik bitkileri, madenleri kullanarak ithal ettiğimiz kimyasalları pilot reaktörlerde üretecek, girişimciye yatırım alanları açacaktık.
- Yıl sonuna kadar enflasyon yüzde 40 düşer
MÜSİAD Adana, Bakan Yardımcılıkları görevlerinde bulunmuş Azim Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Av. Fatih Metin’i ağırladı. Metin, uygulanan programla Türkiye ekonomisinin toparlanma sürecine girdiğini belirterek, “Yıl sonuna kadar enflasyonda yüzde 40 düşüş olacak” dedi.
- BAE, Adana’da iş birliği aradı
Orta Doğu’nun aralarında Abu Dabi ve Dubai’nin de bulunduğu 7 emirlikten oluşan ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yatırım ve iş fırsatları Adana Sanayi Odası’nda tanıtıldı. ADASO Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, “Çukurova, BAE’nin ihtiyaç duyduğu birçok ürün için önemli bir tedarik merkezi olabilir” dedi.
- ‘Tayyare Meydanı’ndan ‘Uluslararası Havalimanı’na 87 yıl
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane Dokümantasyon Dairesi Başkanı Ahmet Karataş, Atatürk’ün sağlığında açılan ancak kullanmasına ömrünün yetmediği Adana Tayyare Meydanı’nın kısa tarihçesini Refleks gazetesine yazdı. Bu meydana inen ilk uçağı, İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in dünyadan gizleyerek bu meydanı neden kullandığı gibi ilginç detayları öğrenmeye ne dersiniz…
- Tarımdaki ilerlemeler ve istihdam stratejileri
İklimi ve verimli toprakları sayesinde birçok tarımsal ürünün yetiştirilmesine olanak tanır. Bu makalede, Adana bölgesindeki tarımsal ilerlemeler ve bu ilerlemelerin yerel çiftçilere etkileri üzerinde duracağız. Ayrıca, tarım sektöründe uzmanlaşmış bireylerin işe alımının önemi ve bu süreçteki stratejilere değineceğiz.
- Yılı değerlendirmek için ürün çeşitliliğine gittiler
Çukurova tarımının global şirketi Özler Ziraat, ağırlıklı narenciye üretimini kayısıdan incire, elmadan hurmaya onlarca ürünle çeşitlendirdi. Şirketin Mali İşler Yöneticisi Hüseyin Karaosman, “Böylece 12 ay boyunca ihracatımızı ve istihdamımızı koruyoruz” dedi.
- Kurumsallaşmıyorsanız geçmiş olsun!
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), ‘Anadolu Panelleri’ etkinliği kapsamında Adana’da iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. TKYD Başkanı Dr. Tamer Saka, dünyada yaşanan gelişmeleri değerlendirirken “Geçmişteki iş yapma şekillerimizle yönetemeyeceğimiz bir döneme girdik. Kurumsallaşma hayatta kalma kadar kritik bir hale geldi” dedi.
- “E-ticaretimiz büyüyor ama biz tebessüm görmekten mutluyuz”
Groseri Yönetim ve İcra kurulu Üyesi Levent Uğurses, online alışveriş sitelerinden aldıkları sipariş miktarının artmaya devam ettiğini söyledi. Uğurses, “Pandemi öncesi ciromuzun binde 6’sını oluşturan e-sipariş oranı bugün yüzde 6’lar seviyesine yükseldi. Bu yükselişe rağmen müşterilerinizin büyük çoğunluğunun kasiyerimizle göz göze gelmeyi, ihtiyaçlarını görüp dokunarak almayı tercih ediyor olmasından, yüzlerindeki tebessümden mutluyuz” dedi.
- Tarımsal sulamaya yatırım müjdesi
Netafim Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Pınar Parmaksız, tarımda damla sulama borularının üretim kapasitesini artıracak yeni tesis yatırımını devreye aldıklarını, bu sayede başta Avrupa ülkeleri ve Çin olmak üzere ihracat hacimlerini artırdıklarını söyledi.
- Şirketlerin ömrünü uzatmaya talip
Anadolu Yönetim Danışmanları (ANADOLU YDD), ‘VIP Tanıtım’ programıyla işletmelere farklı alanlarda eğitim veriyor. ANADOLU YDD Başkanı Ferudun Gündüz, “Şirketlerin ömrü kısalıyor. Türkiye şirketler enkazına dönüşüyor. Milli servetimizi bu denli hoyrat tüketmemeliyiz. Daha uzun ömürlü şirketler için çalışıyoruz” dedi.
- Bir kavanoz üründe 20 sektör var
Güneyliler Gıda’nın Kalite ve Süreç Geliştirme Mühendisi Ezgi Güneyli, bir kavanoz közlenmiş biber için fide, tohum, tarla, ürün, hasat ve dolum gibi aşamalarda toplam 250 kişinin emek verdiğini söyledi.
- Büyülü koku, dostluğu tütsülemeye hazır
Türkiye’nin en renkli ilk dev organizasyonu ‘Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’, Adana’da bir kez daha milyonları coşturacak
- Adana’nın ihracatı artıyor
Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’nın Mart ayı ihracatının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 artış ile 259 milyon 743 bin dolara ulaştığını belirtti. Başkan Kıvanç, “Ocak-Mart döneminde de 2023 yılının ilk çeyreğine göre ihracatımızı yüzde 9,2 artırarak 762 milyon 816 bin dolara ulaştık” dedi. Adana’dan en fazla kimyasal ürün ihraç edilirken en çok dış satımın gerçekleştirildiği ülke Irak oldu.
- AOSB, açık artırmayla arsa satacak
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, sınırları içerisinde bulunan 5 adet sanayi parselinin tahsis satış ihalesini ‘Açık Artırma’ usulüyle gerçekleştirecek. 3 Mayıs saat 10.00’da AOSB Bölge Müdürlüğü Seyhan Salonu’nda ihalesi yapılacak arsalara ilişkin tüm bilgiler https://www.adanaorganize.org.tr adresinden temin edilebilecek.
- 1960 model belediyecilik sona erecek
İyi Parti Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayyüce Türkeş Taş, “Adanamızı ne hale getirmişler. Altyapı yok. Gençler buradan kaçmak istiyor. Anneler çocuklarını uyuşturucu belasından korumaya çalışıyor. Suriyeliler gettolar oluşturmuş. Dünyanın en verimli topraklarına sahip Adana, artık 1960 model belediyecilik anlayışıyla yönetilemez. Başkan seçildiğim yıl farkı göreceksiniz. Adana’da her kesim bu zenginlikten pay alacak” dedi.
- İnovasyona teşvik, yatırım alanlarına destek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bir taraftan yüksek katma değerli sektörleri teşvik ederken diğer taraftan daha fazla yatırım için düşük bedelli sanayi arsası üretimine destek vereceklerini söyledi. Adana Hacı Sabancı OSB’nin konuğu olan Bakan Kacır, ‘Sanayi Alanı Master Planı’ hazırlıyoruz. Yüzölçümümüzdeki 0.36’lık sanayi alanını yüzde 1’e çıkaracağız” dedi.
- Girişimcilere 3 milyon Euro hibe
Toplumda kadınların ve gençlerin ekonomik durumlarını iyileştirmeyi ve sosyal uyumlarına katkıda bulunmayı amaçlayan SEECO Projesi kapsamında girişimcilere yaklaşık 3 milyon Euro hibe desteği sağlanacak. Projenin detaylarına www.cka.org.tr ’den ulaşılabilecek.
- 'Çukurova İletişim Refleksi'
Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi, konuk edeceği iş insanlarını öğrencileriyle buluşturacak. Sektörünün başarılı iş insanları, 100.9 Radyo Üniversite ve Youtube kanalında yayınlanacak ‘Çukurova İletişim Refleksi’ programında girişimcilik öykülerini ve hedeflerini anlatacak.
- İş dünyası ‘somut hizmet’ talep etti
İş dünyası sivil toplum kuruluşlarının başkanları Adana Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Yerel seçimler öncesi taleplerini sıralayan 7 başkan taleplerini 9 başlıkta kamuoyuyla paylaştı. ‘Somut adımlar atılmasını bekliyoruz’ denilen talep listesinde ulaşıma dair talepler ilk sıralarda yer aldı.
- Atıklar geri dönüşüyor ödülü enerji oluyor
Türkiye’nin en büyük katı atık bertaraf şirketi ITC, aralarında Ankara ve Adana’nın da yer aldığı 14 şehirde her gün 16 bin 500 ton atık işliyor. 130 MW kurulu gücüne sahip ITC’nin tesislerinde çeşitli teknolojiler kullanarak elektrik üretiliyor. ITC İş Geliştirme Direktörü Elektrik Elektronik Mühendisi Ali Rıza Öner, “Adana’daki modern tesislerimizde her gün 2 bin ton atığı işliyor, yenilenebilir enerjiye dönüştürüyoruz” dedi.
- Rekabet üstünlüğü sağlıyor
Endüstri Mühendisi Gözde Akçiçek, sadece doğa, ya da toplum yararına değil, rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için Holding’ten KOBİ’ye her şirketin sürdürülebilirlik çalışması yapmak zorunda olduğunu söyledi.
- Artçıları yaşayarak depremzedelerin yanında oldular
6 Şubat depremleri sonrası herkesin bir an önce felaket bölgesinden uzaklaşmak istediği günlerde İstanbul’da bir yayınevinde yönetici olan Mehmet Bozkurt ve çevirmen bürosu sahibi eşi Gizem Ece Aşkar Bozkurt, Hatay-Arsuz’a yerleşme kararı aldı. Artçı depremleri 3 yaşındaki kızları Kumru’yla birlikte yaşayan Bozkurt Ailesi, hayırsever yakınlarını da ikna ederek depremzede çocuk ve gençlere destek olmak için Tomurcuk Derneği’ni kurdu.
- SASA’nın sahibi M1 Adana’yı da aldı
Adana’nın en büyük sanayi kuruluşu SASA’nın sahibi Erdemoğlu Holding, şehrin en fazla rağbet gösterilen AVM’si M1’in de hissedarı oluyor.
- Ekonomiye ‘Bayram’ önerisi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra 6 bakanla gerçekleştirilen TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda söz alan Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, tacirin yaşadığı 4 konuyu gündeme taşıdı.
- "Sınırlarımızı zorlayacağız"
AK Parti Adana Milletvekili Faruk Aytek, yeni dönemde şehirde her kurumun önce daha fazla proje üretmesi sonra da bu projelerin hayata geçirilmesi için daha ısrarcı olması gerektiğini söyledi. Aytek, “Bu dönem proje üretmeli, faaliyete geçirmeliyiz. Adana’nın geleceği için buna mecburuz” dedi.
- Akkuyu karıştı!
Türkiye’nin ilk nükleer santral projesini gerçekleştirmek için kurulan Akkuyu Nükleer AŞ, genel yüklenicisi IC İçtaş İnşaat ile ‘çalışmalarını tamamladıkları’ için sözleşmelerini feshettiklerini açıkladı. IC İçtaş İnşaat ise Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin sözleşmeyi feshederek, projedeki Türk paydaşlığını ortadan kaldırmaya çalıştığını iddia etti.