DEHB, yani Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, çocukluk döneminde başlayan ve yetişkinliğe kadar devam edebilen bir durumdur. Bu bozukluk, dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsel davranışlarla karakterize edilir.
- DEHB nedir, nasıl tedavi edilir?
- Tansiyonunuz yükselirse çay demleyin
Hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyon, yaşamı tehdit eden ciddi bir hastalık. Kalp krizi ve felce yol açan bu hastalığın ilacı meğer yanıbaşımızdaymış. Tansiyonunuz yükselirse hemen çay demleyin. Çünkü siyah çay, yükselen tansiyonu düşürüyor.
- Her birey hidrosefali riski taşıyor!
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, beyinde su birikmesi durumunda ortaya çıkan hidrosefali hastalığı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
- Posalı beslenme kanser tedavisini olumlu etkiliyor
Yüksek posalı yani sebze, meyve ve tam buğday ağırlıklı gıdaların kanser hastalığının seyrinde olumlu katkısına ilişkin birçok araştırma mevcut. Yakın zamanda melanom (deri kanseri) hastalarına yönelik bir çalışmanın yayınlandığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, posalı beslenmenin melanom hastalarında yaptığı etkiden bahsetti.
- Vücuttaki enfeksiyonlar çoklu organ yetmezliğine yol açıyor
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, çoklu organ yetmezliğine yol açan etkenlere ve erken tedavisinin önemine değindi.
- Omicron’un belirtileri arasında ilk sıralarda
Kış aylarında en yaygın görülen sorunlardan biri olan ‘boğaz ağrısı’ yaşam kalitemizi olumsuz etkileyecek boyutlara ulaşabiliyor. Üstelik son zamanlarda tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantının en sık ve ilk görülen belirtilerinden biri, boğaz ağrısı. Acıbadem Altunizade Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Ozan Fındık boğaz ağrısına karşı almamız gereken önlemleri anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
- Metaverse, dijital tehlikeler oluşturabilir mi?
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, son günlerde gündemde olan metaverse ve gençlerin bu alana olan ilgilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
- Akne ileri yaşlarda da sorun!
Adana Yüreğir Devlet Hastanesi Uzman Dermotolog Dr. Emin Gündüz, çoğunlukla ergen sorunu olan ancak, ilerleyen yaşlarda da çeşitli nedenlere bağlı olarak görülen aknelerin, sosyal yaşamı olumsuz etkilediği gibi uzman yardımıyla bilinçli bir tedavi uygulanmadığında, kişinin yüzünde ömür boyu taşımak zorunda kalacağı izler bırakabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
- Gözlerdeki salgının adı Adenovirüs, çocuklara dikkat!
Türk Oftalmoloji Derneği Oküler Enfeksiyon Birimi Başkanı Prof. Dr. Ulviye Yiğit, son bir ay içerisinde adenovirüse bağlı konjonktivit adı verilen göz iltihabı vakalarında salgın düzeyinde ciddi bir artış yaşandığını söyleyerek, vatandaşlara alması gereken tedbirlerle ilgili uyarılarda bulundu.
- Obezite tedavisinde yakın takip gerekiyor
Obezite tedavi yöntemlerinin denenmesi sonrasında istenilen sonuca ulaşılamayan durumlarda cerrahi girişimlerin önerildiğini söyleyen Prof. Dr. Asım Cingi, operasyon sonrasına dikkat çekti. Cerrahi sonrası oluşabilecek sorunların yakın takibi için ameliyat sonrası hastaların ilk bir ay yakın takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Asım Cingi, obezite tedavisinde bir ömür doktor kontrolünde olunması gerektiğini ve olası riskli durumlara karşı dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
- Reflüden kurtulmak mümkün
Erkek veya kadın, genç veya yaşlı ayırt etmeksizin her 5 kişiden 1’inde görülen reflü, insanların yaşam kalitesini etkiliyor. Yutma güçlüğü, midede şişkinlik, geğirme, bulantı, yiyeceklerin ağıza gelmesi gibi belirtilerle ortaya çıkan bu hastalık tedavi edilmediğinde birçok sağlık problemini de beraberinde getiriyor. Uzmanlar ise reflü tedavisinde ise kişinin mide asidini baskılayan ilaçlar ya da beslenme düzeninde ciddi değişiklikler yapmasını belirtiyor.
- Sağlıkta üniversite-sanayi iş birliği
Milli kaynaklarla yerli yazılımlar geliştiren Argenit, sağlık sektörünü dijital görüntüleme ve analiz sistemleriyle buluşturuyor. Genetik hastalıkların erken tanı ve tedavi süreçlerini kolaylaştıran Argenit, TÜBİTAK ve Avrupa Birliği destekli projelerini inovatif ürünlere dönüştürerek cari açığın kapanmasına katkı sağlıyor.
- Ç.Ü. Balcalı Hastanesi AOSB Semt Polikliniği’nin temeli atıldı
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) iş birliği ile bölgedeki sanayicilere ve yaklaşık 40 bin çalışana hizmet verecek ‘Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi AOSB Semt Polikliniği’nin temeli atıldı. Mimari tasarımı AOSB Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında 7/24 acil sağlık hizmetinin yanı sıra birçok farklı branşta poliklinik hizmeti sunulacak.
- Pandemi yeme bozukluklarını tetikliyor
Pandemi sürecinin uzaması, vaka sayılarındaki yükselme, sevdiklerini kaybetme korkusu ve sosyal dünya ile kopan irtibat, bütün hayatı etkilemiş durumda.Yeme bozukluklarının altında yatan sebeplerden birinin de duyguları sağlıklı şekilde yönetmekte zorluk çekmek olduğunu belirten Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, pandemi sürecinde yeme bozukluğu görülme oranında artış yaşandığını ve stresi sağlıklı şekilde yönetememenin, fazla yemeye ve kilo alımına sebep olabileceğini söylüyor.
- 1 milyar dolarlık pazarda yerli oyuncu
Hastalık tanı ve tedavi sürecini dijital görüntüleme sistemleri ile kolaylaştıran Argenit, geliştirdiği yerli yapay zeka sistemleri ile sağlık sektörüne katkı sağlıyor. Genetik ve patoloji bölümlerinin ihtiyacı olan görüntüleme sistemlerini tasarlayan firma, özellikle kanser hastalığının erken teşhisi için etkili çözümler üretiyor.
- Sürekli acıkmaya yok açan 8 hata
Beslenme alışkanlıklarımızı da değiştiren Covid-19 pandemisine bir de kış mevsimine has etkenler eklendi. Havaların soğumasıyla açık havaya çıkma isteğinin azalması, hareketsizlik ve oturarak çalışmak gibi nedenler insülin metabolizmasını bozarken, pek çok kişide sık yeme isteğini pompalıyor.Uzmanlar, çok sık yemek yemenin, sindirim sistemini sürekli çalıştırdığına bunun da birçok sağlık sorununa yol açtığını belirterek sürekli acıkmaya yol açan 8 hatayı anlattılar.
- Spordan sonra en az 500 ml süt içilmeli
Sporcuların performansını etkileyen temel faktörlerin başında genetik yapı, uygun antrenman ve beslenme alışkanlıkları geliyor. Uzmanlar, spor sonrası kaybedilen protein, mineral ve vitaminlerin kazanılması için günde en az 500 ml süt içilmesi gerektiği uyarısı yapıyor.
- Besin destekleri dikkatli kullanılmalı
Vitamin ve minerallerin de aralarında bulunduğu besin desteklerinin mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini belirten uzmanlar, bilinçsiz tüketimin kalp, karaciğer ve böbrek gibi hayati organlara zarar vereceği uyarısında bulunuyor. Yeterli ve dengeli beslenerek vücudun gereksinimi olan tüm besin öğelerinin karşılanabileceğini belirten uzmanlar, “Besin destekleri hekim kontrolünde ve öncesinde ölçüm yapılarak alınmalıdır.” uyarısında bulundu.
- Ofis çalışanlarına 20 beslenme önerisi
Gün boyu masa başında çalışmaya bağlı olarak yetersiz fiziksel aktivite, yoğun iş temposu ve stresli yaşam tarzı ofis çalışanlarında sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Tüketilen bol kalorili yiyecek ve içeceklerin de ofis çalışanlarının hayatında olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın, "kalorili yiyecekler ofis çalışanlarının iş performansını ve sağlığını olumsuz yönde etkiliyor"dedi.
- Kriz Derinleşmeden Önlem Alınmalı
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, sağlık alanında ilaç krizinin ardından, hastalar için hayati öneme sahip tıbbi malzeme yokluğunu Meclis gündemine taşıdı. Kamu ve üniversite hastanelerinde tıbbi malzeme sorunu olduğundan acil veya normal birçok ameliyatın yapılamadığını kaydeden Bulut, mağduriyetin daha da büyümeden bir an önce çözülmesi için çağrı yaptı.
- Pandemide göz migreni yaygınlaşıyor!
- Diş tedavisinde eskiye dair tüm bildiklerinizi unutun
Diş Hekimi Müjde Süslü Doğan, Türkiye’de diş hekimliği hizmetlerinin hem kalite hem altyapı bakımından Avrupa standartlarının üzerinde olduğunu, ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde teknolojinin getirdiği fırsatlarla uzun süren tedavilerin daha kısa sürede yapılabildiğini söyledi.
- “Öncesi ve sonrasındaki diyet çok önemli”
Obezite cerrahisinde en çok tercih edilen operasyonlardan tüp mide ameliyatı hakkında bilgi veren Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Başhekimi Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bayrak, “Midenin yüzde 75-80’inin çıkarılıp tüp şeklinde küçültülmesiyle zayıflamayı sağlayan ameliyatta başarı, operasyon öncesi ve sonrasında uygulanacak diyette gizli” diyor.
- Sağlık turizminde tek eksiğimiz direkt uçuşlar
Adana Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Dr. Halis Bayrak, “Çukurova’nın sağlık turizmindeki tek eksiğinin direkt uçuşların olmaması” dedi.
- Dr. Bayrak: "Adana'nın sağlık turizminde potansiyeli yüksek"
Adana Sağlık Turizmi Derneği (ASTD) Başkanı Dr. Halis Bayrak,500 milyar dolarlık sağlık turizmi pastasından Türkiye’nin ve Adana'nın hak ettiği payı almasını istediklerini ve bu uğurda çalıştıklarını söyledi.
- "Bakliyat ürünleri sağlıklı, ekonomik ve bereketlidir"
Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, bakliyat fiyatlarının gerçekte olduğundan çok daha yüksek gösterilerek yapılan bazı yanlış bilgilendirmelerin tüketicilerin kafalarını karıştırdığını belirterek, "Bu tür açıklamalar, bu ürünlerin pahalı olduğu algısını oluşturarak, halkı, insan sağlığı ve yaşamı açısından önemli faydaları bulunan bakliyat tüketiminden uzaklaştırmaktadır" dedi.
- Sağlıkçılar, medikal OSB ve sağlık turizmine odaklandı
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 26 No’lu Sağlık Hizmetleri, Medikal ve Kozmetik Meslek Komitesi, medikal OSB ve sağlık turizmine yönelik çalışmalara odaklandı. Sağlık turizmi için Güney Kore örneğini inceleyen sektör temsilcileri, Medikal Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için ise dernekleşme çalışmalarını tamamladı.
- Bahara sağlıklı girmek için 10 etkili yöntem
Bir kışı daha geride bıraktık. Güneş ışınlarıyla birlikte mutluluk ve enerji seviyemiz artarken, alerji, halsizlik, uyku isteği gibi sorunlar da hayatımıza giriyor. Baharla gelen sorunlarla başa çıkabilmek ve fit olabilmek için beslenme ve aktivitenin önemi büyük. Bol su içmek, egzersiz yapmak, antioksidan değeri yüksek; vitamin ve mineralden zengin lifli gıdaları yeterli miktarda tüketmek mevsimin olumsuz etkilerinden korunmamızı sağlıyor.
- Adana sağlığın da festivalini yaptı
Adana Valiliği bünyesinde bir program kapsamında düzenlenen 1’nci Adana Sağlık Festivali, sektörün paydaşlarını bir araya getirdi.
- "Sağlıkta birçok ülkeden daha iyiyiz"
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin sağlıkta birçok Avrupa ülkesinden daha iyi konumda olduğunu belirterek, "Türkiye sağlıkta çok önemli bir gelişme sağladı. Şu anda sağlıkta birçok gelişmiş ülkeden hatta Avrupa'nın birçok ülkesinden çok daha iyi konumdayız" dedi.
- Şalgam suyu kanserden koruyor
Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Dr. Ender Saraç, milli içeceklerden biri haline gelen şalgam suyunun hem kanserden koruduğunu hem de kalp ve damar sağlığı için faydalı olduğunu söyledi.
- Adanalılar sağlıkla buluşacak
Adana'da bu yıl ilki düzenlenecek Sağlık Festivali 14-15-16 Mart tarihlerinde Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
- Beslenmede yeni trend: Bakliyat diyetleri
Türkiye'nin girişimleriyle, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından alınan karar ile 10 Şubat'ın "Dünya Bakliyat Günü" ilan edilmesinin ardından, bakliyata ve bakliyata dayalı diyetlere ilgi arttı.
- Kanser hastası Romen, çareyi Türkiye’de buldu
Romanya vatandaşı 57 yaşındaki eski futbol antrenörü E.R., kendisine konan yemek borusu kanseri teşhisi üzerine çareyi bir arkadaşının tavsiyesi üzerine geldiği Türkiye’de buldu.
- 7 milyon diyabet hastası var
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emre Bozkırlı, "Türkiye’de yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğu düşünülüyor" dedi.
- Bu 5 hata kilo vermeyi engelliyor
Uzman Diyetisyen Çağatay Köşkeroğlu, yaklaşan bahar ile birlikte kilo vermek isteyenlerin yaptıkları 5 büyük hataya dikkat çekti ve zayıflamanın öncelikle karar vermekten geçtiğinin altını çizdi.
- Dünya Anadolu tıbbını keşfediyor
Sağlık alanında yıllardır Çin tıbbı, Uzakdoğu tıbbı büyük yankı uyandırırken şimdi Anadolu tıbbı dünyaya açılıyor. Bu amaçla Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul’da çok özel bir tıp kongresi ve fuarı düzenlenecek.
- Yemeği yavaş tüketin, çok çiğneyin
İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, sanıldığının aksine sindirimin midede değil, ağızda başladığını belirterek, sağlıklı ve rahat bir sindirim için gıdaların küçük parçalara ayrılarak, yavaş yavaş tüketilmesini önerdi.
- İnternet'ten en çok ‘kozmetik’ aldı
E-ticaret sitesi n11.com’un verilerine göre Adanalılar 2018 yılında en çok saç bakım ürünleri ve şampuan satın aldı, Türkiye’nin dört bir yanına ilk yardım ürünleri sattı.
- Geliri 30’a katlayabiliriz
Sağlık turizmi için son 10 yıldır önemli adımların atıldığı Adana, direkt uçuş sıkıntısı nedeniyle çevre ülkelerden yeterince hasta alamıyor. Adana Sağlık Turizmi Derneği (ASTD) Başkanı Dr. Halis Bayrak, “Uçuş sorunu çözülse, yabancı hasta sayısı 30 katına çıkar” dedi.
- Şişkinlik sandığınız, miyom olabilir!
Büyüyen karnı nedeniyle kilo aldığını zannederek öncelikle bir diyetisyene giden Sibel Bozyiğit (32), farklı belirtilerin de devam etmesi nedeniyle ancak birkaç doktora gittikten sonra miyomu olduğunu öğrendi.
- Menopozu kolay atlatabilirsiniz
Acıbadem Adana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru Hale Erbaş, menopoz sürecinin hayat kalitesini düşüren belirtilere neden olduğunu belirterek, bu sürecin kolay atlatılmasını sağlayacak öneriler paylaştı
- Hem bol vitamin hem fit görünüm
Uzmanların kış aylarında hastalıklardan uzak durmak ve aynı zamanda yağ yakımı için tüketilmesini önerdikleri detoks suları insan sağlığı için oldukça önemli. Haberimizde hem lezzetli hem de yağ yakımını kolaylaştıran aynı zamanda da kış aylarında vitamin deposu olan detoks sularının tariflerini siz okurlar için derledik