2023 verilerine göre Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ‘İlk 1000’ listesine Adana’dan 20 şirket girdi. Bir yıl önce listeye 21 şirketle giren Adana’nın şampiyonu Sasa oldu.
- TİM 1000’in 20’si Adanalı
- Tarımsal sulamaya yatırım müjdesi
Netafim Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Pınar Parmaksız, tarımda damla sulama borularının üretim kapasitesini artıracak yeni tesis yatırımını devreye aldıklarını, bu sayede başta Avrupa ülkeleri ve Çin olmak üzere ihracat hacimlerini artırdıklarını söyledi.
- 'Türkiye Yüzyılı'nın tarım vizyonu ne olacak?
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, tarım sektörünün paydaş STK temsilcileri ve medya mensuplarıyla ‘Güvenilir Ürün Platformu’nun etkinliğinde buluştu. DSİ’nin İstanbul Libadiye’deki tesislerinde gerçekleştirilen etkinlikte Bakan Kirişçi, tarım, gıda ve orman alanında yeni döneme dair yapılacaklarını anlattı.
- Ekonomi basınına 'kamu özel işbirliği' projeleri anlatıldı
Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) Projeleri Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) düzenlediği seminerde ekonomi basınına Türkiye ve dünyadaki KÖİ projeleri hakkında bilgiler verdi. Seminerde konuşan Dr. Aydın, KÖİ projelerinin özellikle süre ve maliyet yönünden kazanımlarına vurgu yaptı.
- Akkuyu ‘dipsiz kuyu’ mu?
Yapımı devam eden Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu’da işler karıştı. Rus kamu şirketi Rosatom, inşaat sürecindeki Türk ortağı IC İçtaş ile sözleşmesini “İhlal var” gerekçesiyle feshetti. IC İçtaş, ‘hukuksuz’ olarak nitelendirdiği fesih için “Amaç, projedeki Türk varlığını azaltmak” açıklamasında bulundu.
- Akkuyu karıştı!
Türkiye’nin ilk nükleer santral projesini gerçekleştirmek için kurulan Akkuyu Nükleer AŞ, genel yüklenicisi IC İçtaş İnşaat ile ‘çalışmalarını tamamladıkları’ için sözleşmelerini feshettiklerini açıkladı. IC İçtaş İnşaat ise Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin sözleşmeyi feshederek, projedeki Türk paydaşlığını ortadan kaldırmaya çalıştığını iddia etti.
- Akkuyu NGS'de neler oluyor?
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) yüzde 75’ine sahip olan Rus devletine bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Rus-Türk ortaklığıyla kurulan Titan-2 IC İçtaş A.Ş. ile yapılan Akkuyu NGS inşaat sözleşmesinin feshi için ihtarname gönderdi.
- Türk lezzetleri Birleşik Arap Emirlikleri’nde tanıtıldı
Küresel ticaretin Orta Doğu’daki önemli kavşaklarından Birleşik Arap Emirlikleri’ne gıda ihracatında atılım yapan Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri, Dubai’de gerçekleştirdiği tadım etkinliğinde Türk mutfağının lezzetlerini tanıttı. Ünlü Mutfak Şefi Arda Türkmen’in hazırladığı gastro şovu Körfez ülkelerinin ünlü sosyal medya fenomeni Tamara Jamal, Arap dünyasına yansıttı.
- 2022 ihracat için dönüm noktası olacak
2022 Türk ihracatı için dönüm noktası olacak. Türkiye’nin ihracatta geleceğe dönük yatırımlarının meyvesi 2022 yılında toplanacak. Türkiye’nin ihracat rakamlarının devamlı olarak arttığı bu dönemde mevcut rakamların tavan yapması hedefleniyor.
- İnşaat sektörünün canlanması için rapor yayınlandı
Türkiye’nin en köklü sivil toplum örgütlerinden Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), ekonomi çevreleri ve sektör tarafından ilgiyle takip edilen İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nun Ocak 2022 sayısını yayınladı. “Yeni Yıl, Bildik Endişeler: Salgın Belirsizliği ve Yüksek Enflasyon” başlığı ile yayınlanan analizde, küresel ve ulusal ekonominin yanı sıra inşaat sektöründe geçtiğimiz çeyrek döneme ilişkin veriler kapsamlı biçimde değerlendirildi.
- EİB’ten ihracatta kararlılık vurgusu
Ege İhracatçı Birlikleri, 2021 yılında ihracatını yüzde 26 artırarak 16 milyar 325 milyon dolarlık ihracata imza attı. 12 ihracatçı birliğinin 11 tanesi 2020 yılına göre ihracatını artırırken, bir tane Birlik ise geçen seneki performansının gerisinde kaldı.
- Önümüzdeki Yıl 8 Milyon Kişi Freelance Çalışacak
57 milyon kişinin freelance olarak çalıştığı Amerika’da, her yıl bu sayı giderek artıyor. Pandemi ile birlikte evde çalışma modelinin başlaması, freelance pazarının büyümesinde en büyük tetikleyici oldu.
- Sürdürülebilirlik dünyasına öncülük eden şirketler
Türkiye’de sürdürülebilir geri dönüşüm sisteminin kurucusu kimliğini taşıyan ÇEVKO Vakfı, 30. Yıl Söyleşileri projesiyle Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) iş birliğinde iklim değişikliği konusunu tüm yönleriyle masaya yatırıyor.
- Türkiye Enerji Dönüşümünde Büyümeye Devam Ediyor
Solar İstanbul, Güneş Enerjisi, Enerji Depolama, Elektrikli Ulaşım ve Dijitalleşme Fuarı ve Konferansı basın toplantısında sektörün önemli temsilcileri bir araya geldi.
- EGD yeni yıla TİM'den "merhaba" dedi
Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) geleneksel "Yeni Yıl Buluşması", TİM'in ev sahipliğinde, Başarsoft ve BitTurk ana sponsorluğu, Arzum ve PAGEV'in katkılarıyla hibrit olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “İnşallah yakın zamanda ‘Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye’ hedefimize el birliğiyle ulaşacağız. 2022’de bunu gerçekleştireceğimize inanıyorum." dedi
- Jeotermal enerji projelerine kredi
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Dünya Bankası’ndan Jeotermal Enerji Geliştirme Projesi kapsamında 150 milyon ABD Doları tutarında kredi temin etti. Türkiye’de jeotermal enerji üretiminin artırılmasını hedefleyen kredi, özel sektör yatırımlarının finansmanında kullandırılacak.
- 21 iş insanı ekonominin geleceğini konuştu
Yılın en uzun gecesi olan 21 Aralık'ta özel bir etkinlikte 21 iş insanı bir araya geldi. Projehane organizasyonuyla Çırağan Palace Kempinski’de hizmet veren Sanitas SPA’nın, ‘Gentlemen only’ davetine katılan iş insanları, ekonominin geleceğini değerlendirdi. Davete Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Ekonomist Murat Sağman, Eğlence İşletmecisi Erkan Ünal başta olmak üzere 21 iş insanı katıldı.
- Türkiye kuru meyvede dünya lideri
Türkiye, dünyanın en büyük kuru kayısı, kuru incir ve kuru üzüm üreticisi ve ihracatçısı konumunda. Türkiye’nin yüksek kaliteli ve sağlıklı kuru meyveleri 150 ülkeye ihraç edilirken, özellikle de Almanya'da yoğun rağbet görüyor. Almanya, 2021 yılının 11 aylık döneminde 132,3 milyon dolarlık Türk kuru meyvesi ithal etti.
- Bakan Nebati Türkiye Bankalar Birliği ile toplantı yaptı
T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Türkiye Bankalar Birliği ile toplantı yaptı.
- Bileşik Endeks ilk kez geriledi
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi kasım ayı sonuçları açıklandı. Bileşik Endeks, kasım ayında 1,73 puanlık düşüşle 78,38 puana inerek, pandemi sonrası toparlanma sürecinde ilk kez geriledi.
- Dubaili alıcılar sıraya girdi
Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB), Kasım ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 18,6 oranında artışla 86 milyon 270 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Birlik Ocak-Kasım döneminde ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 26,5 artırarak 804 milyon 677 bin dolar ihracat yapmış oldu.
- Kıvanç: "Adana ihracat rekoru kırdı"
ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’da Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yapılan ihracatın yüzde 68,4 artarak 273.1 Milyon dolara ulaştığını, Adana’nın aylık bazda tarihindeki en yüksek ihracat rakamı olduğunu, 11 aylık toplam ihracatını 2 milyar 226 milyon dolara ulaşarak tüm yılların yıllık ihracatını 11 ayda geçtiğini söyledi.
- Pandemi uçurumu büyütüyor
- Sanayinin Devler Liginde AOSB’den 16 firma yer aldı
- Rusya’yla ticaret ve turizm işbirliği...
Çağ Üniversitesi Güney Güvenlik Okulu (SSC), ‘Uluslararası Türkiye – Rusya İlişkileri Konferansı’ düzenledi. Çağ Üniversitesi SSC Kurucu Müdürü Doç. Dr. Murat Koç, “Türkiye-Rusya ilişkilerinde çıkar çatışmasının yanı sıra her alanda fırsatlar da var” dedi.
- Düzce yatırımcıyı seçerek kabul ediyor
Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin, kentlerinde yapılmak istenen yatırımlarda seçici davrandıklarını belirterek, “OSB’lerimizde yüksek doluluk oranına sahibiz. Bundan sonra Düzce’de yatırım yapmak isteyenin ya dünya markası olması ya da katma değeri yüksek üretim yapması gerekiyor” dedi.
- Ordu, 1 milyar dolarının peşinde
Türkiye’den ihraç edilen 3 milyar dolarlık fındığın üçte birini üreten Ordu, 280 milyon dolarlık ihracatını katma değer yükseltecek hamlelerle 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, “Ulaşım altyapısındaki eksiklerimizin giderilmesini bekliyoruz. Bununla birlikte fındık, bal, kivi üçlüsüyle ihracatta hak ettiğimiz seviyeye yükseleceğiz” dedi.
- Allianz Türkiye’nin dijital eğitimi sürüyor
- Doğu Akdeniz için 'endemik bitki' ve 'Suriyeli' vurgusu
- Virüse karşı ozon tüneli ürettiler
Türkiye’nin ilk lazer epilasyon cihazı üreticisi Teknomedikal A.Ş., solunan havadan elde edilen ve bilinen dezenfekte ürünlerinden 3 bin kat daha etkili ozon üfleyen bir tünel üretti. Şirketin Yöneticisi Barış Avcı, koronavirüsten korunma amacıyla kullanılacak ‘Ozonlu Sanitasyon Tüneli’ üretiminde prototip aşamasının geride kaldığını söyledi.
- İlk 500'de 11 Adana sanayi kuruluşu
İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl gerçekleştirilen Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2018 araştırmasının sonuçları açıklandı. Geçen yıl 12 firma ile temsil edilen Adana'dan bu yıl 11 sanayi kuruluşu İSO 500 sıralamasına girdi.
- Securitas Adana’da büyüyor
Securitas Türkiye, 23 Mayıs Perşembe akşamı Adana’da bir basın iftarı düzenledi. Securitas Çukurova Bölge Müdürü Cenk Bakırtel’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen iftarda, Securitas Türkiye tarafından sunulan Entegre Güvenlik Hizmetleri ve teknolojik gelişmeler basın mensupları ile paylaşıldı.
- Panasonic, şirket unvanında değişikliğe gitti
Panasonic’in 2014 yılında gerçekleştirdiği yatırımla birlikte Türkiye’de güçlü bir şekilde faaliyet göstermeye başlayan şirketi Panasonic Eco Solutions Türkiye, 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren “Panasonic Life Solutions Elektrik Sanayi ve Ticaret AŞ” unvanını kullanmaya başladı.
- Çukurova Basketbol, final serisine galibiyetle başladı
Türkiye Kadınlar Basketbol Süper Ligi final serisi ilk maçında Çukurova Basketbol, evinde Fenerbahçe’yi 78-71 yendi.
- Adanalılar gözünün değerini anladı
Seiko Optik’in göz sağlığının önemine dikkat çekmek için başlattığı ‘Gözümün Değeri’ projesinin 4. ayağı Adana’da gerçekleşti.
- Adana'ya 350 kişilik kız öğrenci yurdu
Adana'da Türkiye Diyanet Vakfı Adana Şubesi ve İl Müftülüğü iş birliğiyle 350 kişi kapasiteli kız öğrenci yurdu yaptırılıyor.
- Uluğtürkan EGD yönetiminde
Türkiye’de ekonomi gazetecilerinin üyesi olduğu en etkin sivil toplum kuruluşu Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin 4’üncü Olağan Genel Kurulu yapıldı.
- Berger: "AB'nin Suriyeliler için Türkiye'ye yardımları sürecek"
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, AB'nin Suriyeliler için Türkiye'ye yardımlarının devam edeceğini belirterek, "Bu krizin ne zaman biteceğini bilmiyoruz. Hepimiz aynı gemideyiz" dedi.
- İhracat baharı
Mart ayı ihracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle; “TİM olarak, ilan ettiğimiz ‘Sürdürülebilirlik ve Yenilik Yılı’ kapsamında yeni reform sürecinde ülkemizin refahı, büyümesi ve istihdamı adına rekorlarımızı aynı azimle devam ettireceğiz. İhracatçılarımızın güçlü ihracat performansının 2019 yılı boyunca devam edeceğine inancım tam” dedi.
- Rusya'nın en iyi işvereni Rosatom
Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS’yi inşa eden Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM, 'Rusya'daki en iyi işverenler' kategorisinde birinci oldu.
- Vaillant’tan Adana’daki yetkili satıcılara ziyaret
Vaillant, Türkiye’nin dört bir yanındaki yetkili satıcılarıyla bir araya gelmeye devam ediyor. Adana bölge yetkili satıcılarıyla bir araya gelen Vaillant Group Türkiye CEO’su Alper Avdel ve Vaillant Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Erol Kayaoğlu Adana’da gerçekleşen başarılı iş sonuçlarını değerlendirdi.
- İhracat 3,9 azaldı
Mersin’de şubat ayında hem ihracatta hem de ithalatta düşüş yaşandı. Mersin’in ihracatı şubat ayında yüzde 3,9 oranında azalarak 134 bin 152 dolar olarak gerçekleşti.
- Sosyal sermaye en çok üniversitede artar
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) IEEE Öğrenci Kolu’nun öncülüğünde gerçekleşen 11’inci Kariyer Günleri ve Staj Fuarı etkinliğinde iş dünyasının önemli isimleri konuştu. Yapılan konuşmalarda, üniversite hayatının önemine dikkat çekilirken, “Sosyal sermayenizi en çok burada artırabilirsiniz” vurgusu yapıldı.
- “2023 Eğitim Vizyon Belgesi”ni dünya gündemine taşıdı”
UNESCO ve Mektebim arasında imzalanan iş birliği anlaşması ile Türkiye’nin 2023 Eğitim Vizyon Belgesi dünyaya duyuruldu.
- Ekonominin Kalbi Çukurova GİAD’la Adana’da attı
Adana'da Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin organizesi ile gerçekleştirilen 5’inci Çukurova Zirvesi, ekonominin önemli isimlerini bir araya getirdi. Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, "Bir ülkenin siyasi ve ekonomik istikrarının algısı ne kadar iyiyse, halk ve işletmelerin ekonomiye güveni ne kadar yüksekse, tüketim ve yatırımlar devam eder" dedi.
- Quick Sigorta “kefalet senetleri” düzenlemeye başladı
Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, ihalelerde teminat mektubu olarak Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından kefalet sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetlerinin verilebilmesinin önünün açıldığını söyledi.
- Karşılıklı ticari fırsatlar değerlendirilmeli
Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Khazar İbrahim, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin ve ticari işbirliklerinin tüm alanlarda en yüksek seviyede olması gerektiğini söyledi.
- Kentsel dönüşüm asıl şimdi başlıyor
Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, ‘1-7 Mart Deprem Haftası’ kapsamında yaptığı açıklamada, “Deprem kuşağında bulunan ülkemizde 2012 yılında çıkarılan yasayla hayata geçen kentsel dönüşüm, yeni yasal düzenlemelerle birlikte asıl 2019 yılı itibarıyla başlıyor” dedi.
- Bilgi ve iletişim sektörüyle büyürüz
Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı Esra Özden, Türkiye’de yeni girişimlerin sektörel dağılımının kaygı verici olduğunu söyledi.
- Silifke Ticaret ve Sanayi Odası B sınıfına yükseldi
Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, Türkiye Odalar ve Borsalar (TOBB) bünyesinde, Odalar ve Borsaların Üyelerine vermiş olduğu 5 yıldızlı hizmet olarak tanımlanan Oda/Borsa Akreditasyon Sistemi kapsamında, Aralık ayı içerisinde geçirdikleri belge yenileme denetimlerinin başarı seviyelerini C sınıfından B sınıfına yükselterek akreditasyon belgelerini yenilediklerini belirtti.