Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane Dokümantasyon Dairesi Başkanı Ahmet Karataş, Yumurtalık’ta inşa edilecek konteyner limanına Adana’nın yabancı olmadığını yazdı: “Roma döneminde adı ‘Aegeae’ olan Yumurtalık, imparatorluğun en önemli liman şehirlerinden biriydi. Aynı limanda Cenevizliler, Venedikliler ve Suriyeli tüccarların da alışveriş yaptığını unutmayalım.”
- Yumurtalık 2200 yıl önceki ihtişamına kavuşuyor!
- ‘Tayyare Meydanı’ndan ‘Uluslararası Havalimanı’na 87 yıl
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane Dokümantasyon Dairesi Başkanı Ahmet Karataş, Atatürk’ün sağlığında açılan ancak kullanmasına ömrünün yetmediği Adana Tayyare Meydanı’nın kısa tarihçesini Refleks gazetesine yazdı. Bu meydana inen ilk uçağı, İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in dünyadan gizleyerek bu meydanı neden kullandığı gibi ilginç detayları öğrenmeye ne dersiniz…
- Atatürk resmen Adanalıdır
Portakal Çiçeği Karnavalı etkinlikleri kapsamındaki söyleşi etkinliğinde okurlarıyla bir araya gelen yazar Mehmet Uluğtürkan, Ali Münif Yeğenağa’nın Adana Belediye Başkanlığı döneminde Mustafa Kemal’e 13 Ocak 1925 tarihinde meclis kararıyla fahri hemşehrilik beratı verildiğini söyledi.
- Adana, kurtuluşun ve kuruluşun ilham şehridir
Adana, Mustafa Kemal’e ‘kurtuluşun ilhamını’ veren şehirdi… Bağımsızlığı seven Adanalı, Cumhuriyeti henüz ilanından 5 yıl önce isteyenlerin şehriydi… Adanalı, Fransızlarla Ankara Anlaşması yapabilmemizi sağlayan Karboğazı’nda bine yakın Fransız askerini 44 kişiyle esir alan kahramanlardır. Adana, fabrikaları, sinemalarıyla, tarlaları, okullarıyla Cumhuriyet’e en hızlı adapte olan şehirdir. Adana, Atatürktür, Cumhuriyettir… Atatürk, Adanalı’nın öz ve resmi hemşehrisidir…
- Milliyet Arkeoloji Dergisi tarihin izlerini araştırıyor
Milliyet Arkeoloji Dergisi, Aralık sayısında Ege’nin gizemli şehirleriyle Mezopotamya’nın kadim yerleşim bölgesi Mardin’in izini sürüyor. Dergi, 19 Aralık Pazar günü yayımlanacak dokuzuncu sayısında en uzun gecenin anlamlarını ve ritüellerini mercek altına alıyor.
- Kayıp Sancak’ı herkes okumalı
Gazeteci Mehmet Uluğtürkan, Kayıp Sancak romanının ilk imzasını Adana Valisi Süleyman Elban’a armağan ettiği kitaba attı. Romanı beğenerek okuduğunu belirten Vali Elban, “İşgale karşı Adana’da başlayan Milli Mücadele’nin detaylarını içeren bu romanı herkes okumalı. Bu vatanın hangi şartlarda bize emanet edildiği hafızalardan silinmemeli” dedi.
- Öyle bir roman geliyor ki…
- 7 bin yıllık tarih gün yüzüne çıkıyor
Lokman Hekim’in ölümsüzlük ilacını düşürdüğünün rivayet edildiği Misis Köprü’sünün yanı başındaki kazı, dünyanın gözünü Adana’ya çevirecek. Tarihi milattan önceye dayanan bölgede şimdiden ortaya çıkan su değirmenleri ve kervansaray hayran bırakmaya yetti.
- 'Madalyasız' romanı bilimsel dergide
Gazeteci Mehmet Uluğtürkan’ın Kurtuluş Savaşı romanı ‘Madalyasız’, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’nde ‘Araştırma Makalesi’ olarak yayımlandı.
- Yiğit Adanalılar olmasa...
- Kilikya’nın tarihini gravürlerle okumaya ne dersiniz?
Roma İmparatoru Septemus Severus, bugün Erzin’de kalan İsos’ta kazandığı zafer anısına, Gülek Kapısı girişine dört atlı araba heykeli bulunan bir zafer takı inşa ettirdi. Bugün hangi ülkenin hangi müzesinde sergilendiği meçhul heykel bir tarafa, Kilikya’da her beş yılda bir olimpiyat oyunları düzenlendiğini kaçımız biliriz ki?
- 400 yıllık tarihi hamam yenilenmeyi bekliyor
Kahramanmaraş’ta Osmanlı döneminden kalan ve 400 yıllık olduğu tahmin edilen hamam ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı harabeye döndü.
- Mersinli balıkçılar sezonu buruk kapattı
Mersin'de 1 Eylül’de “Vira Bismillah” diyerek av sezonunu açan balıkçılar, 15 Nisan itibariyle sezonu kapattı. Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, "Her geçen yıl bir önceki yılı aratıyor" dedi.