İsrail’in Lübnan’da uzaktan müdahale ile Hizbullah’a ait çağrı cihazı ve telsizleri patlatması ile gündeme gelen siber güvenlik konusunda yeni bir unsur daha ortaya çıktı. Yalnızca kullanımda olan cihazların değil kullanım ömrünü tamamladığı için çöpe atılan teknolojik cihazların da çok önemli bir siber güvenlik açığına sebep olduğu öğrenildi.
- Çöpte siber tehdit
- 13 öneri sunuldu
Üretim çeşidi fark etmeksizin Türkiye’nin dört bir tarafındaki çiftçiler içerisinde bulundukları sıkıntılı durumu yürüyüş, hasadı çöpe dökme gibi eylemlerle protesto ediyor. Adana Çiftçiler Birliği, üreticinin zor dönemden çıkabilmesi için 13 öneri sundu.
- Çöpten elektrik üretimi devam etmeli
Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Genel Başkanı Ali Rıza Öner, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması YEKDEM’in çalışmaya devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. Öner, Türkiye’deki elektriğin yüzde 2’sinin çöpten üretildiğini dikkat çekerek, ‘Bu alanda yıllık 600 bin ton karbon emisyonu önleniyor. Katı atık tesisleri için YEKDEM fiyatları 15 yıl daha devam etmeli” dedi.
- Tarımdaki ilerlemeler ve istihdam stratejileri
İklimi ve verimli toprakları sayesinde birçok tarımsal ürünün yetiştirilmesine olanak tanır. Bu makalede, Adana bölgesindeki tarımsal ilerlemeler ve bu ilerlemelerin yerel çiftçilere etkileri üzerinde duracağız. Ayrıca, tarım sektöründe uzmanlaşmış bireylerin işe alımının önemi ve bu süreçteki stratejilere değineceğiz.
- Sunar’ın 3 şirketi zirvede
Türkiye’nin ilk 1000 İhracatçısı 2023 araştırmasında Sunar Yatırım’ın 3 şirketi yer aldı. Sunar Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mustafa Nuri Çomu, başarıda inovatif ürünlerin, yeni yatırımların ve sürdürülebilirlik çalışmalarının etken olduğunu söyledi.
- Dalış Eğitimi ve Ekipman Seçimi
Dalış eğitimi, deniz altı dünyasını keşfetmek isteyenler için kritik bir aşamadır. Bu eğitim süreci, güvenli ve keyifli bir dalış deneyimi için gerekli bilgi ve becerileri kazandırır. Ancak, bu eğitimin etkili olabilmesi için doğru ekipman seçimi de büyük önem taşır. Dalış eğitimi sırasında kullanılan ekipmanlar, dalıcının performansını ve güvenliğini doğrudan etkiler.
- Yılı değerlendirmek için ürün çeşitliliğine gittiler
Çukurova tarımının global şirketi Özler Ziraat, ağırlıklı narenciye üretimini kayısıdan incire, elmadan hurmaya onlarca ürünle çeşitlendirdi. Şirketin Mali İşler Yöneticisi Hüseyin Karaosman, “Böylece 12 ay boyunca ihracatımızı ve istihdamımızı koruyoruz” dedi.
- TİM 1000’in 20’si Adanalı
2023 verilerine göre Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ‘İlk 1000’ listesine Adana’dan 20 şirket girdi. Bir yıl önce listeye 21 şirketle giren Adana’nın şampiyonu Sasa oldu.
- Kurumsallaşmıyorsanız geçmiş olsun!
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), ‘Anadolu Panelleri’ etkinliği kapsamında Adana’da iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. TKYD Başkanı Dr. Tamer Saka, dünyada yaşanan gelişmeleri değerlendirirken “Geçmişteki iş yapma şekillerimizle yönetemeyeceğimiz bir döneme girdik. Kurumsallaşma hayatta kalma kadar kritik bir hale geldi” dedi.
- Şirketlerin ömrünü uzatmaya talip
Anadolu Yönetim Danışmanları (ANADOLU YDD), ‘VIP Tanıtım’ programıyla işletmelere farklı alanlarda eğitim veriyor. ANADOLU YDD Başkanı Ferudun Gündüz, “Şirketlerin ömrü kısalıyor. Türkiye şirketler enkazına dönüşüyor. Milli servetimizi bu denli hoyrat tüketmemeliyiz. Daha uzun ömürlü şirketler için çalışıyoruz” dedi.
- ‘Ulusal Ürün Konseyleri’ Mersin’de buluşuyor
Hububattan çaya, fındıktan turunçgilden pamuğa Tarım Kanunu kapsamında kurulan Ulusal Ürün Konseyleri 30 Mayıs’ta Mersin’de bir araya gelecek. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği, Güvenilir Ürün Platformu iş birliğiyle gerçekleştirilecek buluşma ve ödül törenine Mersin Ticaret Borsası ev sahipliği yapacak.
- Yeni müfredata eleştiri ve öneri
Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Doğu Akdeniz Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DASİFED), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adını taşıyan yeni müfredata ilişkin açıklamada bulundu. Taslakta derslerin kapsamı ve eğitimde fırsat eşitliği gibi konuların daha şeffaf ve kamuoyunu aydınlatıcı bir şekilde düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.
- ‘Sürdürülebilirlik’ ve ‘Yeşil Dönüşüm’ün öncüsü
‘Türk Sanayisinin Güneydeki Üssü’ olarak değerlendirilen Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüme öncülük yapıyor. AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, “Yenilikçi hizmetler ve yeşil dönüşüm konusunda hayata geçirdiğimiz projelerle katılımcılarımıza öncülük ediyoruz” dedi.
- SAMPAŞ’tan Türkiye’ye ‘Dijital İkiz’ önerisi
Sampaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, Japonya’nın doğal afetler ve sosyal sorunlarla mücadele için kullandığı ‘Dijital İkiz’ teknolojisini Türkiye’nin de kullanması gerektiğini söyledi.
- Her CEO'muz 'Bozkurt' olsa!
Portakal Çiçeği Karnavalı’yla Adana’ya uluslararası bir organizasyon kazandıran Ali Haydar Bozkurt, Toyota’nın yeni modeli Corolla Cross Hybrid’in lansmanını Adana’da yaptırdı.
- Minik eller sebze yetiştirdi
Adana’da Ayşe Atıl İlkokulu öğrencileri, Adana Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğünün ‘Okullu Tarım Gönüllüleri Projesi’ kapsamında tarımla tanıştı. Müdürlüğün Yüreğir Doğankent’teki yerleşkesinde laboratuvar ortamında tohum ekmeyi, arazide sebze yetiştirmeyi, yetiştirilen ürünleri hasat etmeyi deneyimleyen öğrenciler; bir tarım ürününün tarladan sofraya gelme serüvenini öğrendiler.
- Küçük Evler İnşaat Sektörünün Geleceğini Şekillendiriyor
İnşaat sektörü koronavirüs ile birlikte dönüşüm süreci yaşıyor. Değişen yaşam tarzı ile birlikte sektörün geleceğine ışık tutan ‘Tiny House’ (Küçük ev), prefabrik ve yeşil yapı gibi alanların payı tüketicilerin talebi ile doğru orantılı olarak her geçen gün artıyor. Öyle ki hacimlerine nazaran daha fazla özgürlük sunan ‘Tiny House’ pazarının 2021-2025 döneminde yüzde 4'ün üzerinde 3.33 milyar dolar büyümesi ön görülüyor.
- Geleceği üreten nesil ‘SEYTİM’de yetiştirilecek
Her yaştan bireylerin teknolojik gelişmeleri yakından takip edip eğitim alabileceği, yenilikçi fikirler üretip bu fikirleri hayata geçirebileceği Seyhan Belediyesi Teknoloji ve İnovasyon Merkezi (SEYTİM) ara tatil etkinlikleriyle kapılarını Adanalılara açtı.
- Adana’da kan dostları seferberliği
Pandemi ve ağır kış koşulları nedeniyle kan stoklarının azalması nedeniyle adeta seferberlik başlatan Adana Kızılay’ına bu kez Milli Eğitim Müdürlüğü’nden de destek sözü geldi.
- Sanayicinin nitelikli iş gücü ihtiyacı bu projeyle giderilecek
Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan ‘Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü’ yurt çapında organize sanayi bölgelerinde uygulanmaya başlandı. Projeyle ilgili konuşan GEBKİM OSB YKB V. İbrahim Aracı, “GEBKİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile nitelikli eleman arayışımıza kendi çözümümüzü oluşturmuştuk. Yeni protokol anlaşmasıyla yurt çapında mesleki eğitimin yaygınlaştırılması ülkemizin iş gücüne önemli katkıda bulunacaktır” dedi.
- Polis adayları Kızılay’a kan bağışladı
Adana Kemal Serhadlı Polis Meslek Eğitim Merkezi öğrencileri, Kızılay’a kan bağışında bulunarak, iyilik kervanına katıldılar.
- Part time çalışma şekline ilgi arttı
Pandeminin de etkisiyle iş yaşamında dengeler değişmeye devam ediyor. Pandemiden en çok etkilenen sektörler ise kurye, lojistik ve yeme-içme sektörü oldu. Adaylarla işvereni bir araya getiren uygulama 24 Saatte İş’in yaptığı analize göre bu dönemde büyük bir büyüme yakalayan kurye, lojistik sektörü ile çalışan ilgisinin düştüğü yeme içme sektöründe ‘part time (yarı zamanlı)’ çalışmaya ilgi arttı. 24 Saatte İş’in incelemelerinden çıkan sonuca göre, ‘part time’ ilana gelen başvuru daha fazla.
- "Koşar adım LÖSEV" Adana'da eğitim için koştu
Lösemi ve kanser mücadelesi veren çocuklar için sayıları 5 milyona yaklaşan LÖSEV (Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı) gönüllüleri kansere karşı farkındalık ve kaynak sağlamak adına birçok projede buluşuyor. Türkiye’nin farklı noktalarında gerçekleşen sportif aktivite ve maratonlara “Koşar Adım LÖSEV” adıyla katılan LÖSEV Gönüllüleri Uluslararası Adana 12. Kurtuluş Yarı Maratonunda çocuklar için koştu.
- Metaverse Evreninden Arsa Alınır mı?
Metaverse üzerinden arsa satın almak son günlerin popüler hale geldi. Metaverse üzerinden gayrimenkul sahibi olmak güvenilir bir yatırım mı? Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu, “Değerin oluşması için; ‘Yararlılık’, ‘Kıtlık’, ‘Arzu’ ve ‘Etkin Satın Alma Gücü’ olmak üzere 4 faktöre ihtiyaç var. Metaverse’te de arsanın ya da herhangi bir gayrimenkulün gerçek anlamda değerinin oluşması için kullanılmak ya da kiralanmak suretiyle fayda sağlıyor olması gerekir" dedi.
- EGD yeni yıla TİM'den "merhaba" dedi
Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) geleneksel "Yeni Yıl Buluşması", TİM'in ev sahipliğinde, Başarsoft ve BitTurk ana sponsorluğu, Arzum ve PAGEV'in katkılarıyla hibrit olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “İnşallah yakın zamanda ‘Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye’ hedefimize el birliğiyle ulaşacağız. 2022’de bunu gerçekleştireceğimize inanıyorum." dedi
- Dünyada yenilenebilir enerjiye yönelim artıyor
Gerek yenilenebilir enerjiye yönelik oluşturulan politikalar gerek vatandaşların daha da bilinçlenmesiyle dünyada ‘yeşil enerjiye’ yönelim artıyor. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme sitesi encazip.com'un yaptığı araştırmaya göre nükleer ve yenilenebilir enerji toplamının, dünyadaki kömür santrallerindeki elektrik üretimini geçeceği tahmin ediliyor.
- Üretim firmaları siber saldırıların hedefi
Endüstri 4.0’a geçişle birlikte teknolojik operasyonları daha fazla benimseyen üretim firmaları, siber saldırıların hedef tahtasına daha çabuk yerleşiyor. İmalat firmalarının %40'ının son bir yılda en az 1 kez siber saldırıya uğradığını ve yaşanılan her ihlal maliyetinin 1 milyon dolardan fazla olduğunu aktaran WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, siber tehlikelerden korunmak için etkili öneriler paylaşıyor.
- OSB'ler rekabete dijital dönüşümle hazırlanıyor
OSBÜK - Vodafone Business işbirliği ve Turkishtime organizasyonuyla düzenlenen "OSB'lerde Dijital Dönüşüm Stratejileri - Online Ortak Akıl Toplantısı"nın sonuç raporu çıktı. Teknolojik gelişmelerin beraberinde getirdiği dijitalleşme zorunluluğuna karşı OSB'lerin dönüşüm için gereken stratejileri belirlendiği toplantının moderatörlüğünü Prof. Dr. Emre Alkin üstlendi.
- BSH dünyanın yarısını Türkiye’den yönetiyor
BSH Grubu dünya yüzölçümünün %54’ü ile 4,6 milyar nüfusu kapsayan 130 ülkeyi Gelişen Pazarlar Bölgesi olarak Türkiye’den yönetiyor. BSH Grubu’nun 130 ülkeyi kapsayan ve Türkiye’den yönetilen Gelişen Pazarlar bölgesi 2021 yılını %12 dolayında bir büyüme ve yaklaşık 2 milyar Euro’luk bir ciroyla kapatmayı hedefliyor. Bölgede 11 fabrikada yaklaşık 11 bin çalışan bulunuyor. Gelişen pazarlar bölgesi BSH Grubu’nun toplam üretiminin %22’sini gerçekleştiriyor.
- 2022 yılı için ücret artışı beklentisi yüzde 25
Lider küresel insan kaynakları ve yönetim danışmanlığı firması Mercer, ‘2021 Ücret ve Yan Haklar Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Toplam 906 şirketin katıldığı araştırmada 14 sektörde 3834 farklı iş için ücret ve yan haklar verileri yayınlandı. Araştırmanın sonuçlarına göre 2022 yılı için ortalama ücret artış oranı yüzde 25.
- 45 ‘Melek’ eğitime başladı
Üniversiteli kadınlara ihracatta pazar analizi yapabilme, hedef pazar belirleyebilme, müşteri bulma ve dış ticaretin finansman yöntemlerini öğrenme yeteneği kazandıracak ‘İhracat Melekleri Yetiştirme Eğitimi’nde 45 kursiyer ders başı yaptı.
- Tanıtıma dair ne varsa FY Ajans’ta
FY Ajans Başkanı Filiz Yıldırıcı, İstanbul’da başladığı iş hayatını Adana’da kurduğu şirketiyle devam ettirdiğini belirterek, “Bizimle çalışan her firmanın, her markanın yükseliş öyküsünü birlikte yaşamaktan mutlu oluyoruz. Deneyimli ekibimizle e-katalogdan web sayfasına, reklam filminden açık hava reklamlarına kadar tanıtıma dair her alanda hizmet veriyoruz. Son dönemin tanıtım trendi sosyal medya yönetimi alanında markalarımızın tüketiciyle daha etkin iletişim kurmalarını sağlıyoruz” dedi.
- Yeni Çukurova, yeni Rotterdam’a doğru
“Doğu Akdeniz’de akılcı strateji ve hamleleriyle tüm rakiplerini geride bırakacak Türkiye, yeni Rotterdam’ı ‘Yeni Çukurova’da inşa edecektir. Enerjinin Avrupa ve Asya Pasifik’e açılan kapısı Çukurova olacaktır”. Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi SSC Başkanı Doç. Dr. Murat Koç, Refleks Gazetesi 12. Yıl Özel Sayısı için yazdı:
- AYA PSİKOAKADEMİ “İŞ’TE PSİKOLOG”
Psikoterapi alanının Türkiye’deki en etkin isimleri arasında yer alan Dr. Obengül Ejder, 25 yıllık deneyiminin ardından yeni dönemde ‘AYA PSİKOAKADEMİ’yi kurarak bireysel psikoterapiden çift terapisine, grup psikoterapilerinden şirketlere verdiği “İŞ’TE PSİKOLOG” danışmanlık hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede çalışmalarına devam ediyor.
- ÇKA’dan turizm altyapısına 12 milyon TL
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini yürüten Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) toplam bütçesi 12 milyon TL olan Turizmde Destinasyon Yönetimi Küçük Ölçekli Altyapı Programı’nı ilan etti.
- Temsa'dan güzel haber
Rekabet Kurulu, Temsa’nın Exsa Export’la PPF Beer Topholdco B.V. tarafından devralınması işlemine onay verdi. Yurtdışı ilgili kurullardan da onay beklenen devir sonrası Temsa’nın güçlü ortağı Skoda ile dünya otobüs arenasına yeniliklerle girmeye hazırlanıyor.
- Çileğini almak için sıraya girmek şart
- "Pandemi ekonomisi doğru yönetiliyor"
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye’nin hem sağlık hem ekonomide koronavirüs sürecini başarıyla yönettiğini söyledi. Kıvanç, Kredi Garanti Fonu’yla piyasalara arz edilen 500 milyar liranın sorunları çözmekle kalmayacağı, ekonomiyi büyüteceği iddiasında bulundu.
- Samimi siyasete ve üretmeye ihtiyacımız var
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin yeni yönetimine ‘Hayırlı olsun’ ziyaretinde bulunan AK Parti İl Başkanı Mehmet Ay, Adana’da propaganda siyasetine rağmen hizmet odaklı siyasete devam edeceklerini söyledi. Başkan Ay, “Adana’yı geliştirmek için samimi siyasete ve üretime ihtiyacımız var” dedi.
- "Biz satınca üretime devam edeceklerini düşünmüştük" demiş
Üretimi duran Temsa’daki son durumu değerlendirmek üzere Adana Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar, dün görüştüğü Güler Sabancı ile ilgili, “Güler Hanım’ın ‘Biz Temsa’yı satarken alanların üretime devam edeceğini düşünmüştük’ dediğini size aktarabilirim” ifadelerini kullandı.
- Temsa'yı geri alın
- Temsa için Bakan’a 8 kritik soru
Adana’da kurulu otobüs ve midibüs üreticisi Temsa’nın üretimi durdurması Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı. CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle meclise soru önergesi sundu. Milletvekili Şevkin, TEMSA satışının ‘oldu bitti’ye getirildiğini belirterek satın alan fonun arkasında kimlerin olduğunu sordu.
- Önce ebeveynler bilgilendiriliyor
Farkındalık yaratmak, engelli bireylerin toplumla entegrasyonuna katkı sağlamak amacıyla faaliyetler sürdüren Adana Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği, her cumartesi farklı gelişen çocuk sahibi ebeveynlere eğitim programları düzenliyor.
- Garaj Günleri başlıyor
Ulusal ve uluslararası üne sahip birçok seçkin markanın, sezon sonu, mevsim sonu ve özel ürünlerinin cazip fiyatlarla sunulacağı Optimum Garaj İndirim Günleri 8 Kasım Cuma günü başlıyor.
- AKEDAŞ kadınlara elektrik tasarrufunu anlattı
AKEDAŞ Dağıtım AŞ., ‘31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’ nedeniyle mikro kredi kullanan kadınlara enerji tasarrufu hakkında bilgilendirme yaptı.
- “Finans danışmanıyla işler yolundayken çalışın”
Adana Sanayi Odası ile Refleks Gazetesi işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Yeni Düzenin Finansman Yönetimi’ toplantısında konuşan Dinamo Danışmanlık Yönetici Ortağı Fatih Kuran, sürdürülebilir büyümeyi risk analizi ve yönetimini doğru yapan şirketlerin sağlayabileceğini söyledi. Kuran, şirketlerin dışardan bir göze mutlak ihtiyaçlarının bulunduğunu belirterek, “İşler yolundayken finans danışmanlığı hizmeti alan kazanır” dedi.
- Yeni Düzenin Finans Yönetimi
Refleks Gazetesi’nin farklı alanlarda gerçekleştirdiği bilgi ve network imkanı sağlayan ‘İş’e Yarayan Toplantılar’ serisi yeni döneme, ‘Finans Yönetimi’ başlıklı etkinlikle başlıyor. Adana Sanayi Odası işbirliğiyle gerçekleştirilecek toplantıya kayıt yaptıran şirket yöneticileri ücretsiz katılabilecek.
- Süt üretiyoruz ancak tüketmiyoruz
Adana Sütçüler Yoğurtçular ve Peynirciler Odası Başkanı Memduh Özalp, Türkiye'nin süt üretiminde dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yerini aldığını buna rağmen kişi başına süt tüketiminin Avrupa ülkelerinin dörtte biri kadar olduğunu söyledi.
- Karalar’dan eğitime destek
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Türk Eğitim Vakfı’na 20 bin lira bağışta bulundu.
- Türkiye’de her 12 erişkinden biri astım hastası
Türk Toraks Derneği Çukurova Şubesi Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ali Habeşoğlu, Türkiye’de her 12-13 erişkinden birinin ve her 7-8 çocuktan birinin de astım hastası olduğunu söyledi.