Var olan potansiyeline rağmen Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren iller sıralamasında ilk 10’da yer alamayan Adana, dış pazarda nasıl daha fazla etkin olabilir? Ekonomistler, iş insanları, meslek odası ve iş dünyası STK yöneticileri bu soruya farklı yanıtlar veriyor olsa da birkaç başlıkta yapılacak hamle, Adana’nın ihracatını kısa sürede iki katına çıkarabilir.
- Adana, ilk 10’a nasıl girer?
- ‘Altın Saban’ nerede?
Adanalı çiftçiler, 16 Mart 1923’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bir ‘Altın Saban’ maketi armağan etti. 300’ü Rus asıllı fabrikatör Gilado’dan temin edilen toplam 325 altının eritilmesiyle sabana dönüştürülen armağan kayıp. Sabancı Holding Kurucusu Hacı Ömer Ağa’ya soyadı ilhamı olan, bugün sadece fotoğrafına ulaşılabilen Altın Saban’ın akıbeti merak konusu…
- Kozadan çıkan kelebek, üretim süreç verimlilikleri…
Üretim süreçlerinin verimliliği, küçük ya da büyük olsun şirketlerin verimliliklerini artırabilecekleri en önemli alanlardan biri. Peki, şirketlerin verimliliği hangi ana noktalardan izlenebilir? Ergin Turan yazdı.
- Adana’da kafes balıkçılığı
Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesini hayata geçirerek tarla balıkçılığı ile su ürünleri sektörüne adını yazdırmak isteyen Adana’da ‘Denizde Kafes Balıkçılığı’ yapılacak.
- GSYF’li olmak kazandırıyor
Ar-Ge faaliyetlerinden kazanç elde eden şirketlerin yatırım yapma zorunda oldukları, yatırım yapan şirketlere ise vergisel avantaj sağlayan Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) Adana’da tanıtıldı. Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nin Adana Sanayi Odası iş birliğiyle gerçekleştirdiği etkinlikte GED Başkanı Esra Özden, “Şirketler GSYF yatırımlarıyla girişimcilerin büyümesine katkı sağlarken gelir elde edebiliyor, vergisel avantajlar yakalayabiliyor” dedi.
- “Bu yıl da çok zor geçecek”
Borsa aracı kurumu Yatırım Finansman’ın Baş Ekonomisti Erol Gürcan, ekonomide ‘zorlu’ dönemin bir yıl daha devam etmesinin beklendiğini söyledi.
- Netafim ihracatta yüzde 160 büyüdü
Damla sulama ve akıllı tarım ekipmanları üretiminde dünyanın en etkin şirketlerinden biri olan Netafim, Adana OSB’deki üretim tesisinde kapasitesini yüzde 30 artıran yatırımını faaliyete geçirdi. Netafim Genel Müdürü Pınar Parmaksız, “Ek yatırımımızın ihracatımıza etkisi yüzde 160 büyüme olacak” dedi
- İki ormancı, anketlerin söyledikleri ve balta
Öncelikle ilk yazıma gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ederim. Ciddi bir okunma sayısı görmek beni mutlu etti. Anketi dolduran dostlara da gönül dolusu teşekkürler. Şimdi sizlerden gelen geri dönüşler çerçevesinde paylaşımlarıma devam etmek istiyorum.
- Güney Kore’li Game Changer’a yatırım
Teknoloji girişimlerini destekleyen ve Türkiye’nin önde gelen girişim sermayesi yatırım şirketlerinden olan Boğaziçi Ventures, oyun endüstrisinin yenilikçi isimlerinden Game Changer Worldwide’a yatırım yaptı.
- Deneyimin geleceğe aktarımı
Sanayiciler, bugünü yönetmekle o kadar meşgul ki, geleceği planlamak çoğu zaman ikinci planda kalıyor. Ancak rekabet gücünü korumanın tek yolu, doğru bilgiye ve tecrübeye dayanarak ilerlemektir. Sanayi mentorluğu, sizi günlük operasyonlardan stratejik düşünmeye yönlendirir. Ergin Turan ([email protected]) Refleks okurları için yazdı...
- Dedeman da Adana’yı keşfetti
Turizm hamlelerini gastronomi ve sağlık alanlarında artıran Adana’ya Dedeman da geldi. Adana iş dünyasının etkin isimleri arasında yer alan Kenan Şenbayrak’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Turin A.Ş ortaklığı ile faaliyete geçen Dedeman Adana’nın resmi açılışı çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.
- “Yanımızda olmaları da eleştirileri de kıymetli”
Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin ‘Yeni Yıla Merhaba ve Anma Töreni’ etkinliğinde konuşan iş dünyası STK yöneticileri, “Sesimizin duyurulmasına katkı sağlayan ekonomi gazetecilerinin eleştirilerinden de yararlanıyoruz” dediler.
- Bağımsız gazetecilik denetim sağlar
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, demokrasinin yapı taşlarından birinin de tarafsız ve bağımsız gazetecilik olduğunu belirterek, karar alma sürecindeki yöneticileri denetleyen en etkin mekanizmalardan birinin de basın olduğunu söyledi. ÇÜ İletişim Fakültesi’nde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen panele katılan Beriş, “Adana, güçlü bir yerel medyaya sahip. Bu önemli bir zenginlik” dedi.
- Türkiye’nin Güney sınırı Niğde olacaktı!
Mustafa Kemal Atatürk’e ‘İlk hissi teşebbüs’ yaşatarak ilham olan Adana’da 3 yıl işgal yaşandı. İşgalcilere Toroslar’da direnen kahraman Adanalıların dünya savaş tarihine geçen zaferleri Türkiye’ye, Fransızlarla Ankara Anlaşması yapabilme başarısı getirdi. 5 Ocak 1922, son düşman askerinin de Adana’dan yollandığı gündü.
- Teknokent'i yok!
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ)’den Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) kurması bekleniyor.
- Adana, tarım ilacı kullanım lideri oldu
Tarımsal ürün ihracatında pestisit kalıntısından dolayı iade gündem olurken Tarım ve Orman Bakanlığı, illere göre zirai ilaç kullanımı rakamlarını açıkladı. 2023’te 4,8 bin ton tarım ilacı kullanan Adana, Türkiye’de ilk sırada yer alırken Mersin, Adana, Hatay ve Osmaniye’nin oluşturduğu Çukurova’nın bereketli topraklarında zirai mücadele için kullanılan ilaç miktarı 10 bin tonu geçti.
- 'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi
TÜRK BASININDA İLK KEZ Atatürk, dosta düşmana ‘Ayaktayım’ mesajı vererek katıldığı son 19 Mayıs 1938 Gençlik ve Spor Bayramı töreni biter bitmez gara gitti. Treni 20 Mayıs’ta Mersin’e girdiğinde Mehmetçik’in süngü parıltılarıyla karşılandı.
- Ekonomi düzelir ya ahlak?
ADANAGİAD’ın geleneksel kahvaltı etkinliğine katılan Ekonomi Gazetesi’nin üç yöneticisi Munyar, Dr. Oğuz ve Güldağ, iş dünyası için 2025’in kolay bir yıl olmayacağını söyledi. Etkinlikte hem konuşmacılar hem de davetliler, rasyonel kararların alınmasıyla ekonominin iyileştirilebileceğini ancak bu süreçte bozulan iş ahlakının yeniden tesisinin zaman alabileceğini söylediler.
- Beta Enerji’den SPK’ya halka arz başvurusu
Türkiye’nin köklü transformatör markası Beta Enerji, halka arz kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Şirketin İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Ünal, “Dünya markası Beta Enerji’yi daha da güçlendirecek adımlarımız kapsamında SPK başvurumuzu yaptık” dedi.
- Atatürk'ün ekonomi başkenti Adana'ydı
Kurtuluş Savaşı romanları yazarı gazeteci Mehmet Uluğtürkan, Cumhuriyetin ilk yıllarında uygulanan ‘Atatürk Ekonomi Modeli’nde pilot şehrin Adana olarak belirlendiğini söyledi. Seyhan Lions Kulübü'nün konuşmacı konuğu olan Uluğtürkan, "Türkiye, ilk tarım fuarını 1924’te Adana’da yaptı. Atatürk, örnek olması için Adana’dan üç çiftlik alıp işletti. Atatürk, tarıma dayalı sanayide Türkiye'yi dünya lideri yapmak istiyordu" dedi.
- “Festivalimiz artık Türkiye’nin markası”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Altın Koza’nın artık Türkiye’nin markası olduğunu belirterek, “Göreve geldiğimizden itibaren bu festivali kesintisiz yaptık. Sinema denince akla Adana, Adana denince de akla sanat geliyor. Adana’nın değerlerini tanıtmak ve kente gelen turist sayısını artırmak temel amacımız. Bu yıl vatandaşlarımızla el ele, doya doya bir festival yaşayacağız” dedi.
- Ata’nın sevdiği yemekler olsun
8’incisi 17-20 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek ‘Adana Lezzet Festivali’nde ‘Atatürk’ün Sevdiği Adana Yemekleri Yaraşması’ düzenlenmesi istendi.
- 3 yılda rekor büyüme
Dünya otobüs pazarındaki payını yenilikçi ürünleriyle artıran Temsa’ya bir destek de bankalardan geldi. Son 3 yılda dolar bazında yüzde 252 büyümesiyle Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri arasına giren Temsa’ya bankalar 90 milyon Euro karşılığı TL tutarında kulüp kredisi temin etti.
- Atatürk Adana kebabını nerede, ne zaman ve nasıl yedi?
Siz de en az bizim kadar şaşırdınız, değil mi? 20 yılda Adana’yı 9 kez ziyaret eden Atatürk’ün nasıl olur da Adana kebabı ile bir anısı olmazdı? Kimse bilmiyordu. Ta ki Adana’nın efsane fotoğrafçısı Gaston Mizrahi’nin oğlu Albert Mizrahi, aile albümünü ‘Dünden Bugüne’ adıyla kitaplaştırana kadar… Evet, bu kitapla birlikte yazımızın başlığını oluşturan bu soruların cevabı da ortaya çıkmış oldu. Okumaya hazır mısınız?
- Adana turizmine insan kaynağı yetiştirilecek
Potansiyeline göre turizm gelirlerinden yeterince yararlanamayan Adana’da sektöre insan kaynağı yetiştirecek önemli adım, Çukurova Üniversitesi’nden geldi. ÇÜ’nün Yumurtalık’ta genç, kadın ve dezavantajlı grupları turizm neferi yetiştirecek projesi destek aldı. Projenin destek sözleşmesini ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş ve ÇKA Genel Sekreteri Rifat Duran imzaladı.
- Kimya Vadisi çölleşmeden...
Bölgemizdeki pamuğu, mısırı, narenciyeyi, endemik bitkileri, madenleri kullanarak ithal ettiğimiz kimyasalları pilot reaktörlerde üretecek, girişimciye yatırım alanları açacaktık.
- Adana’dan 200’e yakın başvuru
Türkiye’yi yeni bir sosyal girişim modeli ile tanıştırmak için harekete geçen Sabancı Topluluğu, Sabancı Gençlik Seferberliği ile Türk gençliğine umut oluyor. Geçtiğimiz mayıs ayı sonunda duyurusu yapılan projeye 5 binden fazla başvuru geldi. Adana merkezli başvuruların sayısı ise 189 olarak gerçekleşti.
- Safari değil, 700 milyar dolarlık pazar keşfi
2blacktdot Danışmanlık’ın Adana Hacı Sabancı OSB ev sahipliğinde gerçekleştirdiği ‘Afrika’ya İhracat Fırsatları’ etkinliğine iş dünyası yoğun ilgi gösterdi. Etkinlikte yıllık 700 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiren kıtaya daha fazla ihracat gerçekleştirebilmenin yolları anlatıldı.
- Başarılı ekonomi gazetecileri ödüllendirildi
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından bu yıl 16'cısı düzenlenen Ekonomi Basını Başarı Ödülleri'nin kazananlar, ödüllerini İstanbul Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen törenle aldı.
- ‘Tayyare Meydanı’ndan ‘Uluslararası Havalimanı’na 87 yıl
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane Dokümantasyon Dairesi Başkanı Ahmet Karataş, Atatürk’ün sağlığında açılan ancak kullanmasına ömrünün yetmediği Adana Tayyare Meydanı’nın kısa tarihçesini Refleks gazetesine yazdı. Bu meydana inen ilk uçağı, İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in dünyadan gizleyerek bu meydanı neden kullandığı gibi ilginç detayları öğrenmeye ne dersiniz…
- Kimse ‘Tarlam değil mi ekmiyorum’ diyemeyecek !
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yılın Ekim ayından itibaren üretim planlamasına geçileceğini söyledi. Güvenilir Ürün Platformu’nun Mersin Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Ulusal Ürün Konseyleri Buluşması’ etkinliğinde konuşan Bakan Yumaklı, ‘Sözleşmeli üretim’, ‘Suya göre tarım’, ‘Tarım arazilerini boş bırakmama’ uygulamalarında hazırlıkların tamamlandığını, yönetmeliklerin Resmi Gazete’de yayınlanmasının beklendiğini kaydetti.
- Çöpten elektrik üretimi devam etmeli
Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Genel Başkanı Ali Rıza Öner, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması YEKDEM’in çalışmaya devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. Öner, Türkiye’deki elektriğin yüzde 2’sinin çöpten üretildiğini dikkat çekerek, ‘Bu alanda yıllık 600 bin ton karbon emisyonu önleniyor. Katı atık tesisleri için YEKDEM fiyatları 15 yıl daha devam etmeli” dedi.
- Rejeneratif tarım kurtuluş olur mu?
Realteks Denim, vahşi sulama, gereğinden fazla gübre ve ilaçla yorulan Çukurova topraklarını iyileştirmek için rejenaratif tarım uygulamasıyla pamuk yetiştirme kararı aldı.
- Yılı değerlendirmek için ürün çeşitliliğine gittiler
Çukurova tarımının global şirketi Özler Ziraat, ağırlıklı narenciye üretimini kayısıdan incire, elmadan hurmaya onlarca ürünle çeşitlendirdi. Şirketin Mali İşler Yöneticisi Hüseyin Karaosman, “Böylece 12 ay boyunca ihracatımızı ve istihdamımızı koruyoruz” dedi.
- TİM 1000’in 20’si Adanalı
2023 verilerine göre Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ‘İlk 1000’ listesine Adana’dan 20 şirket girdi. Bir yıl önce listeye 21 şirketle giren Adana’nın şampiyonu Sasa oldu.
- Kurumsallaşmıyorsanız geçmiş olsun!
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), ‘Anadolu Panelleri’ etkinliği kapsamında Adana’da iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. TKYD Başkanı Dr. Tamer Saka, dünyada yaşanan gelişmeleri değerlendirirken “Geçmişteki iş yapma şekillerimizle yönetemeyeceğimiz bir döneme girdik. Kurumsallaşma hayatta kalma kadar kritik bir hale geldi” dedi.
- “E-ticaretimiz büyüyor ama biz tebessüm görmekten mutluyuz”
Groseri Yönetim ve İcra kurulu Üyesi Levent Uğurses, online alışveriş sitelerinden aldıkları sipariş miktarının artmaya devam ettiğini söyledi. Uğurses, “Pandemi öncesi ciromuzun binde 6’sını oluşturan e-sipariş oranı bugün yüzde 6’lar seviyesine yükseldi. Bu yükselişe rağmen müşterilerinizin büyük çoğunluğunun kasiyerimizle göz göze gelmeyi, ihtiyaçlarını görüp dokunarak almayı tercih ediyor olmasından, yüzlerindeki tebessümden mutluyuz” dedi.
- Zor günleri gözümüzü dünyaya açarak atlatabiliriz
MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, zor günlerin yurtdışına yönelerek geride kalabileceğini söyledi. Duayen ekonomi gazetecilerinin katıldığı ‘Ekonomi Sohbetleri’nde konuşan Tekdemir, “ABD’den İran’a, Suudi Arabistan’dan Rusya’ya trilyon dolarlarla ifade edilen yatırımlar var. Bu yatırımlardan pay alma gayretinde olarak ekonomik sıkıntıyı yenebiliriz” dedi.
- Tarımsal sulamaya yatırım müjdesi
Netafim Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Pınar Parmaksız, tarımda damla sulama borularının üretim kapasitesini artıracak yeni tesis yatırımını devreye aldıklarını, bu sayede başta Avrupa ülkeleri ve Çin olmak üzere ihracat hacimlerini artırdıklarını söyledi.
- Garanti BBVA, 400 milyar TL destek verecek
Avrupa Yeşil Mutabakatı uyum sürecinde Türkiye’deki şirketleri ve sürdürülebilir yatırımları destekleyeceklerini açıklayan Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Düşük karbon ayak izli üretim zorunluluğumuz başladı. Geçiş sürecinde üreticilerimizi 400 milyar TL kaynakla destekleyeceğiz” dedi.
- ‘Yatırım Bakanlığı’ olmadan olmaz!
SASA Polyester Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Şeker, Türkiye ekonomisinde yükselişin ‘Yatırım Bakanlığı’yla sağlanabileceğini söyledi. Çinli rakibinin petrokimya yatırımına karar verdikten 24 ay sonra üretime geçebildiğini belirten Şeker, “5 yıldır neredeyse başvuru yapmadığım kamu kuruluşu kalmadı. Hala üretime geçemedim. Yatırımcının tek muhatabı Yatırım Bakanlığı olmalı” dedi.
- "Fiilen ortada olmayan anayasanın yenisini tartışıyoruz”
‘Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları’ toplantısında konuşan Adana Barosu Başkanı Avukat Semih Gökayaz, “Cumhurbaşkanlığı tarafsızlığından gösteri yürüyüş hakkına varıncaya kadar birçok alanda fiilen ihlal edilen anayasa ortadayken yeni anayasa tartışmaları yapıyoruz” dedi.
- Bir kavanoz üründe 20 sektör var
Güneyliler Gıda’nın Kalite ve Süreç Geliştirme Mühendisi Ezgi Güneyli, bir kavanoz közlenmiş biber için fide, tohum, tarla, ürün, hasat ve dolum gibi aşamalarda toplam 250 kişinin emek verdiğini söyledi.
- Kanuna uyulsa sorun kalmaz
‘Tarımda işler iyi gitmiyor’ uyarısında bulunan Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Tarıma GSYH’nın yüzde 1’i kadar destek verilmesini kanuna koymuşuz ama destek binde 5’i bulmuyor” dedi.
- Teknoloji dünyasında bu çile niye?
Adana Mali Müşavirler Odası Başkanı Güney Yılmaz, teknolojinin hızla geliştiği günümüzde Hazine ve Maliye Bakanlığı sistemlerinde yaşanan sorunlar sebebiyle vergi beyannamesi vermenin ve tahakkuk eden vergiyi ödemenin inanılmaz bir çileye dönüştüğünü söyledi. Yılmaz, “Sistemlerin çalışmaması sebebiyle çoğu zaman beyan verme ve vergi ödeme süreleri uzatılıyor, kamu finansmanı sekteye uğratılıyor” dedi.
- Yeni müfredata eleştiri ve öneri
Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Doğu Akdeniz Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DASİFED), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adını taşıyan yeni müfredata ilişkin açıklamada bulundu. Taslakta derslerin kapsamı ve eğitimde fırsat eşitliği gibi konuların daha şeffaf ve kamuoyunu aydınlatıcı bir şekilde düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.
- Atatürk resmen Adanalıdır
Portakal Çiçeği Karnavalı etkinlikleri kapsamındaki söyleşi etkinliğinde okurlarıyla bir araya gelen yazar Mehmet Uluğtürkan, Ali Münif Yeğenağa’nın Adana Belediye Başkanlığı döneminde Mustafa Kemal’e 13 Ocak 1925 tarihinde meclis kararıyla fahri hemşehrilik beratı verildiğini söyledi.
- "Atatürk en çok Adana'yı sevdi"
Kurtuluş Savaşı romanları yazarı Mehmet Uluğtürkan, Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında ‘Atatürk’ün Pilot Şehri Adana’ başlıklı söyleşide okurlarıyla bir araya gelecek. Cumartesi, saat 11.00’deki söyleşi Müze Kompleksi’nde gerçekleştirilecek.
- Büyülü koku, dostluğu tütsülemeye hazır
Türkiye’nin en renkli ilk dev organizasyonu ‘Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’, Adana’da bir kez daha milyonları coşturacak
- 1960 model belediyecilik sona erecek
İyi Parti Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayyüce Türkeş Taş, “Adanamızı ne hale getirmişler. Altyapı yok. Gençler buradan kaçmak istiyor. Anneler çocuklarını uyuşturucu belasından korumaya çalışıyor. Suriyeliler gettolar oluşturmuş. Dünyanın en verimli topraklarına sahip Adana, artık 1960 model belediyecilik anlayışıyla yönetilemez. Başkan seçildiğim yıl farkı göreceksiniz. Adana’da her kesim bu zenginlikten pay alacak” dedi.