Sunar Un ve Yem, depremde ağır hasar alan Osmaniye’deki un fabrikasını son teknolojiyle yeniden kurdu.
- Sunar Un'da kapasite iki katına çıktı
- En önemli sorun nitelikli işgücü açığı
İş dünyası ve akademide önemli görevler üstlenmiş Toros Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim İnan, kent ihracatının üretimde katma değer, ihracatta rekabet edememe sıkıntısı yaşadığını belirterek, en önemli sorunun nitelikli işgücü açığında yaşandığını söylüyor.
- Niçin geri kaldığını düşünüyoruz?
Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mahir Fisunoğlu, ihracatı artırma çabasının öncelikle planlamayla gerçekleşebileceğine inanıyor. Bu çerçevede kamu, özel sektör, STK, üniversite, sendika gibi kurum temsilcilerinden oluşacak bir ‘Meclis’ kurulabileceğini belirten Prof. Fisunoğlu, görüşlerini Refleks için kaleme aldı.
- Adana, ‘Gastronomi şehri’ olma yolunda
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’nın, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında girmek üzere aday listeye alındığını söyledi.
- Adana’da kafes balıkçılığı
Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesini hayata geçirerek tarla balıkçılığı ile su ürünleri sektörüne adını yazdırmak isteyen Adana’da ‘Denizde Kafes Balıkçılığı’ yapılacak.
- Karnaval bu kez dünya çocuklarını buluşturacak
Portakal Çiçeği Karnavalı’nın fikir önderi ve Karnaval Komitesi Başkanı Ali Haydar Bozkurt, her yıl büyüyen ve daha fazla insanı Adana’da bir araya getiren karnaval için hedef büyüttüklerini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’ kapsamında bu yıl da destek vereceği karnavala dünyanın dört bir yanından çocuk gelecek.
- Üç dönem okul son dönem işletme
Çukurova Üniversitesi Adana Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin, toplam 4 dönemlik eğitimlerinin son yarı yılını işletmelerde geçirebilmelerine imkân sağlayan protokolde 3 yıl geride kaldı. Adana Sanayi Odası ve ÇÜ Adana Meslek Yüksekokulu iş birliğinde gerçekleştirilen protokol kapsamında makinadan tekstil teknolojilerine 8 bölümden yüzlerce öğrenci işletmelerin nitelikli personeli oldu.
- Solar panel üretimi
Adana’da 12 yıl önce Türkiye’nin ilk 500 kW’lık çatı tipi Güneş Enerjisi Santrali’ni (GES) hayata geçiren Kıvanç Enerji, günümüzde yıllık 1.2 GW kapasiteye sahip tesislerinde TOPCon teknolojisi ile yüksek verimliliğe sahip güneş panelleri üretiyor. Şirket Direktörü Evrim Ayana, enerji ihtiyacını güneşten karşılamak isteyen üreticilerin en büyük çözüm ortakları arasında yer aldıklarını söyledi.
- Bölgemizdeki aile işletmelerinde neler oluyor?
Bölgemizdeki bazı büyük işletmeler, aile üyelerinin farklı nedenlerle yaşadıkları anlaşmazlıklar nedeniyle bölünüyor hatta kapanıyor. Peki, neler oluyor da başarılı bir şekilde bugünlere gelmiş aile işletmeleri bu durumla karşılaşıyorlar? Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Yalçın, aile şirketlerinde sorun yaşanmadan destek alınması gerektiğini belirterek, “Şablon önerilerle aile şirketlerinde bölünmenin önüne geçilemez. Destek verecek profesyonelin kurum kültürünü tanıması şart”
- Türkiye’nin ilki oldu
2013 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nın ilk kez ‘Sürdürülebilirlik Raporu’ yayınlandı. Rapor, 2024 yılında karnavalda hayata geçirilen sürdürülebilirlik eylemlerini ve sonuçlarını ortaya koydu.
- Güney Kore’li Game Changer’a yatırım
Teknoloji girişimlerini destekleyen ve Türkiye’nin önde gelen girişim sermayesi yatırım şirketlerinden olan Boğaziçi Ventures, oyun endüstrisinin yenilikçi isimlerinden Game Changer Worldwide’a yatırım yaptı.
- Bağımsız gazetecilik denetim sağlar
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, demokrasinin yapı taşlarından birinin de tarafsız ve bağımsız gazetecilik olduğunu belirterek, karar alma sürecindeki yöneticileri denetleyen en etkin mekanizmalardan birinin de basın olduğunu söyledi. ÇÜ İletişim Fakültesi’nde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen panele katılan Beriş, “Adana, güçlü bir yerel medyaya sahip. Bu önemli bir zenginlik” dedi.
- Zirve, 7’nci kez buluşturacak
Başarı hikayeleriyle kadın girişimcilere ilham veren Kadın Girişimcileri Destekleme Zirvesi, bu yıl 7. kez düzenlenecek. 9 Ocak 2025 Perşembe günü İstanbul’da gerçekleştirilecek zirvenin bu yılki teması "Güvenilirlik ve Kadın" olarak belirlendi.
- Teknokent'i yok!
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ)’den Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) kurması bekleniyor.
- Kadınların sorunu girişimcilikle çözülür
Çukurova Üniversitesi’nde düzenlenen çalıştayda konuşan Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden, kadınların yaşadığı sorunların temelinde ekonomik koşulların yer aldığını belirterek, “Mağdur olan hemen her kadının ekonomik özgürlüğü olmayan kadın olduğunu görüyoruz. Türkiye, kadın kaynağını erkekler oranında değerlendiremediği sürece hem ekonomisi düzelmeyecek hem de kadınları sorunlarını çözemeyecek. Girişimcilik bunun en etkin yolu” dedi.
- 'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi
TÜRK BASININDA İLK KEZ Atatürk, dosta düşmana ‘Ayaktayım’ mesajı vererek katıldığı son 19 Mayıs 1938 Gençlik ve Spor Bayramı töreni biter bitmez gara gitti. Treni 20 Mayıs’ta Mersin’e girdiğinde Mehmetçik’in süngü parıltılarıyla karşılandı.
- Ekonomi düzelir ya ahlak?
ADANAGİAD’ın geleneksel kahvaltı etkinliğine katılan Ekonomi Gazetesi’nin üç yöneticisi Munyar, Dr. Oğuz ve Güldağ, iş dünyası için 2025’in kolay bir yıl olmayacağını söyledi. Etkinlikte hem konuşmacılar hem de davetliler, rasyonel kararların alınmasıyla ekonominin iyileştirilebileceğini ancak bu süreçte bozulan iş ahlakının yeniden tesisinin zaman alabileceğini söylediler.
- Beta Enerji’den SPK’ya halka arz başvurusu
Türkiye’nin köklü transformatör markası Beta Enerji, halka arz kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Şirketin İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Ünal, “Dünya markası Beta Enerji’yi daha da güçlendirecek adımlarımız kapsamında SPK başvurumuzu yaptık” dedi.
- Atatürk'ün ekonomi başkenti Adana'ydı
Kurtuluş Savaşı romanları yazarı gazeteci Mehmet Uluğtürkan, Cumhuriyetin ilk yıllarında uygulanan ‘Atatürk Ekonomi Modeli’nde pilot şehrin Adana olarak belirlendiğini söyledi. Seyhan Lions Kulübü'nün konuşmacı konuğu olan Uluğtürkan, "Türkiye, ilk tarım fuarını 1924’te Adana’da yaptı. Atatürk, örnek olması için Adana’dan üç çiftlik alıp işletti. Atatürk, tarıma dayalı sanayide Türkiye'yi dünya lideri yapmak istiyordu" dedi.
- Adana turizmine insan kaynağı yetiştirilecek
Potansiyeline göre turizm gelirlerinden yeterince yararlanamayan Adana’da sektöre insan kaynağı yetiştirecek önemli adım, Çukurova Üniversitesi’nden geldi. ÇÜ’nün Yumurtalık’ta genç, kadın ve dezavantajlı grupları turizm neferi yetiştirecek projesi destek aldı. Projenin destek sözleşmesini ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş ve ÇKA Genel Sekreteri Rifat Duran imzaladı.
- ‘Çukurova’nın Renkleri’ fotoğraf yarışması
Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından 3’üncüsü düzenlenen Çukurova’nın Renkleri Fotoğraf Yarışması’nın bu yılki teması “Çukurova Yöresel” oldu.
- Adana, havacılık ve uzay sanayinde tedarikçi olmalı
Türk Havacılık Uzay Sanayii tesislerini ziyaret ederek TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan’a yeni görevinde başarı dileyen MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, katma değeri yüksek üretim geliştirme yollarından birinin de havacılık sektörüne tedarikçi olmaktan geçtiğini belirterek, “Adana’nın bu alanda daha fazla yer alması için çalışacağız” dedi.
- Yeni rektörler görevlerine başladı
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile atanan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş ile Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) Rektörü Prof. Dr. Adnan Sözen, devir teslim törenleri ile görevlerine başladı.
- VPN kullanırken dikkatli olun!
Adana Bilişimci İş İnsanları Derneği (ABİAD) Başkanı Mehmet Ali Altun, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Instagram'a erişimin engellenmesinden sonra birçok kullanıcının ‘Sanal Özel Ağ’a (VPN) yöneldiğini ancak bu uygulamanın dikkatli kullanılması gerektiğini söyledi.
- Kimya Vadisi çölleşmeden...
Bölgemizdeki pamuğu, mısırı, narenciyeyi, endemik bitkileri, madenleri kullanarak ithal ettiğimiz kimyasalları pilot reaktörlerde üretecek, girişimciye yatırım alanları açacaktık.
- ‘Tayyare Meydanı’ndan ‘Uluslararası Havalimanı’na 87 yıl
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane Dokümantasyon Dairesi Başkanı Ahmet Karataş, Atatürk’ün sağlığında açılan ancak kullanmasına ömrünün yetmediği Adana Tayyare Meydanı’nın kısa tarihçesini Refleks gazetesine yazdı. Bu meydana inen ilk uçağı, İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in dünyadan gizleyerek bu meydanı neden kullandığı gibi ilginç detayları öğrenmeye ne dersiniz…
- Kimse ‘Tarlam değil mi ekmiyorum’ diyemeyecek !
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yılın Ekim ayından itibaren üretim planlamasına geçileceğini söyledi. Güvenilir Ürün Platformu’nun Mersin Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Ulusal Ürün Konseyleri Buluşması’ etkinliğinde konuşan Bakan Yumaklı, ‘Sözleşmeli üretim’, ‘Suya göre tarım’, ‘Tarım arazilerini boş bırakmama’ uygulamalarında hazırlıkların tamamlandığını, yönetmeliklerin Resmi Gazete’de yayınlanmasının beklendiğini kaydetti.
- Sunar’ın 3 şirketi zirvede
Türkiye’nin ilk 1000 İhracatçısı 2023 araştırmasında Sunar Yatırım’ın 3 şirketi yer aldı. Sunar Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mustafa Nuri Çomu, başarıda inovatif ürünlerin, yeni yatırımların ve sürdürülebilirlik çalışmalarının etken olduğunu söyledi.
- Rejeneratif tarım kurtuluş olur mu?
Realteks Denim, vahşi sulama, gereğinden fazla gübre ve ilaçla yorulan Çukurova topraklarını iyileştirmek için rejenaratif tarım uygulamasıyla pamuk yetiştirme kararı aldı.
- Yapay zekânın ‘organik zekâsı’ olmalısınız
Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden, “İntegralin müfredattan çıkarıldığı bir dönemde yapay zekânın kullanıcısı nasıl oluruz bilmiyorum ama moral bozmadan, her yaştan her alandan katılımcılarla bu alanın oyun kurucusu olmak zorundayız” dedi.
- Zor günleri gözümüzü dünyaya açarak atlatabiliriz
MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, zor günlerin yurtdışına yönelerek geride kalabileceğini söyledi. Duayen ekonomi gazetecilerinin katıldığı ‘Ekonomi Sohbetleri’nde konuşan Tekdemir, “ABD’den İran’a, Suudi Arabistan’dan Rusya’ya trilyon dolarlarla ifade edilen yatırımlar var. Bu yatırımlardan pay alma gayretinde olarak ekonomik sıkıntıyı yenebiliriz” dedi.
- Şirketlerin ömrünü uzatmaya talip
Anadolu Yönetim Danışmanları (ANADOLU YDD), ‘VIP Tanıtım’ programıyla işletmelere farklı alanlarda eğitim veriyor. ANADOLU YDD Başkanı Ferudun Gündüz, “Şirketlerin ömrü kısalıyor. Türkiye şirketler enkazına dönüşüyor. Milli servetimizi bu denli hoyrat tüketmemeliyiz. Daha uzun ömürlü şirketler için çalışıyoruz” dedi.
- ‘Ulusal Ürün Konseyleri’ Mersin’de buluşuyor
Hububattan çaya, fındıktan turunçgilden pamuğa Tarım Kanunu kapsamında kurulan Ulusal Ürün Konseyleri 30 Mayıs’ta Mersin’de bir araya gelecek. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği, Güvenilir Ürün Platformu iş birliğiyle gerçekleştirilecek buluşma ve ödül törenine Mersin Ticaret Borsası ev sahipliği yapacak.
- ‘Yatırım Bakanlığı’ olmadan olmaz!
SASA Polyester Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Şeker, Türkiye ekonomisinde yükselişin ‘Yatırım Bakanlığı’yla sağlanabileceğini söyledi. Çinli rakibinin petrokimya yatırımına karar verdikten 24 ay sonra üretime geçebildiğini belirten Şeker, “5 yıldır neredeyse başvuru yapmadığım kamu kuruluşu kalmadı. Hala üretime geçemedim. Yatırımcının tek muhatabı Yatırım Bakanlığı olmalı” dedi.
- Bir kavanoz üründe 20 sektör var
Güneyliler Gıda’nın Kalite ve Süreç Geliştirme Mühendisi Ezgi Güneyli, bir kavanoz közlenmiş biber için fide, tohum, tarla, ürün, hasat ve dolum gibi aşamalarda toplam 250 kişinin emek verdiğini söyledi.
- Teknoloji dünyasında bu çile niye?
Adana Mali Müşavirler Odası Başkanı Güney Yılmaz, teknolojinin hızla geliştiği günümüzde Hazine ve Maliye Bakanlığı sistemlerinde yaşanan sorunlar sebebiyle vergi beyannamesi vermenin ve tahakkuk eden vergiyi ödemenin inanılmaz bir çileye dönüştüğünü söyledi. Yılmaz, “Sistemlerin çalışmaması sebebiyle çoğu zaman beyan verme ve vergi ödeme süreleri uzatılıyor, kamu finansmanı sekteye uğratılıyor” dedi.
- 'Kent ve Yaşam Ödülleri' sahiplerini buldu
Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER)’in koordine ettiği, Kent ve Yaşam Ödül Töreni bu yıl 16’ncı kez gerçekleştirildi.
- "Atatürk en çok Adana'yı sevdi"
Kurtuluş Savaşı romanları yazarı Mehmet Uluğtürkan, Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında ‘Atatürk’ün Pilot Şehri Adana’ başlıklı söyleşide okurlarıyla bir araya gelecek. Cumartesi, saat 11.00’deki söyleşi Müze Kompleksi’nde gerçekleştirilecek.
- Girişimcilere 3 milyon Euro hibe
Toplumda kadınların ve gençlerin ekonomik durumlarını iyileştirmeyi ve sosyal uyumlarına katkıda bulunmayı amaçlayan SEECO Projesi kapsamında girişimcilere yaklaşık 3 milyon Euro hibe desteği sağlanacak. Projenin detaylarına www.cka.org.tr ’den ulaşılabilecek.
- Türk havacılığına üs olsun
Çukurova Havalimanı’nın açılmasıyla uçuşlara kapatılması gündeme gelen Adana Havalimanı için gazeteci Mehmet Uluğtürkan, “Kapatılmamalı ama zorunlu kalınırsa havacılık endüstrisine üs olarak tahsis edilmeli” dedi.
- 'Türkiye Yüzyılı'nın tarım vizyonu ne olacak?
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, tarım sektörünün paydaş STK temsilcileri ve medya mensuplarıyla ‘Güvenilir Ürün Platformu’nun etkinliğinde buluştu. DSİ’nin İstanbul Libadiye’deki tesislerinde gerçekleştirilen etkinlikte Bakan Kirişçi, tarım, gıda ve orman alanında yeni döneme dair yapılacaklarını anlattı.
- Uluğtürkan’a ‘Tarıma Değer Katan Kalem’ ödülü
Güvenilir Ürün Platformu, aralarında Doğu Akdeniz’in ilk ve tek ekonomi yayını Refleks gazetesi yazarı Mehmet Uluğtürkan’ın da bulunduğu 6 gazeteciye ‘Tarıma Değer Katan Kalemler’ ödülü verdi.
- Mutfak ekipmanlarında hedef ilk 5
Adana Lezzet Festivali kapsamında Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleştirilen ‘Mutfağın Perde Arkası’ adlı panelde mutfak endüstrisinin geleceği konuşuldu. Mutfak ekipmanlarında Türkiye’nin dünya pazarından en fazla pay alan 8’inci ülke olduğu belirtilen panelde sektör temsilcileri hedefi ilk 5 olarak belirledi.
- Mersin – Antalya yolu kapandı
Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde çıkan orman yangını Mersin – Antalya yolunun kapanmasına neden oldu.
- İnternetsiz teknokent!
Adana’da üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek ve ar-ge yapacak şirketlere üs olmak amacıyla kurulan Çukurova Teknokent’te günlerdir internet yok. Kendi cep telefonlarıyla internete giriş yaparak iş yapmaya çalışan ar-ge şirketlerinin temsilcileri, sorunu çözecek muhatap bulamıyor.
- Akkuyu ‘dipsiz kuyu’ mu?
Yapımı devam eden Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu’da işler karıştı. Rus kamu şirketi Rosatom, inşaat sürecindeki Türk ortağı IC İçtaş ile sözleşmesini “İhlal var” gerekçesiyle feshetti. IC İçtaş, ‘hukuksuz’ olarak nitelendirdiği fesih için “Amaç, projedeki Türk varlığını azaltmak” açıklamasında bulundu.
- Akkuyu karıştı!
Türkiye’nin ilk nükleer santral projesini gerçekleştirmek için kurulan Akkuyu Nükleer AŞ, genel yüklenicisi IC İçtaş İnşaat ile ‘çalışmalarını tamamladıkları’ için sözleşmelerini feshettiklerini açıkladı. IC İçtaş İnşaat ise Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin sözleşmeyi feshederek, projedeki Türk paydaşlığını ortadan kaldırmaya çalıştığını iddia etti.
- Adana'da petrol bulundu!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Adana'daki petrol keşfini yakında ilan edeceğiz" dedi.
- Zor döneme deneyimli isim
Küresel ısınma, pandemi ve savaşla arz sıkıntısı başta olmak üzere birçok sorunun yaşandığı tarımsal üretim sürecinde Tarım ve Orman Bakanlığına Prof. Dr. Vahit Kirişçi atandı.
- Türkiye’de tarım ihracatının zirvesinde Ege Bölgesi var
Türkiye 2021 yılında 23 milyar dolarlık tarım ürünleri ihraç ederken, Ege İhracatçı Birlikleri 5 milyar 100 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 22’sini tek başına gerçekleştirerek tarım ürünlerinde Türkiye ihracat şampiyonu oldu.