Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nin Çukurova Kalkınma Ajansı desteğiyle gerçekleştirdiği ‘Startup Hukuku Eğitimi’ sona erdi. GED Başkanı Esra Özden, “Ekosistem taraflarının hukuk içerisinde kalması girişimleri hızlı ve sağlıklı büyütüyor. Eğitim programımızla Türkiye girişimcilik ekosistemine konuyu her boyutuyla kavrayan avukatlar kazandırmış olduk” dedi.
- Startup’u hukuk büyütür
- Kozadan çıkan kelebek, üretim süreç verimlilikleri…
Üretim süreçlerinin verimliliği, küçük ya da büyük olsun şirketlerin verimliliklerini artırabilecekleri en önemli alanlardan biri. Peki, şirketlerin verimliliği hangi ana noktalardan izlenebilir? Ergin Turan yazdı.
- GSYF’li olmak kazandırıyor
Ar-Ge faaliyetlerinden kazanç elde eden şirketlerin yatırım yapma zorunda oldukları, yatırım yapan şirketlere ise vergisel avantaj sağlayan Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) Adana’da tanıtıldı. Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nin Adana Sanayi Odası iş birliğiyle gerçekleştirdiği etkinlikte GED Başkanı Esra Özden, “Şirketler GSYF yatırımlarıyla girişimcilerin büyümesine katkı sağlarken gelir elde edebiliyor, vergisel avantajlar yakalayabiliyor” dedi.
- “Bu yıl da çok zor geçecek”
Borsa aracı kurumu Yatırım Finansman’ın Baş Ekonomisti Erol Gürcan, ekonomide ‘zorlu’ dönemin bir yıl daha devam etmesinin beklendiğini söyledi.
- Güney Kore’li Game Changer’a yatırım
Teknoloji girişimlerini destekleyen ve Türkiye’nin önde gelen girişim sermayesi yatırım şirketlerinden olan Boğaziçi Ventures, oyun endüstrisinin yenilikçi isimlerinden Game Changer Worldwide’a yatırım yaptı.
- Deneyimin geleceğe aktarımı
Sanayiciler, bugünü yönetmekle o kadar meşgul ki, geleceği planlamak çoğu zaman ikinci planda kalıyor. Ancak rekabet gücünü korumanın tek yolu, doğru bilgiye ve tecrübeye dayanarak ilerlemektir. Sanayi mentorluğu, sizi günlük operasyonlardan stratejik düşünmeye yönlendirir. Ergin Turan ([email protected]) Refleks okurları için yazdı...
- Dedeman da Adana’yı keşfetti
Turizm hamlelerini gastronomi ve sağlık alanlarında artıran Adana’ya Dedeman da geldi. Adana iş dünyasının etkin isimleri arasında yer alan Kenan Şenbayrak’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Turin A.Ş ortaklığı ile faaliyete geçen Dedeman Adana’nın resmi açılışı çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.
- Duayen iş insanı vefat etti
Tarım ve tarıma dayalı endüstrinin duayen iş insanı Ali Milli vefat etti.
- ‘Startup Hukuku’ eğitimi
Girişimcilik Ekosistemi Derneği, startup ve yatırımcıların hukuki riskleri yönetmelerine yardımcı olacak bir eğitim programı düzenleyecek. Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle gerçekleştirilecek eğitim kapsamında mentorler bilgilendirilecek.
- ‘İş’te başarının 5’li formülü
Turkcell’in efsane CEO’su, Kuika Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Ciliv, yeni dönemde başarının tüketiciyi çok iyi tanıma, müşteriye özel üretim, global düşünme, teknolojiyi kullanma ve hızlı olmakla yakalanabileceğini söyledi. Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Yönetim Kurulu toplantısına katılan Ciliv, “İnovatif girişimci ekosistemini doğru kurgulayanın kazanacağı bir dönemdeyiz. GED’in bu çerçevede bugüne kadar yaptıklarından çok etkilendim” dedi.
- Sunar’ın 3 şirketi zirvede
Türkiye’nin ilk 1000 İhracatçısı 2023 araştırmasında Sunar Yatırım’ın 3 şirketi yer aldı. Sunar Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mustafa Nuri Çomu, başarıda inovatif ürünlerin, yeni yatırımların ve sürdürülebilirlik çalışmalarının etken olduğunu söyledi.
- ‘Yatırım Bakanlığı’ olmadan olmaz!
SASA Polyester Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Şeker, Türkiye ekonomisinde yükselişin ‘Yatırım Bakanlığı’yla sağlanabileceğini söyledi. Çinli rakibinin petrokimya yatırımına karar verdikten 24 ay sonra üretime geçebildiğini belirten Şeker, “5 yıldır neredeyse başvuru yapmadığım kamu kuruluşu kalmadı. Hala üretime geçemedim. Yatırımcının tek muhatabı Yatırım Bakanlığı olmalı” dedi.
- Ali Baba Çiftiği, meyve bahçeleriyle büyüyor
Hayvancılık ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Ali Baba Çiftliği, Niğde’nin Çamardı ilçesinde 3 bin dekar meyve bahçesi kurdu. Erik, kayısı ve elma ağırlıklı meyve bahçelerinden elde edilen ürünler Ortadoğu ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor.
- AOSB, açık artırmayla arsa satacak
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, sınırları içerisinde bulunan 5 adet sanayi parselinin tahsis satış ihalesini ‘Açık Artırma’ usulüyle gerçekleştirecek. 3 Mayıs saat 10.00’da AOSB Bölge Müdürlüğü Seyhan Salonu’nda ihalesi yapılacak arsalara ilişkin tüm bilgiler https://www.adanaorganize.org.tr adresinden temin edilebilecek.
- Tohum yetmez, fidan hatta orman lazım
Türkiye’nin dünya girişimcilik endeksinde sürekli yükseldiğini belirten Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı Esra Özden, “Yapılması gereken tohum girişimleri büyütecek mentor ve melek yatırımcı sayısını artırmak, Türkiye’nin girişim fidanlarını Türkiye’de tutmak hatta girişim ormanı kurmak için yabancı girişimciyi ülkemize çekecek iklimi sağlamak olmalı” dedi.
- İnovasyona teşvik, yatırım alanlarına destek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bir taraftan yüksek katma değerli sektörleri teşvik ederken diğer taraftan daha fazla yatırım için düşük bedelli sanayi arsası üretimine destek vereceklerini söyledi. Adana Hacı Sabancı OSB’nin konuğu olan Bakan Kacır, ‘Sanayi Alanı Master Planı’ hazırlıyoruz. Yüzölçümümüzdeki 0.36’lık sanayi alanını yüzde 1’e çıkaracağız” dedi.
- Adana OSB, en büyük olma yolunda
Halen üçte ikisi kullanılan 22 milyon metrekare alana sahip Adana OSB’de, 6 milyon metrekarelik alan daha iki yılda devreye girecek. Önümüzdeki beş yılda 500 milyon dolarlık yatırım yapılacak bölgede, 30-35 milyon metrekarelik genişleme alanında da son aşamaya gelindi. AOSB’nin hedefi 50 milyon metrekareyi geçerek Türkiye’nin en büyük OSB’si olmak.
- Adana, 3.3 trilyon dolardan pay alabilir
Uluslararası İş Forumu’na katılan MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, Suudi Arabistan’ın 2030 yılına kadar 3.3 trilyon dolarlık yatırım planladığını belirterek, “Başta inşaat olmak üzere her sektör bu büyük pazardan pay alabilir. Expo 2030’a ev sahipliği yapacak Riyad ve ülkenin diğer şehirlerindeki yatırımlardan Adana’nın pay alması için çalışma yapacağız” dedi.
- Anadolu'da her şehir girişimcilikte kendine özgü ekosistem kurmalı
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ve Yozgat Bozok Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘Genç Fikirler Fabrikası İş Fikri Yarışması’nın final programında yer alan panelde konuşan Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı Esra Özden, “Her şehir rekabette üstün olduğu alanda inovatif girişimler ile bunlara yatırım yapacak melek yatırımcılarını çıkarmalı” dedi.
- Türkiye'yi büyütecek üçgen
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Türkiye’nin yeni yatırım havzasının Konya-Mersin-Adana üçgeninin oluşturduğu bölge olduğunu belirterek, “Nükleer santralimizi de yaptığımız deprem olasılığı en düşük bölgede önemli adımlar atılıyor. Yeni limanlar, hızlı tren, lojistik üs, uluslararası havalimanı, ihtisas OSB’ler yeni ve stratejik yatırımları beraberinde getirecek” dedi.
- ÇKA’nın desteklediği 11 girişim yatırımcılarla buluştu
Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), yürüttüğü ‘Genç Girişimci Destek Programı’nda başarılı olan 11 girişimi ‘Çukurova Yatırımcı-Girişimci Buluşması’ adlı etkinlikte tanıttı. ‘Girişimcilik Ekosistemi Nasıl Geliştirilir?’ başlıklı panelin de gerçekleştirildiği etkinliğin açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ve Mentor Yatırımcı Murat Avcı genç girişimcilere tavsiyelerde bulundu.
- Tarımsal yatırımda hibe zamanı
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında verilen hibelere başvurular devam ediyor. Tarımsal ürünlerin işlenmesi başta olmak üzere yenilenebilir enerji yatırımlarına kadar onlarca alanda 14 milyon Türk Lirasına kadar yüzde 50 hibe verilecek.
- Yeni unicornlar Dijital Kuluçka Merkezi’nden çıkacak
Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nin (GED) ABD Büyükelçiliği hibesiyle hayata geçirdiği Dijital Kuluçka Merkezi’nde (DKM) bir yıl boyunca eğitim ve mentor hizmeti alan 250’ye yakın girişimci inovatif iş fikirlerini yatırımcıya sunabilmek için yarıştı. GED Başkanı Esra Özden, hedeflerinin DKM’den yeni unicornlar çıkarmak olduğunu söyledi.
- Adana'ya 3,5 milyar liralık yatırım
MÜSİAD Adana Şubesi üyesi 8 şirket yatırım kararlarından dolayı ödüllendirildi. Adana Valisi Dr. Süleyman Elban’ın katıldığı ödül töreninin açılışında konuşan MÜSİAD Adana Şubesi Başkanı Burhan Kavak, “Yatırım yılı olarak ilan ettiğimiz 2022’de 8 üyemiz Adana’ya 3,5 milyar liralık yatırım yapacak. Bu yatırımlarda 8 şirketimizin 4 bin 825 kişilik istihdamı bin 450 ilave istihdamla 6 bin 275’e yükselecek” dedi.
- Jeotermal enerji projelerine kredi
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Dünya Bankası’ndan Jeotermal Enerji Geliştirme Projesi kapsamında 150 milyon ABD Doları tutarında kredi temin etti. Türkiye’de jeotermal enerji üretiminin artırılmasını hedefleyen kredi, özel sektör yatırımlarının finansmanında kullandırılacak.
- Girişimlere yılda ortalama yüzde 44 yatırım artışı
ScaleX Ventures tarafından hazırlanan “Yatırım Durum Raporu”na göre, pandemi sonrası yatırımlar, yatırım getiri oranları ve yazılım şirketlerinin yükselişi ile birlikte önümüzdeki yıllarda artmaya devam edecek
- Hedef, yenilikçi girişimciyle büyüyen Adana
Vali Süleyman Elban, girişimci zengini bir Adana için ekosistemin tüm paydaşlarıyla yeni bir dönem başlatıldığını açıkladı. Çukurova Yatırım Platformu üyelerini Tepebağ’da startup cafeye dönüştürülen tarihi konakta ağırlayan Vali Elban, 2022 eğitim döneminde 494 bin öğrenciye ‘yazılım okuryazarlığı’ eğitimi verileceğini söyledi.
- 'Fikirlerinizi getirin', yatırımcıya 'Platformumuza katılın' çağrısı
Çukurova’da yenilikçi iş fikirlerini markalaştırma hedefiyle kurulan Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED), inovatif girişimci, mentor ve melek yatırımcı eğitimlerinin ardından ‘Çukurova Yatırım Platformu’nu kurdu. GED, öncülük ettiği platformla yenilikçi iş fikirleri olan gençlerin finansman ihtiyacını karşılayacak.
- Cumhurbaşkanı imzalı ‘Adana’ya Cuma Müjdesi’
- 2 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli kredi
Dinamo Finans Danışmanı Bülent Hasanefendioğlu, koronovirüs salgınının ekonomiye olan olumsuz etkisini azaltma çerçevesinde kullandırılacak ‘Yatırım Taahhütlü Kredi’nin iş dünyası için fırsat olacağını söyledi. Hasanefendioğlu, kaynağı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olan kredinin politika faizinin 150 baz puan altında 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli ve TL olarak kullandırılacağını belirtti.
- Müteahhitler ‘Melek’ oldu
‘Melek Yatırımcı Eğitimi’ne en çok inşaat sektörü temsilcileri ilgi gösterdi. 30 kişilik eğitim programına çok sayıda müteahhidin katılmasını değerlendiren Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden, “Türkiye sadece betonla değil, inovatif girişimcilerle büyümek zorunda. Başarılı müteahhitlerimizin melek yatırımcılığa ilgisinden memnunuz. ” dedi.
- Çukurova'nın ilk melek yatırımcıları olacaklar
Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nin Çukurova Kalkınma Ajansı desteğiyle düzenlediği ‘Melek Yatırımcı Yetiştirme Eğitimi’ Adana Hiltonsa’da başladı.
- Karşılıklı ticari fırsatlar değerlendirilmeli
Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Khazar İbrahim, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin ve ticari işbirliklerinin tüm alanlarda en yüksek seviyede olması gerektiğini söyledi.
- KASEM’le yatırımlar sıfırdan planlanıyor
Kasem Danışmanlık firmasından Osman Demirkol, kişi ve kurumlara kalkınma ajansı, tarım bakanlığı, KOSGEB destekleri konusunda hizmet verdiklerini belirterek planlanan yatırımlara sıfırdan yaklaştıklarını, her aşamasını danışanlarla birlikte inşa ettiklerini ifade ediyor.
- 4 bin 32 yatak boş kaldı
Adana’daki otellerde geçen yıl konaklayanların sayısının bir önceki yıla göre oranında artmasına karşın her gün 4 bin 32 yatağın boş kaldığı bildirildi.
- 11,5 milyar dolar için eğitim projesi
Adana ve Mersin’de bankalardaki 11,5 milyar dolarlık mevduatın sahiplerini yatırıma yönlendirmek amacıyla Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nin (GED) hazırladığı projesini, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) kabul etti.
- Elbistan’a dev yatırım
Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde 60 bin büyükbaş hayvan kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük besi OSB’lerinden biri olacak Elbistan Tarıma Dayalı İhtisas Büyükbaş Besi Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili ÇED süreci başladı.