Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin geliştirdiği, Türk Standartları Enstitüsü’nün onayladığı yazılım ile firmalar sera gazı emisyonlarını güvenilir bir şekilde hesaplayabiliyor.
- Şirketlere ‘Sera Gazı Emisyon Ölçüm’ hizmeti
- Adana'ya yakıştı
Plastik geri dönüşüm sektöründe Türkiye üretiminin yüzde 60’ını tek başına gerçekleştiren Adana, görkemli bir atık yönetimi fuarı ve konferansına ev sahipliği yaptı.
- ‘Sürdürülebilirlik’ ve ‘Yeşil Dönüşüm’ün öncüsü
‘Türk Sanayisinin Güneydeki Üssü’ olarak değerlendirilen Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüme öncülük yapıyor. AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, “Yenilikçi hizmetler ve yeşil dönüşüm konusunda hayata geçirdiğimiz projelerle katılımcılarımıza öncülük ediyoruz” dedi.
- Öncelik insana sevgi, doğaya saygı olmalı
Enerjiden inşaata, otomotivden savunma sanayine onlarca sektöre 5 binin üzerinde ürün çeşitliliği sunan Zahit Alüminyum’un ‘Sürdürülebilirlik ve Çevre’ biriminin atıktan hammadde üretim projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ‘Verimlilik Proje Ödülleri’ kapsamında birincilik ödülü aldı. Zahit Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Zahit Balbay, “Yeşil dönüşümü yönetmeliklerden önce insana sevgi, doğaya saygı olarak değerlendiriyoruz. Önceliğimiz hep su, atık, enerji ve karbon yönetimi” dedi.
- Rekabet üstünlüğü sağlıyor
Endüstri Mühendisi Gözde Akçiçek, sadece doğa, ya da toplum yararına değil, rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için Holding’ten KOBİ’ye her şirketin sürdürülebilirlik çalışması yapmak zorunda olduğunu söyledi.
- Geri dönüşüm, toprağı koruyor
Toprak kirliliğinin de diğer çevre kirlilikleri kadar önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, fabrikaların tehlikeli atıklarının toprağa gömülmesinin, tarımda bilinçsiz ve kontrolsüz şekilde kullanılan gübre ve ilaçların ve hafriyat atıkların toprak kirliliğine yol açtığına dikkat çekiyor. Uzmanlar, toprak kirliliğini önlemede en etkili yöntemin, yeniden hammadde olarak kullanılabilecek olan plastik, metal, kağıt ve cam atıklarının, atık olmaktan çıkıp ekonomiye kazandırılması olduğunu belirtiyor.
- 2021’de küresel felaketlerin maliyeti 77 milyar doları buldu
Üsküdar Üniversitesi Çevre Ahlakı Platformu, 2021 yılında dünyada ve ülkemizde yaşanan çevresel felaketleri değerlendirdi.
- AKİB’den 2021’de yüzde 46 artışla 16,3 milyar dolarlık ihracat
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Nejdat Sin, 2021 yılında geçen yıla göre yüzde 46 artış yakalayıp 16,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.
- 75 kurum Zehirsiz Kentler için harekete geçti
Zehirsiz Sofralar Platformu, yaşam alanlarımızda insan ve çevre sağlığını tehdit eden zehirli kimyasalların belediyeler öncülüğünde kullanımının sonlandırılması ve ekolojik, doğa dostu alternatiflerin uygulanması talebiyle Zehirsiz Kentler Kampanyası’nı başlattı.
- Muğla'dan Tanzanya'ya Milas Akıllı Köyü Projesi
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Süleyman Koç’un Tanzanya’daki Kichwele bölgesinde IDEA Universal (Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği) işbirliğiyle yaptırdığı Milas Akıllı Köyü, yaşamları dönüştürmeye devam ediyor.
- İlk yatırım heyecanı
- "Altyapı Yatırımları İdare Ödülü"
Su ve Teknoloji Derneği (SUTEK) tarafından düzenlenen 5. Su ve Çevre Konferansı ve Ödül Töreni'nde Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne ödül verildi.
- Kastamonu Entegre 'den 50 okula geri dönüşüm bahçesi
Türkiye ağaç bazlı panel sektörünün yarım asırlık global markası Kastamonu Entegre, 50. yılında çocuklara uzanan bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü desteğiyle hayata geçirilen proje ile tesislerde değerlendirilen endüstriyel atıklardan oluşturulan, birbirinden renkli bank ve masaları içeren oturma gruplarının 50 okula bağışlanması hedefleniyor.
- Yılın ilk çağla hasadı Silifke’den
Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde bahar meyvelerinin ilki olan çağla, tezgahlarda yerini almaya başladı.
- 11 ton atık toplayarak okullarına gelir sağladılar
Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde öğretmen ve öğrenciler 11 ton atık toplayarak okula gelir sağladı.
- Tekstil atıkları için özel geri dönüşü kutuları
Osmaniye Belediyesi, şehrin 80 ayrı noktasına tekstil atıkları toplama kutuları yerleştirdi.
- Şeker fabrikasına rekor ceza
Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde bulunan şeker fabrikasını işleten özel firmaya, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından atık su ve çevreye yaydığı atıklardan dolayı 252 bin 706 TL idari para cezası kesildi. Devlet bünyesinde faaliyet gösterirken de birçok kez ceza alan tesise özelleştirildikten sonra kesilen bu ceza, bugüne kadarki en yüksek miktar oldu.
- AOSB’den “Çevreci” ödül
Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB), her yıl olduğu gibi bu yıl da atık su proses aykırılığı bir önceki yıla oranla azalan sanayi kuruluşları ödüllendirildi.
- Geleceğin formülü “Döngüsel Ekonomi”de
Atık yönetimi ve geri dönüşüm sektörleri için son teknoloji ürün ve hizmetlerin sergileneceği ‘IFAT Eurasia Çevre Teknolojileri’ fuarı 28 -30 Mart tarihinde İstanbul’da düzenlenecek.
- Belediyenin çevreci projeleri bilinç aşılıyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, atmosferin ve çevrenin her geçen gün kirlenerek küresel ısınmanın kurbanı olduğu dünyada, çevreci projeleri ile göz dolduruyor.
- MTOSB’de atık datası oluşturulmalı
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (MTOSB) incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömür Özdil, bölgedeki sanayi kuruluşları ve atık çıktılarıyla ilgili bir data oluşturulması gerektiğini söyledi.
- MEÜ'nün projeleri destek alacak
Mersin Üniversitesi (MEÜ) öğretim üyelerinin iki Avrupa Birliği (AB) projesi, 300’den fazla proje arasından seçilerek desteklenmeye değer bulundu.