Üretim çeşidi fark etmeksizin Türkiye’nin dört bir tarafındaki çiftçiler içerisinde bulundukları sıkıntılı durumu yürüyüş, hasadı çöpe dökme gibi eylemlerle protesto ediyor. Adana Çiftçiler Birliği, üreticinin zor dönemden çıkabilmesi için 13 öneri sundu.
- 13 öneri sunuldu
- Tarımdaki ilerlemeler ve istihdam stratejileri
İklimi ve verimli toprakları sayesinde birçok tarımsal ürünün yetiştirilmesine olanak tanır. Bu makalede, Adana bölgesindeki tarımsal ilerlemeler ve bu ilerlemelerin yerel çiftçilere etkileri üzerinde duracağız. Ayrıca, tarım sektöründe uzmanlaşmış bireylerin işe alımının önemi ve bu süreçteki stratejilere değineceğiz.
- Yılı değerlendirmek için ürün çeşitliliğine gittiler
Çukurova tarımının global şirketi Özler Ziraat, ağırlıklı narenciye üretimini kayısıdan incire, elmadan hurmaya onlarca ürünle çeşitlendirdi. Şirketin Mali İşler Yöneticisi Hüseyin Karaosman, “Böylece 12 ay boyunca ihracatımızı ve istihdamımızı koruyoruz” dedi.
- ‘Ulusal Ürün Konseyleri’ Mersin’de buluşuyor
Hububattan çaya, fındıktan turunçgilden pamuğa Tarım Kanunu kapsamında kurulan Ulusal Ürün Konseyleri 30 Mayıs’ta Mersin’de bir araya gelecek. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği, Güvenilir Ürün Platformu iş birliğiyle gerçekleştirilecek buluşma ve ödül törenine Mersin Ticaret Borsası ev sahipliği yapacak.
- ‘Sürdürülebilirlik’ ve ‘Yeşil Dönüşüm’ün öncüsü
‘Türk Sanayisinin Güneydeki Üssü’ olarak değerlendirilen Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüme öncülük yapıyor. AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, “Yenilikçi hizmetler ve yeşil dönüşüm konusunda hayata geçirdiğimiz projelerle katılımcılarımıza öncülük ediyoruz” dedi.
- Minik eller sebze yetiştirdi
Adana’da Ayşe Atıl İlkokulu öğrencileri, Adana Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğünün ‘Okullu Tarım Gönüllüleri Projesi’ kapsamında tarımla tanıştı. Müdürlüğün Yüreğir Doğankent’teki yerleşkesinde laboratuvar ortamında tohum ekmeyi, arazide sebze yetiştirmeyi, yetiştirilen ürünleri hasat etmeyi deneyimleyen öğrenciler; bir tarım ürününün tarladan sofraya gelme serüvenini öğrendiler.
- Küçük Evler İnşaat Sektörünün Geleceğini Şekillendiriyor
İnşaat sektörü koronavirüs ile birlikte dönüşüm süreci yaşıyor. Değişen yaşam tarzı ile birlikte sektörün geleceğine ışık tutan ‘Tiny House’ (Küçük ev), prefabrik ve yeşil yapı gibi alanların payı tüketicilerin talebi ile doğru orantılı olarak her geçen gün artıyor. Öyle ki hacimlerine nazaran daha fazla özgürlük sunan ‘Tiny House’ pazarının 2021-2025 döneminde yüzde 4'ün üzerinde 3.33 milyar dolar büyümesi ön görülüyor.
- Üretim firmaları siber saldırıların hedefi
Endüstri 4.0’a geçişle birlikte teknolojik operasyonları daha fazla benimseyen üretim firmaları, siber saldırıların hedef tahtasına daha çabuk yerleşiyor. İmalat firmalarının %40'ının son bir yılda en az 1 kez siber saldırıya uğradığını ve yaşanılan her ihlal maliyetinin 1 milyon dolardan fazla olduğunu aktaran WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, siber tehlikelerden korunmak için etkili öneriler paylaşıyor.
- BSH dünyanın yarısını Türkiye’den yönetiyor
BSH Grubu dünya yüzölçümünün %54’ü ile 4,6 milyar nüfusu kapsayan 130 ülkeyi Gelişen Pazarlar Bölgesi olarak Türkiye’den yönetiyor. BSH Grubu’nun 130 ülkeyi kapsayan ve Türkiye’den yönetilen Gelişen Pazarlar bölgesi 2021 yılını %12 dolayında bir büyüme ve yaklaşık 2 milyar Euro’luk bir ciroyla kapatmayı hedefliyor. Bölgede 11 fabrikada yaklaşık 11 bin çalışan bulunuyor. Gelişen pazarlar bölgesi BSH Grubu’nun toplam üretiminin %22’sini gerçekleştiriyor.
- Temsa'dan güzel haber
Rekabet Kurulu, Temsa’nın Exsa Export’la PPF Beer Topholdco B.V. tarafından devralınması işlemine onay verdi. Yurtdışı ilgili kurullardan da onay beklenen devir sonrası Temsa’nın güçlü ortağı Skoda ile dünya otobüs arenasına yeniliklerle girmeye hazırlanıyor.
- Çileğini almak için sıraya girmek şart
- "Biz satınca üretime devam edeceklerini düşünmüştük" demiş
Üretimi duran Temsa’daki son durumu değerlendirmek üzere Adana Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar, dün görüştüğü Güler Sabancı ile ilgili, “Güler Hanım’ın ‘Biz Temsa’yı satarken alanların üretime devam edeceğini düşünmüştük’ dediğini size aktarabilirim” ifadelerini kullandı.
- Temsa'yı geri alın
- Temsa için Bakan’a 8 kritik soru
Adana’da kurulu otobüs ve midibüs üreticisi Temsa’nın üretimi durdurması Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı. CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle meclise soru önergesi sundu. Milletvekili Şevkin, TEMSA satışının ‘oldu bitti’ye getirildiğini belirterek satın alan fonun arkasında kimlerin olduğunu sordu.
- Süt üretiyoruz ancak tüketmiyoruz
Adana Sütçüler Yoğurtçular ve Peynirciler Odası Başkanı Memduh Özalp, Türkiye'nin süt üretiminde dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yerini aldığını buna rağmen kişi başına süt tüketiminin Avrupa ülkelerinin dörtte biri kadar olduğunu söyledi.
- Şirikçioğlu mensucat hacimli iplik üretiyor
Dünyaca ünlü markaların kumaş tedarikçisi Şirikçioğlu Grubu, ARGE çalışmaları sonucu yöneldiği inovatif ürünler kapsamında hacimli iplik üretimine de başladı. Çevreci ürünlerle de doğaya saygılı üretim gerçekleştiren Şirikçioğlu, bu sayede dünya pazarlarındaki itibarını güçlendiriyor.
- Karalar’dan üretime, ihracata destek vurgusu
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 5 milyar dolarlık ihracat hedefinde üretime, ihracata ve istihdama katkı sağlayan sanayiciler ile girişimcilerin her zaman destekçisi olacaklarını vurguladı.
- Pamuğu taş yapıp, çiftçiyi altında ezmeyin
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 'beyaz altın' olarak bilinen pamukta dönüm başına 600-650 kilogram aralığında olan desteklemenin 450 kilograma düşürüleceğine yönelik iddialara tepki gösterdi.
- Bu yıl erik fiyatı ne kadar olacak?
Mersin’in Silifke ilçesinde örtü altına alınan erik bahçesinde ilk hasat yapıldı. 100 gramlık kaselere konularak gönderilen 100 kilo eriğin fiyatı İstanbul'da belirlenecek.
- Mısır sapından kağıt ürettiler
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde fen bilgisi öğretmeni olan Abdullah Tabur, bir grup öğrencisi ile birlikte iki yıllık çalışma sonucu mısır sapından kağıt ve karton üretti.
- Müşteri odaklı tedarik zinciri !!!
- Süt zarar ettiriyor!
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, hayvancılık sektörünün sorunları, beklentileri ve çözüm önerilerini dile getirdi.