Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Akif Kansu Toplantı Salonu'nda Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü Çalıştayı düzenlendi. ÇÜ İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Bölümü'nden 'Kadın ve Çocuk Çalışmaları Atölye Ekibi' tarafından organize edilen ve moderatörlüğünü Doç. Dr. Özlem Aydoğmuş Ördem'in yürüttüğü çalıştayda kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin yanı sıra kadınların başarılarının konuşulması gerektiğinin altı çizildi.
KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN BAHANESİ YOK
Ördem'in yürüttüğü çalıştayda konuşan TKKD Adana Şube ve Akdeniz Bölge Başkanı Avukat Meryem Türktekin, dünyada ve Türkiye'de kadına yönelik şiddetin geldiği boyutu anlattı. Türktekin bir süredir gündemi meşgul eden ‘Narin Cinayeti’ ile ‘Bebek Çetesi’ni hatırlatarak kadınların ve kız çocuklarının sağlıklı ve güvenilir bir ortamda olmadıklarını ifade etti. Türktekin, “Bahanesi yok, kadına yönelik şiddet önlenebilir. Kadına şiddet insan hakları ihlalidir, insan hakları ise her birimizin koruyup gözetmekle yükümlü olduğu değerlerdir, kadına şiddete hayır diyorum ”dedi.
KADINLAR SİYASET ALANINDA YER ALMALI
Avukat Muhal İkikardeş de Adana’da kadınlara yönelik şiddeti önleme ve toplumsal cinsiyet bilinci yükseltme eğitimi SODES projesinden bahsetti. İkikardeş yaptığı konuşmada kadın danışma merkezleri izleme grubuna vurgu yaptı. Kadınların siyaset alanında yer alması için çaba sarf edildiğini belirten İkikardeş, her cinsiyetin eşit fırsatlara sahip olması gerektiğini vurguladı.
KADINLAR ÇALIŞMA HAYATINDA YER ALMALI
Çalıştaya katılan Girişimcilik Ekosistem Derneği Başkanı Esra Özden de girişimcilik ekosisteminde kadının yerini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Sözlerine Neşet Ertaş’ın “Kadınlar insandır, erkekler insanoğlu” sözleriyle başlayan Özden, girişimcilikte ‘Kadın’ olmanın avantajlarını anlattı. "Türkiye’de kadının yaşadığı her sorunun ardında, kadının ekonomik özgürlüğünü elde edememiş olması var. Türkiye ekonomisinin de temel problemlerinden biri kadının yeterince iş hayatında olmayışı. Her kadınımızı kamuda ya da özel sektörde istihdam edebilme imkanımız yok. O yüzden girişimci kadın sayımızı artırmak zorundayız” dedi.
MEDYA DİLİ ÖNEMLİ
Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Gülcennet Öztürk de kadına yönelik şiddetle mücadelede medyadaki iletişim dilini değiştirmenin öneminden bahsetti. Medyanın, şiddeti, suçluyu ve mağduru doğru bir şekilde tanımlayarak, failin sorumluluğunu açıkça belirtmesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, şiddeti önlemek için medya çalışanlarını eğitilmesi gerektiğini söyledi.
YORUMLAR