Refleks
Tarımda çalıştırdığı geçici işçileri Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika’dan temin eden Avrupa, Covid-19 salgını nedeniyle işgücü temin sıkıntısı yaşıyor. Dünyanın en fazla kuşkonmaz üreticisi ve aynı zamanda tüketicisi olan Almanya’nın kuşkonmazı, Fransa’nın çileği, Hollanda’nın çiçeği işçi bulunamadığı için hasat edilemedi.
TARIM İŞÇİSİNE GÜNLÜK 130 AVRO
Avrupa’ya her yıl yüz binlerce geçici tarım işçisi gönderen ülkeler, vatandaşlarına dönüşte 14 günlük karantina şartı getirdiği için bu yıl işçiler Almanya, Fransa ve Hollanda’ya gitmedi. Birçok tarımsal ürünün tarlada kalması Avrupa’yı telaşlandırdı. Bulgaristan asgari ücretinin yarısı, 130 avroyu günlük çilek toplama bedeli olarak teklif eden Belçikalı üretici işçi bulamıyor. Avrupa’daki birçok özel çiftliğin özel uçak tutarak Romanya’dan işçi getirme çabası da olumsuz sonuçlandı.
İktisatçı Prof. Dr. Mahir Fisunoğlu, Türkiye’de tarımsal üretimin gerçekleştirildiği bölgelerin aynı zamanda turizm bölgesi olduğuna dikkat çekerek, “Bu yıl gelmesi beklenen 30 milyon turist hedefimizin gerçekleşmeyeceği aşikâr. Zor koşullarda üretim yapan çiftçimizin ürününün önemli bölümünü turizm tesislerinde de değerlendiremeyeceğiz. Salgın nedeniyle Avrupa tarımsal üretim ve hasatta ciddi sıkıntı yaşıyor. Avrupa’da birçok ülke vatandaşına ‘Kırsala gidin, üretime destek olun’ çağrısı yaptı. Mevsimlik işçilerin oturma izinlerini uzattı. İşsizlik maaşı alanlar tarımsal üretime davet ediliyor; ama çağrı yeterince karşılık bulmuyor. Sorun çözülebilmiş değil. Türkiye iyi bir organizasyonla turizm ve ihracatta kaybedeceği geliri tarımla geri kazanabilir” dedi.
ARZ FAZLASI İÇİN ORGANİZASYON
Tarımsal üretimde alınan ilk verilerin bu yıl arz fazlası oluşacağına işaret ettiğini belirten Prof. Fisunoğlu, bu durumun iç ve dış piyasada etkin bir organizasyonla yönetilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Fisunoğlu, “Avrupa ülkeleriyle bugünden bağlantıya geçilmesi, depolamadan lojistiğe kamu desteğiyle tarımsal ihracatın artırılması gerekiyor. Diğer taraftan iç piyasada tarımsal ürünlere vatandaşın daha hızlı ve ekonomik ulaşmasını sağlamak amacıyla belediyeler ve hükümet çiftçiden satın alacağı ürünü tanzim satış yöntemine geçebilir. Her iki durum için hıza ve iyi bir organizasyona ihtiyacımız var” diye konuştu.
YORUMLAR