Kimse ‘Tarlam değil mi ekmiyorum’ diyemeyecek !

Kimse ‘Tarlam değil mi ekmiyorum’ diyemeyecek !

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yılın Ekim ayından itibaren üretim planlamasına geçileceğini söyledi. Güvenilir Ürün Platformu’nun Mersin Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Ulusal Ürün Konseyleri Buluşması’ etkinliğinde konuşan Bakan Yumaklı, ‘Sözleşmeli üretim’, ‘Suya göre tarım’, ‘Tarım arazilerini boş bırakmama’ uygulamalarında hazırlıkların tamamlandığını, yönetmeliklerin Resmi Gazete’de yayınlanmasının beklendiğini kaydetti.

29 Haziran 2024 - 12:22

 

 

Tarım Kanunu’na göre kurulan 9 Ulusal Ürün Konseyi ilk defa bir Mersin’de ber araya geldi. Çay, pamuk, hububat, baklagil, turunçgil, kırmızı et, zeytin ve zeytinyağı, süt ve fındık konseylerinin başkanları Tarım ve Orman Bakanlığı üst düzey yetkililerinin de hazır bulunduğu ‘Ulusal Ürün Konseyleri Buluşması’ etkinliğinde ilk ortak toplantısını gerçekleştirdi.

TARIMDA SEVİNDİREN RAKAMLAR

Güvenilir Ürün Platformu’nun Mersin Ticaret Borsası iş birliği ile gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin tarımda net ihracatçı konumunu sürdürdüğüne dikkat çekerek, tarım ve gıda ürünleri ihracatının, 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 3,3 artışla 31 milyar dolara ulaştığını söyledi. Yumaklı, dış ticaret fazlasının ise yüzde 3 artışla 7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini vurguladı. Söz konusu ihracatın bu yılın ocak-nisan döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,7 artttığını hatırlatan Yumaklı, ithalatın ise yüzde 15,3 azaldığını söyledi.

Bakan Yumaklı, sektörde devrim niteliğinde düzenlemeler yaptıklarının altını çizerek, "Bu yılın ekim ayından itibaren üretim planlamasını uygulamaya alacağız. Bitkisel üretim tarafı biraz daha karmaşık olduğu için uzun bir süre istişare etmek zorunda kaldık. Hayvansal üretimle ilgili olan yönetmeliğimiz Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere, bitkisel üretimle ilgili olanın ise çok az bir teknik çalışması kaldı. Boş kalan tarım alanımız kalmayacak. Verimliliği artırmak için ‘Sözleşeli üretim’ ve ‘Suya göre tarım’ konularını da üretim planlaması kapsamında etkin hale getirmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

MERSİN’İN EV SAHİPLİĞİ ANLAMLI

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir de ‘Ulusal Ürün Konseyleri’ ilk toplantısının kendi şehirlerinde toplanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Tüm konseylerimiz kuruluş yıllarından itibaren ülkemiz tarımı için gece gündüz demeden çalışıyor, çabalıyorlar. Bu konseylerimiz bugüne kadar kendilerine özgü düzenlenen ortak bir buluşma ile daha önce bir araya gelmedi. Böylesine deneyimli böylesine konusuna hâkim topluluktan hepimiz yararlanarak tarımımızı arzu ettiğimiz düzeye getirmeliyiz” diye konuştu.

Bakanlığın çok önemli çalışmaları olduğunu ve bu çalışmaların doğru anlatılması gerektiğini söyleyen Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak da “Tarım varsa hayat var diyerek Tarım ve Orman Bakanlığımız desteği ile başlattığımız farkındalık çalışmaları 3 yıldır devam ediyor. Bugünkü toplantı ise Türk tarımı için bir milat niteliğinde ve bizde böyle kıymetli bir buluşmaya katkı vermiş olmaktan mutluluk duyuyoruz’’ diye konuştu.

BAŞKANLAR SORUNLARINI BAKANA ANLATTI

Türkiye’nin ulusal tarım politikalarının belirlenmesine katkı sunan konseyleri başkanları ise kendi ürün gruplarında sunumlar yaptı. Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, buğday ithalatı ile ilgili birçok yanlış bilgi olduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini, Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Hamza Bölük, fındıkta politikaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini, Ulusal Süt Konseyi Başkanı Hamit Can, süt ürünlerinde kayıt dışı ile mücadele edilmesi gerektiğini, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, üretimde yapılacak planlamanın son derece önemli olduğunu, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, zeytinde dünya 2’ncisi olduğumuzu hatırlatarak ambalajlı ve kutulu ihracatın teşvik edilmesi gerektiğini, Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Hacıince, et ithalatında planlamanın sektörleri etkilemeyecek şekilde yapılması gerektiğini, Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık iyi pamuk üretim sahalarının artması gerektiğini ve Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Abdullah Özdemir, bakliyatın besin değeri bakımından geleceğin ürünleri olduğunu ve tüketiminin arttırılması gerektiğini söyledi.

Program sonunda Tarım Bakanlığı’nın desteklerini alarak yenilikçi yöntemlerle işini geliştirmiş 8 üreticiye teşekkür plaketi verildi.

Bu haber 2596 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
‘Çukurova’nın Renkleri’ fotoğraf yarışması
‘Çukurova’nın Renkleri’ fotoğraf yarışması
Adana, havacılık ve uzay sanayinde tedarikçi olmalı
Adana, havacılık ve uzay sanayinde tedarikçi olmalı