Nadide Büşra KAYNAK / Refleks
‘Koltuk altı’ yönteminin göğüs açmadan ve hiçbir kemiği kesmeden yapıldığına dikkat çeken Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İsa Coşkun, “Sağ koltuk altından meme çizgisine paralel 5 santimlik kesiyle kaburgalar arasından girilip kalp kulakçığı açılır ve kapakçığa ulaşılır. Bu yöntemde diğer klasik ameliyatlardaki sonuç alınmasına rağmen daha az riskli ve daha konforlu. Klasik ameliyatta göğüs 20-25 santim arasında açılıyor. Koltuk altı ameliyatta ise, 5-6 santimlik bir kesi yeterli oluyor. Bu ameliyatın herhangi bir dezavantajı da yok” dedi.
ENFEKSİYON RİSKİ DÜŞÜK
Koltuk altı ameliyatın avantajlarından bahseden Doç. Dr. Coşkun, “Hasta ameliyat sonrası erken dönem rahatlık yaşar. Yara yeri çabuk iyileşir. Enfeksiyon riski düşüktür. Hasta estetik olarak ve psikolojik yönden ameliyat olmamış gibidir. İstediği pozisyonda yatabilir. İstediği gibi öksürebilir. Göğsünün açılma riski yoktur. Erken taburcu olur. Ameliyattan sonra günlük hayatına kendi otomobilini dahi kullanarak dönebilir. Emniyet kemerini takabilir. Hasta göğsüne darbe gelmesinden korkmak zorunda değildir. Kollarını rahatça kullanabilir. Ameliyat yeri koltuk altında olduğu için görünmez. Kozmetiktir” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. İsa Coşkun, koltuk altı yönteminin mitral kapak tamiri ve değişimi, aort kapağı değişimi, triküspit kapak tamir ve değişimi, ASD (Atrial Septal Defekt) tamiri, VSD (Ventriküler Septal Defekt) tamiri uygulanabildiğini sözlerine ekledi.
YORUMLAR