Konteyner limanı heyecanı

Konteyner limanı heyecanı

‘Ana Konteyner Limanı’nın Doğu Akdeniz’in hangi şehrine kurulacağıyla ilgili tespit çalışmasının bu yıl tamamlanacak olması Adana, Mersin ve Hatay’ı heyecanlandırdı.

11 Ocak 2021 - 12:14 - Güncelleme: 11 Ocak 2021 - 12:47

Refleks

Ekonomi yönetimi Türkiye’nin dış ticaretini yeni bir yatırımla geliştirme kararı aldı. Adana, Mersin ve Hatay’ın yer aldığı Doğu Akdeniz havzasında ‘Ana Konteyner Limanı’ yatırımı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer aldı. Karar çerçevesinde bu yıl içerisinde ana konteyner limanının Doğu Akdeniz’in hangi kentinde yapılacağı belirlenecek. Türkiye’nin en büyük konteyner limanına sahip olan Mersin ve iki konteyner limanı bulunan Hatay’dan sonra Adana da ana konteyner limanı yatırımıyla kendi limanına sahip olmak ve denizini etkin kullanmak istiyor. Konuyla ilgili merciler bu yönde hazırlıklarını yaparken ana konteyner limanıyla ilgili açıklamalar da gelmeye başladı. 

KIZILTAN: KARARI BİRLİKTE VERELİM 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Refleks’e yaptığı açıklamada Adana, Mersin ve Hatay’ın aynı özellikleri taşıyan ve büyüme stratejilerini birlikte yapmak zorunda olan şehirler olduğuna dikkat çekerek, “3 kentin birbiri arasına sınır çizebilmek mümkün değil. Bu anlamda birçok yatırımı bölgenin ortak değeri olarak görüyoruz. Adana’nın sanayi altyapısı aynı zamanda Mersin’e güç vermektedir. Mersin Limanı Adana’nın da limanıdır. Mersin olarak uzun süredir bölge kentlerinin bir araya gelerek bir ‘Çukurova Kalkınma Stratejisi’ oluşturma çağrılarımızın ne kadar yerinde olduğunu görüyoruz. Bölgemize yapılacak her yatırımı önemsiyor ve bölgenin gücü olarak görüyoruz. Ancak bu konular işte bu Çukurova Strateji Planı toplantılarında konuşulması, fizibilitelerinin mercek altına alınması gereken konulardır. Bu buluşmalarda geciktiğimizi düşünüyorum. Bu ortak akıl toplantıları yapılamayınca, tek taraflı planlanan her yatırımda sanki bölge kentleri birbirlerinin yatırımlarını istemiyor konumuna düşüyor, böyle algılanıyor. Düşündüğümüz yatırımlar bir boşluğu dolduracaksa bir değeri vardır. Eğer bölgenin kentleri arasında gereksiz, hatta bir olumsuz rekabet yaratmak veya ekonomik zarara neden olmak gibi bir sonuca gidecekse bu yatırımlar akılcı şekilde düşünülmeli ve konuşulmalıdır” dedi. 

Bölgede yer alan 3 kentin de güçlü yanları bulunduğuna vurgu yapan Mersin TSO Başkanı Kızıltan, “Mersin lojistik gücü ve yılların birikimi altyapısı ve deneyimi ile Türkiye’nin lider kentidir. Mersin Limanı ve tüm lojistik altyapısı, değil Çukurova’ya tüm Doğu Akdeniz ve hinterlandına etkin hizmet vermektedir. Bundan dolayı bölgemize her ne yatırım düşünüyorsak birlikte konuşmalı, artı ve eksilerini düşünmeli, eğer olumlu ise hep birlikte bölge kentleri olarak destek vermeliyiz. Zaten büyük bir ekonomik buhran yaşıyoruz. Elimizdeki yatırımlar bile tam kapasite çalışmıyor. Biz önce bölgemizdeki yatırımların etkin çalışmasını, daha sonra yetmeyecek, ihtiyacı karşılamayacak duruma geldiğinde yeni yatımları elbirliği, güçbirliği içinde planlama yapılması yolunun daha akılcı olacağını düşünüyoruz. İsraf edecek kaynağımız yok. Bu ortak akıl toplantılarında bilimsel anlamda gerçekten kardeş Adana kentinin bir yatırımı kârlı ve uygulanabilir çıktığında, büyük bir ihtiyacı karşıladığında buna ilk ve en büyük desteği Mersin’in vereceğinden kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.  

BARUT: DOĞRU ADRES ADANA

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut da, Cumhurbaşkanlığı Yıllık Planı’na göre 2021’de yer tespiti ve etüt-proje çalışmalarının gerçekleştirileceği belirtilen ana konteyner limanı yatırımıyla ilgili yaptığı açıklamasında adresi Adana olarak gösterdi. Adana’nın gelişmiş sanayi kültürü, konumu, deniz, demir, hava ve kara ulaşımı avantajlarıyla öne çıktığını aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti: “Doğu Akdeniz’in merkezi ve kalbi konumundaki Adana, dış ticaretini Mersin ve Hatay’daki limanlar aracılığıyla yapıyor. Ne yazık ki buradaki limanlarımız yeterli gelmiyor. Fiziki olarak genişleme kapasiteleri de sınırlı. Yıllardır kamu yatırımlarından hak ettiği ve istediği payı alamayan, teşvik uygulamalarında haksızlıklara uğrayan, üretim tesislerinin kapatılıp mevcut değerlerinin de bölge illere taşınmasıyla zora düşürülen Adana burada çok öne çıkıyor. Olası konteyner limanı sayesinde Adana, özlenen geçmişine kavuşma anlamında da rahatlayacaktır. Bundan çok daha önemlisi ise, kentin gelişmesi ve kalkınması kadar ticareti ve ülke ekonomisi de bu işten çok kazançlı çıkacaktır.”

SAYGILI: GÜCÜMÜZ TAÇLANMIŞ OLUR 

Platform Adana Başkanı Ramazan Saygılı da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021’in ekonomide hamle yılı olacağına vurgu yaptığını hatırlatarak, “Bu hamlede yerimizi almak için çaba harcamalıyız. Bu kapsamda Adana’ya kurulacak konteyner limanı kent ekonomimiz açısından büyük önem taşıyor” dedi. Ramazan Saygılı, konuya ilişkin açıklamasında, Adana’nın güçlü sanayi kültürü, lojistik avantajları ve coğrafi konumu ile Türkiye’nin Güney’deki en güçlü kenti olduğunu, bu ekonomik gücün kurulacak bir konteyner limanı ile taçlanacağını savundu. Adana’nın, Türkiye’nin ilk sanayileşen kentleri arasında olduğunu hatırlatan Saygılı, bugün ‘Türk Sanayisinin Güney’deki Üssü’ konumundaki Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) Türkiye genelindeki 300’den fazla OSB arasında ilk 6’da yer aldığını ifade ederek şunları kaydetti: “Adana OSB’nin yanı sıra yeni kurulan ve kurulma çalışmaları devam eden ihtisas OSB’lerimizle gücümüze güç katıyoruz. Bu kapsamda en büyük eksiğimiz ise bir konteyner limanımızın olmamasıdır. Adana’ya bölgenin en büyük konteyner limanının kurulması için tüm kent dinamikleriyle çaba harcamalıyız.”


Bu haber 10263 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Muhteşem akşam
Muhteşem akşam
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi