Refleks
1974 yılında Mehmet Esen tarafından 48 metrekarelik alanda kurulan bir atölyeyle hizmete başlayan Esen Kardeşler Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, bugün bölgenin en etkin talaşlı imalat kuruluşlarından biri oldu. Bugün Adana’da 9 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 15 bin metrekarelik alanda faaliyetlerine devam eden firma, başta demir-çelik ve çimento olmak üzere petrol sanayii, enerji santralleri, soda sanayii ve iş makineleri sektörlerine üretim yapmaya devam ediyor. Bünyesinde 85 farklı tezgâh, 12 CNC makine parkı ve krom kaplama tesisi bulunan Esen Kardeşler, sanayinin gereksinim duyduğu ağır ve hacimli parçaları işliyor. Ayrıca ısıl işlem, çelik döküm ve her türlü bağlantı elemanları konusunda iştirakleri ile sektöre destek veriyor. Esen Kardeşler Genel Müdürü Ertuğrul Özden, 11’i mühendis, 8’i teknisyen olmak üzere 74 kişiye ulaşan istihdamla sektörün Türkiye’deki en etkin kuruluşlarından biri olduklarını söyledi.
VERİMLİLİK ARTIRACAK PROJE
Son yıllarda birçok sektöre hizmet vermeye devam ederken talaşlı imalatta katma değeri yüksek üretime yöneldiklerini belirten Ertuğrul Özden, “Kalsit kaplama makinesi, savunma sanayiinde başta kovan olmak üzere birçok makinenin ve parçanın seri üretimini yapıyoruz. Bunları yaparken verimliliği artırma, hız ve hatasız üretim süreci için proje geliştirdik. Otomotiv sektörünün uzun yıllardan beri kullandığı robotik sistemi talaşlı imalata entegre ediyoruz. Bu kapsamda 2 robotun otomize edildiği konveyör sisteme robot kaynağını da dâhil edeceğiz. Bu da üretimlerarası transferde bize önemli ölçüde hız kazandırmasının yanı sıra sıfır hata içeren üretimi de beraberinde getirecek. Seri üretimde kullanacağımız ‘Robotik Sistemle Dijitalleşmiş Üretim Süreci’ projemiz KOSGEB tarafından en başarılı projeler arasında gösterildi ve desteklendi. Projeyi tamamen hayata geçirdiğimizde katma değeri yüksek seri üretimde önemli bir avantaj yakalamış olacağız” diye konuştu.
ARA ELEMAN SORUNUNU ÇÖZMEDEN OLMAZ
Sektörlerinde en önemli sorunun ara eleman eksikliği olduğunu sözlerine ekleyen Esen Kardeşler Genel Müdürü Özden, “Meslek liselerinin itibarını tekrar yükseltmek zorundayız. Elbette Türkiye’nin üniversite mezununa, akademisyene de ihtiyacı var. Ama üretimin olmazsa olmazı ara eleman konusunda yaşanan bu sıkıntıyla Türkiye sanayisi arzu edilen büyüklüğe ve gelişime sahip olamayacak. Konu çok konuşuluyor ama bu alanda iyileşme sağlayacak gerekli adımlar bir türlü atılmıyor” ifadelerini kullandı.
YORUMLAR