Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, yeşil çelik üretiminde global bir üretici olarak özellikle yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına yatırım yaptıklarını, tesislerinin karbon salınımını daha da düşürmeyi hedeflediklerini söyledi. Sürdürülebilirlik kavramının uzun süredir ana gündem maddeleri olduğunu ve önümüzdeki 5 yılda da böyle olmaya devam edeceğini vurgulayan Fuat Tosyalı, “Üretim süreçlerinin sürdürülebilirlik odaklı dönüştürülmesinden üretimde temiz enerji kaynaklarının kullanımına kadar birçok çalışmamızı, karbonsuz çelik üretimi odağıyla gerçekleştiriyoruz. Yeşil çelik üretiminde sadece Türkiye’de değil dünyada da öncü şirketlerden biri olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim” dedi.
ÇELİK İHRACATININ YÜZDE 10’UNU TOSYALI’DAN
Tosyalı olarak 100’den fazla ülkeyi kapsayan geniş bir ihracat coğrafyasına sahip olduklarını belirten Fuat Tosyalı, “Türkiye’nin çelik ihracatının yüzde 10’una yakınını tek başımıza gerçekleştiriyoruz. Hem Türkiye’deki tesislerimizden hem de Cezayir’den yaptığımız ihracatla küresel çelik üreticisi konumumuzu pekiştiriyoruz. Geçen yıl Türkiye ve Cezayir’deki tesislerimizden 2 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirdik” bilgisini verdi.
Sektördeki rekabetin artık yeni kurallar ile yapıldığına dikkat çeken Tosyalı, “Şu anda sektörde yarış, üretim kapasitesi ile yapılmıyor, bu çok zor değil birkaç satın alma ile kapasiteyi artırabilirsiniz. Şu anda ne kadar az karbon salımı yapıldığı üzerine bir yarış var. Biz rakiplerimizin çok önündeyiz” diye konuştu.
Aynı anda dünya genelindeki tüm Tosyalı tesislerinde başlattıkları GES projesi ile 235 MW kurulu güce ulaşıp, dünyanın en büyük çatı üstü GES’ine sahip şirketi olduklarını açıklayan Tosyalı, “Bu projeyle yaklaşık 171 milyon kg karbon salımını engelleyerek aynı zamanda dünyanın en yeşil çelik üretimini yapan tesislerden biri haline geldik. 2025 yılı itibarıyla; planladığımız GES yatırımlarıyla öz üretimimizden temin ettiğimiz elektrik, toplam elektrik kullanımımızın yüzde 50’sini oluşturacak. Temiz enerji üretiminde toplam 2.5 GW’ın üzerine çıkmayı hedefliyoruz. 3 yıl içerisinde bu projeyi de tamamlayacağız” bilgisini verdi.
Projenin aynı zamanda demir-çelik üretiminde kullanılan fosil yakıtlar yerine hidrojen üretimine hazırlık niteliği taşıdığına dikkat çeken Tosyalı, “GES’den elde edeceğimiz elektriğin bir kısmını da bir sonraki aşamada üretimde hidrojen için kullanarak entegre bir yeşil enerji sistemi kuracağız. MIDREX teknolojisi ile Cezayir’de hayata geçirdiğimiz ikinci DRI üretim tesisimiz de yüzde 100 hidrojen ile çalışabilecek” dedi.
5.4 MİLYAR DOLAR CİRO
3 kıtada sayıları 40’a yaklaşan tesis, 10 milyon ton yıllık üretim kapasitesi ve yaklaşık 15 bin çalışanı ile dünyanın sayılı demir-çelik üreticilerinden biri olan Tosyalı, Dünya Çelik Birliği’nin verilerine verilere göre 2022 yılında, ham çelik üretiminde beş basamak yükselerek dünya sıralamasında 77’nciliğe ulaştı. Türkiye’de yeşil çelik üretiminde lider olan şirketin toplam küresel cirosu önceki yıla yakın bir seviyede, 5.4 milyar dolar civarında gerçekleşti.
YORUMLAR