Laparoskopik ameliyat artık lüks değil

Laparoskopik ameliyat artık lüks değil

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Handan Yılmaz, halk arasında kapalı ameliyat olarak adlandırılan laparoskopinin artık lüks olmadığını, bu yöntem sayesinde daha az yara izi ve daha az ağrı ile sonuçlanan operasyonların gerçekleştirildiğini söyledi.

04 Temmuz 2020 - 12:08

Nadide Büşra KAYNAK / Refleks

Halk arasında açık ameliyat olarak adlandırılan klasik cerrahi yerini daha küçük yara izi ve daha az ağrı ile sonuçlanan laparoskopik (kapalı) cerrahiye bıraktı. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Handan Yılmaz, kadınların rahimde miyom olması, yumurtalık kistleri, dış gebelik ameliyatı, tüp bağlanması, rahim alınması gibi birçok durumda ameliyat olması gerektiğini, ancak ameliyat korkusu ve ameliyat sonrası dönemdeki sıkıntılardan dolayı operasyonu geciktirebildiklerini belirtiyor. Devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getirdiği Hakkâri Şemdinli Devlet Hastanesi’nde çalıştığı sürede, ilçenin ilk laparoskopik histerektomi (kapalı rahim alma) operasyonunu gerçekleştiren ve hizmet verdiği süre boyunca çeşitli laparoskopik ameliyatlar yapan Op. Dr. Handan Yılmaz, kadın hastalıklarında laparoskopik ameliyatların bir lüks olmadığını belirtiyor. Op. Dr. Yılmaz, Refleks’in sorularını yanıtladı.


KISA SÜREDE TABURCU OLUNUYOR

- Kadın hastalıklarında laparoskopik (kapalı) ameliyat nedir? 

Laparoskopik cerrahi, geniş kesiler yapmadan, en büyüğü 1 cm olan ufak kesilerden vücuda yerleştirilen tüplerin içinden geçen aletler yardımı ve kamera eşliğinde yapılan ameliyatlardır. Kapalı ameliyat olarak tabir edilmesinin nedeni, geniş büyük kesiler olmadan ameliyatın gerçekleştirilmesidir. Aynı zamanda minimal invazif cerrahi adı ile de bilinir. Ameliyatın daha küçük kesiden yapılması, dolayısıyla daha az ameliyat izinin olması, açık cerrahiye göre daha az kanama olması, daha az ameliyat ağrısı, kısa taburculuk süresi ve daha kısa iyileşme süresi nedenleri ile laparoskopik cerrahi hastalar ve cerrahlar tarafından tercih sebebidir.

- Laparoskopi hangi kadın hastalıklarında uygulanabilir?

Laparoskopik cerrahinin tanı ve tedavi amacıyla kullanıldığı pek çok rahatsızlıktan kadın hastalıkları ile ilgili olanları şu şekilde sıralayabiliriz: Kısırlık tanısı, nedenlerinin ve tüplerinin açıklığının araştırılması; çikolata kisti hastalığının tanı ve tedavisi; tüp bağlanması; çeşitli nedenlere bağlı olarak yumurtalıkların, tüplerin ve/veya rahmin alınması, dış gebelik ameliyatı; kronik karın ya da kasık ağrılarının araştırılması ve tedavisi; yumurtalık kistlerinin çıkarılması; miyomların çıkarılması; jinekolojik kanser ameliyatları; rahim-mesane sarkması ameliyatları…

1 CM’LİK KESİ İLE BAŞLIYOR

- Laparoskopi ameliyatı nasıl yapılır?

Laparoskopik cerrahi, genel anestezi ile yapılan bir ameliyat tekniğidir. Operasyon genellikle göbek deliğinden yapılan yaklaşık 1 cm’lik bir kesi ile başlar. Cerrahın müdahale edeceği bölgeyi monitörden rahatça görebilmesi için, açılan kesiden karbondioksit gazı verilerek hastanın karın bölgesinin şişmesi sağlanır. Böylece karın iç bölgesi genişler ve müdahale edilecek alan rahat bir şekilde görülebilir. Ardından bu kesiden yerleştirilen ışık kaynağı ve kamera yardımı ile karın içi görüntüsü yüksek çözünürlüklü monitöre yansıtılır. Daha sonra, karın alt bölgesine laparoskopik cerrahi işlem için gerekli diğer aletlerin yerleştirileceği 2 veya 3 adet 0,5 santimetrelik kesiler yapılarak aletler yerleştirilir. Miyom çıkarmak için doku parçalayıcı (morselatör), dokuları çıkartabilmek için torbalar, dikiş atabilmek için gerekli cerrahi aletler bu delikler aracılığıyla kullanılır. Laparoskopik el aletleri yardımı ile tamamlanan cerrahi işlemin sonunda tüm aletler geri çekilerek karın içerisindeki gaz boşaltılır ve kesi bölgeleri dikişlerle kapatılır. Laparoskopide, operasyon süresi ameliyat türüne göre değişmekle birlikte, karın içinin daha detaylı görüntülenebilmesi nedeni ile komplikasyon oranı açık cerrahiye göre daha düşüktür. 

- Laparoskopik cerrahi sonrası hastayı nasıl bir süreç bekler?

Laparoskopik cerrahinin açık cerrahiye göre en önemli avantajlarından biri, hastaların aynı gün ya da ertesi gün taburcu olmasıdır. Taburculuk süresinin kısalması ile hastanın normal yaşamına dönmesi daha hızlı ve kolay olmaktadır. Ameliyat sonrası sürecin açık cerrahiye göre daha az ağrılı olması da bir başka avantajıdır. Ameliyat kesisi çok daha küçük olduğu için daha az yara izi olması sebebiyle kozmetik sonuçlar yüz güldürücüdür.

- Laparoskopik ameliyatlarda iyileşme neden daha çabuk olur?

Mikrocerrahi yöntemle yapılan bu ameliyatlarda karın içerisinde ve ameliyat alanlarında hasar çok daha küçük boyutlarda olduğu için iyileşme daha çabuk ve kolay olmaktadır.

- Laparoskopik cerrahi her hastaya uygun mudur?

Açık ameliyatlarla kıyaslandığında avantajları daha fazla olan laparoskopik ameliyatlar her hastaya uygun olamayabilir. Daha önce geçirilen karın içi operasyonlara bağlı yaygın yapışıklıklar, bazı kalp hastalıkları, karın içindeki büyük kitlelerin varlığı, ciddi obezite, hastanın yaşının çok ileri olması, daha önce karın bölgesine radyoterapi almış olmak laparoskopi ameliyatı için sakıncalı olabilir. Operasyon öncesi değerlendirme sırasında, laparoskopinin size uygun olup olmadığı hekiminiz tarafından belirlenir.

HASTA İÇİN AVANTAJLI

- Laparoskopik ameliyatların hasta için avantajları nelerdir?

Laparoskopi sonrası karın içerisindeki yapışıklıklar açık ameliyatlara göre daha az olmaktadır. Özellikle çocuk sahibi olmayı düşünen anne adaylarına laparoskopi öncelikli olarak tavsiye edilir. Laparoskopik cerrahinin diğer faydalarını, hastaneden daha kısa sürede taburcu olma ve iyileşme süresi, günlük yaşama daha kısa sürede dönüş, ameliyat sonrası daha az ağrı, daha az enfeksiyon riski, daha az kanama görülme riski ve daha estetik bir görünüm olarak sıralayabiliriz. 


Bu haber 8519 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kadınların sorunu girişimcilikle çözülür
Kadınların sorunu girişimcilikle çözülür
Muhteşem akşam
Muhteşem akşam