Başar ŞEKER / Refleks -
Adana Sanayi Odası (ADASO), Ticaret Bakanlığı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle düzenlediği ‘Rusya Federasyonu Ülke Günü’ etkinliğiyle son dönemde karşılıklı olarak giderek artan ticaret hacmi ve stratejik öneme sahip Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi’yle ulusal ve bölgesel bağların güçlendiği Rusya’nın pazara giriş ve yatırım imkânları hakkında üyelerini bilgilendirdi.
600 MİLYAR DOLARLIK DIŞ
TİCARET HACMİ
Etkinlikte konuşan Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü’nden Hasan Murat Nesimoğlu, Rusya ile ilgili bilgiler paylaştı. Nesimoğlu, Rusya’nın 2017 yılı verilerine göre 600 milyar doları bulan dış ticaret hacmiyle dünyada önemli bir ekonomik güç olduğunu söyledi. Türkiye, Rusya’nın 18,2 milyar dolar ile 5’inci ihracat, 3,4 milyar dolar ile 16’ncı ithalat pazarı konumunda. Rusya’nın ithalat kalemleri arasında ise, yüzde 47 ile makine ve ulaşım araçları, yüzde 19 ile kimyasal ürünler, yüzde 14 ile gıda ürünleri, yüzde 6 ile metal ve demir-çelik ürünleri, yüzde 6 ile tekstil-konfeksiyon ürünleri bulunuyor.
NÜKLEER ENERJİ EĞİTİMİ
İŞBİRLİĞİ
Ticaret Bakanlığı yetkilisi Hasan Murat Nesimoğlu, şu bilgileri paylaştı: “Rusya’nın bir numaralı turizm destinasyonu Türkiye. Rusya ile Türkiye arasındaki karşılıklı yatırımlar 10’ar milyar doları buluyor. Bu işbirliğinin kültürel ve insani boyutu yadsınamaz. Enerji ve doğalgaz açısından her iki ülke de birbirine bağımlı durumda, Akkuyu NGS Projesi kapsamında ciddi bir nükleer enerji eğitimi işbirliği mevcut. Son 20 yılda Türkiye’de, doğrudan ya da dolaylı olarak inşaattan turizme, tekstilden hizmet sektörüne kadar birçok alanda Rusya sayesinde ülke ekonomisine para girişi sağlandı. Ortalama bir Rus vatandaşının gözünde Türk imajı, gerek turizm gerekse Rusya’da yerleşik firmalarımızın katkıları ile sürekli artışta.”
GENEL MÜDÜRÜNÜZ TÜRKİYE’DEN
OLSUN
Nesimoğlu, şöyle devam etti: “Rusya’da öncelik her zaman güvenlik. Dolayısıyla siyasi ilişkiler ekonomik ve ticari ilişkilere doğrudan yansıyor. Rusya ile iş yaparken, maliyet yapısının diğer ülkelerden ve Türkiye’den pahalı olduğunu bilmek, ancak kâr marjının da bir o kadar fazla olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Rusya’da yatırıma başlarken hukuktan muhasebeye kadar birçok alanda profesyonel destek almaktan kaçınılmamalı. Rusya’da yerleşik olunmalı, düzgün iş yapmak için şirket merkezinin Türkiye’de yer alması yeterli değil. Dil bilen elemanlarınız olmalı. Broşür, kartvizit mutlaka Rusça olmalı. Fuar katılımlarına önem verilmeli. Üst düzey yöneticileriniz Rus olsa bile genel müdürünüz mutlaka Türkiye’den olsun.”
RUSYA’YA YATIRIMIN
AVANTAJLARI
- Rusya,
dünyada GSYİH ve Satınalma Gücü Paritesi (SAGP) açısından 6’ncı sırada yer
alıyor.
- Rusya,
hammadde ve yakıt-enerji kaynakları sağlanması açısından dünyada 1’inci…
- Rusya,
mineraller açısından çok zengin.
- Mevzuat,
yabancı yatırımcıların çıkarlarını korur nitelikte.
- Özel
vergi rejimleri mevcut…
- İstikrarlı
bir siyasi durum var.
- Rusya,
uluslararası örgütler ve ekonomi birliklerinin tam teşekküllü üyesi.
- Avrupa’da
Rusya, ticari alanları büyüklüğü açısından 1’inci sırada…
- Avrupa
ve Asya arasında elverişli coğrafi bir konumu var.
- Uluslararası taşıma koridorları mevcut.
RUSYA’DAKİ TÜRK YATIRIMCILARIN
BAZILARI:
Ziraat Bankası, Zorlu Holding, Yapı Kredi, VitrA, Taç Perde, Türk Hava Yolları, Rönesans Holding, Kalekim, Adil Işık, İş Bankası, LC Waikiki, Kastamonu Entegre, Anadolu Efes, Gama, Beko, Eti Maden, Deniz Bank, Akfen, Dalgakıran Kompresör, Hayat Holding, Boydak Holding, Koluman Otomotiv, Şişecam…
TÜRKİYE-RUSYA DIŞ TİCARET
(1.000.000$)
YILLAR | İHRACAT | İTHALAT |
2013 | 6.964 | 25.064 |
2014 | 5.943 | 25.289 |
2015 | 3.588 | 20.402 |
2016 | 1.733 | 15.162 |
2017 | 2.735 | 19.514 |
KAYNAK: TİCARET BAKANLIĞI
TAMAMLAYICI UNSURLAR VAR
ADASO’daki toplantıda konuşan DEİK Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ali Galip Savaşır, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, yeni iş fırsatlarının yaratılması amacıyla bilgilendirme etkinlikleri gerçekleştirdiklerini belirtti. Rusya Federasyonu Ankara Ticaret Mümessili Aydar Gaşigullin de, Türkiye ile Rusya ekonomilerinin birbirlerinin tamamlayıcısı konumunda bulunduğunu söyledi. İki ülke arasında işbirliğinin gelişmekte olduğuna vurgu yapan Gaşigullin, “Devlet başkanlarımızın işbirliğimizin gelişmesine yönelik çalışmalarına yetişebilmemiz için çok daha fazla çalışmamız gerekiyor” görüşünü dile getirdi.
ADANA’DAN RUSYA’YA 180
MİLYONLUK İHRACAT
Adana-Rusya
ticari ilişkileri ile ilgili bilgi veren ADASO Genel Sekreteri Bora Kocaman,
Adana’dan Rusya’ya yıllık ortalama 180 milyon dolarlık ihracat yapıldığını,
bunun 75 firma tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi. Kocaman, ihraç edilen
ürünler arasında yaş sebze ve meyve, çimento, deri, hazır giyim ürünlerinin yer
aldığını, çeşitliliği ve miktarı artırmayı amaçladıklarını söyledi. |
YORUMLAR