Cennet Harput / Refleks
Genellikle kuzu midesinin bir bölümünden içerisi baharatlı pirinçle doldurularak yapılan Adana’ya özgü şırdanın fiyatındaki aşırı yükseliş, sokak lezzeti sevenleri midyeye yöneltti. İki yıldır midye dolma hazırlayan kadın girişimci Mühteber Harput, Adana’da son dönemde tüketicinin midyeye olan ilgisinin artmasından memnun olduklarını söyledi. Türkiye’de ‘Boğaz’, ‘Karadeniz’, ‘Kaya’ ve ‘Çiftlik’ çeşitleri bulunan midyede işletmelerin kışın Karadeniz, yazın ise Boğaz midyesini tercih ettiğini belirten Harput, “Adana’da her işletme ortalama 10 bin midye dolma hazırlayabiliyor. Lezzetli bir midye dolma için öncelikle midyenin taze ve etli olması gerekiyor. Yanı sıra taş ve kumdan iyi arındırılması şart. İçerisine 10’un üzerinde baharattan oluşan özel hazırlanmış pirinçle doldurduğumuz midyeler ebatlarına göre tezgahlarda 5 TL ile 12 TL arasında satılıyor” dedi.
BÖLGEYE ADANA’DAN GİDİYOR
Türkiye’de İstanbul ve İzmir başta olmak üzere büyük kentlerde ilgi gören midyenin en önemli pazarlarından birinin de Adana olduğunu belirten kadın girişimci Mühteber Harput, şehrin en işlek caddeleri Ziyapaşa, Turgut Özal ve Menderes başta olmak üzere birçok noktada satışa sunulan midyenin çevre şehirler Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Mersin’e de Adana’dan gönderildiğini söyledi.
Soğuk havalarda denizden midye çıkarmanın daha zor olduğunu bu nedenle iş hacminin yazın daha da arttığını belirten Harput, “Bir midye dolma ortalama 7 TL. 10 tanesi 70 TL yapıyor. Bir şırdanın 170 TL’ye yükseldiği Adana’da midye dolmaya olan ilgi bu yüzden her geçen gün artıyor. Bu alandaki en önemli sorunlardan biri midye dolma hazırlayacak işçi bulmaktaki zorluk. Çoğunluk özellikle kışın soğukta midye temizlemek istemiyor. Midye çıkarıcı bıçak kullanmayı öğrenmek istemiyor” diye konuştu.
YORUMLAR