Mutabakata erken uyum kazandıracak

Mutabakata erken uyum kazandıracak

Üretimde 2050 yılına kadar ‘sıfır karbon’ hedefi, ticaretinin yarısı Avrupa Birliği’ne gerçekleştiren Türkiye’deki şirketlere yükümlülükler getiriyor. Güneyin üretim üssü Adana OSB, ‘Yeşil Mutabakatı’ gündeme taşıyacak sürecin ilk büyük etkinliğini gerçekleştirdi. 2 gün süren ‘Yeşil Mutabakat Çalıştayı’nda sanayicilere ‘uyumda elinizi çabuk tutun’ mesajı verildi.

19 Temmuz 2021 - 12:35

Refleks

Türkiye’nin en büyük ticaret partneri olan AB’nin, çevresel problemleri tek başına çözemeyeceğinden hareketle iş birliği içinde olduğu ülkelerden de “Yeşil Mutabakat” kapsamında birtakım kriterlere uymasını bekleyecek olmasını dikkate alan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Bölge Müdürlüğü, “Yeşil Mutabakatın” ilk adımlarını attı.

Yeşil Mutabakat ile ilgili ayrıntıları paylaşmak, iyi uygulama örneklerini göstermek ve aynı zamanda bilinçlenerek aksiyon planları oluşturabilmek amacını taşıyan 2 günlük çalıştay, AOSB Seyhan Salonu’nda gerçekleştirildi.

AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, çalıştayın açılış konuşmasında, 11 Aralık 2019 tarihli “Avrupa Yeşil Mutabakatı” kriterleri ile firmaların ticaretlerini sürdürebilmek için bu mutabakata uyum sağlamalarının önemine dikkati çekti. Avrupa Birliği’nin bu mutabakatı, 2050’de sera gazlarının net emisyon değerinin sıfırlanması hedeflerine ulaşmak için yeni stratejiler belirlenecek bir yol haritası olarak açıkladığına vurgu yapan Bölge Müdürü Ersin Akpınar, şunları söyledi:

“Mutabakatın bir diğer önemli boyutu ise, çevresel problemleri AB’nin tek başına çözemeyeceğinden hareketle AB’nin iş birliği içinde olduğu ülkelerden de bu kurallara uymasını bekleyecek olmasıdır. Bu nedenle ülkemizde yer alan ve istenilen kriterlere sahip olmayan firmalarımızın bir değişim sürecine girmesi zorunlu hale gelmiştir.”

Bölge Müdürü Akpınar, AOSB Bölge Müdürlüğü tarafından uygulanmakta olan çevreci yaklaşımlara ilişkin ayrıntılı bilgi paylaşımında da bulundu.


PROJE DESTEK BİRİMİ SANAYİCİNİN YANINDA OLACAK

AOSB bünyesinde hizmet veren Proje Destek Ofisi Koordinatörü ve ATÜ TTO Müdürü Doç. Dr. Tuğçe Demirdelen de 2019 Ekim ayında Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve AOSB Bölge Müdürlüğü iş birliği ile faaliyete geçen AOSB proje Destek Ofisi’nin çalışmalarını özetleyerek sözlerine başladı. 

Üniversite – Sanayi iş birliği ile bölgede Kümelenme, Enerji Yönetim Birimi, KOSGEB Temsilciliği ile Ulusal ve Uluslararası destekler konusunda teşvik gibi birçok alanda sanayicilere destek verildiğine vurgu yapan Doç. Dr. Tuğçe Demirdelen, “Bölgemizde yaptığımız bu çalışmalar ve firmaların bu süreçte sağladığı hızlı uyum ve destek ile bugün de ‘Yeşil Mutabakat ve Sürdürülebilir Çalıştayı’ ile yeni bir çalışmanın ilk kıvılcımını vermiş bulunmaktayız” dedi.

YENİ BÜYÜME STRATEJİSİ

Yeşil Mutabakatın, Avrupa birliğinin 2050’ye kadar net sera gazı emisyonlarının sıfırlanması, ekonomik büyümenin kaynak kullanımına bağlılığının sona ermesi ve kimsenin ve hiçbir bölgenin geri kalmaması temel hedeflerini içeren yeni büyüme stratejisi olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Demirdelen, büyüme stratejisinin içeriği konusunda da bilgi verdi.

Doç. Dr. Demirdelen, “Bu süreçte gerekli aksiyonları olmayan, hazırlıklarını yapmamış veya yapmayan firmalar , en çok etkilenen kesim olacaktır. Buna karşın kazananlar bu sürece hızlı bir şekilde uyum sağlayan firmalar olacaktır" dedi.

KARBON VERGİSİ GELECEK

Karbon vergisinin gelmesi, ürün etiketlerinde içerik bilgilendirilmesi, ihracat pazarının belirli kıstaslara göre yeniden şekillenmesinin tüm sektörleri kademeli olarak bu geçişe zorlayacağını ifade eden Doç. Dr. Demirdelen, “Bu geçişi hazırlıklı bir şekilde ilerleten firmalar en karlı çıkanlar olacaktır. Bizler bu kapsamda ilk farkındalığı oluşturmak amacıyla bu çalıştayda bir araya geldik” diye konuştu. 

Çalıştayın ilk gününde, Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Volkan Ediğer, “Yeşil Mutabakat Nedir ve Mutabakat ile Ne Hedeflenmektedir/Avrupa Nasıl Uyguluyor? “ konulu sunum yaptı. 

Toplantıya online ortamda katılan Shura Enerji Dönüşüm Merkezi Kıdemli Enerji Analisti Yael Taranto, “Yeşil Mutabakat, Türkiye’de Düşük Karbonlu Enerji Dönüşümü ve İmalat Sanayi Üzerindeki Muhtemel Etkileri” konusunda değerli bilgiler paylaştı. 

Çalıştayın ilk günü TÜBİTAK MAM’dan katılım sağlayan Recep Partal ve İrfan Baştürk’ün, “Zero Brıne Projesı̇ /Tekstı̇lSektörü ve Yeşı̇l Mutabakat” konulu sunumlarıyla tamamlandı. 

Çalıştayın ikinci gününde ise İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, “Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türkiye Açısından Etkileri”, TEMSA Ar-Ge ve Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Caner Sevgı̇ner, “İyi Uygulama Örnekleri / Elektrikli Araçlar/ Sürdürülebilirlik Raporu” konulu sunumunda katılımcılara bilgi paylaşımında bulundu. 

Türkiye Kojenerasyon Derneği  Adana Bölge Temsilcisi ve  Barış Teknolojik Tesisat Sistemleri Kurucu Ortağı Hamdi Hoplamaz, “Yeşil Mutabakat ve Enerji Verimliliği”, Beta Transformatör firması sahibi Cenk Dağsuyu, “Enerji Verimliliği ve Transformatörler”, Turseff İş Geliştirme Müdürü Selen İnal, “Kaynak Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Yatırımları için TurSEFF Finansmanı”,  Enerjisa Yenilenebilir Enerji Uygulama Mühendisi Emre Kılınç ve Enerji Verimliliği Birim Yöneticisi Cengiz Ören ise “ Enerji Verimliliği ve Solar Sistemler” konulu sunum yaptılar. 

Türkiye’de ilk kez bu kadar kapsamlı ve disiplinler arası düzenlenen çalıştay; oldukça verimli ve interaktif ortamda gerçekleşti. Birbirinden değerli konuşmacılar, sunumlarının ardından katılımcıların sorularını da yanıtladılar


Bu haber 3422 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Muhteşem akşam
Muhteşem akşam
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi